Πώς ξεκινάω μια επιχείρηση στην Ελλάδα;

Παστίτσιός

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Γειά σάς. Ας υποθέσουμε ότι προσωπικά έχω τη δυνατότητα να δημιουργώ ένα προιόν χειροποίητο, ας πούμε ώς παράδειγμα ότι ξέρω να φτιάχνω ξύλινους κουμπαράδες. Ας πούμε τώρα ότι θέλω να ξεκινήσω να πουλάω σιγά σιγά το προιόν αυτό που φτιάχνω, αρχικά μπορώ να το πουλήσω σε κάποιους γνωστούς χέρι χέρι ανεπίσημα αλλά το θέμα είναι ότι θέλω να το κάνω επίσημα, μία νόμιμη επιχείρηση.

Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω; Θα πρέπει να κάνω κάποια δήλωση σε κάποια κρατική υπηρεσία ότι ανοίγω κάποια εταιρία; θα πρέπει να πληρώσω κάποιο ποσό για το ξεκίνημα σε φόρους ή ότι άλλο δίχως ακόμα να έχω πουλήσει κάτι; θα πρέπει να νοικιάσω-αγοράσω κάποιον επαγγελματικό χώρο και να τον δηλώσω ώς έδρα της εταιρίας ή μπορώ να ξεκινήσω να δημιουργώ και να πουλώ το προιόν από το σπίτι μου και βγάζοντας κάποια κέρδη ίσως, τότε να νοικιάσω κάποιον χώρο εάν χρειαστεί;

Και ότι άλλο σχετικό μπορεί να χρειάζεται και μου διαφεύγει, αν θέλετε ενημερώνετε. :)

πρωτα βαζει 5,000 στην ακρη τουλαχιστο, μετα αγοραζεις υλικα για ενα μηνα χωρις να πειραξεις το "κεφαλαιο" αυτο.

μετα πας μονος σου και ρωτας στην εφορια (γιατι ο λογιστης θα πληρωθει 300 πανω κατω)

axtarmas είπε:
Γειά σάς. Ας υποθέσουμε ότι προσωπικά έχω τη δυνατότητα να δημιουργώ ένα προιόν χειροποίητο, ας πούμε ώς παράδειγμα ότι ξέρω να φτιάχνω ξύλινους κουμπαράδες. Ας πούμε τώρα ότι θέλω να ξεκινήσω να πουλάω σιγά σιγά το προιόν αυτό που φτιάχνω, αρχικά μπορώ να το πουλήσω σε κάποιους γνωστούς χέρι χέρι ανεπίσημα αλλά το θέμα είναι ότι θέλω να το κάνω επίσημα, μία νόμιμη επιχείρηση.

Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω; Θα πρέπει να κάνω κάποια δήλωση σε κάποια κρατική υπηρεσία ότι ανοίγω κάποια εταιρία; θα πρέπει να πληρώσω κάποιο ποσό για το ξεκίνημα σε φόρους ή ότι άλλο δίχως ακόμα να έχω πουλήσει κάτι; θα πρέπει να νοικιάσω-αγοράσω κάποιον επαγγελματικό χώρο και να τον δηλώσω ώς έδρα της εταιρίας ή μπορώ να ξεκινήσω να δημιουργώ και να πουλώ το προιόν από το σπίτι μου και βγάζοντας κάποια κέρδη ίσως, τότε να νοικιάσω κάποιον χώρο εάν χρειαστεί;

Και ότι άλλο σχετικό μπορεί να χρειάζεται και μου διαφεύγει, αν θέλετε ενημερώνετε. :)
1) Έναρξη επαγγέλματος στην εφορία

2) Εγγραφή στον Ασφαλιστικό φορέα.

3) Εγγραφή στον αντιστοιχο συλλογο-επιμελητηριο.

Χοντρικά. Εξαρταται και από το ειδος (μορφή) της επιχειρησης (ατομική-εταιρεία.....κ.ο.κ.)

To noiz (σορρυ αφεντικό) είναι εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για μία τέτοια κουβέντα.  

Θα πας να βρεις ένα λογιστή να σου λύσει όλες τις απορίες και, ίσως, να τα κάνει αυτός/η με μία εξουσιοδώτηση.

Βασικά θα είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Η επιχείρηση, λογικά θα είναι ατομική επιχείρηση (γιατί οτιδήποτε άλλο ειναι μάλλον μεγάλο για την περίπτωσή σου) και άρα θα πρέπει να γραφτείς στον ΟΑΕΕ (ασφάλιση), να έχεις ΦΠΑ, κοκ.

Αλλά αυτά τα έκανα πριν 4-5 χρόνια, και πλέον, μάλλον, έχουν αλλάξει. Άρα Ρώτα, όπως σου είπα, έναν λογιστή και κάνε σωστά τη δουλειά σου! :)

Nikolas είπε:
To noiz (σορρυ αφεντικό) είναι εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για μία τέτοια κουβέντα.  

Θα πας να βρεις ένα λογιστή να σου λύσει όλες τις απορίες και, ίσως, να τα κάνει αυτός/η με μία εξουσιοδώτηση.

Βασικά θα είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Η επιχείρηση, λογικά θα είναι ατομική επιχείρηση (γιατί οτιδήποτε άλλο ειναι μάλλον μεγάλο για την περίπτωσή σου) και άρα θα πρέπει να γραφτείς στον ΟΑΕΕ (ασφάλιση), να έχεις ΦΠΑ, κοκ.

Αλλά αυτά τα έκανα πριν 4-5 χρόνια, και πλέον, μάλλον, έχουν αλλάξει. Άρα Ρώτα, όπως σου είπα, έναν λογιστή και κάνε σωστά τη δουλειά σου! :)
Εδω θα διαφωνίσω. Κάθετα.

Και γιατί είναι ο λογιστής "κατάλληλος" να κάνει "σωστά" τη δουλειά του , και όχι π.χ. ένας Δικηγόρος;

Και δεν το λέω από συντεχνιακή λογική.

Πώς ξεκινάω μια επιχείρηση στην Ελλάδα;
Τη μεταφερεις στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.  ;D

Εκτος κι αν θελεις ΟΛΑ σου τα λεφτα να πηγαινουν σε μισθοδοσια υπεραριθμων και αχρηστων Ελληνων δημοσιων υπαλληλων μεσω φορολογιας και κρατησεων (για ασφαλιστικα ταμεια που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να σου δωσουν συνταξη και παροχες υγειας τα επομενα 230 χρονια)  που υπερβαινει το 70% του τζιρου σου.

LK είπε:
Εδω θα διαφωνίσω. Κάθετα.

Και γιατί είναι ο λογιστής "κατάλληλος" να κάνει "σωστά" τη δουλειά του , και όχι π.χ. ένας Δικηγόρος;
Μα σχετικά με την εφορία και την ασφάλιση, ο λογιστής δεν είναι κατάλληλος; Αν είχε σχέση με δικαστήρια, κλπ, θα ήταν ο δικηγόρος... όχι;

Τζαμπα μαλωνετε... ;D

Στη σελιδα ΟΛΩΝ των εμπορικων επιμελητηριων αλλα και στο TAXIS υπαρχουν ΟΛΑ τα ΒΗΜΑΤΑ (και τα 45.609  ;D) που περιγραφουν ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ αυτα που ρωτησε ο ΑΧΤΑΡΜΑΣ.

Το ιδιο και σε διαφορα ΕΙΔΙΚΑ επι του θεματος φορουμ (κυριως ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και ΝΟΜΙΚΑ φορουμ)

Φτανει να ψαξει.

Ακομα και στο google αν γραψετε "εναρξη επιχειρησης" θα τα βρειτε πανευκολα.

Nikolas είπε:
Μα σχετικά με την εφορία και την ασφάλιση, ο λογιστής δεν είναι κατάλληλος; Αν είχε σχέση με δικαστήρια, κλπ, θα ήταν ο δικηγόρος... όχι;
Φυσικα οχι,αλλα δεν ειναι της παρουσης.Δεν μαλωνουμε,αποσαφηνιζουμε.Και μονος του μπορει να τα κανει,αν το ψαξει.

Superfunk είπε:
Τη μεταφερεις στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.  ;D

Εκτος κι αν θελεις ΟΛΑ σου τα λεφτα να πηγαινουν σε μισθοδοσια υπεραριθμων και αχρηστων Ελληνων δημοσιων υπαλληλων μεσω φορολογιας και κρατησεων (για ασφαλιστικα ταμεια που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να σου δωσουν συνταξη και παροχες υγειας τα επομενα 230 χρονια)  που υπερβαινει το 70% του τζιρου σου.

Όχι βέβαια! Την φέρνεις στην Κύπρο.

Όλα τα υπόλοιπα βέβαια ισχύουν μέχρι κεραίας.  ;D

- Πώς μπορώ να λειτουργήσω μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα;

- Ξεκινάς με μια μεγάλη επιχείρηση...

Έκτορας είπε:
Όχι βέβαια! Την φέρνεις στην Κύπρο.
+1000

το ΦΑΓΗΤΟ και ο καιρος ειναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ καλυτερα στη Κυπρο  ;D

RayDTutto είπε:

Άουτς :(. Έτσι ακριβώς.

RayDTutto είπε:

ΘΕΟΣ!

Μιλαγα με τον μπαρμπερη μου προχθες...

Μου ειπε οτι με το που ανοιγει το μαγαζι το πρωϊ  δινει 20 ευρω για ΤΕΒΕ (500/μηνα),μετα δινει αλλα 20 για ΝΟΙΚΙ και αλλα 10 για νερο και ηλεκτρικο και λοιπα utilities,επισης αλλα 20 για 100% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ φορου...το συνολο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ειναι ΜΕΙΟΝ 70 ΕΥΡΩ

Για να ζησει την 4μελη οικογενεια του χρειαζεται το ΕΛΑΧΙΣΤΟ 1500 ευρω το μηνα  πρεπει λοιπον να εχει ΚΕΡΔΟΣ το λιγοτερο 70-80 ευρω την ημερα....

Για να εχει κερδος 70-80 ευρω την ημερα πρεπει να βγαζει 200 ευρω την ημερα (200  μειον 46 ευρω  για  ΦΠΑ ισουται με 154 ευρω μειον 70 εξοδα  του μενουν 84 ευρω κερδος)

χρεωνει 7 ευρω το κουρεμα αρα πρεπει να κανει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 30 κουρεματα χειμωνα- καλοκαιρι....ζητημα ειναι φυσικα αν κανει 7-10.... (στη γειτονια μου σε ακτινα 1 χιλιομετρου εχουμε 70 μπαρμπερικα και κομμωτηρια)  

και αυτος ειναι ΜΟΝΟΣ του,φαντασου τι τραβαει ο ...διπλανος που εχει και εναν υπαλληλο....(ακομα και εναν υπαλληλο που παιρνει βασικο 580/μηνα να εχει μαι επιχειρηση πληρωνει 1000 ευρω/μηνα για να τον εχει)

+1 για τη Βουλγαρια.

Δεν υπαρχει κανενας λογος να βιωνεις μονο την καταστροφη που φερνει η εμμονη σε αυτη την ΕΕ.

Εκμεταλλευσου και κατι που προσφερει.

georgekz750 είπε:
Δεν υπαρχει κανενας λογος να βιωνεις μονο την καταστροφη που φερνει η εμμονη σε αυτη την ΕΕ.

Εκμεταλλευσου και κατι που προσφερει.
Τι εννοείς;

αναλόγως για τι μορφή μιλάμε, έχουμε οαεε, τέλος επιτηδεύματος, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης επί τζίρου, προκαταβολή φόρου, μετά λογιστήριο, μετά πιο έκτακτα όπως προβλήματα με το φπα (αν οι πελάτες είναι επιχειρήσεις) ή μικρά πρόστιμα, μετά έξοδα όπως ενοίκιο/ένφια/δάνειο, άδεια (αν), κόστος προϊόντων, ηλεκτρικό, νερό, τηλεπικοινωνίες, πετρέλαιο και άλλα έξοδα της επιχείρησης τα οποία αν μιλούσαμε για συγκεκριμένη επιχείρηση θα τα αναφέραμε μαζί με τα υπόλοιπα

τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, εννοείται ότι θα πληρώσεις χίλια δυο πράγματα - γίνεται να μην πληρώσεις νερό, ενοίκιο, δάνειο, φόρο, πρόστιμο κτλ σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκεσαι; το πρόβλημα είναι σε κάποια 'πάγεια' έξοδα προς το κράτος που επειδή είναι πάγεια είναι παράλογα και δεν υπάρχουν σε άλλα κράτη ενώ δεν θα έχουν και αποτέλεσμα εκεί που πάνε

Το καλυτερο για μενα ειναι να ξεκινας να πουλας στο ebay, ουτε νοικιαζεις φυσικο χωρο και γλυτωνεις και απο ολα τα παρελκομενα του. Απλα ψαξε να δεις τι ισχυει για τα ηλεκτρονικα καταστηματα.

Superfunk είπε:
,μετα δινει αλλα 20 για ΝΟΙΚΙ και αλλα 10 για νερο και ηλεκτρικο και λοιπα utilities
Αυτά δεν θα τα γλύτωνε όπου και να βρισκόταν.

επισης αλλα 20 για 100% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ φορου...
Αυτό είναι το μεγάλο και αχρείαστο πακέτο. Ειλικρινά την προκαταβολή φόρου δεν την καταλαβαίνω. Τι πάει να πει προκαταβολή; Αφού θα σου δώσω φόρο φέτος γιατί να πάρεις και για του χρόνου; Ας μου τα πάρεις του χρόνου.

(στη γειτονια μου σε ακτινα 1 χιλιομετρου εχουμε 70 μπαρμπερικα και κομμωτηρια) 
Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ευθύνη το κράτος. Ο επαγγελματίας που θα ανοίξει μια επιχείρηση θα πρέπει να ξέρει ποιός θα είναι ο άμεσος ανταγωνισμός του αλλιώς είναι κακός επαγγελματίας.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back