ninja είπε:
Πάντως με λυπεί ένα πράγμα. Καλά όλα αυτά που λέμε ότι ακούμε jazz,funk,rock,pop,metal etc....Με λύπη μου διαπιστώνω ότι κανένας δεν ακούει ελληνική έντεχνη μουσική ή μελοποιημένη ποίηση (ελληνική).Γιατί να συμβαίνει αυτό λέτε?
Έχεις δίκιο, κανείς δεν το ανέφερε... Αλλά ίσως να μην "στέκει" ως είδος μόνο του! Δηλ, δεν είναι και ΤΟΣΑ πολλά τα τραγούδια που έχουν γραφτεί με Ελληνική ποίηση (ή κάνω λάθος
. Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, και 2-3 άλλοι. <-Σημειώνω οτί μπορεί να κάνω λάθος, αλλα έτσι νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος.
Δε μου φαίνεται αρκετά για να σχηματίσουν ένα genre (τουλάχιστον όπως το εκλαμβάνω εγώ, όπως έβαλα "ροκ")...
Έτσι λέω τουλάχιστον...
Εγώ πάντως το στηρίζω στο ότι είμαστε προκατηλημένοι σχετικά με την ελληνική μουσική επειδή στην Ελλάδα αυτά που παίρνουν τα λεφτά είναι τα κακής ποιότητας λαικά-pop-rock τραγούδια.
Εγω θα δηλώσω προκατήλημένος! Είναι αλήθεια, το παραδέχομαι!
*Φοράει τη στολή flame-protection*
ΟΜΩΣ
Ξέρεις κάτι; Το έχω παρατηρήσει χρόνια τώρα. Αν βάλεις ένα Ελληνικό τραγούδι (ότι νά είναι, όχι μόνο "κακής ποιότητας". Πχ Ξύλινα σπαθιά, Υπόγεια ρεύματα (τα παλίοτερά τους τραγούδια), και πολλά άλλα), μπορείς να τα ξεχωρίσεις απ'την αρχή. Απ'την παραγωγή. Και φυσικά δε μιλάω για παλαιότερα τραγούδια του Μίκη ή του Νίκου, ή του Διονύση ή του Μάνου (απίστευτοι όλοι τους, για εμένα!) Αυτά βγάζουν μάτι, γιατί έχουν την προσωπική τους σφραγίδα, πέρα απο ότιδήποτε άλλο. Και από την ενορχήστρωση, και απο το παίξιμο, κλπ. (Θα μου πείς το ίδιο ισχύει για τους Άγγλους και τους Αμερικάνους... άρα; παπαριά πάω να πω μου φαίνεται).
Να σημειώσω ότι υπάρχουν, πλέον, κάποια φωτινά δείγματα που δείχνουν πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή και στην ενορχήστρωση (raining pleasure, Υπόγεια Ρεύματα, πχ). Ένα καινούριο τραγούδι των 2 (πχ) δε μπορώ να καταλάβω αν είναι Ελληνικό ή ξένο. Απο την άλλη ο Χατζηγιάννης ακούγεται απο το 1ο δευτερόλεπτο!
Συνεπώς; Υπάρχει (σε μεγάλο μέρος τουλάχιστον) κάποια σφραγίδα. Κάτι που ενώνει τα Ελληνικά τραγούδια. Και καλά, μπουζούκι να ακούσεις, εεε... Ελληνικό θα είναι (τουλάχιστον στα μέρη μας), αλλα και στα ροκ, κλπ, πάλι το ίδιο θα συμβεί.
3. ...
κλπ...
*βγάζει τη στολή και ελπίζει...*
ΥΓ. Έχω μείνει 4 χρόνια έξω (Λονδίνο) και δεν είχα ΚΑΜΙΑ επαφή με Ελλάδα πέραν των γιορτών κλπ. Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει, σχετικά με τα παραπάνω, οπότε συγχωρήστε με και ενημερώστε με αν είναι δυνατόν!
Με κάθε δυνατό σεβασμό!
Νικολας