Περι ear training κλπ κλπ

Miltos23

Ενεργό μέλος
Μηνύματα
1,496
Πόντοι
198
Καλησπερα!

Ποιον τροπο χρησιμοποιειτε για να κανετε ear training (οσοι κανετε) ?

Καποιο λογισμικο?

Βγαζετε κομματια με το αυτι?

Κανετε ντικτε σε ωδειο?

Τι θα συμβουλευατε καποιον που δεν εχει εκ γενετοις μουσικο αυτι και απλα το παλευει να βελτιωθει?

 
Κυρίως να προσπαθήσεις να βγάζεις κομμάτια με το αυτί. Ξεκίνα από όσο πιο απλά και επέμεινε. Μην το εγκαταλείψεις μόλις δυσκολευτείς λίγο.

Έχω χρησιμοποιήσει κ εγώ το earope πλάκα έχει, φαντάζομαι βοηθάει.

 
Μιλάμε απλά ...ότι ακούω πάω και το παίζω στο όργανο?

ή ασκήσεις ακουστικής και το μεταφέρω σε παρτιτούρα?

Άλλο είναι απλά να παίξεις την όποια μελωδία ακούς, και άλλο να καταγράψεις την όποια εναρμόνιση ακούς.

 
1ον) Με εξασκηση και εξασκηση  :)

2ον) εχω ακουσει πολυ καλα λογια για το golden ears αλλα δυστυχως δεν το εχω ακουσει/δει.

3) Με pink noise (ή tracks) kai kapoio EQ.

EDIT: Sorry αλλο καταλαβα  ::)

 
Από τη στιγμή που μπορείς να βρεις νότες με το αυτί σε ένα όργανο με ορισμένες νότες (κιθάρα με τάστα, πιάνο κτλ), και ξέρεις τα βασικά θεωρητικά νότες δηλαδή, ρυθμικές αξίες κτλ μετά μπορείς και να γράφεις ότι ακούς, ξεκινώντας πάντα από πολύ απλά κ προχωρώντας.

 
Οκ....μια πρωτη εκκίνηση...και προχωρας παράλληλα με αυτό είναι το μάθημα σολφεζ και το ντικτε.

Παράλληλα όμως.

Ξεκινάς απο διαστήματα,διφωνίες,μελωδική γραμμη μέχρι κύκλο θέματος.(Αναφέρομαι σε κλασικά μουσικά Θέματα αρμονίας τυπου Gzerny,Hanon..και αντιστοίχως υπάρχουν και για άλλα όργανα πέρα των πληκτροφόρων).

Εκτος απο το να τραγουδήσεις τα παραπάνω θέματα,τα καταγράφεις κιολας ακούγοντάς τα έτσι ώστε το αυτί να συνηθίζει σε χρωματικες αλλαγες και ρυθμικές αγωγες.

Συνηθως μόνος σου χωρις δασκαλο είναι να εχεις το αναλογο υλικο,για να μπορεις να τσεκαρεις το τι ειναι σωστο και που εισαι λαθος (στα γραπτα).

Αυτο ειναι ενα σταδιο,που οσο το χτιζεις τοσο συμβάλλει στην εκπαιδευση του αυτιου.

Με την εξελλιξη,περνας και στα δικα σου ακουσματα.

 
δεν ξέρω κατά πόσο το γράψιμο αυτών που ακούς βοηθάει το αυτί περισσότερο απ το παίξιμο. Σ εμένα πάντως το να προσπαθώ να παίζω ότι ακούω είναι αυτό που με βοήθησε και μάλιστα χωρίς να το καταλάβω.

Στην αρχή απλά μου άρεσαν κάποια κομμάτια και άρχισα να προσπαθώ να τα βγάλω. Ήταν δύσκολο γιατί μέχρι τότε άκουγα την συνολική εικόνα και εντύπωση που μου έδινε κάθε κομμάτι ενώ για να το βγάλω έπρεπε να το σπάσω σε κομμάτια νότα νότα!

Με αυτή την διαδικασία και χωρίς να το θεωρήσω άσκηση (μια και απλά έβγαζα τα κομμάτια που μου άρεσαν) πέρασα σιγά σιγά από απλές μελωδίες σε τραγούδια με αρπίσματα, μετά με συγχορδίες και πάει λέγοντας!

Κάτι που σίγουρα βοηθάει να αναλύσεις αυτό που ακούς σε "νότα νότα" προσέγγιση, είναι να τραγουδάς και μάλιστα με σιγουριά αυτό που θέλεις να παίξεις. Έτσι παρ όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες που θα κάνεις θα είσαι πιο συγκεντρωμένος στην νότα που θες και δεν θα μπερδευτείς τόσο εύκολα!

Γενικά διασκέδασε το και μην το δεις σαν άσκηση αλλά σαν δημιουργική διαδικασία! ;)

 
Δεν ξερω αν σε βοηθησει στην μελετη σου τιποτα απο αυτα μιας και δεν εχω ασχοληθει αλλα στα παραθετω να κανεις κανα search να δεις κανα δειγμα ισως σου κανει τιποτα.

1.dvd Berklee Workshop - Harmonic Ear Training

2.dvd Relative Pitch by David Burge

3. λογισμικο SIBELLIUS AURALIA student Edition

4. λογισμικο ear master professional

5. cd rom Riff Interactive: Beginning Guitar VII - Ear Training για αρχαριους κιθαριστες απ οτι λεει

δεν ξερω ποιο ειναι καλο η τι παιζει με την καθε εκδοση του λογισμικου διαφορα pro student κτλ αλλα με ενα search στο google θα κατατοπιστεις ευκολα.Μονο το ear master ειχα αλλα δεν ασχοληθικα ποτε, απλα εκανα ενα search στο forum που το ειχα κατεβασει και σου εγραψα τα αποτελεσματα που εβγαλε μηπως βρεις κατι καλο.Δεν μπορω να σου πω το forum γιατι εχει σπασμενα και ειναι εναντια στους κανονισμους του noiz.Επειδη δεν θελω να εννωειθει οτι σου προτεινω να βαλεις κατι σπασμενο.Υπενθυμιζω οτι τα σπασμενα λογισμικα ειναι αγνωστου προελευσεως και μπορει να βλαψουν τον υπολογιστη οποτε δεν ειναι λυση που πρωτεινω απο εκει και περα τι κανει ο καθενας με το pc του και την ip του ειναι δικο του θεμα και προβλημα.

 
Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας!

Θα κανω εναν συνδυασμο των παραπανω και οτι προκυψει!

 
να μάθεις να κουρδίζεις την κιθάρα σου με το αυτί και μετα να τσεκάρεις με το κουρδιστήρι πόσο κοντά έπεσες.

 
εχεις δικιο!

το κανω χρονια τωρα και γενικα ειμαι μεσα στο κουρδισμα, με εξαιρεσει οτι δεν μπορω να κουρδισω την μι μπασα.

επισης να τονισω οτι παντα εδινα βαρος στο κουρδισμα του οργανου και παντα εκανα καλο σετ-απ τα οργανα μου δινοντας βαση στο intonation. επισης ποτε δεν εκανα σολφεζ με κιθαρα, που για μενα ειναι οτι χειροτερο.

Το προβλημα μου ειναι οτι απλα πραγματα που ειναι στο ευρος των νοτων της κιθαρας τα βγαζω ανετα, ή με λιγο κοπο αναλογα με την ποιοτητα της ηχογραφησης, αλλα νοτες πχ του μπασου (πανηγυρι) ή πιο ψιλες της κιθαρας - πιανο κλπ δεν τα εχω καθολου. μα καθολου.

Επισης αν μου παιξεις μια συγχορδια στην κιθαρα μπορω να σου αν ειναι μινορε ή ματζορε αν την παιξεις στα πληκτρα δεν μπορω (το δοκιαμσα παρα πολλες φορες να μου παιζει αλλος πιανο ή κιθαρα)...

μηπως δεν παω καλα??? ;D

 
Η διακριτικότητα σε πολύ χαμηλές ή ψηλές συχνότητες περιορίζεται.

Όταν δυσκολεύομαι τα βγάζω σε ψηλότερη οκτάβα κ κατεβαίνω ;)

Τα ακόρντα θέλουν συνήθεια. Επίσης έχε πάντα στο νου σου ότι και το αυτί κουράζεται. Μετά από κάποια ώρα, μπορεί απλά και να σου ακούγονται όλα ίδια.

 
ωστε το παθαινουν και αλλοι αυτο ε?? (το να κουραζονται τα αυτια)

νομιζα οτι παθαινα μονο εγω!!

αλλα σχετικα με τις μπασες συχνοτητες εχω μεγαλο θεμα..δηλαδη αν μου δωσεις μια Σολ του μπασου και μου πεις κουρδισε το θα σου κανω ενα κουρδισμα....  ::)

 
Miltos23 είπε:
Καλησπερα!

Ποιον τροπο χρησιμοποιειτε για να κανετε ear training (οσοι κανετε) ?

Καποιο λογισμικο?

Βγαζετε κομματια με το αυτι?

Κανετε ντικτε σε ωδειο?

Τι θα συμβουλευατε καποιον που δεν εχει εκ γενετοις μουσικο αυτι και απλα το παλευει να βελτιωθει?
να τραγουδάς πολύ...οτι νάνε...αλλά πολύ!

βέβαια τα ντικτε είναι υπερτέλεια εξάσκηση...και γενικά να έχεις καλή αντίληψη των διαστηματων...τρίτες πέμπτες τριμιτονια..που αυτά τα κάνεις ή με ντικτε ή με το όργανο που παίζεις...

υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ίσως πιο διασκεδαστικοί...αλλα εγω ετσι δουλεύω οσο καιρο ασχολουμε με μουσική... ;D

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top