Μερικά σημεία όσο πιο επιγραμματικά γίνεται κι από μένα.
1."Όποιος δε θέλει να πληρώσει υπάρχει εναλλακτική"
Στα Τέμπη που έχει 2 σταθμούς διοδίων δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός κι αν πάει κανείς γύρω από το βουνό.
Στην παράπλευρη οδό των Αφιδνών έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση με έντονη κυκλοφορία κυρίως από φορτηγά, χωρίς κεντρικό διάζωμα, προστατευτικές μπάρες και φωτισμό. Το ίδιο ισχύει και σε πολλά σημεία κυρίως της Εθνικής οδού. (Πελασγία, Καραβόμυλος, Στυλίδα, όλη η Κορίνθου - Πατρών κλπ)
2.Ο δημόσιος υπάλληλος έχει συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσει ό,τι στοιχεία θέλει προκειμένου να κάνει τη δουλειά του σωστά. Έχει πρόσβαση στα στοιχεία οχημάτων του Υπουργείου και μπορεί να στείλει πρόστιμο μέσω της Εφορίας σε κάποιον που δεν έχει πληρώσει διόδια (δημόσια). Ο ιδιωτικός υπάλληλος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σου ζητήσει τίποτα. Απλά φωτογραφίζει την πινακίδα και αυτό είναι όλο. Η σύμβαση του δίνει το δικαίωμα να ζητήσει τα στοιχεία από το Υπουργείο αλλά αυτό δεν υποχρεώνει το δημόσιο υπάλληλο να του τα δώσει.
3. Η Αστυνομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία αφού είναι θέμα μεταξύ ιδιωτών και όχι δημοσίου αφού άλλωστε περνώντας από τα διόδια χωρίς να πληρώσεις δεν καταστρέφεις ξένη περιουσία, δεν παραβιάζεις τον Κ.Ο.Κ.. Επίσης δεν μπορεί να σε παρακρατήσει κανείς σε δημόσιο δρόμο παρά τη θέλησή σου, ούτε όμως και να προκαλέσει παρακώλυση της συγκοινωνίας.
4. Έχει νόημα μόλις αναλαμβάνεις ένα έργο και το τελειώνεις να το εκμεταλλεύεσαι σύμφωνα με τη σύμβασή σου πχ τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου. Ειπώθηκε προηγουμένως ότι δεν έχει νόημα η εταιρεία να ζητάει χρήματα για κάτι που ΘΑ φτιάξει. Όταν το φτιάξει λοιπόν το συζητάμε. Όπως με την Αττική οδό.
Είναι σαν να είμαι μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και να ζητάω από τους συνδρομητές μου να πληρώσουν για τις νέες υπηρεσίες mobile internet που θα παρέχω στο μέλλον.
Σαν να ετοιμάζομαι να φέρω τα καινούργια ρούχα "Mitsos collection" από την Ιταλία και να ζητάω προκαταβολικά χρήματα από τους πελάτες μου κ.ο.κ.
5. Πάω από την Εθνική για να πάω πιο γρήγορα στον προορισμό μου και όχι για να περιμένω σε ουρές και να πηγαίνω με 60 γιατί εσύ αποφάσισες να κάνεις έργα συντήρησης μέσα στο μεσημέρι της Κυριακής που επιστρέφουν όλοι. Στην Αττική οδό όλα τα έργα γίνονται μετά τις 12 το βράδυ καθημερινές...
6. Κάποιος ανέφερε ότι εκκρεμούν μηνύσεις προς κάποιους του "κινήματος" κατά των διοδίων.
Να διευκρινίσουμε ότι οι μηνύσεις αυτές έγιναν σε 3-4 ανθρώπους με τις εξής κατηγορίες: καταστροφή ξένης περιουσίας, συκοφαντική δυσφήμιση και παρακώλυση συγκοινωνίας. Δεν είδα πουθενά εγώ για μη καταβολή του αντιτίμου των διοδίων.
7. Το γεγονός ότι ψηφίστηκαν οι συμβάσεις αυτές στη Βουλή δεν τις νομιμοποιεί κιόλας, αφού καταστρατηγείται το Σύνταγμα σε κάποια άρθρα τους οπότε και να σε κυνηγήσει κανείς νομικά θα καταπέσει σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Και στην τελική αν είναι τόσο πια κατοχυρωμένες οι εταιρείες γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίων όλων αυτών που "παράνομα" δεν πληρώνουν τα διόδια? :
8. Είναι δίκαιο γι'αυτούς που μένουν σε προάστιο και δουλεύουν στο κέντρο να πληρώνουν διόδια κάθε μέρα?
Αλήθεια όταν αρχές του 2011 διπλασιαστούν τα διόδια όπως δήλωσε ο υφυπουργός υποδομών σε ένα κανάλι πριν ένα χρόνο, θα έχετε την ίδια άποψη?
Συμφωνώ με την άποψη ότι τα blogs δεν είναι πανάκεια αφού ο καθένας γράφει την άποψή του ελεύθερα...Όταν όμως στηρίζονται σε διασταυρωμένα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις αρμοδίων Υπουργών, νόμους, άρθρα του Συντάγματος τότε νομίζω ότι ως προς αυτό το κομμάτι τουλάχιστον οφείλουμε να το εξετάσουμε καλύτερα το θέμα και να κρίνουμε μόνοι μας αν μας πείθει αυτό ή όχι.
Σχετικά νομικά ζητήματα που είναι καλό να τα ξέρουμε όλοι
εδώ
Λυπάμαι για το λινκ, δεν αποτελεί διαφήμιση προς το blog, απλά δεν τα βρήκα αλλού καλύτερα μαζεμένα....
Όμηρος
ΥΓ: Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες για χθες και ευχές για ένα καλύτερο αύριο για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές που έρχονται.