Οι νέοι νόμοι για πρόσληψη - ασφάλιση μουσικών

• Thread starter Thread starter ez
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 230
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 64K
Κανένα από τα δύο: συνεταίρος σε δικηγορική εταιρία (εν ολίγοις δεν έχω βιβλία)

Μόλις είδα και την απάντηση του LK (την οποία παρέβλεψα εκ παραδρομής).

Ευχαριστώ συνάδελφε, μου γλύτωσες χρόνο έρευνας (και υπομονής γιατί οι φίλοι μας στο ΤΝ δεν το σηκώνουν το τηλέφωνο)

Ψάξτο συνάδελφε και λίγο με το ΤΝ.Η μη εφαρμωγή του άρθρ. 39 στην περίπτωση του εργόσημου ήταν εγκύκλιοs του Ι.Κ.Α (αν θυμάμαι-καλά,δεν είμαι και στο γραφείο).

Επανέρχομαι:

To προβλέπει τελικά η παρ. 6 του άρθρου 21 Ν. 3863/2010 (τ.Α/115) , όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της

[από την παρ 8Α΄του άρθου 76 του Ν. 3996/2011 (τ.Α΄/170) και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4144/2013 (τ.Α΄/88)]:

"οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165/τ.Α') δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που υπάγονται στο καθεστώς του "Εργοσήμου"

Απλά θυμόμουν ότι το χα δει σε εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. (την υπ'αριθμ. 43/2013) την οποία επισυνάπτω. (είναι στη σελίδα 8 της εγκυκλίου, στο τέλος)

Λέω λοιπόν, ότι θα παραμείνεις κανονικά αφαλισμένος στο ΤΑΝ & ΤΕΑΔ και όταν τύχει να κάνεις κάνα live θα κόβεται εργόσημο Ι.Κ.Α. .

Και είναι και λογικό. Το εργόσημο θεσπίστηκε για "περιστασιακή απασχόληση" (και για να μην υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις διαρροή ασφαλίστρων).

Ένας Δικηγόρος κανονικά ασφαλισμένος στον κύριο και επικουρικό φορέα του, δεν έχει καμία δουλειά να ασφαλιστεί στο Ι.Κ.Α. , όταν αραιά και που κάνει κάποιο live (ενασχόληση  με τις τέχνες- ελέγχεται για τυχόν ασυμβίβαστο- γνώμη μου είναι πως είσαι "οκ"  κατ΄άρθρο 8 δ Ν 4194/2013- απλά μην ξεχάσεις να το γωστοποιήσεις έγγραφως στο δικηγορικό σου σύλλογο).

Δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον ιδιοκτήτη τoυ bar ή με την μπάντα, ούτε και θα τον προσλάβει κανένας ως μουσικό.

Αυτό το κενό ήρθε να "λύσει" το εργόσημο.

Δες το όμως και φορολογικά το θέμα.

EG-IKA_43_2013-ΕΡΓΟΣΗΜΟ.pdf

Attachments

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Διαβασα με προσοχη ολο το εξαιρετικα ενδιαφερον νημα και θα αναφερω ενα πιθανο σεναριο που ειπωθηκε, χωρις λεπτομεριες ομως, απο δυο τρεις συμφορουμιτες:

Ειμαστε μια παρεα απο δυο τρεις επαγγελματιες μουσικους με τις γυναικες μας, φιλους μας κλπ. ανεργοι, δηλαδη την στιγμη αυτη δεν απασχολουμαστε (αρα δεν ασφαλιζομαστε) σε καποιο μαγαζι λογω αλλαγης σαιζον κλπ., και παμε σε εξοχικη χασαποταβερνα ινα ντερλικωσομεν  ;D ;D ;D

Εκει λοιπον μεταξυ κρασιου και κοψιδιου ερχομαστε στο τσακιρ κεφι και κατοπιν προτροπης της παρεας, ξεκρεμαμε απ τον τοιχο μια παλιοκιθαρα κι ενα ζητιανοΚΣΥλο και αρχιζουμε να παιζουμε και να τραγουδαμε. Εκει επι τοπου, στο τραπεζι της παρεας. Οχι σε παλκο. Νετα σκετα, χωρις μικροφωνα, PA κι ενισχυτες.

Και τσουπ, μπαινει μεσα ο ελεγχος.... τι γινεται;

george956 είπε:
Και τσουπ, μπαινει μεσα ο ελεγχος.... τι γινεται;
Πιθανολογώ ότι θα σας "γράψουν" (μουσικούς και καταστηματάρχες) ως απασχολούμενους-ανασφάλιστους.

Η Ελληνική νομοθεσία πλέον χρησιμοποιεί τεκμήρια σε όλα τα επίπεδα (ασφαλιστικό-φορολογικό) κ.λ.π. γιατί αφενώς δεν μπορεί να έχει ελεγκτικούς  μηχανισμούς αλλά και αφετέρου γιατί και "εμείς" το χαμε παρακάνει.

Πόσες φορές ανασφάλιστο προσωπικό σε bar π.χ. παρίστανε τους θαμώνες όταν ερχόταν έλεγχος;

Η κουτοπονηρία κάποιων παίρνει μπάλα όλους, και ως συνήθως την πληρώνουν οι κατ' αρχήν νόμιμοι.

Θα γράψουν λοιπόν, προσφέυγεις μετά κατά της Π.Ε.Ε.,  και ό,τι αποδείξεις.

Μαλιστα..... παντως το μετρο αυτο εχει επιφερει μεγαλο πληγμα σε επαγγελματιες μουσικους που αποφασισαν για πολλους λογους να παρατησουν τα σκυλαδικα και να δουλεψουν απο 2 ως 3 ατομα σε ταβερνες, μεζεδοπωλεια κλπ.... Τα μαγαζακια αυτα ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ να πληρωσουν και ασφαλιση μουσικων, με χιλιες δυσκολιες κρατιουνται για να μην κλεισουν, απο την αλλη ο μουσικος που ειναι σε δυσκολη οικονομικη θεση θα κοιταξει τον επιουσιο και οχι την ασφαλιση του η οποια θα του χρειαστει μελλοντικα..... ετσι δυστυχως χανονται αρκετες θεσεις (εστω και ανασφαλιστης) εργασιας.

Λάκη ευχαριστώ πολύ για το ξεστραβωμα.

Το θέμα του συλλόγου και της έγγραφης γνωστοποίησης το είχα τσεκάρει από τον κώδικα, αλλά με τα εργατικοασφαλιστικά ανέκαθεν έβγαζα σπυράκια (άσε που δεν παίζει να βάλω και καμιά ασκούμενη στο γραφείο να το ψάξει γιατί θα με πάρουν στο ψιλό!!!)

Και για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο; Πως μπορεί κάποιος (αν μπορεί) να είναι απόλυτα νόμιμος ασφαλιστικά, φορολογικά αλλά και υπηρεσιακά;

Καλησπέρα,

Έχω και εγώ μια απορία πάνω στο θέμα και είπα να μην ανοιξω νέο..

Κλείνεις ενα λάηβ σε ένα μαγαζί, μη εργάσιμη ημέρα, Σάββατο ή Κυριακή ή κάποια αργία.

Θα πρέπει να σε ασφαλίσει ο μαγαζάτορας-εργοδότης.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Απότι έχω καταλάβει αυτό γίνεται με εργόσημο, αλλά πως προμηθευεται κάποιος το εργόσημο ενώ είναι αργία? Συγνώμη αν η ερώτηση είναι χαζή, αλλά δεν γνωρίζω καθόλου το θέμα..

Πρακτικά δηλαδή δεν μπορείς να τον ασφαλίσεις εκείνη την ημέρα, ή κάνεις κάτι μέσω ιντερνετ στο site του ΙΚΑ?

Υπάρχει η δυνατότητα να πεις "παιδιά δεν μπόρεσα να πάρω εργόσημο, αύριο που είναι εργάσιμη μέρα θα το τακτοποιήσω" στέκει αυτό?

Το εργοσημο ειναι σαν ...δωροεπιταγη,την αγοραζει ο εργοδοτης και οποτε χρειαστει στην δινει αναγραφοντας πανω της το ονομα σου,δεν χρειαζεται να πας να αγορασεις εσυ οτιδηποτε.

κανε ενα γουγλη για '' εργοσημο ΙΚΑ" για να δεις πως δουλευει

Miltos23 είπε:
Απότι έχω καταλάβει αυτό γίνεται με εργόσημο, αλλά πως προμηθευεται κάποιος το εργόσημο ενώ είναι αργία?
Οι μουσικοί δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εργόσημο. Ο μαγαζάτορας έχει από νωρίτερα τα απαραίτητα στοιχεία και εκ των προτέρων τα έχει δηλώσει στο ΙΚΑ για την ημέρα εργασίας.  

Όσο για τον φίλο που ρωτάει για ασφαλισμένους στο Δημόσιο- μάλλον εννοεί δημόσιους υπαλλήλους, αυτοί δεν μπορούν να είναι ασφαλισμένοι και σε άλλο ταμείο (δηλαδή και στο ΙΚΑ) οπότε ουσιαστικά ΔΕΝ μπορούν να παίξουν κάπου «νόμιμα».  

Superfunk και Terry σας ευχαριστώ,

αλλά στην σελίδα 17 κατι αναφέρει για εργόσημο και σκεφτήκα ότι θα μπορούσε να τα έχει ο ιδιοκτήτης "καβατζα" για οποιαδήποτε περιπτωση..

αλλά αυτό:

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Οι μουσικοί δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εργόσημο. Ο μαγαζάτορας έχει από νωρίτερα τα απαραίτητα στοιχεία και εκ των προτέρων τα έχει δηλώσει στο ΙΚΑ για την ημέρα εργασίας. 
Καταρρίπτει την χρήση εργόσημου και προυποθέτει την εκ των προτέρον ασφάλιση των μουσικών και εδώ γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

Αν δεν γίνει το λάηβ;

Αν μεταφερθεί σε αλλη ημερομηνία τι γίνεται; τα ξαναπληρώνει;

Συγνώμη αν σας κουράζω με τις ερωτήσεις μου, αλλά πραγματικά ειναι λιγο πολυπλοκο το θεμα και με ενδιαφέρει και από την πλευρά του εργοδότη.

Miltos23 είπε:
Αν δεν γίνει το λάηβ;

Αν μεταφερθεί σε αλλη ημερομηνία τι γίνεται; τα ξαναπληρώνει;

Συγνώμη αν σας κουράζω με τις ερωτήσεις μου, αλλά πραγματικά ειναι λιγο πολυπλοκο το θεμα και με ενδιαφέρει και από την πλευρά του εργοδότη.
Για την περίπτωση αναβολής δεν έχω ιδέα, δεν το έχω αντιμετωπίσει. Πιθανώς και να τα ξαναπληρώνει.

Εναλλακτικά, καθώς νομίζω ότι η δήλωση από πλευράς του γίνεται ηλεκτρονικά, ίσως να μπορεί να το ακυρώσει.

Λογιστής θα μπορούσε να μας το απαντήσει αυτό- που να έχει πελάτες σχετικούς επιχειρηματίες- καθώς αυτός θα υποβάλει τα ονόματα στο ΙΚΑ. 

Να παιξει καποιος σε μαγαζι διχως να πληρωθει γινεται χωρις τα παραπανω? Αλλιως τοτε τι προβλεπεται? Αν θυμαμαι καλα παντως μια φορα μας ειχαν βαλει να υπογραψουμε οτι παιζουμε δωρεαν πριν το λαιβ. 

Γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει σε περίπτωση που κάποια μέλη ενός γκρουπ είναι συνταξιούχοι?

Είναι άνω των 55. Υπάρχει κάποιος τρόπος αυτά τα άτομα να παίζουν λαιβ χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με το ΙΚΑ αλλά και με την σύνταξη τους?

Είναι άνω των 55.
55αρης και συνταξιουχος...?

δεν το πιστευω !!  ;D ;D

αν μου πεις οτι ειναι και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ τομεα θα πεσω απο τα συννεφα εντελως!  ;D

Παλι καλα παλια ειχαμε και συνταξιουχους 39 ετων  ;D ;D ;D

Superfunk είπε:
Παλι καλα παλια ειχαμε και συνταξιουχους 39 ετων  ;D ;D ;D
Αναφέρω το άνω τον 55 διότι διάβασα όσοι είναι κάτω των 55 και τους τσακώσουν τους κόβεται η σύνταξη...ή έτσι κατάλαβα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back