Οι νέοι νόμοι για πρόσληψη - ασφάλιση μουσικών

• Thread starter Thread starter ez
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 230
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 64K
Haris είπε:
Είσαι σίγουρος για αυτό; Γιατί είχα μείνει στο ότι ο "εργοδότης" (μαγαζάτορας) είναι υποχρεωμένος να σε προσλάβει - έστω και για ένα βράδυ - και να σου κολλήσει ένσημο, το οποίο φυσικά πηγαίνει χαμένο. Δεν έπαιζε το "έχω ΤΠΥ ως μουσικός".

Ως ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι που πληρώνει (λέμε τώρα) εισφορές στον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ, μπορούσα να προσθέσω ΚΑΔ ως μουσικός αλλά η απάντηση που έπαιρνα ήταν "όχι, πρέπει να σε προσλάβω".

Και το πρόβλημα με τα πρόστιμα ήταν κυρίως με το ΙΚΑ.

Έχει αλλάξει κάτι;
Ειμαι απόλυτα σίγουρος, ο μαγαζάτορας που το είπε έπρεπε απλώς να μιλήσει με τον λογιστή του.

Μίλησα με λογιστή.

Μου είπε ξεκάθαρα ότι μπορώ να ανοίξω νέο ΚΑΔ με τα αντίστοιχα νέα ΤΠΥ και να κόβω κανονικά σαν μουσικός. Γνωρίζει κανένας ποιός ΚΑΔ είναι? Είμαι βέβαιος ότι θα έχει 550 διαφορετικούς.

Το τι θα συμβεί παρακάτω, θα το δούμε...

Ελπίζω να μην μπλέξω στην εφορία για τον νέο ΚΑΔ.
Google is your friend..

στα γρήγορα: https://www.taxheaven.gr/acforum/topic/67692-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B4-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF/

Αυτο που δεν ξερω (αν και το εχω ψαξει πολυ) είναι τι γίνεται όταν ειναι καποιος Ε.Ε. με το κανονικό του ΚΑΔ και του μουσικου και έχει δύο εργοδότες που τον δηλώνουν στην ΑΠΔ, ο ενας είναι η κανονική του εταιρεία και ο αλλος ειναι ο μαγαζάτορας. Αραγε τον πιανει το "ως δύο εργοδότες;"

Από Δευτέρα πρωί που πηγαίνω κάθε μέρα στο ΤΕΒΕ έχει πέσει ο server.

Παιδιά, μακάρι να έκανα πλάκα...

Για θέματα Ασφάλισης/Μητρώου από Δευτέρα δεν γίνεται τίποτα που να χρειάζεται να δουν στο database πράγματα.

Το αστείο είναι ότι το τμήμα παροχών δουλεύει κανονικά.

Έχω μπροστά μου 2 βδομάδες να βγάλω άκρη με αυτό το θέμα και είναι ίσως πρώτη φορά που έχω τσαντιστεί τόσο πολύ με αυτή τη χώρα.

Και δεν ξέρω τι να πω και στους μαγαζάτορες που περιμένουν τα στοιχεία μου. :/

Ο ΚΑΔ που ψάχνεις είναι "υπηρεσίες εκτελεστή μουσικών έργων". Δε νομίζω πως χρειάζεται να πας στο ΤΕΒΕ, αφού ο μουσικός δεν υπάγεται στο ΤΕΒΕ πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ αλλά στο ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ. Μια βεβαίωση ενσήμων και μία βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου από το ΙΚΑ σε καλύπτουν για να προσθέσεις τον ΚΑΔ στην εφορία, και πάνω στο ΤΠΥ σου θα μπαίνει ΙΚΑ 16%.

Ο μουσικός είναι ιδιότυπο καθεστώς που ναι μεν λειτουργείς με μπλοκάκι αλλά έχεις ασφάλιση στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ σε αντιμετωπίζει ως μισθωτό παρότι ασκείς ένα από τα πρώην κατονομαζόμενα ως ελευθέρια επαγγέλματα. Κλασσική περίπτωση που φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία "συγκρούονται" κατά κάποιο τρόπο.

JIMMYPAP είπε:
Ο ΚΑΔ που ψάχνεις είναι "υπηρεσίες εκτελεστή μουσικών έργων". Δε νομίζω πως χρειάζεται να πας στο ΤΕΒΕ, αφού ο μουσικός δεν υπάγεται στο ΤΕΒΕ πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ αλλά στο ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ. Μια βεβαίωση ενσήμων και μία βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου από το ΙΚΑ σε καλύπτουν για να προσθέσεις τον ΚΑΔ στην εφορία, και πάνω στο ΤΠΥ σου θα μπαίνει ΙΚΑ 16%.

Ο μουσικός είναι ιδιότυπο καθεστώς που ναι μεν λειτουργείς με μπλοκάκι αλλά έχεις ασφάλιση στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ σε αντιμετωπίζει ως μισθωτό παρότι ασκείς ένα από τα πρώην κατονομαζόμενα ως ελευθέρια επαγγέλματα. Κλασσική περίπτωση που φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία "συγκρούονται" κατά κάποιο τρόπο.
Δεν ξέρω αν διάβασες πιο πάνω, έχω ήδη ΤΠΥ και είμαι Ερευνητής Μηχανολόγος σε έναν εργοδότη (=μισθωτός για τη φορολογία).

Αν μου κολλήσει ένσημο ΙΚΑ θα γίνω ελεύθερος επαγγελματίας στην φορολόγηση για τα ΤΠΥ και θα είμαι μισθωτός για τα ενσημα του ΙΚΑ μόνο.

Αυτό (χοντρικά) μεταφράζεται σε κοντά 1000 Ευρώ swing από εμένα προς την εφορία.

SlapGas είπε:
Δεν ξέρω αν διάβασες πιο πάνω, έχω ήδη ΤΠΥ και είμαι Ερευνητής Μηχανολόγος σε έναν εργοδότη (=μισθωτός για τη φορολογία).

Αν μου κολλήσει ένσημο ΙΚΑ θα γίνω ελεύθερος επαγγελματίας στην φορολόγηση για τα ΤΠΥ και θα είμαι μισθωτός για τα ενσημα του ΙΚΑ μόνο.

Αυτό (χοντρικά) μεταφράζεται σε κοντά 1000 Ευρώ swing από εμένα προς την εφορία.
Αυτό εξηγώ, και με μπλοκάκι να τιμολογήσεις πάλι ένσημο ΙΚΑ θα πάρεις. Οι μουσικοί ΔΕΝ έχουν ΤΕΒΕ αλλά ΙΚΑ αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά ως μισθωτοί, ακόμα και εάν έχουν έναρξη, δηλωμένο ΚΑΔ μουσικού και ΤΠΥ.

EDIT. Τώρα κατάλαβα τι θες να πεις. Δεν θα γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας στη φορολογία εαν σου "κολλήσει ένσημο", αλλά εάν σε προσλάβει ως μισθωτό και στείλει βεβαίωση αποδοχών με μισθωτές υπηρεσίες. Το ένσημο θα το πάρεις έτσι κι αλλιώς, είτε ως μισθωτός είτε ως Ε.Α. μουσικός με ΤΠΥ. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, παρότι θα πάρεις "ένσημο" δεν έχεις πρόβλημα φορολογικά. Απλώς θα έχεις δύο εργοδότες και μπορείς να συνεχίσεις να φορολογείσαι ως μισθωτός.  Καλό θα είναι να κάνεις και μια σύμβαση με το μαγαζί επειδή πρέπει να υπάρχει για να θεωρείσαι"μισθωτός", και φυσικά να μην ξεπεράσεις τους τρεις εργοδότες. Και φυσικά να έχεις έδρα το σπιτι σου.

Οπότε, μια η άλλη, θα με κόψει η εφορία στη μέση για 1-2 ένσημα?

And deal with it?

Αρχικά, ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Είσαι σίγουρος για αυτά, ειδικά για το ΙΚΑ?

Δεν τα ξέρω, γι' αυτό ρωτάω. Με λογιστή που έχω μιλήσει μου έχει πει ότι πρέπει να πάω στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ.

Ακόμα και στο ίδιο το ΤΕΒΕ έχει κατηγορία για "Επεκτάσεις-ΚΑΔ".

Είναι όντως η κατηγορία του μουσικού διαφορετική?

Αν ναι, θα με σώσει.

Αυτό με την φορολόγηση (αν και με βολεύει) δεν το κατάλαβα.

Ο,τι αλλάζει για τον μαγαζάτορα είναι ότι θα του κόψω ένα ΤΠΥ. Αλλάζει κάτι στο τι θα κάνει αυτός επειδή του έκοψα ΤΠΥ (σε σχέση με το αν δεν του έκοβα)?

p.s.

Ο ΚΑΔ που βρήκα είναι 90.01.10.13 (Υπηρεσίες μουσικού συγκροτήματος).

Είναι αυτός σωστός?

Δεν έχω καταλάβει αν εννοεί "υπηρεσίες που παρέχει μουσικό συγκρότημα" (σαν σύνολο) ή "υπηρεσίες που παρέχει μουσικός συγκροτήματος" (σαν άτομο).

SlapGas είπε:
Αρχικά, ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Είσαι σίγουρος για αυτά, ειδικά για το ΙΚΑ?

Δεν τα ξέρω, γι' αυτό ρωτάω. Με λογιστή που έχω μιλήσει μου έχει πει ότι πρέπει να πάω στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ.

Ακόμα και στο ίδιο το ΤΕΒΕ έχει κατηγορία για "Επεκτάσεις-ΚΑΔ".

Είναι όντως η κατηγορία του μουσικού διαφορετική?

Αν ναι, θα με σώσει.

Αυτό με την φορολόγηση (αν και με βολεύει) δεν το κατάλαβα.

Ο,τι αλλάζει για τον μαγαζάτορα είναι ότι θα του κόψω ένα ΤΠΥ. Αλλάζει κάτι στο τι θα κάνει αυτός επειδή του έκοψα ΤΠΥ (σε σχέση με το αν δεν του έκοβα)?

p.s.

Ο ΚΑΔ που βρήκα είναι 90.01.10.13 (Υπηρεσίες μουσικού συγκροτήματος).

Είναι αυτός σωστός?

Δεν έχω καταλάβει αν εννοεί "υπηρεσίες που παρέχει μουσικό συγκρότημα" (σαν σύνολο) ή "υπηρεσίες που παρέχει μουσικός συγκροτήματος" (σαν άτομο).

Ο ΚΑΠ
Ναι, ο μουσικός είναι 100% ΙΚΑ. Αν πας στο ΤΕΒΕ για επέκταση δραστηριότητας θα σου πουν "οι μουσικοί δεν ανήκουν σε εμάς, να φύγετε να πάτε αλλού"  ;D

Ο ΚΑΔ "υπηρεσίες μουσικού συγκροτήματος" δεν είναι σωστός. Ο σωστός είναι 90.01.10.02 "υπηρεσίες εκτελεστή μουσικών έργων" αν θες ψάξε κι εδώ https://www.taxheaven.gr/default/pages/codes-kad

Στο ερώτημα για τον μαγαζάτορα, φυσικά και αλλάζει. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν εάν σε προσλάβει κανονικά μέσω Εργάνη και άλλα εάν κόψεις ΤΠΥ.  Στην περίπτωσή σου εμπλέκονται η ασφαλιστική, η εργατική, και η φορολογική νομοθεσία.

Για να μη στα πολυλογώ, ενώ στο ασφαλιστικό και το εργατικό κομμάτι η διαδικασία είναι διαφορετική για το κάθε σενάριο, εάν κόψεις ΤΠΥ φορολογικά συνεχίζεις να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας που θα φορολογηθεί ως μισθωτός, εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις που ανέφερα πιο πάνω. Αρκεί να ΜΗΝ εργαστείς ως μισθωτός ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ και όχι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ που έτσι κι αλλιώς ο μουσικός είναι μισθωτός.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γιατί αυτά δεν τα ξέρουν οι περισσότεροι λογιστές?

Είναι όντως τόσο δύσκολη περίπτωση?

είναι.

Οι λογιστές ξέρουν αυτά με τα οποία έχει τύχει να ασχοληθούν οι πελάτες τους.

Θεωρητικά είσαι για παράλληλη ασφάλιση (δεν ξέρω άλλη ορολογία) δηλαδή και το μπλοκάκι σου ως ερευνητής ό,τι είσαι και στο ΙΚΑ εφκα ένσημο.

Και κάποτε μετά από πολλά χρόνια αυτό που λέμε σήμερα (αν υπάρχει τότε) διαδοχική ασφάλιση...

SlapGas είπε:
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γιατί αυτά δεν τα ξέρουν οι περισσότεροι λογιστές?

Είναι όντως τόσο δύσκολη περίπτωση?
Ναι είναι.

Είμαι λογιστής, είμαι και μουσικός οπότε τα ξέρω από πρώτο χέρι.

Για την ιστορία έχω και διάφορους φίλους λογιστές και απόλυτα άκρη δεν έχουμε βγάλει. Ωστόσο ότι έχω γράψει σε αυτό το τοπικ ισχύει.

Ναι, όσα έγραψες είναι σύμφωνα με ο,τι έγραψε και ο φίλος JIMMYPAP.

Απλά, νόμιζα ότι θα έπρεπε να πάρω κάποιο χαρτί από τον ΟΑΕΕ, ενώ τώρα έμαθα ότι πρέπει να το πάρω από ΙΚΑ.

Πήγα σήμερα στην ΔΟΥ και έκανα την προσθήκη ΚΑΔ.

Όλα καλά. (?)

Βέβαια, πάνω που περίμενα να πάρω την τελική εκτύπωση (που υποθέτω ότι θα έλεγε πως έγινε η προσθήκη που ήθελα) ΚΟΛΛΗΣΕ το σύστημα (αν έχει το Θεό του) και δεν ξεκόλλησε. Ελπίζω να μην μου χρειάζεται κάπου άμεσα αυτό το χαρτί.

Σημειωτέον ότι και το ΤΕΒΕ, που έγραφα πιο πάνω ότι έχει σκαλώσει ο server, είναι ακόμα κολλημένο.

Είχα υπ' όψιν ότι η κατάσταση με τις δημόσιες υπηρεσίες είναι χάλια, αλλά δεν περίμενα τέτοιο χάλι.

Δηλαδή οκ, εγώ γλίτωσα λόγω ΙΚΑ τελικά. Κάποιος ταλαίπωρος που θέλει να κάνει τη δουλειά του? Στο ΤΕΒΕ Αγίας Παρασκευής/Χαλανδρίου ήταν κάτι άτομα από Άνδρο που έπρεπε να κάνουν μια ρύθμιση αλλιώς θα έτρωγαν πρόστιμο 150 Ευρώ. Θα τους φεσώσουν έτσι τσάμπα επειδή έχει πέσει ο server μια βδομάδα τώρα? Welcome to Greece, πραγματικά.

Κάποιες τελευταίες ερωτήσεις.

Τώρα που έκανα την προσθήκη ΚΑΔ, τι παραπάνω θα χρειαστώ από "εξοπλισμό"?

Έχω ήδη ένα μπλοκ τιμολογίων για τον πρώτο ΚΑΔ καθώς και την ανάλογη σφραγίδα που λέει Όνομα, δραστηριότητα, ΑΦΜ, ΔΟΥ.

Πρέπει να κάνω το ίδιο και για την δεύτερη δραστηριότητα?

Την σφραγίδα την καταλαβαίνω, λογικό είναι.

Χρειάζομαι ξεχωριστό μπλοκ ΤΠΥ?

Πρέπει να αναγράψω κάτι άλλο στα νέα ΤΠΥ και στη σφραγίδα?

Ο λογιστής μου έλεγε κάτι για "Σειρα Α" αλλά μου τα μάσαγε δώθε κείθε.

Για την ιστορία, με τη δική σας βοήθεια έβγαλα άκρη. Ο λογιστής δεν με βοήθησε καθόλου.

Να είστε καλά, πραγματικά.

SlapGas είπε:
Τώρα που έκανα την προσθήκη ΚΑΔ, τι παραπάνω θα χρειαστώ από "εξοπλισμό"?

Έχω ήδη ένα μπλοκ τιμολογίων για τον πρώτο ΚΑΔ καθώς και την ανάλογη σφραγίδα που λέει Όνομα, δραστηριότητα, ΑΦΜ, ΔΟΥ.

Πρέπει να κάνω το ίδιο και για την δεύτερη δραστηριότητα?

Την σφραγίδα την καταλαβαίνω, λογικό είναι.

Χρειάζομαι ξεχωριστό μπλοκ ΤΠΥ?

Πρέπει να αναγράψω κάτι άλλο στα νέα ΤΠΥ και στη σφραγίδα?

Ο λογιστής μου έλεγε κάτι για "Σειρα Α" αλλά μου τα μάσαγε δώθε κείθε.
Αφού - αν κατάλαβα καλά - έχεις το θλιβερό καθήκον να επισκεφτείς πάλι τη γαμωεφορία για να πάρεις την εκτύπωση, δεν τους ρωτάς;

Το χαρτί αυτό το χρειάζομαι μόνο σε περίπτωση ελέγχου (και από ο,τι μου είπε ο λογιστής μπορώ να το τυπώσω και online).

Το δια ταύτα είναι το ζήτημα. Σιγά μην μου πουν στην εφορία για τιμολόγια κλπ.

θεωρητικά θες νέα σφραγίδα που να έχει διπλή ιδιότητα.

Πχ ερευνητής - μουσικός

μετά νομίζω ότι αν είχες απλώς ΑΠΥ και η νέα ιδιότητα απαιτεί πάλι ΑΠΥ καλύπτεσαι με το πρώτο.

Αν μια ιδιότητα απαιτεί πχ ΤΠΥ τότε για κείνη και μόνο θα βγάλεις το αντίστοιχο.

Εγώ στη θέση σου θα έβγαζα νέα σειρά ΑΠΥ και δεν θα τα μπέρδευα. Στη νέα θα έκοβα μόνο συναυλίες...

Αλλά ρώτα...

ΤΠΥ έχω ήδη για την πρώτη δραστηριότητα.

Ο μουσικός θέλει ΤΠΥ? Από ο,τι διάβασα εδώ, ναι.

Η σφραγίδα γιατί να είναι μια μόνο?

Στη σφραγίδα θεωρητικά πρέπει να γράφεις όλες σου τις δραστηριότητες. Τυπολατρικό είναι βέβαια το θέμα, αφού η σφραγίδα δεν έχει νομική ισχύ ως κάτι επίσημο, απλώς είναι μια περιγραφή των στοιχείων σου που θα μπορούσες και να την γράφεις με το χέρι, αλλά θεωρώ πως καλό είναι να φτιάξεις δύο νέες που να γράφουν όλους τους ΚΑΔ, η μία να έχει με μεγάλα γράμματα το ένα επάγγελμα και με πιο μικρά το άλλο και η άλλη το ανάποδο, ανάλογα ποιον τιμολογείς.

Με την κατάργηση του ΚΒΣ δεν χρειάζεται καν να πάρεις νέο μπλοκ, θα μπορούσες και να εκδίδεις από ένα excell ή word τιμολόγιο, αλλά για λόγους δικής σου οργάνωσης θα πρότεινα να πάρεις ένα άλλο μπλοκ ΤΠΥ που θα βάλεις τη σφραγίδα του μουσικού και θα γράφεις στη σειρα 'Α". Έτσι, θα εκδίδεις χωρίς σειρά για το τωρινό σου αντικείμενο και με σειρά Α ως μουσικός.

Σχετικά με το είδος του παραστατικού, τα πράγματα είναι απλά, όταν τιμολογείς επιτηδευματία κόβεις ΤΠΥ, όταν τιμολογείς ιδιώτη κόβεις ΑΠΥ. Στην περίπτωσή σου λοιπόν χρειάζεσαι μόνο ΤΠΥ.

Σημαντική ερώτηση: Στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ κομμάτι που αφορά τον ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ) είσαι δηλωμένος ως "μπλοκάκιας"? Πληρώνει δηλαδή ο εργοδότης σου τα δύο τρίτα των εισφορών με ΑΠΔ και εσύ το ένα τρίτο ή απλώς πληρώνεις όλο σου τον ΕΦΚΑ μόνος σου?

JIMMYPAP

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, once more.

Στο ασφαλιστικό κομμάτι του ΟΑΕE/ΕΦΚΑ είμαι ΟΝΤΩΣ δηλωμένος ως μπλοκάκιας.

Ο εργοδότης (το πολυτεχνείο) κρατάει όλες τις εισφορές (και τις δικές του, και τις δικές μου, btw) a priori και μου καταθέτει τα υπόλοιπα.

Αυτό γίνεται γιατί υπογράφω κάθε φορά μια δήλωση που λέει ότι έχω μέχρι 3 εργοδότες.

Υπάρχει κάποιο θέμα?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back