- Μηνύματα
- 423
- Πόντοι
- 16
+1bassbill είπε:Λοιπόν παρακολουθώ το θέμα εδώ και 2 μέρες, διάβασα όλα τα πόστς απο την αρχή, και λέω ας πώ κι εγώ την γνώμη μου. Θα μιλήσω με διττή ιδιότητα, και σαν μουσικός αλλά και σαν επιχειρηματίας. Λεπτομέρειες για το πώς γίνεται αυτό, μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=174
Το μαγαζί μας είναι στην επαρχία, συγκεκριμένα στην Καστοριά. Χωρητικότητα 120 άτομα περίπου, άν πιτάρει άντε 130-140. Μέχρι τώρα, λειτουργούμε με House band, που παίζει διασκευές, 4 ημέρες την εβδομάδα, Τετάρτη ώς Σάββατο, και την Κυριακή κάνουμε ένα Jam night, που έρχονται και παίζουν οι μουσικοί της πόλης, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι όλοι είναι καλοδεχούμενοι, άλλοι για περισσότερο κ άλλοι για λιγότερο χρόνο συμμετοχής, μήν ξεχνάτε και τους wanabees :-\
Το κόστος της μπάντας διαφοροποιείται απο μέρα σε μέρα, ανάλογα με το ποιοί και πόσοι τραγουδιστές συμμετέχουν. Σε γενικές γραμμές κινείται στα πλαίσια μεταξύ 270 και 400 € τη βραδιά. Βάλε προσωπικό, λειτουργικά έξοδα εφορία, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ κλπ καταλαβαίνετε οτι τα πράγματα δέν είναι εύκολα. Παρ όλα αυτά με προσεκτική διαχείριση και φροντίδα παροχής καλής υπηρεσίας για τους πελάτες, απο σέρβις και ποιότητα ποτού έως πρόγραμμα, ανανέωση τραγουδιών κλπ, όλα παίζουν ρόλο για να πας καλά ή άσχημα.
Μπάντες που έχουν φιλοξενηθεί, γνωστές blues bands, Blues Wire, Nick Dounoussis & the Backbone.
To εγχείρημα άν δέν έχεις σπόνσορες είναι επίφοβο. Μπορείς να την πατήσεις πολύ εύκολα.
Οι τιμές των ποτών εδώ είναι 8 € τα απλά και 10 € τα σπέσιαλ, και 7 € ελάχιστη κατανάλωση για τα υπόλοιπα, μπύρες, κρασί και αναψυκτικά. ΦΠΑ παντού 21%, και δημοτικός φόρος 10% στον ΤΖΙΡΟ
Αυτό σημαίνει οτι είσαι συνέταιρος με κάποιους σε ποσοστό 30 εσύ και 70 ο " άλλος" στα καθαρά κέρδη...
ΔΕΝ υπάρχει ούτε για πλάκα αυτό που γράφτηκε για 15 και 17 μερίδες στο μπουκάλι... ούτε για πλάκα παιδιά... 10 στην καλύτερη περίπτωση, με τα κερασμένα και την κατανάλωση του προσωπικού.
Μήν ξεχνάτε, οτι η κάβα αγοράζεται απο το μαγαζί, και πληρώνεται ΦΠΑ και άν δέν πουληθεί, αλλά καταναλωθεί για ίδια χρήση, αλίμονο μας...
Πέρσι φιλοξενήσαμε τοπικές μπάντες, που ζητήσανε και πήρανε περίπου 50 € το άτομο, και το μαγαζί μπήκε μέσα με τα μπούνια... Γιατί???
Λοιπόν. Έρχεται η μπάντα και παίζει 2 σέτ απο 1 ώρα άντε 1 και 15΄το καθένα. Και μετά λέει ο λήντερ ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε να μας δείτε, και το κοινό την κάνει... άντε κάνε τζίρο σε 2,5 ώρες λειτουργίας για να πληρώσεις τα πάντα και τα κοάλα...
Στην περίπτωση επώνυμης μπάντας, μπαίνει εισιτήριο με ποτό στα 10 € και ένα μέρος του κόστους καλύπτεται απο εκεί, και μετά κοιτάζεις να καλύψεις την διαφορά με σπόνσορες... Πόσους μπορείτε να βρείτε άν σκοπεύετε να κάνετε λάιβ π.χ. κάθε εβδομάδα ???
Για μια φορά τον μήνα παλεύεται, αλλά όχι πάντα με επιτυχία δυστυχώς.
Προσωπικά, παίζω στο μαγαζί μου και παίρνω ένα μεροκάματο χαμηλότερο απο αρκετούς συνεργάτες μου. Επενδύω στην επιχείρηση. Κάποιες εβδομάδες δέν πληρώνομαι κάν, γιατί πρέπει να πληρώσω κάτι που επείγει. Με ενοχλεί που κάποιοι απο τους συντελεστές της μπάντας δέν αναγνωρίζουν καθόλου το γεγονός αυτό, παρ ότι ξέρουν καλά οτι υπολείπονται σημαντικά σε γνώσεις, εμπειρία, εργατικότητα, και γενικότερη συνεισφορά, αλλά το παραβλέπω στην διάρκεια της σεζόν γιατί χρειάζομαι σταθερότητα. Του χρόνου όμως θα το δω διαφορετικά. Γιατί στην αρχή της φετεινής χρονιάς λειτούργησα στις συμφωνίες μου σάν μουσικός, αλλά του χρόνου θα βάλω στην ζυγαριά και την εμπειρία του επιχειρηματία. Δέν γίνεται διαφορετικά.
Τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους μας, και θα πρέπει να φροντίζουμε όλοι να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, και να είμαστε και λίγο ελαστικοί στις αμοιβές μας, πάντα για το μαγαζί μου μιλάω, άν και πιστεύω ότι θα είχε καλή εφαρμογή γενικότερα στη πατρίδα μας αυτή η λογική. Τα κεκτημένα τελειώνουν όταν τελειώσουν τα χρήματα. Σε γενικές γραμμές, συμφωνώ με τη λογική των καλών συμφωνιών, άν και οι άνθρωποι έχουν απο την φύση τους την τάση να ξεχειλώνουν τις συμφωνίες προς όφελός τους και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Καλή τοποθέτηση θα ήταν να βάζει ο μουσικός τον εαυτό του στην θέση του επιχειρηματία αλλά πάλι δέν έχει όλα τα δεδομένα. Εγώ τα έχω. Μήν με παρεξηγήσετε λοιπόν.
Στην διάθεσή σας για μια περαιτέρω δημιουργική συζήτηση για το θέμα.
Νικος