Μουσικά χρήσιμος ήχος

infectme247 είπε:
Και θα φοβόμουν να γράψω ότι "δεν είναι όλοι οι ήχοι μουσικοί", γιατί η φαντασία του καθένα μπορεί να ξεπερνά τις ιδέες μου (ίσως και τα στερεότυπά μου) περί μουσικής.
Εγω δεν φοβαμαι να γραψω οτι "δεν είναι όλοι οι ήχοι μουσικοί", τι να φοβηθω?

Αυτο ειναι γεγονος, και δεν εχει να κανει με κανενος την φαντασια και τις ιδεες του.

Ο ηχος του πιανου ειναι "μουσικος", ο ηχος του πυροβολισμου Δεν ειναι.

Απλα πραγματα. Τωρα, το αν χρησημοποιουμε ηχους πυροβολισμου σε μουσικα εργα (παιγμενους απλα σαν εφφε ή με νοτες) αυτο ειναι αλλο καπελο.  O "μουσικος" ηχος εχει να κανει και με τη χροια του ηχου, οχι μονο με τις νοτες.

Αλλο ο ηχος ενος πιανου και αλλο ο ηχος του γαβγισματος, και οσο "καλα" παιγμενος να ειναι απο καποιο sampler σε ολες τις νοτες, θα παραμεινει ενας "μη μουσικος" ηχος, ακαταλληλος για συνθεση και παιξιμο μουσικης.

Φυσικα και θα βρεις καποιους να σου πουν οτι θεωρουν τον ηχο του πιανου χαλια και του γαβγισματος υπεροχο. Και θα σου πουν επισης οτι "περι ορεξεως...." και περι της "υποκειμενικοτητας" των παντων και αλλα τετοια "κλασσικα".

Πανω στη λεξη "υποκειμενικοτητα" εχουν στηρηχθει οι πιο ηλιθιες "αποψεις".

(καλα θα κανουν να πανε να κοιταξουν τ'αυτια τους σε ενα γιατρο το συντομοτερο... ;D)

Waterfall-K είπε:
Ο ηχος του πιανου ειναι "μουσικος", ο ηχος του πυροβολισμου Δεν ειναι.

Απλα πραγματα.
Εάν ήταν έτσι...δεν θα υπήρχε το Αbsynth (...ας πούμε) και αρκετά άλλα. Απλά πράγματα.

Προφανώς και διαφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις...Περιορίζεις την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε "τετράγωνους" κανόνες.

Μήπως θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια ευρύτερα προσδιοριζόμενη ηχητική καλλιτεχνική έκφραση δεν είναι απαραίτητα και μουσική;

Ο θόρυβος και ο κάθε ήχος μπορεί να έχει θέση σε σε ένα καλλιτεχνικό επιχείρημα.

Και μόνο όμως η κοινός τρόπος που τον εκλαμβάνουμε μπορεί να του δώσει τον χαρακτηρισμό μουσική;

Λέω γω τώρα .......

marathon είπε:
Προφανώς και διαφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις...Περιορίζεις την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε "τετράγωνους" κανόνες.
Εγω δεν περιοριζω τιποτα, οι "τετραγωνοι" κανονες ειναι αυτοι που περιοριζουν την "ανθρώπινη δημιουργικότητα". Μαλλον διαφωνεις με τα αυτονοητα, οχι με μενα.

Ο θόρυβος και ο κάθε ήχος μπορεί να έχει θέση σε ένα καλλιτεχνικό επιχείρημα.
Φυσικα και μπορει.

Waterfall-K είπε:
Μαλλον διαφωνεις με τα αυτονοητα, οχι με μενα.
Ποιά είναι τα αυτονόητα? Ότι το πιάνο είναι μουσική ενώ το Absynth όχι?

όπως βλέπεις, είμαι ΠΟΛΥ συγκεκριμένος με τα (αυτονόητα) παραδείγματα ;)

Εκει εσυ, το Absynth ::)

Το πιανο ειναι μουσικο οργανο, οχι μουσικη (αντε λοιπον να τα πιασουμε απο την αρχη)

Με το πιανο μπορεις να παραξεις μουσικη.

Με το πιανο μπορεις να παραξεις θορυβο επισης.

Με το Absynth παλι, δεν ξερω, δεν το χρησημοποιησα ποτε.

Η συζητηση ξεφευγει....

Waterfall-K είπε:
Με το Absynth παλι, δεν ξερω, δεν το χρησημοποιησα ποτε.
είδες που έχεις χάσει επεισόδια? ;D ;D

Και εγώ δεν το χρησιμοποιώ πολύ (καθόλου δηλ) γιατί οι ήχοι του ξεπερνάνε τη φτωχή μουσική φαντασία μου...αλλά δεν το απορρίπτω ;)

Με το πιανο μπορεις να παραξεις μουσικη.

Με το πιανο μπορεις να παραξεις θορυβο επισης.
άρα είναι αυτονοήτο ότι μπορείς να παράξεις και το αντίστροφο (μουσική δηλ) με ένα ΟΧΙ παραδοσιακά μουσικό όργανο...

marathon είπε:
είδες που έχεις χάσει επεισόδια? ;D ;D
Nαι, συγνωμη που δεν εχω δοκιμασει ολα τα hard και soft synths, στο μελλον θα προσπαθησω σκληροτερα ::)

Και εγώ δεν το χρησιμοποιώ πολύ (καθόλου δηλ) γιατί οι ήχοι του ξεπερνάνε τη φτωχή μουσική φαντασία μου...αλλά δεν το απορρίπτω ;)
Γιατι εγω το απορριπτω?...

άρα είναι αυτονοήτο ότι μπορείς να παράξεις και το αντίστροφο (μουσική δηλ) με ένα ΟΧΙ παραδοσιακά μουσικό όργανο...
Παλι τα ιδια θα λεμε?? Πηγαινε πισω και ξανα-διαβασε οτι ειπαμε περι samplers.

Εσυ προφανως θεωρεις "μουσικη" οτι παιζεται πανω στις γνωστες νοτες.

Μια μελωδια δηλαδη, παιγμενη με πιανο ή με πορδες (sampler) ειναι το ιδιο, μουσικη το ενα, μουσικη και το αλλο.

Για μενα δεν ειναι ετσι, και το εγραψα και παραπανω:

"O "μουσικος" ηχος εχει να κανει και με τη χροια του ηχου, οχι μονο με τις νοτες."

Ξαναλεω οτι ολοι οι ηχοι ΔΕΝ κανουν για μουσικη.

Waterfall-K είπε:
Δε πα να το λές? Από τη στιγμή που ακόμα και με πορδές φτιάχνουν μουσική...όλα γίνονται ;D

Παιδιά, στο ερώτημα "τι θεωρείται μουσικός ήχος και τι όχι" δεν χωράει μπακαλοειδής κουβέντα και έχει απαντήσει ο Blue από την πρώτη σελίδα...

bloody_sunday είπε:
δεν χωράει μπακαλοειδής κουβέντα
εάν εννοείς τις πορδές, αναφέρομαι στο ηχητικό δείγμα της σελίδας 2...που θέλουμε δε θέλουμε είναι ένα καλό παράδειγμα (ας πώ)...ανατρεπτικής ματιάς (sic)

Που την ειδες ρε μαστορα την "μπακαλοειδής κουβέντα"???

Διαβασε λιγο τα ποστς πριν απαντησεις, η κουβεντα ειναι μια χαρα, ασχετα αν ο Marath....καποιοι σκανε γαιδαρο... ;D

Waterfall-K είπε:
Αλλο ο ηχος ενος πιανου και αλλο ο ηχος του γαβγισματος, και οσο "καλα" παιγμενος να ειναι απο καποιο sampler σε ολες τις νοτες, θα παραμεινει ενας "μη μουσικος" ηχος, ακαταλληλος για συνθεση και παιξιμο μουσικης.
Mademoiselle Nobs - Pink Floyd - Live at Pompeii - 1972 - HD

οι Pink Floyd, μάλλον διαφωνούν.. :-\  8)

bloody_sunday είπε:
Παιδιά, στο ερώτημα "τι θεωρείται μουσικός ήχος και τι όχι" δεν χωράει μπακαλοειδής κουβέντα και έχει απαντήσει ο Blue από την πρώτη σελίδα...
Ναι, αν μιλάμε για τονική μουσική, της οποίας η ακμή έχει παρέλθει εδώ και 200 χρόνια.  

Waterfall-K είπε:
ασχετα αν ο Marath....καποιοι σκανε γαιδαρο... ;D
...καλά...αυτό είναι ειδικότης μου...είσαι καινούργιος ακόμα ;D ;D

hadgi είπε:
οι Pink Floyd, μάλλον διαφωνούν.. :-\  8)
Οι Pιnk Floyd δεν διαφωνουν καθολου, αν παρατηρησες, κατω απο τα γαβγισματα...παιζει κανονικη μουσικη. Το γαβγισμα ειναι ενα συστατικο του κομματιου.

Waterfall-K είπε:
Το γαβγισμα ειναι ενα συστατικο του κομματιου.
Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω γραπτά σου, είναι ενας "μη μουσικος" ηχος, ακαταλληλος για συνθεση και παιξιμο μουσικης....αλλά παρ όλα αυτά, ένα συστατικό του κομματιού, που πιθανόν να κάνει και τη μνημόνευσή του (αυτό είναι δικό μου...)?

ΥΓ. Που θα πάει, θα σκάσεις.... ;D

Waterfall-K είπε:
Οι Pιnk Floyd δεν διαφωνουν καθολου, αν παρατηρησες, κατω απο τα γαβγισματα...παιζει κανονικη μουσικη. Το γαβγισμα ειναι ενα συστατικο του κομματιου.
Όχι απλά ένα συστατικό, αλλά ένα αναπόσπαστο συστατικό του συγκεκριμένου κομματιού, που το διαφοροποιεί από άλλα παραπλήσια blues.

Οπότε , για εμένα, θεώρησαν όχι μόνο πως ο ήχος του γαβγίσματος κάνει για μουσική,αλλά διαφοροποιεί σε τέτοιο βαθμό το κομμάτι, ώστε να το κάνει μοναδικό.

Αυτό, έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που έγραψες προηγουμένως:

που, ούτως ή άλλως,  από τη φύση της είναι τόσο δογματική άποψη, που γίνεται ανεδαφική.

marathon είπε:
εάν εννοείς τις πορδές, αναφέρομαι στο ηχητικό δείγμα της σελίδας 2...που θέλουμε δε θέλουμε είναι ένα καλό παράδειγμα (ας πώ)...ανατρεπτικής ματιάς (sic)
Βρε συ, δεν θελουμε ομως. Προσωπικά δεν άκουσα καμία νότα από τις πορδές* - απορώ πως υπερασπίζεσαι την τροπή της συζήτησης με βάση αυτό το παράδειγμα!

* θα μπορούσα (αλλά θα προτιμούσα να μην) το ξανακούσω για καλύτερο transcribing.

hadgi είπε:
Όχι απλά ένα συστατικό, αλλά ένα αναπόσπαστο συστατικό του συγκεκριμένου κομματιού, που το διαφοροποιεί από άλλα παραπλήσια blues.

Οπότε , για εμένα, θεώρησαν όχι μόνο πως ο ήχος του γαβγίσματος κάνει για μουσική,αλλά διαφοροποιεί σε τέτοιο βαθμό το κομμάτι, ώστε να το κάνει μοναδικό.

Αυτό, έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που έγραψες προηγουμένως:που, ούτως ή άλλως,  από τη φύση της είναι τόσο δογματική άποψη, που γίνεται ανεδαφική.
...........

Hadgi.......βγαλε τα γαβγισματα απο το κομματι.....ακου το.......τι παρατηρεις?......ενα blues κομματι..........τωρα.......βαλε τα γαβγισματα πισω.......και αφαιρεσε το υπολοιπο κομματι........τι παρατηρεις?............................................................................................

Ακριβως!!! Ενα σκυλι που γαβγιζει! 8)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back