• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Μην αλλάξετε μαγνήτες, αλλάξτε πετάλι... (keyztone ExChanger)

John Goumis

The Doomguy
Πόντοι
423
Πολλές φορές αισθάνομαι την ανάγκη να παίξω κάπου με μια LP αντί μιας Strat αλλά πάντα με

αποτρέπουν διάφοροι παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι ότι οι ''humbucker'' κιθάρες μου

δεν έχουν επιλογή split coil (εκτός από μια PRS SE) το οποίο σε λίγα μεν, αλλά κρίσιμα σημεία, μου είναι απαραίτητο

(και ας μην ακουστεί 100% σαν Fender - που είναι ανέφικτο- μου αρκεί να βγάζει ήχο single coil).

*έχω σκεφτεί την λύση να τις μετατρέψω σε coil split αλλά η διαδικασία χρειάζεται ειδικό, γιατί υπάρχει πρόβλημα να

καταστρέψεις τους μαγνήτες και μπλα μπλα μπλα

Έτσι σε μια αναζήτησή μου έπεσα πάνω σε αυτό το πετάλι.

https://www.youtube.com/watch?v=NlprK3vEhFo&t=487s

Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από το forum για να μας

πει την γνώμη του.

Πάντως φαίνεται καλό, κατασκευάζεται στην Γαλλία και κοστίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό

των περίπου 260 περίπου ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ και τα έξοδα αποστολής.

Φαίνεται να δουλεύει καλά και σε συνδυασμό με πετάλια!

Υπάρχει κάποιο άλλο πετάλι που να κάνει κάτι παρόμοιο (με ενδιαφέρει κυρίως hum-->coil και όχι το αντίστροφο)?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τσεκαρε το underdrive

Κανει αλλο πραγμα, αλλα ενδεχομενως να σε βολευε, μιας και καθαριζει τον ηχο του ενισχυτη, εχοντας εντονη ατακα κλπ.

Υπάρχει κάποιο άλλο πετάλι που να κάνει κάτι παρόμοιο (με ενδιαφέρει κυρίως hum-->coil και όχι το αντίστροφο)?

Αν έχεις ακόμα την gt-8, τα κάνει όλα αυτά (αλλαγή μαγνητών από όπου σε όπου).

‘S’→’H’ Changes from a single-coil pickup tone to a
humbucking pickup tone.
‘H’→’S’ Changes from a humbucking pickup tone to
a mixed tone of two single-coil pickups.
‘H’→’HF’ Changes from a humbucking pickup tone to
a single-coil pickup half tone.
‘S’→Hollow
Changes a single-coil pickup tone to a fullacoustic
tone with the body resonance added.
‘H’→Hollow
Changes a humbucking pickup tone to a
full-acoustic tone with the body resonance
added.
‘S’→AC Changes a single-coil pickup tone to an
acoustic guitar tone.
‘H’→AC Changes a humbucking pickup tone to an
acoustic guitar tone.
‘P’→AC Changes a piezo pickup tone to an acoustic
guitar tone.

Σχεδον ολες οι πεταλιερες που σεβονται το ονομα τους εχουν τετοιες προσομοιωσεις που ουσιαστικά δεν κάνουν τιποτα

Σχεδον ολες οι πεταλιερες που σεβονται το ονομα τους εχουν τετοιες προσομοιωσεις που ουσιαστικά δεν κάνουν τιποτα

Μια χαρά κάνει... Δίνει μια εκδοχή του πραγματικού. Αόριστη και ασαφή ίσως... Αλλά αν είναι απολύτως απαραίτητο να έχεις κάτι τετοιο στα ποδια σου μαλλον είσαι ετοιμος και για τους αναγκαίους συμβιβασμούς.
Και μιλάω βασικά για live, για σπιτι η στουντιο δε βλεπω σοβαρό λόγο υπαρξης (εκτος χαβαλέ).

Θυμαμαι οτι και το πρωτο μου Digitech είχε αντίστοιχο feature. Ισχύει ότι έγραψα, αξιοπρεπέστατο αν δεν περιμένεις να πας από Haussel σε Kinman.

Μια χαρά κάνει... Δίνει μια εκδοχή του πραγματικού. Αόριστη και ασαφή ίσως... Αλλά αν είναι απολύτως απαραίτητο να έχεις κάτι τετοιο στα ποδια σου μαλλον είσαι ετοιμος και για τους αναγκαίους συμβιβασμούς.
Και μιλάω βασικά για live, για σπιτι η στουντιο δε βλεπω σοβαρό λόγο υπαρξης (εκτος χαβαλέ).

Θυμαμαι οτι και το πρωτο μου Digitech είχε αντίστοιχο feature. Ισχύει ότι έγραψα, αξιοπρεπέστατο αν δεν περιμένεις να πας από Haussel σε Kinman.
στο δικό μου digitech είναι απλώς άχρηστα

Τσεκαρε το underdrive
Φαινεται ενδιαφέρον και χρήσιμο πετάλι, αλλά δεν νομίζω να μπορεί να δώσει το

ηχόχρωμα που θέλω

Αν έχεις ακόμα την gt-8, τα κάνει όλα αυτά (αλλαγή μαγνητών από όπου σε όπου).
δεν την έχω πια, και δεν το γνώριζα αυτό το feature για να είμαι ειλικρινής.

Ωστόσο έχω πάρει ''διαζύγιο'' από οτιδήποτε έχει να κάνει με πεταλιέρα για live στήσιμο

επειδή δεν παίζω με πεταλιέρες, θα προτιμούσα κάτι πιο compact όπως το παραπάνω πετάλι που χωράει

σε ένα απλό pedalboard... by the way το συγκεκριμένο πετάλι χρησιμοποιεί ''αναλογική'' τεχνολογία (?)

υπάρχουν και οι P-Rails!
ενδιαφέρουσα τεχνολογία αλλά δεν θέλω να αλλάξω μαγνήτες μιας και είμαι ευχαριστημένος...

Ένα Boss GE7 θα σου λύσει το πρόβλημα. 

Το κανει άλλωστε εδώ και δεκαετίες. 

Μη ξεχνάς άλλωστε ότι "everything is eq".

όρισμένα πράγματα, όπως θέση μαγνήτη, κλίση, διάταξη Pole pieces κλπ δεν είναι eq

όρισμένα πράγματα, όπως θέση μαγνήτη, κλίση, διάταξη Pole pieces κλπ δεν είναι eq

Οπως το αντιλαμβανομαι, ειναι eq ολα αυτα που αναφερεις. Ισως με 10 band eq pedal δεν τα "φερνεις" ακριβως, αλλα παραμενει στο eq η διαφορα στον ηχο.

Tη δουλειά που θέλει μια χαρά θα την κάνει με το eq.

Ένα γερo dip στα μεσαία και μέσα στη μπάντα σαν μόνοι θα ακούγονται οι μαγνήτες. 

Οπως το αντιλαμβανομαι, ειναι eq ολα αυτα που αναφερεις. Ισως με 10 band eq pedal δεν τα "φερνεις" ακριβως, αλλα παραμενει στο eq η διαφορα στον ηχο.
ναι ρε παιδια "είναι eq" αλλά δεν είναι eq που έρχεται με δυο μπάντες. 

Πως φέρνεις με eq τον λοξο μαγνήτη μιας στρατ ή τελε, όταν παίρνει διαφορετικές αρμονικές για κάθε χορδή σε διαφορετική θέση....

Tη δουλειά που θέλει μια χαρά θα την κάνει με το eq.

δεν ξέρω ποια είναι η δουλειά που θέλει.

Εδω τόσος κόσμος δεν καταφέρνει να κάνει τη δουλειά με τις line6 και θα τις φέρει ένα eq?

Εντάξει είπαμε: μια ιδέα προσομοίωσης ναι.

Αν ήταν έτσι όλες οι κιθάρες θα είχαν ένα μαγνήτη και θα κάναμε προσομοιώσεις.

Ναι υπάρχουν και software plugins που το κάνουν υποτίθεται αυτό, αλλά ας μην κοροιδευόμαστε, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην καλύτερη καταλήγεις με μια generic προσομείωση που καλύτερα θα ήταν να μην χρησιμοποιούσες καθόλου και να κράταγες των χαρακτήρα της κιθάρας που έχεις με τις όποιες τυχών αδυναμίες (για τα γούστα μου τουλάχιστον).

Έτσι κι αλλιώς με τόσα πετάλια και επιλογές ενισχυτών, κάποιος θα έλεγε ότι πλέον οι μαγνήτες μπορούν να έχουν πολύ λιγότερο ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι τεράστια η  διαφορά στο feel μετάξυ των διαφορετικών υλοποιήσεων. 

Γι αυτό και συνεχίζουν άλλωστε να πουλάνε οι EMG81 και κάτι άλλα κεραμικά τέρατα της DiMarzio και της Duncan. Μπορεί να μη χρειάζεται πλέον να "σπρώξει" κάποιος τον ενισχυτή με τους μαγνήτες όπως έκανε το 1982, αλλά αυτοί οι μαγνήτες έχουν το δικό τους παίξιμο. 

ας μην ακουστεί 100% σαν Fender - που είναι ανέφικτο- μου αρκεί να βγάζει ήχο single coil)

Δοκίμασε με το eq όπως σου είπα. 

Δεν θα γίνει και telecaster αλλά για καθαρό ήχο για γενική rock ,hard rock χρήση μια χαρά θα είσαι, βάζεις και λίγο chorus και delay  και είσαι πασας

Στο YT  θα βρεις πολλά παραδείγματα 

Δες πχ εδώ γύρω στο 04.00

Δοκίμασε με το eq όπως σου είπα.

Μάλλον κατέληξα στην πρόταση σου Superfunk, νομίζω ότι το πετάλι του thread

παρα-είναι ακριβό και μη-προσβάσιμο για δοκιμή.

Η πλάκα είναι ότι το περίμενα ότι θα υπήρχε πρόταση EQ πεταλιού, αλλά

βλέποντας τα clips νομίζω ότι θα μπορούσε να μου κάνει την δουλειά που θέλω...

Εξάλλου και το πετάλι του τίτλου ίσως κάτι τέτοιο κάνει, μάλλον πρόκειται για

κάποιου είδους ''ενσωματωμένου EQ'' που όμως αντί να είναι παραμετροποιήσιμο, είναι

''ρυθμισμένο'' για τον κάθε τύπο μαγνήτη που προσομοιώνει....(βέβαια μπορεί να λέω

και κοτσάνα, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα είναι όντας αναλογικό πετάλι?)

Στην καλύτερη καταλήγεις με μια generic προσομείωση που καλύτερα θα ήταν να μην χρησιμοποιούσες καθόλου και να κράταγες των χαρακτήρα της κιθάρας που έχεις με τις όποιες τυχών αδυναμίες (για τα γούστα μου τουλάχιστον).

ισχύει 100%.... αλλά τώρα μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα σημεία,

μιλάω πχ για τρίωρο σετλιστ να το χρησιμοποιώ μόνο στο intro του Sweet Home Alabama πχ.

ή για κάνα Sultans of Swing ή κανα Mary had a little...

Δηλαδή χρήση το πολύ 5% σε ένα live.

Εννοείται ότι ο κύριος λόγος που θα επιλέξω μια συγκεκριμένη κιθάρα για να παίξω κάπου

θα είναι ο χαρακτήρας της... ?

Αλλά ρε παιδιά ΠΟΣΟ ? ακούγεται ένα intro του Alabama με Classic '57 ή με 498-T... ?

Δηλαδή χρήση το πολύ 5% σε ένα live.

Αυτό κατάλαβα ότι θες για αυτό και δεν σε έβαλα σε έξοδα  :) 

Πάντως τσέκαρε και τους μαγνήτες σου, αν έχουν 4 conductor καλώδια μπορούν να γίνουν split πολύ εύκολα. 

Trending...

Νέα θέματα

Back