- Μηνύματα
- 385
- Πόντοι
- 16
MIDI
Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρότυπο πρωτόκολλο που δίνει τη δυνατότητα σε ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (πχ συνθεσάϊζερ και computers να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Το MIDI δεν εκπέμπει ακουστικά σήματα ,όπως οι αναλογικές συσκευές, αλλά αποστέλει μηνύματα τέτοια όπως: Μουσικό πεντάγραμμο, νότες και παραμέτρους όπως: τρέμολο, τέμπο , χροιά τόνου κλπ.
Παράδειγμα: Ένα μουσικός συνθεσάϊζερ έστω ότι παίζει τη μελωδία ΄΄AVE MARIA’’ σε κλειδί Ab και την καταγράφει σε Midi( το αρχείο έστω ότι είναι AVE.mid.
Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης αυτής της μελωδίας AVE.mid χρησιμοποιώνταςειδικό software (όπως πχ το Midinotate) μπορεί:
•Να μετατρέψει τη μελωδία από Ab σε όποιο κλειδί επιθυμεί
•Να αλλάξει το τέμπο
•Να αλλάξει μέχρι δεκάδες μουσικά όργανα
•Να εισάγει τους στίχους της μελωδίας
•Να……..Βλέπε: http://www.notation.com/
Άρα αν παίχτης φυσαρμόνικας κάτοχος μόνο μιας έστω σε κλειδί D θέλει να μάθει τη μελωδία ΄΄AVE MARIA’’ απλώς φορτώνει το AVE.mid στο software midinotate και τη μετατρέπει σε κλάσμα δευτερολέπτου από Ab σε D και ρυθμίζει κατά βούληση το τέμπο.
Παρτιτούρες για Φυσαρμόνικα
Θα επισημάνω από την αρχή ότι είμαι γενικά αντίθετος στη χρήση τους ,εκτός από licks στα blues και σε αργά κομμάτια
Το χρόνο που θα διέθετες γι αυτές είναι καλύτερα να τον διαθέσεις να ‘’παίζεις στα δάκτυλα‘’ την κλίμακα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας την και κατόπιν να συγκεντρωθείς σε δύο τρείς γνωστές μελωδίες (θα σου πρότεινα τα : ‘Χιόνια στο καμπαναριό’ , ‘Αγια Νύχτα’ ή όποιο άλλο εσύ νομίζεις , αλλά να τα μάθεις να τα παίζεις αργά ,μετά γρήγορα , και έπειτα πολύ γρήγορα ).
Στο μέλλον θα δεις ότι ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ και ειδικά αν ξέρεις να τη σφυρίζεις, ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΞΕΙΣ.
Οι παρτιτούρες φυσαρμόνικας είναι ένα ‘κόλπο’ των σχολείων φυσαρμόνικας….. Θα σου δώσω μια διεύθυνση με εκατοντάδες παρτιτούρες:
ΕΔΩ http://www.harmonicacountry.com/
Θα διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να παίξεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμιά διότι απλά δεν ξέρεις ούτε τη μελωδία της αλλά ούτε και τον ρυθμό της.
Εντάξει στην αρχή αν ξέρεις τον σκοπό ενός τραγουδιού και εμπιστεύεσαι αυτόν που έφτιαξε την παρτιτούρα τότε χρησιμοποίησε την.
Έτσι ΠΟΤΕ δεν θα χρειαστεί να μάθεις τις νότες που παίζεις .
Τότε τι θα κάνει ο παίχτης αν θέλει να παίξει ένα τραγούδι σε ένα διαφορετικό κλειδί απ’ ότι το κλειδί του C;
Απλά θα διαλέξει μια άλλη φυσαρμόνικα συντονισμένη στο κλειδί του τραγουδιού αυτού.
Συνιστώ στους αρχάριους να αποφεύγουν αυτό το μη-πρότυπο σύστημα αριθμών, βελών, υπογραμμίσεων αριθμών, χρωμάτων κλπ. (Εκτός από πολύ σύντομα Licks που θα τα μελετήσουμε στα Blues).Αυτή η σημειολογία είναι δύσκολο να αναγνωσθεί ειδικά όταν η μελωδία είναι γρήγορη.
Μουσικοί άλλων οργάνων αγνοούν παντελώς την ύπαρξη αυτής της παρτιτούρας.
Εάν όμως αυτού του είδους η παρτιτούρα συνδυαζότανε με την στάνταρντ σημειολογία θα ήταν κάτι το ιδανικό για τη φυσαρμόνικα.
Τα επαναλαμβάνω εδώ για να σας κάνω γνωστό ότι βρήκα στο διαδίκτυο το software:
http://www.harpingmidi.com/
το οποίο μπορεί να φορτώσει οποιοδήποτε αρχείο midi και εκτός από την εκτέλεση του να παρακολουθείτε και την παρτιτούρα.
Δύο τέτοιες δικές μου παρτιτούρες αλλά για χρωματική φυσαρμόνικα μπορείτε να κατεβάσετε για εκτύπωση από το:
AVE MARIA BACH
http://www.box.net/shared/v45617th5ae2utl27e6q
AVE MARIA Schubert
http://www.box.net/shared/vt26p17jdh50u4nyycjg
Καθώς και να τις ακούσετε εδώ:
Bach - Gounod