bassakos είπε:
επισης να πω οτι αυτο το τεστ αποδεικνυει περιτρανα οτι υπαρχουν κατασκευαστες
εκει εξω οχι τοσο γνωστοι εμπορικα οσο τα μεγαλα ονοματα με προιοντα
που αν μυτη (και αυτι) αλλο παιζουν καταπληκτικα!
Ένας από τους βασικούς λόγους που έκανα το τεστ ήταν ακριβώς αυτός.
Οι "μικροί" (Ευρωπαίοι) κατασκευαστές ως εφάμιλλοι των "μεγάλων".
Και γιατί να μην είναι εξάλλου;
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η κατασκευή μιας μπασοκαμπίνας δεν είναι βέβαια τόσο απλό όσο μια κιθαροκαμπίνα αλλά δεν αποτελεί και τομέα της Πυρηνικής Φυσικής.
Συστατικό πρώτο το μεγάφωνο βάσει του οποίου χτίζεται το όλο πράμα.
Συστατικό δεύτερο οι μετρήσεις βάσει των παραμέτρων του
μεγαφώνου.
Συστατικό τρίτο, η σωστή επιλογή διαστάσεων καμπίνας αλλά
και bass reflex βάσει των παραπάνω μετρήσεων.
Συστατικό τέταρτο η μέτρηση και υλοποίηση ενός
καλού crossover (πρέπει να ξέρουμε μετρήσεις woofer αλλά
και του tweeter).
Συστατικό πέμπτο, η σωστή επιλογή υλικών και επιμελής συναρμολόγηση της καμπίνας.
Θα μου πείτε οι γνωρίζοντες "και τι λες σχετικά με την τοπολογία της καμπίνας;"
Κακά τα ψέματα, αν και υπάρχουν 5-6 βασικές τοπολογίες ηχείων (άρα και καμπινών που ουσιαστικά είναι ηχεία), η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών, λόγω κόστους, απόδοσης και ευκολίας βέβαια, προτιμά την τοπολογία bass reflex. Όλες οι καμπίνες του τεστ ήταν bass reflex.
Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, από όλους τους κατασκευαστές με τους οποίους επικοινώνησα, μόνο μια εταιρεία γειτονικής χώρας κατασκευάζει 12ιντσο με διπλό passive radiator (το οποίο βέβαια στην ουσία παραμένει bass reflex) και από όσο γνωρίζω, η Orange με τα isobarik της προσεγγίζει το bass reflex με τον ιδιαίτερο Βρεττανικό (λέγε με Linn
) τρόπο.
Δεν εξετάζω τις diy υλοποιήσεις των Bill Fitzmaurice και Greenboy γιατί πάμε αλλού....
Άρα, θα μου πείτε, γιατί να μην φτιάξω κι εγώ μία καμπίνα;
Και ποιος είπε να μην το κάνετε;
Άν έχετε χώρο, χρόνο, μελετήσει καλά το αντικείμενο και ικανότητες να μετουσιώσετε τις μετρήσεις σε καμπίνα, σαφώς και να το κάνετε.
Αν το κάνετε για οικονομικούς λόγους, να ξέρετε ότι δεν θα το φτιάξετε και τζάμπα.
Το ότι βρήκατε το (Κύριος οίδε τι ποιότητας) κοντραπλακέ πολύ φθηνά, δεν λέει και πολλά.
Αν δε, συγκρίνετε το κόστος της καινούριας σας καμπίνας με την ελαφρά μεταχειρισμένη επώνυμη, τις περισσότερες φορές δεν έχει (αν έχει καν) μεγάλη διαφορά.
Και σε αντίθεση με την επώνυμη, η δική σας, μετά την κατασκευή της, δεν αξίζει και πολλά σε περίπτωση μεταπώλησης.
Μόνο σε εσάς και πιθανόν σε κάποιον άλλο παλαβό που, αν δεν έχει φτιάξει ήδη τη δικιά του, θα θέλει να σας την πάρει για ένα πακέτο τσιγάρα.
Κλιπάκια λογικά αύριο.