master out volume

ontheflow

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλησπερα! εχω παρατιριση το εξεις....οτι οταν μειξαρω της παραγωγες με της ηχογραφισης μου το mastering volume ξεπερνα το 0 με αποτελεσμα να εχω στην τελικη κακο master volume... υπαρχη καποιο plug-in που να μπορω να βαλω σε ενα καναλη ωστε γενηκα στην τελεικη το κομματι να μην ξεπερνα το 0 volume???

εχω παρατιρησει επισης οτι οταν δυο καναλια εχουν την ηδια ενταση και μειξαριστουν ξεπερνανε το 0...

αν μπορουσε καποιος να μου εξηγησει 5 πραγματα θα του ειμουν ευγνωμον!!!:)

ευχαριστω!!!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πρέπει να αλλάξεις την τεχνική σου όσον αφορά την μίξη (και φοβάμαι και την ηχογράφηση).

Όταν ηχογραφείς κάτι από εξωτερική πηγή (π.χ. μικρόφωνο ή synthesizer) το σήμα χτυπάει κόκκινο ?

Αν ναι, ξεκινάς ανορθόδοξα.

Αν όχι: Αν μέσα στον μίκτη κανένα κανάλι δεν κοκκινίζει, απλά χαμήλωσε το master fader.

Αν έστω ένα κοκκινίζει πρέπει να ρυθμίσεις τις σχετικές εντάσεις πάλι, σε χαμηλότερο επίπεδο.

Δεν είμαι γκουρού πάνω στο θέμα, αλλά, τουλάχιστον ότι έκανες αυτές τις παρατηρήσεις είναι ενθαρρυντικό.

οχι οταν ηχογραφω δεν χτηπαι κοκκινο στην καρτα (m-audio fast track pro)... και στον μικτη γενικα ολα τα κανναλια ηχογραφησεις μου απλος ξεπερνανε το 6 αλλα οχι το 0... το ιδιο και η παραγωγη μου... ωστοσο βλεπω στο master μικτη στο nuendo ενα κουμπακη που λεει clip να αναβει κοκκινο...

δεν ξερω τη κανω λαθως...:(

ontheflow είπε:
οχι οταν ηχογραφω δεν χτηπαι κοκκινο στην καρτα (m-audio fast track pro)... και στον μικτη γενικα ολα τα κανναλια ηχογραφησεις μου απλος ξεπερνανε το 6 αλλα οχι το 0... το ιδιο και η παραγωγη μου... ωστοσο βλεπω στο master μικτη στο nuendo ενα κουμπακη που λεει clip να αναβει κοκκινο...

δεν ξερω τη κανω λαθως...:(
Φαντάζομαι ότι νομίζεις πως αν δεν κλιπάρουν τα κανάλια δεν θα έπρεπε να κλιπάρει και το μάστερ, αλλά δεν είναι έτσι!

Αυτό που γίνεται είναι το φυσιολογικό, όταν αρχίζεις και προσθέτεις κανάλια, τότε σιγά-σιγά η στάθμη εξόδου στο master out ανεβαίνει και μπορεί να ξεπεράσει το 0 οπότε και κλιπάρει. Εκεί απλώς χαμηλώνεις το volume του master καναλιού και πατάς το clip για να κάνει ο μετρητής reset ώστε να μην βλέπεις συνεχώς κοκκινο ενώ πια δεν είναι.

Στα υπόλοιπα κανάλια δεν πικάρει το σήμα γιατί προστατεύεται από την εσωτερική επεξεργασία του nuendo γιαυτό δεν βλέπεις "κόκκινα", τα προσέχει, κατά κάποιο τρόπο, το πρόγραμμα ή απλώς είναι σωστές οι στάθμες σου.

Δεν κάνεις λοιπόν κανένα λάθος, χαμήλωσε την master ένταση του nuendo να μην κλιπάρει και προχώρα.

Υγ προς διαχείριση: ας αλλάξει ο τίτλος σε master out volume

επισης διαβασε προσεκτικα και αυτο

http://www.noiz.gr/index.php?topic=164943.0

δεν ειναι αναγκη να κατεβασεις το master bus volume μπορεις να χαμηλωσεις και τις εντασεις στα ξεχωριστα καναλια (εγω αυτο προτιμω να κανω),δοκιμασε και τα δυο και δες εσυ τι προτιμας.

ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!!!:)

δηλαδη οσο προστετοντε καναλια τοσο πιο πολυ ανεβενει το peak ετσι??? αποτι καταλαβα δηλ... βασικα αν κατεβασω το master bus εχει ος αποτελεσμα να εχει πολυ χαμιλη ενταση το κομματι σε χαμιλω volume & δεν το προτιμαω... καλητερα θα ειναι οπος λες να κατεβαζω τα καναλια και οχι το master bus...

οσο αφωρα τορα το link που μου εστηλες το κοιταξα ειναι πολυ ενδιαφερον!!!

αλλα εγω θα χριαζωμουν κονσολα μονο για ηχογραφησεις φονεις???

και αν ναι δεν εχω καταλαβει πως δουλεβει η κονσολα...εχει την δηνατοτιτα να αποθηκεβη ηχογραφησεις σε διαφορα καναλια της και μετα να βγαζη το out στο προγγραμα? αλλα και παλι ετσι δεν θα μπορω να επεξεργαστω μια μια της κηματομορφες μου...:(

αμμα οντως τωρα χρειαζωμαι κονσολα για αυτην τη δουλεια θα ηθελα να μου προτηνεις μια απο thomann.de σε μια λογικη τιμη γηρω στα 100ευρο και ποιοτικη για τους ερασητεχνηκους μου πιραματησμους!:)

ελπειζω να μην σας κουρασα...(αρκετα τουλαχειστων...:))

Ισορρόπησε μεταξύ του master και των καναλιών. Την ένταση θα την φέρεις στα ίσα μέσω των ηχείων σου. Το θέμα είναι μέσω των καναλιών να κρατήσεις μια ισορροπία στις εντάσεις των επί μέρους οργάνων και με το master να δώσεις την συνολική ένταση.

Η κονσόλα δεν αποθηκεύει κομμάτια στα κανάλια της. Απλά μαζεύει ταυτόχρονα τις διάφορες πηγές προς ενιαία έξοδο, αφού πρώτα τις ισορροπήσεις μέσω των fader της.

Αλήθεια, ποια μηχανήματα έχεις;

Αλλα υπαρχη ενα μικρο προβλημα...:( δεν μπορω να βαλω plug-in στο master καναλλη....δεν υπαρχει τροπος στο nuendo να μπει plug-in στο μαστερ καναλη???:(

Στο μαστερ δε θα βάλεις τίποτε. Τα limiter άστα για το τέλος κατά το mastering. Απλά παίξε με τις εντάσεις μέχρι να τις φέρεις όλες στα ίσια.

οκ... αλλα γηνετε να βαλεις στο nuendo plug-in στο master channel??? γιατη το ψαχνω αλλα δεν βγαζω ακρη εδω και καιρο...μπωρεις να μου πεις τον τροπο??? :-\

Γίνεται, υπάρχει επιλογή λίγο πάνω απο το panning ρυθμιστικό, αλλά αυτό φίλε μου είναι κατά την γνώμη μου κάτι που μπορείς να κάνεις για να καταστρέψεις την μίξη σου και όχι για να την βελτιώσεις.

Άν δεν θες να μπλέξεις με σύνθετα πράγματα, απλά χαμήλωσε το Master Fader. Έτσι διατηρείς τα δυναμικά περάσματα που έχει μέσα το κομμάτι σου, το κάνει ενδιαφέρον και δεν κουράζει το αυτί κατά την ακρόαση.

Αν θες να ακολουθήσεις την πεπατημένη και να κάνεις την κυματομορφή σου πάστα κατά τα πρότυπα της μουσικής βιομηχανίας, δώσε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο Mastering Stage.

Όπως είπαν και οι προηγούμενοι posters, υπάρχουν καλύτερες τεχνικές για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Διάβασε τα "Mixing and Mastering with Waves" και το "Mastering Audio" του Bob Katz. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Το πρώτο είναι τυφλοσούρτης, το δεύτερο σου δίνει τα φώτα.

Στο στάδιο που είσαι έχεις επιλογές. Να μάθεις ποιά είναι τα λάθη και να τα αποφύγεις ή να τα κάνεις και να μάθεις από αυτά και ταυτόχρονα να χάσεις αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.

Εν τέλει, γιατί να ακολουθήσεις κάτι που θα καταστρέψει τον ήχο, αντί το ενδεδειγμένο που θα τον βελτιώσει ?

βασικα δεν μπορω να το ισοσταθμισω ακριβος οπος θελω...η θα πεζει το κομματη σε ηψιλη ενταση η σε χαμηλη και οταν μεγαλονη το volume θα παραμορφονει...εχω φερει τα καναλλια εκει που ειναι ισοροποιμενη η μουσικη με την ηχογραφησει απλος λιπη κατι... :-\

αλλα θα ψαχτω λιγω...

ναστε καλα!!! ;)

Εκτός από αυτό, επαναλαμβάνω: Μαζί με το χαμήλωμα του master ανέβασε την ένταση στα ηχεία.

Αυτό που σου λείπει είναι:

1) Να παίξεις με τις ισορροπίες του κάθε ενός μέρους μέσω του eq και άλλων εργαλείων, ώστε να τους δώσεις χώρο στη μίξη κι έτσι να έχεις χώρο να ανεβάσεις λίγο ακόμη και πιο ισορροπημένα την ένταση

2) Mastering. Καλό να γίνει από κάποιον που ξέρει.

Αυτό το κάτι που λες ότι λείπει από το κομμάτι όταν το βγάζεις σε χαμηλή ένταση ίσως το πάρεις αν το επεξεργαστείς π.χ. με το Izotope Ozone.

Αλλά και αυτό δεν κάνει θαύματα. Προϋποθέτει η μίξη σου να είναι σε ένα καλό προς άριστο επίπεδο όπως λέει ο Boukas.

Τροποποίηση: Δώσε μας ένα link να ακούσουμε αυτό που εντοπίζεις ως πρόβλημα. Ίσως το πρόβλημα να μην είναι μόνο στην μίξη, αλλά να ξεκινάει π.χ. από την σύνθεση. Δλδ: Το κομμάτι να είναι μπουκωμένο από όργανα που πατάει το ένα πάνω στις συχνότητες του άλλου.

ετοιμαζω ενα demo με κομματια & γιαφτω θελω να εχω μια καλη εντυποσει στης μειξεις μου... μερηκα απο αφτα μπορητε να δειτε στο http://www.myspace.com/nakaliptos δεν ειναι ακομα σε masterin εππιπεδο...

απλος μποριτε να παρετε μια γευσει και να μου κανετε μια αξιολογη κριτηκη... :)

Χωρίς να λάβω υπόψη τα κομμάτια, είναι φανερό ότι δεν διαθέτει το studio σου σύστημα monitoring για τον ήχο. Ακόμα και να φτάσεις τις εντάσεις στο επίπεδο που θέλεις, το να επιφέρεις αρμονία στο συχνοτικό φάσμα θα είναι δύσκολο.

Με καλά ακουστικά, και με πολύ εξάσκηση μπορεί να φτάσεις σε ένα ακουστό αποτέλεσμα, αλλά δεν θα ξέρεις σε καμία περίπτωση πώς βγαίνει ο ήχος σου από stereo σύστημα, παρά μόνο με trial & error διαδικασίες σε home stereo, αυτοκίνητο boom-box, κλπ.

Δώσε 300 ευρώ τουλάχιστον και πάρε ένα υποτυπώδες ζευγάρι monitor, ή ασχολήσου αποκλειστικά με την σύνθεση/arrangement και άφησε σε κάποιον άλλο την μίξη και σε κάποιον τρίτο το mastering.

Σχόλια για τα κομμάτια όταν υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος εκ μέρους μου.

Ναι η αληθεια ειναι οτι χρειαζωμαι monitor ηχεια... :-\ σιγα σιγα θα τα παρω και αφτα εχεις να προτεινης κατι καλο και πολυ οικονομικο??? ;)

βασικα εχω ενα κακο και ισος ειναι και καλο δεν ξερω...

μαρεσει να τα κανω ολα εγω δηλαδη ολοι η δουλεια να ειναι εργω δικο μου και οχι καποιου αλου...(και η γνωση της διαδηκασιας ενοϊτε ετσι...)

βασικα ειμαι σε αρχαριο επιπεδο και αυτοδιδαχτος(αποσω εχω ψαχτη δηλ...)

να φανταστεις τον τελεφτευο χρονο αρχισα να ασχολουμε λιγο πιο σοβαρα και να ψαχνομε...γιατη λογο σπουδον ολα αφτα σε καθηστερουνε... :(

παντως σε ευχαριστω για τον χρονο σου!!!  :)

Behringer Monitors: Μούρικα ναι, λειτουργικά/αξιόπιστα όχι.

Τα 5άρια της Tapco ή της Tascam ή της ESI είναι καλή επιλογή για αρχή.

Αν έχεις μικρό χώρο δεν θα έχεις τρελό πρόβλημα με τα μπάσα, αλλά θα χρειαστείς σωστά ακουστικά που να κατεβαίνουν χαμηλά, μια που ασχολείσαι με hip-hop, και εκεί το bass παίζει ρόλο. Ποιά έχεις τώρα ?

Θα διάλεγα τα Alesis mkII Active, έχουν πέσει στην τιμή, υπερβάλλουν στο bass, αλλά θα έχεις καλή αίσθηση του Club αν τα τοποθετήσεις κατάλληλα στον χώρο σου.

Για αρχή: Μακριά από τοίχους και γωνίες. Το δωμάτιο σου είναι φορτωμένο με αντικείμενα, οπότε με ανακλάσεις στο sweetspot δεν πιστεύω να υπάρχει τρομερό πρόβλημα σε χαμηλές εντάσεις.

Εν πάση περιπτώσει, και τον χώρο, και το ηχείο το μαθαίνεις, ακούγοντας τις αγαπημένες σου παραγωγές.

Ξεφεύγουμε όμως από το αρχικό θέμα.

1. Στρώσε ενορχηστρικά τα κομμάτια σου ώστε να μην σκάνε πολλά όργανα μεταξύ τους και ειδικά πάνω στην φωνή.

2. Κάνε group τα πάντα εκτός απο drums και bass, και δώσε τους ελαφρύ side-chaining compression με trigger το vocal group. Αν γνωρίζεις την τεχνική να κόβονται μόνο οι συχνότητες της φωνής όταν ενεργοποιείται ο compressor ακόμα καλύτερα. Έτσι όταν σκάνε τα φωνητικά, τα υπόλοιπα όργανα θα χάνουν ελαφρώς συχνοτικό περιεχόμενο που ανήκει στην φωνή και θα καθαρίζει το τοπίο. Σε hip-hop παραγωγές, το χρησιμοποιώ κατά κόρον, αλλά σε ελαφρύ βαθμό, δεν εννοώ να mute-α-ρονται τα leads/pads/70s samples. Μπορείς να το ακούσεις αυτό στο track "Μηνύματα Σιωπής" στο Myspace μου.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back