Έχω έναν Blackstar HT20R Combo 20 watt. Μένω σε πολυκατοικία, έχω επιλογή στα 5watt αλλά και πάλι πάνω από το 3-4 στο Master δε τον ανοίγω καθώς σείονται τα πάντα.
Όλοι οι κιθαρίστες με λαμπάτους ενισχυτές θα έπρεπε να αγοράζουν κι ένα attenuator. Η κλίμακα decibel στην οποία ακούμε δεν είναι ευθέως αναλογική με την ισχύ. Τα 5w δίνουν στο ίδιο μεγάφωνο περίπου τη μισή ένταση από αυτή που θα έδιναν τα 50w. Είναι πάρα πολύ δυνατά για πολυκατοικία.
Επίσης έχω μια Line 6 Pod Go πεταλιέρα όπου φτιάχνω ήχους χρησιμοποιώντας όμως τις λάμπες και το ηχείο του Blackstar
Άρα ουσιαστικά χρησιμοποιείς έναν λαμπάτο ενισχυτή ως καθαρή πλατφόρμα.
Αξίζει να έχω τέτοιο ενισχυτή σπίτι ενώ πρακτικά τον ανάβω στα 5 watt στο 4 ένταση; Έχω τον Blackstar Fly3 για μελέτη και plugins στο PC
Ναι, αν σου αρέσει το αποτέλεσμα, γιατί όχι; Έτσι κι αλλώς τον χρησιμοποιείς σαν καθαρή πλατφόρμα, οπότε το πόσο δυνατά είναι ο ενισχυτής δεν παίζει ρόλο. Μην ακούς για "λάμπες που γεμίζουν" κλπ. Με "λάμπες που γεμίζουν" (power amp distortion), παίζει το 0,000000000000001% των κιθαριστών παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.
Αξίζει να πάρω έναν combo ή κεφάλι-καμπίνα σε Τρανζίστορ; (Είχα τον Boss Katana 50watt MKII και ήταν απίστευτος)
Μόνο αν προτιμάς το αποτέλεσμα σε σχέση με τον Blackstar. Αλλιώς για ποιόν λόγο;
Στο προβάδικο έχει κεφάλια και καμπίνες οπότε απλά κουβαλάω την Pod Go. Έχει νόημα να πάρω ένα κεφάλι Τρανζίστορ ή λάμπα και να το κουβαλάω στο προβάδικο μαζί και κατ' επέκταση στα μαγαζιά για το live;
Αν βλέπεις σοβαρά το θέμα ήχου, πρέπει να έχεις τον δικό σου. Επειδή διαφορετικοί ήχοι ακούγονται καλά όταν παίζεις μόνος και διαφορετικοί με τη μπάντα, καλό είναι προβάρεις με δικό σου εξοπλισμό. Είναι πιο άβολο να σέρνεις ενισχυτές κλπ στα προβάδικα; 100% Η ζωή όμως είναι μικρή για να κάνουμε αυτά που αγαπάμε με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου.
με τη μπάντα μου σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε να γράφουμε δικά μας κομμάτια με σκοπό τα live αλλά και δίσκο
Καλό είναι να μπείτε νωρίς σε διαδικασία έστω και πρόχειρων ηχογραφήσεων μιας που είστε σε αναζήτηση ήχων. Θα σας δείξουν τί δουλεύει και τί όχι πολύ καλύτερα από αυτά που καταλαβαίνετε στις πρόβες. Πολλές φορές μου έτυχε να κάνουμε ένα χρόνο πρόβες και μετά στις ηχογραφήσεις να μη δουλεύει τίποτα σε επίπεδο ηχητικών επιλογών.
Πλέον ειδικά με τους Boss Katana MK3 που έχουν Tube Logic έχουν τόσο μεγάλες διαφορές με έναν λαμπάτο ενισχυτή;
Πολύ γενική ερώτηση:
-
Με ποιους λαμπάτους; Κάποιους τους πετυχαίνουν καλύτερα και κάποιους καθόλου τα modellers.
-
Υπό ποιές συνθήκες ακρόασης; Όπως τον ακούς στο βιντεάκι του YouTube? Όπως θα τον ακούσεις σε μια ηχογράφηση; Από το PA στο μπαράκι του κυρ-Μήτσου; Ή για αυτό που ακούς εσύ στο δωμάτιο, που θα είναι και το 99,9% της ακρόασης σου;
-Για ποιό είδος μουσικής; Υπάρχουν είδη που έχουν γραφτεί εξαρχής με modellers και είδη που δεν μπορούν (όπως θέλω εγώ να τα ακούω) να παιχτούν με modellers.
-Τί λέει το χέρι σου; Προτιμάς στο χέρι το πιο compressed και εύκολο modeller ή την πιο "ζωντανή" και δύσκολη λάμπα;