Λάμπα ή Τρανζίστορ

Αφού έχεις Pod Go και αναφέρεις και live πάρε κάτι τέτοιο:

Εκτός αν μπορείς να ανέβεις στα χρήματα και να δεις τους αντίστοιχους τελικούς που βγάζει η Seymour Duncan. Τώρα για την πολυκατοικία εφ' όσον είσαι σε λογικά πλαίσια μη σκας. Κι εγώ όταν ζούσα στο ΗΒ σε πολυκατοικία είχα πάρει έναν Bugera 333XL 2x12 combo (120W θηρίο) και γούσταρα. Κανείς δε μου είπε ποτέ τίποτα (εκτός από μια φορά η διπλανή, καλή της ώρα η γυναίκα, που πραγματικά είχα ανοίξει ένταση σε επίπεδο συναυλίας στο ΟΑΚΑ 🤟😁:p)

Πες κανένα καλό λόγο ακόμα για τον Blackstar να ανεβάσεις τις μετοχές του και βαλτον αγγελία να φύγει να πάει σε κάποιο χρυσαυτιά ο οποίος θα τον ''εκτιμήσει''. Οι λάμπες είναι μια απαρχαιωμένη τεχνολογία η οποία έχει ξεπεραστεί προ πολλού, στις εντάσεις που υποτίθεται ότι μαγεύουν οι λάμπες δεν παίζεις ούτε σε ποδοσφαιρικό στάδιο, τελείως άχριστες. Ο κατανα είναι ένας ωραίος ενισχυτής που θα ευχαριστηθείς παίζοντας αργά τη νύχτα στο σαλόνι σου αλλά και οπουδήποτε αλλού, και δεν θέλει ούτε πετάλια.

Καταλαβαίνω ότι έθεσες το δίλημμα σου σαν αφορμή για συζήτηση και για να ανεβάσεις λίγο τις μετοχές του Blackstar καθώς οδεύει για πούλημα... Αλλά καταλαβαίνεις καλά τι παίζει, τον έχεις ακούσει τον κατανα οπότε καλό ξεφόρτωμα

Πες κανένα καλό λόγο ακόμα για τον Blackstar να ανεβάσεις τις μετοχές του και βαλτον αγγελία να φύγει να πάει σε κάποιο χρυσαυτιά ο οποίος θα τον ''εκτιμήσει''. Οι λάμπες είναι μια απαρχαιωμένη τεχνολογία η οποία έχει ξεπεραστεί προ πολλού, στις εντάσεις που υποτίθεται ότι μαγεύουν οι λάμπες δεν παίζεις ούτε σε ποδοσφαιρικό στάδιο, τελείως άχριστες. Ο κατανα είναι ένας ωραίος ενισχυτής που θα ευχαριστηθείς παίζοντας αργά τη νύχτα στο σαλόνι σου αλλά και οπουδήποτε αλλού, και δεν θέλει ούτε πετάλια.

Καταλαβαίνω ότι έθεσες το δίλημμα σου σαν αφορμή για συζήτηση και για να ανεβάσεις λίγο τις μετοχές του Blackstar καθώς οδεύει για πούλημα... Αλλά καταλαβαίνεις καλά τι παίζει, τον έχεις ακούσει τον κατανα οπότε καλό ξεφόρτωμα
Δε νομίζω ότι χρειάζεται εμένα η Blackstar για ν ανεβάσει τις μετοχές της.Είναι μηχανήματα που δεν χρειάζονται πολλά λόγια.Παρ όλα αυτά κλίνω στο να τον κρατήσω ή να πάω στον ιδιον σε κεφαλι μαζί με μια καμπίνα. Γνώμη για Harley Benton 1x12 με celestion vintage 30s?

Εν τω μεταξύ είναι ένας στις τοπικές μου αγγελίες (που δυστυχώς δε σε βοηθούν εκτός και αν ζείς Αγγλία South West) που προσπαθεί να σκοτώσει ενα κεφάλι 20αρη Blackstar εδώ και βδομάδες, 100 λίρες τον έχει πάει ο άνθρωπος, θα είχες βολευτεί ταμάμ...

Δε νομίζω ότι χρειάζεται εμένα η Blackstar για ν ανεβάσει τις μετοχές της.Είναι μηχανήματα που δεν χρειάζονται πολλά λόγια.Παρ όλα αυτά κλίνω στο να τον κρατήσω ή να πάω στον ιδιον σε κεφαλι μαζί με μια καμπίνα. Γνώμη για Harley Benton 1x12 με celestion vintage 30s?

Και εγώ στην θεση σου αυτό θα έκανα, θα έπαιρνα την κεφαλή για να την παίρνω σε προβάδικα - λάιβ (με την προύπόθεση ότι το προβάδικο και το stage έχουν καμπίνα να κουμπώσω την κεφαλή), θα έπαιρνα μια 1x12'' για το σπίτι (παραπάνω δεν χρειάζεται) και θα έπαιρνα και ενα loadbox-attenuator - powerstation για να απολαμβάνω το drive των ενισχυτών μου σε σπιτική ένταση.

Προσωπικά αυτή την λύση εφαρμόζω και εγώ.

Μην τον ακούς, έχει Fender Pro Reverb, απλά πουλάει παπάτζες 😅😅😅

Παιδιά έχω παίξει σε στούντιο με ένταση σε boutique ενισχυτή και όμως το distortion που έπαιρνα απ'το πετάλι μου ήταν καλύτερο απ'το μανίσιο του ενισχυτή.

Απ'την άλλη είχα εμπειρία από Peavy 5150 πάλι σε στούντιο που ήταν ότι πιο ωραίο έχω παίξει σε distortion. Πολύχρωμο φουλ.

Παιδιά έχω παίξει σε στούντιο με ένταση σε boutique ενισχυτή και όμως το distortion που έπαιρνα απ'το πετάλι μου ήταν καλύτερο απ'το μανίσιο του ενισχυτή.

Απ'την άλλη είχα εμπειρία από Peavy 5150 πάλι σε στούντιο που ήταν ότι πιο ωραίο έχω παίξει σε distortion. Πολύχρωμο φουλ.
Τι ενισχυτή και τι πετάλι; Ο 5150 είναι τούμπανος. Μπετό κανονικό

Τι ενισχυτή και τι πετάλι; Ο 5150 είναι τούμπανος. Μπετό κανονικό
Νομίζω ήταν ένας Hughes & Kettner, ήταν full stack. Το πετάλι Radial Tonebone Hot British. Ακριβό πετάλι, το είχα πάρει €250 κι όμως ακουγόταν καλύτερα απ'τον ενίσχυτη του 3000-4000.

Νομίζω ήταν ένας Hughes & Kettner, ήταν full stack. Το πετάλι Radial Tonebone Hot British. Ακριβό πετάλι, το είχα πάρει €250 κι όμως ακουγόταν καλύτερα απ'τον ενίσχυτη του 3000-4000.

Αυτό είναι κάτι που σαφέστατα μπορεί να συμβεί. Είναι θέμα γούστου. Είναι εξαιρετικά πιθανό, ιδιαίτερα με τα τρομερά πετάλια που κυκλοφορούν στις μέρες μας.

Καλά αν βάλουμε και την παράμετρο πετάλια μέσα, τότε δε σε νοιάζει καν το θέμα ένταση, παίρνεις παραμόρφωση και στις χαμηλες εντάσεις

Προσωπικά αν μου άρεσε το καθαρό κανάλι θα τον κρατούσα και θα έπαιρνα την παραμόρφωση από πετάλι. Ωστόσο μιας και έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα πρόβες/live...

Υπάρχει και αυτή η λύση αφού σου αρέσει ο Blackstar, μπορείς λογικά να τον ακούσεις σε κάποιο κατάστημα Νάκας.

είχα πάει σε ένα live και ο ενας κιθαρίστας έπαιζε με αυτό (touring musician) και είναι ωραία καθαρά και πολύ καλά βρώμικα.

Έχω έναν Blackstar HT20R Combo 20 watt. Μένω σε πολυκατοικία, έχω επιλογή στα 5watt αλλά και πάλι πάνω από το 3-4 στο Master δε τον ανοίγω καθώς σείονται τα πάντα.
Όλοι οι κιθαρίστες με λαμπάτους ενισχυτές θα έπρεπε να αγοράζουν κι ένα attenuator. Η κλίμακα decibel στην οποία ακούμε δεν είναι ευθέως αναλογική με την ισχύ. Τα 5w δίνουν στο ίδιο μεγάφωνο περίπου τη μισή ένταση από αυτή που θα έδιναν τα 50w. Είναι πάρα πολύ δυνατά για πολυκατοικία.
Επίσης έχω μια Line 6 Pod Go πεταλιέρα όπου φτιάχνω ήχους χρησιμοποιώντας όμως τις λάμπες και το ηχείο του Blackstar
Άρα ουσιαστικά χρησιμοποιείς έναν λαμπάτο ενισχυτή ως καθαρή πλατφόρμα.
Αξίζει να έχω τέτοιο ενισχυτή σπίτι ενώ πρακτικά τον ανάβω στα 5 watt στο 4 ένταση; Έχω τον Blackstar Fly3 για μελέτη και plugins στο PC
Ναι, αν σου αρέσει το αποτέλεσμα, γιατί όχι; Έτσι κι αλλώς τον χρησιμοποιείς σαν καθαρή πλατφόρμα, οπότε το πόσο δυνατά είναι ο ενισχυτής δεν παίζει ρόλο. Μην ακούς για "λάμπες που γεμίζουν" κλπ. Με "λάμπες που γεμίζουν" (power amp distortion), παίζει το 0,000000000000001% των κιθαριστών παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.
Αξίζει να πάρω έναν combo ή κεφάλι-καμπίνα σε Τρανζίστορ; (Είχα τον Boss Katana 50watt MKII και ήταν απίστευτος)
Μόνο αν προτιμάς το αποτέλεσμα σε σχέση με τον Blackstar. Αλλιώς για ποιόν λόγο;
Στο προβάδικο έχει κεφάλια και καμπίνες οπότε απλά κουβαλάω την Pod Go. Έχει νόημα να πάρω ένα κεφάλι Τρανζίστορ ή λάμπα και να το κουβαλάω στο προβάδικο μαζί και κατ' επέκταση στα μαγαζιά για το live;
Αν βλέπεις σοβαρά το θέμα ήχου, πρέπει να έχεις τον δικό σου. Επειδή διαφορετικοί ήχοι ακούγονται καλά όταν παίζεις μόνος και διαφορετικοί με τη μπάντα, καλό είναι προβάρεις με δικό σου εξοπλισμό. Είναι πιο άβολο να σέρνεις ενισχυτές κλπ στα προβάδικα; 100% Η ζωή όμως είναι μικρή για να κάνουμε αυτά που αγαπάμε με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου.
με τη μπάντα μου σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε να γράφουμε δικά μας κομμάτια με σκοπό τα live αλλά και δίσκο
Καλό είναι να μπείτε νωρίς σε διαδικασία έστω και πρόχειρων ηχογραφήσεων μιας που είστε σε αναζήτηση ήχων. Θα σας δείξουν τί δουλεύει και τί όχι πολύ καλύτερα από αυτά που καταλαβαίνετε στις πρόβες. Πολλές φορές μου έτυχε να κάνουμε ένα χρόνο πρόβες και μετά στις ηχογραφήσεις να μη δουλεύει τίποτα σε επίπεδο ηχητικών επιλογών.
Πλέον ειδικά με τους Boss Katana MK3 που έχουν Tube Logic έχουν τόσο μεγάλες διαφορές με έναν λαμπάτο ενισχυτή;
Πολύ γενική ερώτηση:
-Με ποιους λαμπάτους; Κάποιους τους πετυχαίνουν καλύτερα και κάποιους καθόλου τα modellers.
-Υπό ποιές συνθήκες ακρόασης; Όπως τον ακούς στο βιντεάκι του YouTube? Όπως θα τον ακούσεις σε μια ηχογράφηση; Από το PA στο μπαράκι του κυρ-Μήτσου; Ή για αυτό που ακούς εσύ στο δωμάτιο, που θα είναι και το 99,9% της ακρόασης σου;
-Για ποιό είδος μουσικής; Υπάρχουν είδη που έχουν γραφτεί εξαρχής με modellers και είδη που δεν μπορούν (όπως θέλω εγώ να τα ακούω) να παιχτούν με modellers.
-Τί λέει το χέρι σου; Προτιμάς στο χέρι το πιο compressed και εύκολο modeller ή την πιο "ζωντανή" και δύσκολη λάμπα;

Last edited:
Όλοι οι κιθαρίστες με λαμπάτους ενισχυτές θα έπρεπε να αγοράζουν κι ένα attenuator. Η κλίμακα decibel στην οποία ακούμε δεν είναι ευθέως αναλογική με την ισχύ. Τα 5w δίνουν στο ίδιο μεγάφωνο περίπου τη μισή ένταση από αυτή που θα έδιναν τα 50w. Είναι πάρα πολύ δυνατά για πολυκατοικία.

Άρα ουσιαστικά χρησιμοποιείς έναν λαμπάτο ενισχυτή ως καθαρή πλατφόρμα.

Ναι, αν σου αρέσει το αποτέλεσμα, γιατί όχι; Έτσι κι αλλώς τον χρησιμοποιείς σαν καθαρή πλατφόρμα, οπότε το πόσο δυνατά είναι ο ενισχυτής δεν παίζει ρόλο. Μην ακούς για "λάμπες που γεμίζουν" κλπ. Με "λάμπες που γεμίζουν" (power amp distortion), παίζει το 0,000000000000001% των κιθαριστών παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

Μόνο αν προτιμάς το αποτέλεσμα σε σχέση με τον Blackstar. Αλλιώς για ποιόν λόγο;

Αν βλέπεις σοβαρά το θέμα ήχου, πρέπει να έχεις τον δικό σου. Επειδή διαφορετικοί ήχοι ακούγονται καλά όταν παίζεις μόνος και διαφορετικοί με τη μπάντα, καλό είναι προβάρεις με δικό σου εξοπλισμό. Είναι πιο άβολο να σέρνεις ενισχυτές κλπ στα προβάδικα; 100% Η ζωή όμως είναι μικρή για να κάνουμε αυτά που αγαπάμε με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου.

Καλό είναι να μπείτε νωρίς σε διαδικασία έστω και πρόχειρων ηχογραφήσεων μιας που είστε σε αναζήτηση ήχων. Θα σας δείξουν τί δουλεύει και τί όχι πολύ καλύτερα από αυτά που καταλαβαίνετε στις πρόβες. Πολλές φορές μου έτυχε να κάνουμε ένα χρόνο πρόβες και μετά στις ηχογραφήσεις να μη δουλεύει τίποτα σε επίπεδο ηχητικών επιλογών.

Πολύ γενική ερώτηση:
-Με ποιους λαμπάτους; Κάποιους τους πετυχαίνουν καλύτερα και κάποιους καθόλου τα modellers.
-Υπό ποιές συνθήκες ακρόασης; Όπως τον ακούς στο βιντεάκι του YouTube? Όπως θα τον ακούσεις σε μια ηχογράφηση; Από το PA στο μπαράκι του κυρ-Μήτσου; Ή για αυτό που ακούς εσύ στο δωμάτιο, που θα είναι και το 99,9% της ακρόασης σου;
-Για ποιό είδος μουσικής; Υπάρχουν είδη που έχουν γραφτεί εξαρχής με modellers και είδη που δεν μπορούν (όπως θέλω εγώ να τα ακούω) να παιχτούν με modellers.
-Τί λέει το χέρι σου; Προτιμάς στο χέρι το πιο compressed και εύκολο modeller ή την πιο "ζωντανή" και δύσκολη λάμπα;
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και την βοήθειά σας. Επειδή μ' αρέσει πολύ ο Blackstar θα μείνω σε αυτόν και σκέφτομαι να πάω στο κεφάλι που έχει βγάλει τώρα σε MKIII. Μία ερώτηση ακόμα καθώς είμαι πολύ άσχετος με αυτό. Σκέφτομαι να πάρω την Harley Benton καμπίνα 1x12" με Celestion Vintage 30s. Για να μη κουβαλάω και τη καμπίνα μαζί, στο προβάδικο έχει καμπίνες Marshall, Randall κλπ. Θα έχει τρελές διαφορές αν κουβαλάω το κεφάλι μου και το κουμπώνω σε αυτές, σε σχέση με τη καμπίνα στο σπίτι;

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και την βοήθειά σας. Επειδή μ' αρέσει πολύ ο Blackstar θα μείνω σε αυτόν και σκέφτομαι να πάω στο κεφάλι που έχει βγάλει τώρα σε MKIII. Μία ερώτηση ακόμα καθώς είμαι πολύ άσχετος με αυτό. Σκέφτομαι να πάρω την Harley Benton καμπίνα 1x12" με Celestion Vintage 30s. Για να μη κουβαλάω και τη καμπίνα μαζί, στο προβάδικο έχει καμπίνες Marshall, Randall κλπ. Θα έχει τρελές διαφορές αν κουβαλάω το κεφάλι μου και το κουμπώνω σε αυτές, σε σχέση με τη καμπίνα στο σπίτι;

Με την μικρή μου γνώση στο θέμα, μπορώ να πω ότι σίγουρα θα υπάρχει διαφορά. Το ηχείο και ακόμα και η καμπίνα η ίδια, παίζουν καθοριστικό λόγο στον τελικό ήχο κάθε ενισχυτή. Τώρα τί θα σου αρέσει περισσότερο από τα δύο, είναι πάλι υποκειμενικό.

Θα έχει τρελές διαφορές αν κουβαλάω το κεφάλι μου και το κουμπώνω σε αυτές, σε σχέση με τη καμπίνα στο σπίτι;
Ναι αλλά και το δωμάτιο εκεί έχει διαφορές σε σχέση με το σπίτι. Αξίζει πάντως για να μην έχεις βάρος στο κουβαλημα

Θα έχει τρελές διαφορές αν κουβαλάω το κεφάλι μου και το κουμπώνω σε αυτές, σε σχέση με τη καμπίνα στο σπίτι;
Ναι, μπορεί να έχει πολύ μεγάλες διαφορές και λόγω μεγαφώνων αλλά και λόγω της γενικότερης κατασκευής της καμπίνας. Οι καμπίνες πολλές φορές παίζουν σημαντικότερο ρόλο απ' όσο πιστεύει ο πολύς κόσμος. Πολύ πιο μεγάλη διαφορά θα έχεις πχ με μια διαφορετική καμπίνα παρά αν αγοράσεις μια διαφορετική έκδοση ενός ενισχυτή (πχ ίδιοι ενισχυτές που βγαίνουν σε 20w με EL84 ή στα 50w με EL34).

Εδώ πχ συγκρίνουν καμπίνες με τα ίδια μεγάφωνα, μια Harley Benton και μια Mesa Boogie

Δεν είχα ποτέ Harley Benton καμπίνα, αλλά είχα κι έχω ΠΟΛΛΕΣ καμπίνες, φθηνές, ακριβές, μικρές, μεγάλες, με 10άρια, 12άρια, 15άρια κλπ...

Η εμπειρία μου αλλά και όλα όσα έχω ακούσει σε παρόμοια βίντεο, θα μου έλεγαν να μην πάω σε Harley Benton. Ειδικά για απλή 1x12. Ίσως η ported Harley Benton, με μεγάλη δόση ρίσκου, ώστε να δίνει κάποια μπάσα;

Θα ένιωθα πολύ πιο ασφαλής όμως με μια Orange PPC 1x12, έχει αρκετές στις αγγελιες με Vintage 30 στα 300€ περίπου. Έχει και μια Bogner Ported στις αγγελίες που είναι εντελώς άλλη κλάση αλλά στα 500€.

... τα οποία (ολόσωστα) έγραψε πιο πάνω ο @kpeyos , μας φέρνουν πίσω στα modelers και ένα παραγνωρισμένο πλεονέκτημά τους: στην ηχητική σταθερότητα και αξιοπιστία τους. Όπου και να τα κουμπώσεις, πάνω-κάτω, τα ίδια ακούγονται (εκτός πάλι αν τα χρησιμοποιείς σαν preamps, μόνο, και καταλήγεις πάλι σε power amp & καμπίνα).

Η ζωή όμως είναι μικρή για να κάνουμε αυτά που αγαπάμε με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου.
Εγώ αυτό θα το κάνω τατουάζ στο μυαλό μου

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back