Καταργούνται Καλλιτεχνικά και Μουσική;

Status
Not open for further replies.
Πόντοι
898
Διαβάζουμε σε κάποια ΜΜΕ πως "Καταργούνται Καλλιτεχνικά και Μουσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση".

Εάν αληθεύει κάτι τέτοιο, παρακαλώ ας μας διαφωτίσει καλύτερα όποιος γνωρίζει.

https://www.news247.gr/paideia/katargoyntai-kallitechnika-moysiki-deyterovathmia-ekpaideysi-antidra-olme.7662828.html

https://www.newsone.gr/ellada/katargisi-kallitechnikon-mathimaton-apo-tin-kerameos-antidrasis-stin-ekpedeftiki-kinotita/

Για μένα μόνο μουσική έπρεπε να κάνουν με το που αρχίζουν να καταλαβαίνουν, και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην την μισήσουν (δύσκολο) προϋποθέτει όργανα και κατάλληλους χώρους στα σχολεία, και προς το λύκειο θα χρειαστούν και γνώστες δάσκαλοι (η ιδέα προέρχεται από κάτι τύπους που έβλεπαν λέει τα ίδια βουνά να καταλήγουν στη θάλασσα τα πολύ παλιά τα χρόνια). Τα καλλιτεχνικά είναι φλου, δεν θυμάμαι να έκανα ποτέ οπότε με ασφάλεια μπορείτε να τα καταργήσετε αυτά

Ναι έτσι φαίνεται ότι καταργούνται και τα δύο. Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά είμαι αντίθετος.

Η "μουσική" στο γυμνάσιο-λύκειο, ουδεμία σχέση έχει με εκμάθηση θεωρίας ή/και οργάνου. Δεν είμαι ενήμερος ως προς την ακριβή διδακτέα ύλη σήμερα αλλά το μάθημα είναι ιστορία της μουσικής με σαφή έμφαση στη λόγια/κλασσική. Κατ' ουσία λειτουργεί όπως τα θρησκευτικά, είναι δηλαδή μια ώρα χαβαλέ και ο καθηγητής βάζει σε όλη την τάξη 19 αρκεί να πατάς στο μάθημά του. 

Είχε ρε παιδιά ποτέ το σχολείο καλλιτεχνικά και μουσική;

Εγώ πάντως δεν τα θυμάμαι...(τελείωσα το .... κοντινό 1983).

Πάντως στο σχολείο που πάω τον μικρό ούτε...καραμουζα δεν έχουν και το μόνο πινέλο που έχω δει είναι κάτι μπάντανοβούρτσες που βάφουν το ταβάνι όταν βγαίνουν υγρασιες.

Κάτι μουσικά γυμνάσια ( ή καλλιτεχνικά δεν θυμάμαι πως τα λένε) που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν πια;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δε γνωρίζω αν θα καταργηθούν, όμως πιστεύω ότι θα έπρεπε να παραμείνουν και να διδάσκονται με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις τον καθένα να ζωγραφίζει, ούτε να προσπαθείς να του μάθεις νότες, κλίμακες και μελόντικα, όπως έκαναν τουλάχιστον σε μας στην πρώτη γυμνασίου κάπου το 1995 (δε θυμάμαι ακριβώς). Πάντως όταν πήγαμε στο ΤΕΙ Δομικών Έργων, υπήρχε το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης. Πέρα από την πρώτη ερώτηση που έκανε κάποιος: "Γιατί να κάνουμε Ιστορία της Τέχνης; Τί σχέση έχει;", θυμάμαι τι είχε συμβεί στο τελευταίο μάθημα. Ο καθηγητής αποφάσισε, αντί για μάθημα, να σχολιάσουμε την καταστροφή δύο έργων τέχνης που είχε συμβεί σε μια έκθεση στην Αθήνα κάπου στο 2005 από θρησκόληπτους. Ο πρώτος πίνακας παρουσίαζε ένα πέος να εκσπερματώνει σε έναν σταυρό και ο δεύτερος τον καλλιτέχνη να συνουσιάζεται μ' ένα καρπούζι. Τί έγινε; Της Ιεράς Εξέτασης...Φοιτητές υπερασπίζονταν με μένος τη θιγμένη πίστη τους, σε επίπεδο το λιγότερο Ελένης Λουκά...Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχει τέχνη που μας αρέσει και τέχνη που δεν μ' αρέσει, όπως είχε πει ο Πικάσο. Από 'κει και πέρα, δεν πιστεύω ότι μπορείς να ενσταλάξεις σε κάποιον να ασχοληθεί με την τέχνη, αν δεν το θελήσει ο ίδιος. Μπορείς όμως να του δείξεις τι υπάρχει στον κόσμο. Αν θα το καταλάβει, είναι άλλο θέμα. Νομίζω πάντως ότι το όλο θέμα εντάσσεται στο πλαίσιο "μαθαίνουμε αγγλικά από το νηπιαγωγείο", που έχουν ξεκινήσει, και με αυτή τη "μανία" που μένει πάντα μόνο στα χαρτιά, για καλύτερη παιδεία. 

Ναι είχε το σχολείο και μουσική και ζωγραφική σαν μάθημα .

Θυμάμαι κάναμε Δημοτικό- Γυμνάσιο 

Καθαρά θέμα τύχης αν θα είναι αξιόλογο το μάθημα καθώς πράγματι μουσικό όργανο δεν είδα ποτέ στη μαθητική ζωή μου, ήταν όπως λέει ο jazzjoker ουσιαστικά ιστορία της μουσικής ( αν και σου μάθαιναν νότες πως γράφονται στο πεντάγραμμο και διαστήματα στο δημοτικό )

στο θέμα ζωγραφικής τουλάχιστον μάθαμε κάποια ενδιαφέροντα πραγματακια , τα πολύ basic και αυτό λόγω του δασκάλου φαντάζομαι που είχε διάθεση 

Λογικά τα μαθήματα αυτά υπήρχαν για να δεις αν έχεις έφεση , αν γουστάρεις

Αρα ουσιαστικα αυτο που "καταργείται"  (γιατί για να καταργηθεί κάτι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ πρεπει να ΥΠΑΡΧΕΙ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και οχι να ειναι "οτι κατσει" ) ειναι η ΙΣΤΟΡΙΑ της μουσικης και η ΙΣΤΟΡΙΑ της ζωγραφικης.

Οποτε δεν καταργειται καποιο μαθημα στο οποιο οι μαθητες επαιζαν μουσικα οργανα  και μαθαιναν μουσικη ή ζωγραφιζαν και μαθαιναν να ζωγραφιζουν.

Γιατι τοτε γραφουν οτι καταργουνται τα "καλλιτεχνικα" και η "μουσικη" ?

Εκτος και αν δεν καταλαβα κατι.

Αρα ουσιαστικα αυτο που "καταργείται"  (γιατί για να καταργηθεί κάτι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ πρεπει να ΥΠΑΡΧΕΙ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ) ειναι η ΙΣΤΟΡΙΑ της μουσικης και η ΙΣΤΟΡΙΑ της ζωγραφικης.
η ιστορία της μουσικής ναι, η ιστορία της ζωγραφικής δε νομίζω να διδάσκεται στη δευτεροβάθμια. Νομίζω ακόμα ζωγραφίζουν ή κάνουν χειροτεχνίες. Στη μουσική δίδασκαν και θεωρία της μουσικής, κλίμακες και νότες, αλλά σε απλό επίπεδο.

οχι ΙΣΤΟΡΙΑ της ζωγραφικής . Κανονικά ζωγραφίζαμε εμείς στο γυμνάσιο 

Καθαρά θέμα τύχης αν θα είναι αξιόλογο το μάθημα καθώς πράγματι 

λόγω του δασκάλου φαντάζομαι που είχε διάθεση 
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Έχουμε κάνει καταπληκτικά πράγματα σε-Δημόσια-σχολεία (εγώ ως εξωτερικός συνεργάτης, μέσω των συλλόγων Γονέων κλπ) σχεδόν πάντα με την θεαματική απουσία του εκάστοτε διορισμένου καθηγητή Μουσικής. Ενίοτε δε, αντιμετωπίζοντας μια απαράδεκτη, σνομπ, αντιεπαγγελματική και αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά.

Είχε ρε παιδιά ποτέ το σχολείο καλλιτεχνικά και μουσική;

Εγώ πάντως δεν τα θυμάμαι...(τελείωσα το .... κοντινό 1983).

Πάντως στο σχολείο που πάω τον μικρό ούτε...καραμουζα δεν έχουν και το μόνο πινέλο που έχω δει είναι κάτι μπάντανοβούρτσες που βάφουν το ταβάνι όταν βγαίνουν υγρασιες.

Κάτι μουσικά γυμνάσια ( ή καλλιτεχνικά δεν θυμάμαι πως τα λένε) που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν πια;
Εμένα είχε στο ΔΗΜΌΣΙΟ γυμνάσιου που πήγα, πρέπει μάλιστα να ήταν επί βρώμικου 89, και ήταν και ωραία η καθηγήτρια αλλα τα έφτιαξε με έναν του λυκείου. Την ειχα παίξει τη μουσική μαζί της κάνα δυο φορές και της άρεσα γιατί όποτε έφερναν αρμόνιο το ξεφτιλιζα, καλύτερα από όλους έπαιζα, αφού έπαιζα και πιάνο. 

Και εγω θυμάμαι ιστορία της μουσικής κάναμε και κάποια άπλα για τις νότες και το πεντάγραμμο, αλλα δεν θύμαμαι και καλά, εδω δεν θύμαμαι τι έφαγα εχθές, ο μεγάλος περίπατος μας έλειπε και κατά τα αλλα να παίρνουμε αμάξια και μηχανές για να μην μπαίνουμε στα ΜΜΜ και αυξηθεί η μετάδοση, χρωστάμε, δεν τρώμε καλά, δεν φτιάχνουμε τα δόντια μας και οι μεταρρυθμίσεις είναι εξοντωτικές και θέλουν ακαλλιεργητους αποδοτικούς τεχνοκρατικα όμως νέους για να τους στρίβουν οι τσεο με μισθούς πείνας. 

Καλημέρα και κάτι δεν πάει καλά μάλλον. Να φροντίσει στον ανασχηματισμο να βγάλει την σκοιλ ελικικου Κεραμεως που δεν την ήξερε κανένας. 

Ανασχηματισμος εδώ και τώρα. 

δεν τρώμε καλά, δεν φτιάχνουμε τα δόντια μας

Γιατι να φτιαξεις τα δοντια σου?

Αφου δεν τρως.

Εκτος και αν θες να δαγκωνεις τις δασκαλες τις ζωγραφικης.

Γιατι να φτιαξεις τα δοντια σου?

Αφου δεν τρως.

Εκτος και αν θες να δαγκωνεις τις δασκαλες τις ζωγραφικης.
Από τη ζάχαρη που ξερογλυφω μέχρι και το κουταλι, να με κρατα η γλυκόζη να βγάλω τη μετά. 

Μια από της παρενέργειες είναι η τερηδόνα, γιατί δεν έχω να πάρω οδοντόπαστα να τα βουρτσιζω τουλάχιστο το βραδυ που γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά. 

Κάνω κανα Μπούκωμα με αλατόνερο, αλλα αμα το πάρουν και το νερό οι ιδιώτες, πετρέλαιο θα το πληρώνουμε. 

Χαχαχαχαχα 

Στα 80's υπηρχαν και καλλιτεχνικα και μουσικη (θυμαμαι ειχαμε ενα καθηγητη ο οποιος μας εμαθε .............φλογερα !!!!!) . Φυσικα περισσοτερο τα αντιμετωπιζαμε ωσ χαβαλε παρα ως μαθημα ουσιας.

Τωρα το αν καταργηθηκε η μουσικη...........η εκπαιδευση που παρεχεται απο τα δημοσια σχολια ειναι τετοια που λυπαμαι αλλα ειναι ησσονος σημασιας, οταν στο μαθημα της φυσικης το πρωτο πραγμα που μαθαινουν ειναι οτι το φως δημιουργηθηκε απο το Θεο και οτι οι πιστοι το ακολουθουν με κατανυξη στις λιτανειες και στην Ανασταση......

104489130_3945189518886285_4983641284985214582_n.jpg

Στα 80's υπηρχαν και καλλιτεχνικα και μουσικη (θυμαμαι ειχαμε ενα καθηγητη ο οποιος μας εμαθε .............φλογερα !!!!!) . Φυσικα περισσοτερο τα αντιμετωπιζαμε ωσ χαβαλε παρα ως μαθημα ουσιας.

Τωρα το αν καταργηθηκε η μουσικη...........η εκπαιδευση που παρεχεται απο τα δημοσια σχολια ειναι τετοια που λυπαμαι αλλα ειναι ησσονος σημασιας, οταν στο μαθημα της φυσικης το πρωτο πραγμα που μαθαινουν ειναι οτι το φως δημιουργηθηκε απο το Θεο και οτι οι πιστοι το ακολουθουν με κατανυξη στις λιτανειες και στην Ανασταση......

Προβολή συνημμένου 24799

Κατσε φιλωΟυς γιατι εδω υπάρχει σχεδιο....

Μας λενε για ΠΑΛΑΙΑ διαθηκη (διλαδει αιβρεοι) & μετα μας εχουν και φατσα καρτα τον Einstein (διλαδει αιβρεοι)...νομιζω καλα τα λεει ο ΤσιριζΑΣ...θελουν  να μαθουν ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ στα παιδια μας οι πραχΤορες της ΣΙΑς απο το νηπιαγωγειο  για να γινουν λεσχη Μπιλντερμπεργκ.....

τη μας κρειβουν?

διαδοσται...

on a serious note: ΔΕΝ υπαρχει ΕΛΠΙΔΑ...?

(καλα δεν υποτιθεται οτι δεν επιτρεπεται πλεον απο την ΕΕ  η επιβολη της θρησκειας "μας" στα παιδια στο σχολειο?)

Βρε άτομα πεθαμένα, ο άνθρωπος ρώτησε αν ξέρει κάποιος τι γίνεται σήμερα και όχι πριν 40 χρόνια!?

Κι εμένα η εμπειρία που είχα απο τον γιο μου (πριν 10 χρόνια) είναι αυτή του Pipityris, πάντως.

Εχω την εντύπωση πως το μάθημα μουσικής εξυπηρετεί περισσότερο στη συμπλήρωση θέσεων δασκάλων παρα την εκπαίδευση των παιδιών. Κι αν υπάρχουν φιλότιμοι δάσκαλοι που διδάσκουν κάτι που μπορεί να παρακινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών, είναι μάλλον εξαίρεση. Κι αυτό φυσικά γιατί δεν υπάρχει αξιολόγηση της αποδοτικότητας.

Απο την άλλη πιθανό να φταίει και το curriculum. Αν υπάρχει.

Σίγουρα κάποιοι εκπαιδευτικοί εδω μέσα μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο.

Παρεπιπτοντως μολις επεσα πανω σε αυτο: 

https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/

Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη.

Παρεπιπτοντως μολις επεσα πανω σε αυτο: 

https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/

ΣΥΜΠΕΡΑZΜΑ: Αρα οι διοριΖμοι θα συνεχιστουν κανονικα και ας ειναι το μαθημα "της πλακας" στο 90% των περιπτωσεων (γιατι ΜΟΝΟ αυτο απασχολει τους "καταγγελοντες")...

ΠλΕρωνε κοροϊδο....

Να παει στα λυμμενα το θεμα παρακαλω.

Βρε άτομα πεθαμένα,

ειμαστε ακομα ζωντανοι (οντως μετα απο 55 ετη που ζω κατω απο των ΖΥΓΟ του Ελληνικου Δημοσιου και των κρατικων υπαλλήλων ειναι θαυμα που ζω ακόμα, αλλα ειμαι  σαν τις κατσαριδες, δεν παθαινω ΤΙΠΟΤΑ ,φτανει βεβαια να εχω λεφτα για να τους πλΕρωνω...) 

ειμαστε ακομα ζωντανοι (οντως μετα απο 55 ετη που ζω κατω απο των ΖΥΓΟ του Ελληνικου Δημοσιου και των κρατικων υπαλλήλων ειναι θαυμα που ζω ακόμα, αλλα ειμαι  σαν τις κατσαριδες, δεν παθαινω ΤΙΠΟΤΑ ,φτανει βεβαια να εχω λεφτα για να τους πλΕρωνω...) 
ξέχασες να αναφέρεις την τέλε και τις 10-38...?

Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back