Πέρα από φανατισμούς και συμπεριφορές τύπου "fanboy" (π.χ.
"εγώ αγοράζω μόνο τα μηχανήματα της "τάδε" εταιρίας και όλα τα υπόλοιπα είναι για πέταμα"), τα οποία και θα αποπροσανατολίσουν τον φίλο, προσωπικά έχω εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου το Fantom-G6 (το Fantom-G έχει και ο neeq), και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τα όσα προσφέρει.
Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα σε γενικές γραμμές:
1. Preset sounds: στο Motif XS υπάρχουν γενικά καλύτερα προγραμματισμένοι ήχοι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το Fantom-G υστερεί. Απλά θέλεις περισότερη δουλειά για να τους φέρεις στα μέτρα σου. Εξάλλου και τα δύο είναι samplers, που σημαίνει ότι μπορούμε να φορτώσουμε ό,τι δείγματα θέλουμε.
2. Controllers: Πάνω-κάτω τα ίδια. Το Motif XS διαθέτει 8 knobs και 8 sliders, ενώ το Fantom-G 4 knobs, 8 sliders και το D-Beam (αν και προσωπικά δεν το πολυχρησιμοποιώ, εκτός κι αν θέλω να ψαρώσω κανέναν κιθαρίστα-μπασίστα-ντράμερ ;D)
3. Μνήμη και επεκτάσεις: Και τα δύο διαθέτουν sample player που μπορεί να φορτώσει μέχρι και 1GB ήχων. Εδώ είναι ισάξια.
4. User interface: Εδώ το Fantom-G υπερέχει σαφώς, με την μεγάλη 8,5 ιντσών έγχρωμη οθόνη. Επίσης διαθέτει και είσοδο για USB mouse. Στο Motif XS τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, και το όλο layout της οθόνης αν και δεν είναι τόσο άσχημο όσο σε ένα π.χ.
Kurzweil, εντούτοις κάποια πράγματα είναι πιο δύσκολα να γίνουν.
5. Sequencer: Το Fantom-G διαθέτει audio και MIDI recorder, με 128 ΜIDI κανάλια και 24 audio κανάλια. To Motif XS διαθέτει 16 κανάλια MIDI.
6. Μονάδες εφέ: To Motif XS διαθέτει 1 μονάδα reverb, 1 μονάδα chorus, 8 μονάδες insert εφέ (ξεχωριστά εφέ σε συγκεκριμένους ήχους), 1 μονάδα master εφέ, 1 μονάδα EQ και EQ ανά part. Το Fantom-G διαθέτει 1 μονάδα reverb, 1 μονάδα chorus, 1 μονάδα master εφέ, 1 μονάδα input εφέ, 2 μονάδες πολυεφέ και τέλος 16 μονάδες insert εφέ, δηλαδή ένα ξεχωριστό εφέ για κάθε έναν από τα 16 parts.
7. Ευκολία παιξίματος σε συνθήκες live: Για μένα το Fantom-G υπερέχει κι εδώ, καθώς η λειτουργία Live mode είναι σχεδιασμένη για αυτό ακριβώς το σκοπό. Η λειτουργία Live καθώς και οι απλοί ήχοι (Single mode) προσφέρουν τη δυνατότητα να μην διακόπτεται ο ήχος όταν περνάμε από ήχο σε ήχο, δυνατότητα που δεν υπάρχει σε άλλο synth/workstation (και ούτε στο Motif XS).
Όπως και να 'χει, το ποιο μηχάνημα θα αγοράσεις εξαρτάται πάνω από όλα από τις δικές σου προτιμήσεις και προτεραιότητες. Και εννοείται ότι θα πρέπει να ακούσεις εξονυχιστικά όλα όσα σε ενδιαφέρουν.
Καλές αγορές! 8)