- Πόντοι
- 2,548
Ημουν σιγουρος οτι θα ειχαμε post Anonimou και δεν με απογοητευσε. Αν εχουμε ενα ταλεντο σαν λαος, αυτο θα ηταν.
Οσο για τα μαθηματικα, στο πρωτο ετος της σχολης μου σε Αγγλικο πανεπιστημιο τα μαθηματικα που καναμε ηταν οχι τριωνυμα, αλλα το 80% της διδακτεας υλης του πρωτου ετους του Μαθηματικου στο Αριστοτελειο Θεσσαλονικης...ειχα κατσει με κολλητο που σπουδαζει εκει, μετα απο αιτηση του, και βαζαμε συγγραματα και σημειωσεις διπλα διπλα. Και αυτος ηταν Μαθηματικο ενω για εμενα τα μαθηματικα ηταν απλα ενα μαθημα στη σχολη μου...αυτα για οσους τους ενδιαφερουν τοσο πολυ τετοια θεματα. Προσωπικα βρισκω τη συγκριση υλης κλπ ανουσια. Φαινεται οτι αποτελει ομως μια απο τις πιο αγαπητες δραστηριοτητες των Ελληνων οταν συγκρινουν πανεπιστημια και εκπαιδευτικα ιδρυματα. Ισως επειδη ειχε επικρατησει η αποψη οτι τα πανεπιστημια και τα λυκεια μας πατανε σε ογκο υλης τους παντες κατω...μονο που οταν τελικα συγκρινεις με καλα πανεπιστημια του εξωτερικου δεν θα εχεις που να κρυψεις το προσωπο σου...
Τα γραφω αυτα γιατι ειμαι σε ενα τετοιο πανεπιστημιο και ξεκωλωθηκα στη δουλεια για να μπω εδω μεσα και συνεχιζω καθημερινα για να παραμεινω μεσα.Και οχι, δεν απετυχα πανελληνιες. Περασα πολυτεχνειο και στο Αριστοτελειο, και στο Πανεπιστημιο Κυπρου (πρωτος μαλιστα).
Μπορουμε, οποτε συγκρινουμε ελληνικα με αγγλικα πανεπιστημια, να συγκρινομαστε με τα ιδρυματα της πλακας που υπαρχουν στην Αγγλια και να χαιρομαστε για το επιπεδο μας. Η μπορουμε να συγκρινομαστε με αυτα τα Αγγλικα ιδρυματα που θεωρουνται κορυφαια στον κοσμο και να βλεπουμε τι μπορουμε να βελτιωσουμε στα χαλια μας. Και παλι καλα που εχουν βρεθει καποιοι ανθρωποι μεσα στα Ελληνικα πανεπιστημια που κανουν ακριβως αυτο και με αποτελεσματα μαλιστα, παρα των ολων εμποδιων σε μια τετοια προσπαθεια.
Παρεπιπτοντως, δεν νομιζω οτι εχουμε βγει off-topic. Οτι προβλημα και να παρεις καταληγεις στο οτι δεν εχουμε μαθει να ειμαστε ανθρωποι, οτι ειναι προβλημα παιδειας. Και τα λυκεια-πανεπιστημια, μπορει φυσικα να μην ειναι τα μονα ή τα σημαντικοτερα κεντρα παιδειας αλλα το ρολο τους τον παιζουν οσο να ναι.
Διαφωνω. Περι Ελληνικου Λυκειου, ειναι απλα για τον ***τσο (και συγγνωμη για το γαλλικο). Πολλοι καταλαβαινουν οτι εχει προβλημα αλλα λιγοι βλεπουν το προβλημα πιο βαθια απο τη επιφανεια, κυριως λογο της διεστραμμενης αντιληψης που εχουμε για την εννοια "εκπαιδευτικο συστημα" σε αυτη τη χωρα. Το ποσο καλο ειναι ενα συστημα κρινεται και απο αλλα πραγματα περαν της υλης που "καλυπτεται". Και οχι, δεν αναφερομαι μονο στο αν εχει καλη βιβλιοθηκη και γηπεδα στο προαυλιο. Αναφερομαι σε εννοιες οπως "καλλιεργεια" "διαπαιδαγωγηση" "καθολικη μορφωση" που στη Ελλαδα εχουν φυγει απο το παραθυρο. Αν θελετε να βαυκαυλιζεστε με το οτι εχουμε ενα καλο Λυκειο επειδη οι αποφοιτοι του ξερουν να λυνουν ολοκληρωματα, go ahead. Εγω παντως βλεπω πολλα προβληματα πανω του, προβληματα που με αναγκασαν να περασω μερικα απο τα λιγοτερα παραγωγικα χρονια μου ως ανθρωπος (σε καθε επιπεδο) εκει μεσα. Οχι οτι εχω και τοσο πολλα στην πλατη μου, αλλα μεχρι στιγμης ετσι ειναι η κατασταση.govanmaniac είπε:Για την παιδεία, έχω διαφορετική άποψη. Τελείωσα το Λύκειο το 94. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι το επίπεδο ήταν αρκετά καλό. Στο Γυμνάσιο ακόμη περισσότερο, βέβαια. Για το πως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχω άποψη...
Ξέρω όμως, ότι ο αδερφός μου που σπούδασε στην Αγγλία, στο πρώτο έτος είδε με έκπληξη και απορία να τους διδάσκουν επίλυση τριωνύμου όταν στις πανελλήνιες δίναμε ολοκληρώματα....Για να μην ξεχνιόμαστε, έτσι?![]()
Οσο για τα μαθηματικα, στο πρωτο ετος της σχολης μου σε Αγγλικο πανεπιστημιο τα μαθηματικα που καναμε ηταν οχι τριωνυμα, αλλα το 80% της διδακτεας υλης του πρωτου ετους του Μαθηματικου στο Αριστοτελειο Θεσσαλονικης...ειχα κατσει με κολλητο που σπουδαζει εκει, μετα απο αιτηση του, και βαζαμε συγγραματα και σημειωσεις διπλα διπλα. Και αυτος ηταν Μαθηματικο ενω για εμενα τα μαθηματικα ηταν απλα ενα μαθημα στη σχολη μου...αυτα για οσους τους ενδιαφερουν τοσο πολυ τετοια θεματα. Προσωπικα βρισκω τη συγκριση υλης κλπ ανουσια. Φαινεται οτι αποτελει ομως μια απο τις πιο αγαπητες δραστηριοτητες των Ελληνων οταν συγκρινουν πανεπιστημια και εκπαιδευτικα ιδρυματα. Ισως επειδη ειχε επικρατησει η αποψη οτι τα πανεπιστημια και τα λυκεια μας πατανε σε ογκο υλης τους παντες κατω...μονο που οταν τελικα συγκρινεις με καλα πανεπιστημια του εξωτερικου δεν θα εχεις που να κρυψεις το προσωπο σου...
Δεν υπαρχει περιπτωση να σε παρει σοβαρο αγγλικο πανεπιστημιο με λιγοτερα απο 18000 μορια στις πανελληνιες. Η Αγγλια ειναι τιγκα στα πανεπιστημια για στοκους οπως αυτα που περιγραφεις, στα οποια μπορεις να μπεις αν ξερεις να γραφεις το ονομα σου και να κανεις προσθεση. Το καλο ομως ειναι οτι η αξια των πτυχιων που δινουν λαμβανει και της αντιστοιχης αναγνωρισης στην αγγλικη και ευρωπαικη αγορα εργασιας. Υπαρχουν και αλλα πανεπιστημια ομως, τα οποια τα βλεπουμε μονο με τα κυαλια και πιστεψε με, μιλαμε για διαφορα επιπεδου σε orders of magnitude που λενε και εδω...να σου πω την αλήθεια, έχω πολλούς φίλους που σπούδασαν στην Αγγλία (.. και ο αδερφός μου όπως είπα...). Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν πήγε στην Αγγλία χωρίς πρώτα να έχει δώσει εδώ πανελλήνιες και να έχει αποτύχει!![]()
Αυτό κάτι λέει, αν ήταν τόσο καλύτερα στο εξωτερικό, με τα χρόνια και τα χρήματα για φροντιστήρια που ξόδεψαν εδώ, θα είχαν πάει κατευθείαν έξω....
Τα γραφω αυτα γιατι ειμαι σε ενα τετοιο πανεπιστημιο και ξεκωλωθηκα στη δουλεια για να μπω εδω μεσα και συνεχιζω καθημερινα για να παραμεινω μεσα.Και οχι, δεν απετυχα πανελληνιες. Περασα πολυτεχνειο και στο Αριστοτελειο, και στο Πανεπιστημιο Κυπρου (πρωτος μαλιστα).
Μπορουμε, οποτε συγκρινουμε ελληνικα με αγγλικα πανεπιστημια, να συγκρινομαστε με τα ιδρυματα της πλακας που υπαρχουν στην Αγγλια και να χαιρομαστε για το επιπεδο μας. Η μπορουμε να συγκρινομαστε με αυτα τα Αγγλικα ιδρυματα που θεωρουνται κορυφαια στον κοσμο και να βλεπουμε τι μπορουμε να βελτιωσουμε στα χαλια μας. Και παλι καλα που εχουν βρεθει καποιοι ανθρωποι μεσα στα Ελληνικα πανεπιστημια που κανουν ακριβως αυτο και με αποτελεσματα μαλιστα, παρα των ολων εμποδιων σε μια τετοια προσπαθεια.
+1Το μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει εκτός απο το να παλεύεις με τον εαυτό σου, να παλεύεις και το σύστημα, είτε των δημοσίων, είτε των ιδιωτικών ιδδρυμάτων. Και να δουλεύεις για να τα πληρώνεις.
Παρεπιπτοντως, δεν νομιζω οτι εχουμε βγει off-topic. Οτι προβλημα και να παρεις καταληγεις στο οτι δεν εχουμε μαθει να ειμαστε ανθρωποι, οτι ειναι προβλημα παιδειας. Και τα λυκεια-πανεπιστημια, μπορει φυσικα να μην ειναι τα μονα ή τα σημαντικοτερα κεντρα παιδειας αλλα το ρολο τους τον παιζουν οσο να ναι.