Η Παιδεία στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό

Ημουν σιγουρος οτι θα ειχαμε post Anonimou και δεν με απογοητευσε. Αν εχουμε ενα ταλεντο σαν λαος, αυτο θα ηταν.

govanmaniac είπε:
Για την παιδεία, έχω διαφορετική άποψη. Τελείωσα το Λύκειο το 94. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι το επίπεδο ήταν αρκετά καλό. Στο Γυμνάσιο ακόμη περισσότερο, βέβαια. Για το πως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχω άποψη...

Ξέρω όμως, ότι ο αδερφός μου που σπούδασε στην Αγγλία, στο πρώτο έτος είδε με έκπληξη και απορία να τους διδάσκουν επίλυση τριωνύμου όταν στις πανελλήνιες δίναμε ολοκληρώματα....Για να μην ξεχνιόμαστε, έτσι?  ;)
Διαφωνω. Περι Ελληνικου Λυκειου, ειναι απλα για τον ***τσο (και συγγνωμη για το γαλλικο). Πολλοι καταλαβαινουν οτι εχει προβλημα αλλα λιγοι βλεπουν το προβλημα πιο βαθια απο τη επιφανεια, κυριως λογο της διεστραμμενης αντιληψης που εχουμε για την εννοια "εκπαιδευτικο συστημα" σε αυτη τη χωρα. Το ποσο καλο ειναι ενα συστημα κρινεται και απο αλλα πραγματα περαν της υλης που "καλυπτεται". Και οχι, δεν αναφερομαι μονο στο αν εχει καλη βιβλιοθηκη και γηπεδα στο προαυλιο. Αναφερομαι σε εννοιες οπως "καλλιεργεια" "διαπαιδαγωγηση" "καθολικη μορφωση" που στη Ελλαδα εχουν φυγει απο το παραθυρο. Αν θελετε να βαυκαυλιζεστε με το οτι εχουμε ενα καλο Λυκειο επειδη οι αποφοιτοι του ξερουν να λυνουν ολοκληρωματα, go ahead. Εγω παντως βλεπω πολλα προβληματα πανω του, προβληματα που με αναγκασαν να περασω μερικα απο τα λιγοτερα παραγωγικα χρονια μου ως ανθρωπος  (σε καθε επιπεδο)  εκει μεσα. Οχι οτι εχω και τοσο πολλα στην πλατη μου, αλλα μεχρι στιγμης ετσι ειναι η κατασταση.

Οσο για τα μαθηματικα, στο πρωτο ετος της σχολης μου σε Αγγλικο πανεπιστημιο τα μαθηματικα που καναμε ηταν οχι τριωνυμα, αλλα το 80% της διδακτεας υλης του πρωτου ετους του Μαθηματικου στο Αριστοτελειο Θεσσαλονικης...ειχα κατσει με κολλητο που σπουδαζει εκει, μετα απο αιτηση του, και βαζαμε συγγραματα και σημειωσεις διπλα διπλα. Και αυτος ηταν Μαθηματικο ενω για εμενα τα μαθηματικα ηταν απλα ενα μαθημα στη σχολη μου...αυτα για οσους τους ενδιαφερουν τοσο πολυ τετοια θεματα. Προσωπικα βρισκω τη συγκριση υλης κλπ ανουσια. Φαινεται οτι αποτελει ομως μια απο τις πιο αγαπητες δραστηριοτητες των Ελληνων οταν συγκρινουν πανεπιστημια και εκπαιδευτικα ιδρυματα. Ισως επειδη ειχε επικρατησει η αποψη οτι τα πανεπιστημια και τα λυκεια μας πατανε σε ογκο υλης τους παντες κατω...μονο που οταν τελικα συγκρινεις με καλα πανεπιστημια του εξωτερικου δεν θα εχεις που να κρυψεις το προσωπο σου...

να σου πω την αλήθεια, έχω πολλούς φίλους που σπούδασαν στην Αγγλία (.. και ο αδερφός μου όπως είπα...). Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν πήγε στην Αγγλία χωρίς πρώτα να έχει  δώσει εδώ πανελλήνιες και να έχει αποτύχει!  ;) ;) Αυτό κάτι λέει, αν ήταν τόσο καλύτερα στο εξωτερικό, με τα χρόνια και τα χρήματα για φροντιστήρια που ξόδεψαν εδώ, θα είχαν πάει κατευθείαν έξω....
Δεν υπαρχει περιπτωση να σε παρει σοβαρο αγγλικο πανεπιστημιο με λιγοτερα απο 18000 μορια στις πανελληνιες. Η Αγγλια ειναι τιγκα στα πανεπιστημια για στοκους οπως αυτα που περιγραφεις, στα οποια μπορεις να μπεις αν ξερεις να γραφεις το ονομα σου και να κανεις προσθεση. Το καλο ομως ειναι οτι η αξια των πτυχιων που δινουν λαμβανει και της αντιστοιχης αναγνωρισης στην αγγλικη και ευρωπαικη αγορα εργασιας. Υπαρχουν και αλλα πανεπιστημια ομως, τα οποια τα βλεπουμε μονο με τα κυαλια και πιστεψε με, μιλαμε για διαφορα επιπεδου σε orders of magnitude που λενε και εδω...

Τα γραφω αυτα γιατι ειμαι σε ενα τετοιο πανεπιστημιο και ξεκωλωθηκα στη δουλεια για να μπω εδω μεσα και συνεχιζω καθημερινα για να παραμεινω μεσα.Και οχι, δεν απετυχα πανελληνιες. Περασα πολυτεχνειο και στο Αριστοτελειο, και στο Πανεπιστημιο Κυπρου (πρωτος μαλιστα).

Μπορουμε, οποτε συγκρινουμε ελληνικα με αγγλικα πανεπιστημια, να συγκρινομαστε με τα ιδρυματα της πλακας που υπαρχουν στην Αγγλια και να χαιρομαστε για το επιπεδο μας. Η μπορουμε να συγκρινομαστε με αυτα τα Αγγλικα ιδρυματα που θεωρουνται κορυφαια στον κοσμο και να βλεπουμε τι μπορουμε να βελτιωσουμε στα χαλια μας. Και παλι καλα που εχουν βρεθει καποιοι ανθρωποι μεσα στα Ελληνικα πανεπιστημια που κανουν ακριβως αυτο και με αποτελεσματα μαλιστα, παρα των ολων εμποδιων σε μια τετοια προσπαθεια.

Το μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει εκτός απο το να παλεύεις με τον εαυτό σου, να παλεύεις και το σύστημα, είτε των δημοσίων, είτε των ιδιωτικών ιδδρυμάτων. Και να δουλεύεις για να τα πληρώνεις.
+1

Παρεπιπτοντως, δεν νομιζω οτι εχουμε βγει off-topic. Οτι προβλημα και να παρεις καταληγεις στο οτι δεν εχουμε μαθει να ειμαστε ανθρωποι, οτι ειναι προβλημα παιδειας. Και τα λυκεια-πανεπιστημια, μπορει φυσικα να μην ειναι τα μονα ή τα σημαντικοτερα κεντρα παιδειας αλλα το ρολο τους τον παιζουν οσο να ναι.

 
Γιατί έχουν προέλθει από μια χώρα που η αρπαχτή είναι καθεστώς; Λέω τώρα εγώ...

 
govanmaniac είπε:
Όλοι γύρισαν με χαρτί φίλε μου...

Παντελώς άστοχο σχόλιο!!! Δεν συγκρίνω ένα κακό πανεμπιστήμιο της Αγγλίας με ένα αντίστοιχο Ρουμάνικο απλά υπαινίσομαι ότι τα πτυχία από Αγγλία (και από Ρουμανία εννοείται...) ήταν μεγάλη μπίζνα φίλε μου!!!! Πολύ συνάλλαγμα.....
Διαφωνω φιλε. Το σουταρισμα παει συννεφο. Μπορει να ξερω βλακες, δεν ξερω, ξερω ομως παρα πολλους που γυρισαν απρακτοι!

Τωρα για το αν ειναι μπιζνα η οχι τα πανεπιστημια, μαγκες ειναι και το εκαναν μπιζνα. Την κανουν καλα, τη στηριζουν για αυτο και κονομανε.

χωρίς να έχω κάτι με τα παιδιά που σπουδάζουν έξω φυσικά. Μιλάω μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να κανουν αλλιώς, γιατί δεν πέρασαν εδώ, η γιατί τους ήρθε πιο εύκολο.
Ωραια.

Σπουδασες Ελλαδα στις σουπερ-ντουπερ σχολες, λυνοντας δυο ολοκληρωματα και πεντε διαφορικες το πρωι οσο εισαι τουαλετα, ετσι για το ζεσταμα βρε αδερφε, επειδη εγραψες 19.99999/20 στις Πανελληνιες ενω ως γνωστον εξω πανε τα ζωα του ασοδυου και το πτυχιο το αγοραζουν επι-τη-αφιξη τους και απλα 3 χρονια δουλευουνε τον κοσμο.

Τελειωνεις το Πανεπιστημιο, πας στρατο. Μετα;

 
thanasisk είπε:
@theoctopus: Για που μιλας φιλε; Για ενα καλο ιδρυμα εξω (τα στοιχεια για το αν ενα ιδρυμα ειναι καλο η οχι ειναι ΔΗΜΟΣΙΑ) η για το 3-ραχουλες. Στην τελικη, ενας με πτυχιο απεξω ξερεις οτι διαβασε 10 πραγματα και δεν τον περασε η ΠΑΣΠ, η ΔΑΠ, τα ΕΕΑΑΑΚ πως διαολο γραφονται. Κλεινοντας, ο καλος ειναι καλος παντου, ειτε Ελλαδα, ειτε Αγγλια, ειτε Αμερικη. Απλα τυχαινει στα Ελληνικα πανεπιστημια, οι κορυφαιες θεσεις να ειναι κλεισμενες απο ατομα με μεταπτυχιακα Αμερικη ;)
Είμαι στα ελληνικά πανεπιστήμια από το 99 και όχι με την ιδιότητα του κομματόσκυλου και αν υπάρχει ένας που τους απεχθάνεται, αυτός είμαι εγώ. Σου λέω λοιπόν ότι αυτά που λες ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες όχι και δεν είναι η πλειοψηφία. Μην αρχίσουμε όμως γιατί είναι offtopic και πολύ μεγάλο κεφάλαιο για να το αναλύσουμε σε αυτό το thread.

 
μπράβο στον audiokostas για την αμεροληψία του!!!! Ειλικρινά.....

Όπως αντίστοιχα μπίζνα είναι το κάθε τυχάρπαστο τμήμα που υπολειτουργεί κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα κατά κανόνα μικρότερης πόλης, με μοναδικό σκοπό να νοικιαστεί κάνα σπίτι και να δουλέψει καμιά καφετέρια και ψησταριά...

 
αν μπορεις μετεφερε και τα υπολοιπα "περι παιδειας" στο αλλο Thread σε αυτο . ;)

 
govanmaniac είπε:
Όπως αντίστοιχα μπίζνα είναι το κάθε τυχάρπαστο τμήμα που υπολειτουργεί κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα κατά κανόνα μικρότερης πόλης, με μοναδικό σκοπό να νοικιαστεί κάνα σπίτι και να δουλέψει καμιά καφετέρια και ψησταριά...
+1000 ακριβώς έτσι... Και μην ξεχνιόμαστε, χωρίς την βάση του 10. Κουτσοί, στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα... 

 
Ανοιξε νεο θρεντ, οποιος θελει να συνεχισουμε την κουβεντα εκει (εχουμε 2 σελιδες υλικο :))

 
Το πα και θα το ξαναπώ. Κατάργηση του 10 με μέγιστο όριο φοίτησης π.χ. 6 χρόνια. Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του.

 
govanmaniac είπε:
Όπως αντίστοιχα μπίζνα είναι το κάθε τυχάρπαστο τμήμα που υπολειτουργεί κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα κατά κανόνα μικρότερης πόλης, με μοναδικό σκοπό να νοικιαστεί κάνα σπίτι και να δουλέψει καμιά καφετέρια και ψησταριά...
Αλλο φοβερο σχεδιο και αυτο...να κανουμε πανεπιστημια παντου, συχνα σε οτι πιο ηλιθιο αντικειμενο μπορει να σκεφτει ανθρωπος, μπας και παρει τα πανω της η Ελληνικη επαρχεια. Τι να πεις...

 
odis13 είπε:
Αλλο φοβερο σχεδιο και αυτο...να κανουμε πανεπιστημια παντου, συχνα σε οτι πιο ηλιθιο αντικειμενο μπορει να σκεφτει ανθρωπος, μπας και παρει τα πανω της η Ελληνικη επαρχεια. Τι να πεις...

Αν οι Σχολές είναι τόσο αστείες να έχουν τα στανταρ εισαγωγής τους τόσο χαμηλά, suits me fine. Τόνωση της οικονομίας της επαρχίας, μικρό αγροτικό και απογαλάκτιση για όλους. Ούτε έχω και τίποτα εναντίον της εισαγωγής όλης της Ελληνικής Πανίδας στην ανώτερη εκπαίδευση.

Έχω όμως μεγάλη πρόβλημα με τη χαμηλή ποιότητα της εκπαίδευσης, της a priori δεδομένης απονομής πτυχίων και την αντίληψη "χαλόου κόσμε πήρα πτυχίο, κάτσε τώρα για να σε γ@..σω"
 
@odis13, δεν μπορώ να συμφωνήσω στα περισσότερα από όσα γράφεις, δυστυχώς....Ειδικά για το επίπεδο του Λυκείου, το οποίο θεωρώ ότι ήταν ικανοποιητικότατο. Αυτά τώρα που λέμε, περί  κρίσης και τρόπου σκέψης και έκφρασης του μαθητή, αν και είναι ακαδημαϊκής φύσης, θα σου πω ότι αν εδώ γινόταν σε ένα ποσοστό 10%, στην Αγγλία είναι που δεν γίνεται ΚΑΘΟΛΟΥ!!!!  Έχω να θυμάμαι τουλάχιστον 2-3 καθηγητές που τους ενδιέφερε πολύ περισσότερο να αναπτύξουν την κρίση μας παρά να βγάλουν την ύλη (την οποία φυσικά και έβγαζαν οι άνθρωποι....)

Τώρα, για το ότι πέρασες εδώ και πήγες έξω, μπράβο σου αλλά πραγματικά είσαι εξαίρεση! Επίσης, δεν θα ήταν αφελές να μην υπήρχε αξιόλογο Αγγλικό Πανεπιστήμιο? Το ίδιο αφελές με το να μου λες ότι τους προσέφερες συναλλαγμα, χρήμα ζεστό και δεν θα σε έκαναν δεκτό ακόμα και στο καλύτερο Αγγλικό Πανεπιστήμιο.... ;)

 
δεν εννο'ω καθόλου αυτό.

Εννοώ ότι θα έπρεπε να μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ψηλά, ακόμα κι αν δεν έχουμε φέρει περγαμηνές απ έξω. Θα έπρεπε να ζούμε σε μια κοινωνία που σημασία έχει το επίπεδο του ανθρώπου, και που η πιστοποίηση του μορφωτικού του επιπέδου να το αντανακλά αυτό.

Γιατί έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους που γύρισαν απ' έξω, όσο και ντουβάρια εδώ. Απλώς στα ωδεία ας πούμε της ελλάδας πιο εύκολα σε κόβουν αν δεν πληρώνεις παρά αν δεν παίζεις. Και αυτός που παίζει μετά πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν είναι ελέφαντας, και ότι έχει ΟΝΤΩΣ προσπαθήσει.

Ξέρειςς φαντάζομαι τι χρειάζεσαι για ένα δίπλωμα κλασσικού πιάνου (σύνολο 9-12 χρόνια σπουδές, ΑΠΟΛΥΤΩΣ υποχρεωτικά 3-4 και ένα κάρο υποχρεωτικά μαθήματα). Αν γινόντουσαν οπως έπρεπε θα τελειωναν 1 στους 100.

Ενα ελληνικό πανεπιστήμιο (θεωρητικής κατεύθυνσης)

50 μαθήματα, τρομακτικό μέγεθος πληροφορίας (όχι πάντα χρήσιμης)

γραμματεία διαλυμένη, παρατάξεις που δίνουν θέματα, κομματόσκυλοι που κονομάνε και περνάνε έτσι απλά τη σχολή.

Κ εσύ με το κεφάλι κάτω λές "αν δουλέψω αρκετά δεν θα πάω χαμένος"

"δεν θα γίνω σαν αυτούς"

Και τελικά τι; Ανεργία, όσο πιο σκληρά δουλεύεις τόσο πιο πολύ σε χώνουν και τελικά ότι βγάζεις στο παίρνει ο ψυχίατρος (δε θελετε να ξέρετε πόσοι 18-24 ή και λίγο μεγαλύτεροι έχουν αγχωδεις διαταραχές ή κατάθλιψη).

Οπότε αν είσαι έντιμος, δεν έχεις φάει φράγκο, δεν συμμετείχες στην φολα του χρηματιστηρίου, δεν έχεις επιδοτήσεις, ένσημο ούτε για αστείο, μαθαίνεις ότι χρειάζεσαι μέτρα για να στρώσεις χαρακτήρα.

Μάλιστα. Μάλλον πάλι στην λάθοος πλευρά καταλήξαμε.

 
govanmaniac είπε:
Το ίδιο αφελές με το να μου λες ότι τους προσέφερες συναλλαγμα, χρήμα ζεστό και δεν θα σε έκαναν δεκτό ακόμα και στο καλύτερο Αγγλικό Πανεπιστήμιο.... ;)
ΟΧΙ, δε σε εκαναν δεκτο επειδη αν "αγοραζες" το πτυχιο σου χωρις να το αξιζεις θα αποτελουσες, για το πανεπιστημιο, μια ζωντανη ντροπη και μελανο σημειο στο ονομα που πασχισε να χτισει. Πιστεψε με, τα μεγαλα πανεπιστημια δεν περιμενουν εμενα και εσενα να τους δωσουν μερικα χιλιαρικα για να ζησουν...

 
govanmaniac είπε:
Επίσης, δεν θα ήταν αφελές να μην υπήρχε αξιόλογο Αγγλικό Πανεπιστήμιο? Το ίδιο αφελές με το να μου λες ότι τους προσέφερες συναλλαγμα, χρήμα ζεστό και δεν θα σε έκαναν δεκτό ακόμα και στο καλύτερο Αγγλικό Πανεπιστήμιο.... ;)
Νταξει φιλε, εγω θα γραψω τωρα οτι γραψω, δεν θα συνεχισω το διαλογο μαζι σου γιατι πολυ απλα δεν μπορουμε να συννενοηθουμε.

Εχεις παρει χαμπαρι οτι για τα καλα (αληθεια, υπαρχουν και τετοια συμφωνα με σενα;) Αγγλικα πανεπιστημια γινεται σκοτωμος; Οτι σε ενα ΑΠΛΑ ΚΑΛΟ Αγγλικο Πανεπιστημιο για καθε φοιτητη ΜΕΣΑ περιμενουν 7 εξω (ΔΗΜΟΣΙΑ στοιχεια του Αγγλικου Δημοσιου).

Αλλα οκ, το Κεμπρητζ και η Οξφορδη περιμενουν τα 1500 ευρωπουλακια το χρονο του οντις για να πανε μπροστα, αλλιως θα βαραγανε μυγες. Αμα δε κανει και καμμια δωρεα; Το πτυχιο στο σπιτι που ελεγε και ο Βεγγος ....

 
τα μεγαλα πανεπιστημια δεν περιμενουν εμενα και εσενα να τους δωσουν μερικα χιλιαρικα για να ζησουν...
+1

 
δηλαδή να ρωτήσω κάτι? Γιατί πρέπει με το ζόρι να δουλεύει κάποιος περισσότερο από το ρημάδι το 8ωρο, που είναι 9ωρο τελικά, που είναι 10ώρο όμως γιατί θέλεις 1 ώρα για να πας και που τώρα που το σκέφτομαι είναι 11ωρο γιατί χρειάζεσαι και 1 ώρα για να γυρίσεις, ώστε να χαρακτηριστεί εργατικός?

Στην τελική δεν με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ να δουλέυω! Θέλω επίσης καθημερινά να παίζω κιθάρα, να ακούω μουσική, να διαβάζω, να ενημερώνομαι, να βλέπω την γυναίκα μου, να πηγαίνω για περίπατο στο πάρκο, να ψυχαγωγούμαι.....

Γιατί πρέπει με το ζόρι ρε μάγκες να δουλέυουμε όλη την ημέρα? Γιατί? Για αυτό γεννηθήκαμε? Μόνο για να δουλεύουμε?

ΥΓ περί Αγγλικών Πανεπιστιμίων, οκ μια χαρά είναι όλα τους με πείσατε. Η παιδεία στην Ελλάδα είναι τραγική και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπό διάλυση....Τώρα συνεννοηθήκαμε? Με συμπαθήσατε περισσότερο? Μάλλον σας έγινα αντιπαθής επειδή εξέφρασα διαφορετική με την δική σας άποψη...

 
odis13 είπε:
Περισσοτερο εφταιγε το οτι εμφανιστηκες καθετος σε ενα θεμα για το οποιο τελικα δεν ηξερες σχεδον τιποτα και βασιζοσουν σε αμφιβολες μαρτυριες τριτων.
τελικά δεν ήξερα σχεδόν τίποτα σύμφωνα με την δική σου γνώμη που προφανώς έχεις άποψη για όλα τα ελληνικά και Αγγλικά πανεπιστήμια!!!!  ;) Αφού λοιπόν επιβεβαίωσες τις ανασφάλειές σου μπορείς όμορφα να ζεις στον ευτυχισμένο κόσμο σου φίλε μου....

Σου ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα εκ των οποίων απέκρουσες το εξής κανένα.... Κατα τα άλλα δεν ήξερα τίποτα.... ;) ;) ;)

 
govanmaniac είπε:
τελικά δεν ήξερα σχεδόν τίποτα σύμφωνα με την δική σου γνώμη που προφανώς έχεις άποψη για όλα τα ελληνικά και Αγγλικά πανεπιστήμια!!!!  ;) Αφού λοιπόν επιβεβαίωσες τις ανασφάλειές σου μπορείς όμορφα να ζεις στον ευτυχισμένο κόσμο σου φίλε μου....

Σου ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα εκ των οποίων απέκρουσες το εξής κανένα.... Κατα τα άλλα δεν ήξερα τίποτα.... ;) ;) ;)
Συνεχιζεις? Δεν ειμαι εγω που σου παω κοντρα, ειπες μερικα πραγματα και βρεθηκαν τοσα ατομα να σου πουν οτι εισαι λαθος και δε ξερεις πως ειναι η κατασταση. Δεν βρεθηκε ΕΝΑΣ να συμφωνει με αυτα που λες. Και ναι, οι περισσοτεροι που σου "την ειπαν" τυγχαινε να βασιζουν τις γνωμες τους σε κατι παραπανω απο ιστοριες τριτων! Ποια παραδειγματα δε σου αντεκρουσα, τι μας λες? Για τα μαθηματικα τα οποια πρωτοανεφερες δε σου απαντησαν 3 ατομα? Για τις σαχλαμαρες περι ρευστου και εισοδο σε πανεπιστημιο δεν σου απαντησα?! Αν θες να συνεχισεις να διαβαζεις επιλεκτικα τα ποστ αλλων και να τους βαζεις λογια στο στομα, go ahead.

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top