kpeyos είπε:
εννοώ ότι αν δεν ύπάρξει μια κιθάρα που θα κοστίζει το 1/3 από μια καλή
gibson vos LP, έστω και ως mint μεταχειρισμένη, αλλά και θα έχει ΑΚΡΙΒΩΣ τον ήχο μιας vos LP, όπως συμβαίνει σήμερα ανάλογα με τις fender (το παράδειγμα στο προηγούμενο post),
δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός για την εταιρεία, ούτε και δικαιώνονται αυτοί που μιλάν για headstock.
Γιατί αν είναι να πάρεις μια κιθάρα με λίγα ευρώ λιγότερα που θα πάιζει έστω το ίδιο με μια
Gibson, άλλα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να την πουλήσεις θα πάρεις τα.....(ΜΠΙΠ)..... απλά δεν το κάνεις, δεν είναι κι έξυπνο δηλαδή.
Συγγνώμη αλλά η σκέψη αυτή είναι υπεραπλουστευμένη, αποπροσανατολιστική, και κάνει ορισμένες παραδοχές που δεν στέκουν. Εσύ αναφέρεσαι στα γνωστά φαινόμενα "η φτήνια τρώει τον παρά" του Νεοέλληνα, υπονοώντας ότι ψάχνει να αγοράσει κιθάρα που θα ακούγεται ΑΚΡΙΒΩΣ όπως πχ. μια VOS 1960 Standard, κοστίζοντας το 1/3 αυτής (1460 ευρώ). Δεν είμαστε όλοι έτσι... δεν ψάχνουμε όλοι το "υποκατάστατο της VOS"!
Πρώτα απ'όλα,
γιατί να ακούγεται ακριβώς? Εμένα (και άλλους ίσως) αυτό δεν με ενδιαφέρει καν. Με ενδιαφέρει να μου αρέσει, και δεν με ενδιαφέρει ούτε ποια VOS ρεζιλεύει, ούτε πόσο τρέντι φαίνεται το headstock,
oύτε η μεταπωλητική της αξία (ποτέ δεν αγοράζω μουσικό όργανο σκεπτόμενος πόσα θα πιάσει αργότερα, γιατί απλούστατα σχεδιάζω να το κρατήσω - αν δεν το σχεδίαζα για ποιο λόγο να το αγόραζα ιν δε φέρστ πλέις?)
Δεύτερον, εγώ όπως κι άλλοι πολλοί δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που κυνηγούν το λόττο της φτήνιας που τρώει τον παρά και παλεύουν με χαρτί και μολύβι να δουν ποιες και πόσες άλλες κατατροπώνει η επιλογή τους. Παίζουν μια κιθάρα, τους αρέσει, την αγοράζουν,
end of story. Δεν ξημεροβραδιάζονται ονειρευόμενοι VOS. Στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει, η μόνη λύση είναι να μαζέψουν τα χρήματα και να πάνε κατευθείαν και χωρίς πολλά-πολλά να την αγοράσουν, χωρίς να αναζητούν αυτοεπιβεβαίωση και επιβράβευση από τους γύρω τους για το πόσο τρομερή επιλογή έκαναν, απλά γνωρίζοντας όμως ότι ικανοποίησαν αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε
"γκάβλα", που όπως και να το κάνουμε είναι σημαντικότατος παράγοντας (ίσως και ο σημαντικότερος όλων).
Τρίτον, αυτοί που μιλούν για το headstock δεν έχουν την ανάγκη να επαληθευτούν (τουλάχιστον εγώ). Έχοντας κάνει ορισμένες προσωπικές συγκρίσεις, τους αρκεί που ορισμένα όργανα από τις 2 εταιρίες των μαζών (
Gibson και Fender) δεν επιθυμούν να τα κατέχουν γιατί στην ίδια τιμή έχουν βρει κάποια άλλα που έχουν πολύ ωραιότερο ήχο και κατασκευή. Δεν τους απασχολεί να δουν τις απόψεις τους να αποκτούν κάποιο "πιστοποιητικό εγκυρότητας", πολύ απλά γιατί κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, και ούτε πρόκειται. Και δεν επιθυμούν να τα κατέχουν επίσης επειδή δεν θέλουν να είναι "άλλος ένας τύπος που παίζει με
Gibson" (προσωπικά απεχθάνομαι τέτοια κλισαρίσματα, και θεωρώ
πολύ μεγαλύτερη μαγκιά να δω κάποιον να παίζει με μια ψαγμένη κιθάρα παρά τα σέιμ ολ, σέιμ ολ - ΕΛΕΟΣ πια...)