Food for thought

Καλά το λες....Δεν το διατύπωσα ακριβώς όπως έπρεπε. Εννοούσα ότι οι διαφορές στην ποιότητα κατασκευής είναι δυσανάλογες με τη διαφορά στην τιμή. Ήθελα να πώ ότι πολλές φορές πας στο ακριβότερο για αυτό που είναι και όχι για τις -όποιες- πραγματικές διαφορές οι οποίες τελικά στον ήχο έχουν πολύ μικρή -ως καθόλου- σημασία.
ο ηχος αλλαζει ευκολα με δυο καλους μαγνητες(οπως εγινε με την ibanez μου),αλλες ειναι οι διαφορες κατα την γνωμη μου.

μα οι μαγνήτες είναι το κύριον μέσον διαμόρφωσης του ήχου στις ηλ κιθάρες :wink: ( πάλι με ανατρίχιασα με αυτό το ν :D :D )

Ωραία, ξέρει κανείς (σίγουρα όμως) ποιές είναι οι κατασκευαστικές διαφορές μεταξύ USA και Mexican strat? Έχω ακούσει (αλλά μπορεί και να μην στέκει) ότι η μόνη διαφορά είναι στους μαγνήτες /ηλεκτρικά, στους ελέγχους ποιότητας και στο φινίρισμα περιλαμβανομένων και των τάστων. (Γυάλισμα, στρογγύλεμα άκρων κλπ...). Αληθεύει ότι τα σώματα στις Mexico είναι από περισσότερα κομμάτια ξύλο κολλημένα?

εγω δεν ειμαι τεχνικος για να ξερω αλλα δεν με ενδιαφερει κιολας.οταν οδηγεις μια mercedes compressor πρεπει να ξερεις τι την κανει εξωπραγματικη??απλα απολαυσε την :wink:

εγω δεν ειμαι τεχνικος για να ξερω αλλα δεν με ενδιαφερει κιολας.οταν οδηγεις μια mercedes compressor πρεπει να ξερεις τι την κανει εξωπραγματικη??απλα απολαυσε την :wink:
Ναι, εγώ θέλω να ξέρω με λεπτομέρειες. Όχι οτι με ενδιαφέρει για κάποιο ουσιαστικό λόγο, πες το -ας πούμε- περιέργεια.

(Όχι πάλι αυτό με τα αυτοκίνητα.... :wink: :wink: :wink: )

Ωραία' date=' ξέρει κανείς (σίγουρα όμως) ποιές είναι οι κατασκευαστικές διαφορές μεταξύ USA και Mexican strat? Έχω ακούσει (αλλά μπορεί και να μην στέκει) ότι η μόνη διαφορά είναι στους μαγνήτες /ηλεκτρικά, στους ελέγχους ποιότητας και στο φινίρισμα περιλαμβανομένων και των τάστων. (Γυάλισμα, στρογγύλεμα άκρων κλπ...). Αληθεύει ότι τα σώματα στις Mexico είναι από περισσότερα κομμάτια ξύλο κολλημένα?[/quote']
το αμερικανικο με το μεξικανικο εργοστασιο απεχουν ακριβως οσο η Αθηνα απο τη Θεσ/νικη .και στα δυο εργαζονται κατα 99% ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ απλα στο αμερικανικο ειναι μεταναστες στο μεξικανικο ειναι ..γηγενης.

τα κομματια απο τα οποια ειναι κατασκευασμενα τα σωματα των Fender δεν εχουν καμμια σημασια αλλα αν εχουν ευχαριστως να απαλλαξω οποιονδηποτε εχει καποια αυθεντικη Fender του 50,60 & 70 απο αυτην μια και ειναι φτιαγμενη απο περισσοτερα απο 2 (συνηθως 3-5 ) κομματια :lol:

με την ιδια ευχαριστιση να απαλλαξω και ολους τους κατοχους Les Paul (3-8 κομματια αναλογα με την εποχη) & 335 (εξαρχης κατασκευασμενες απο κοντρα πλακε... :lol: )

εδω και 2-3 χρονια ολοι οι ενισχυτες της Fender φτιαχνονται στο Μεξικο....(και ολοι παραδεχονται οτι ειναι καλυτεροι κατασκευαστικα απο τους αντιστοιχους Αμερικανικους της περασμενης δεκαετιας..)

Kατα τα αλλα μια στρατ ειναι μια στρατ...οπου και να φτιαχνεται ...δηλ ειναι μια ξυλινη σανιδα με ενα ΒΙΔΩΜΕΝΟ μπρατσο απο ξυλο,λιγο ατσαλοσυρμα για ταστα,3 πηνια με συρμα,και ενα πλαστικο pickguard βιδωμενο και αυτο... :wink:

α,εχει και ενα "μαραφετι" με ελατηρια που το τραβας και κανεις "ιου"-"ιου" (τρεμολο νομιζω το λενε.. :lol:

α' date='εχει και ενα "μαραφετι" με ελατηρια που το τραβας και κανεις "ιου"-"ιου" (τρεμολο νομιζω το λενε.. :lol:[/quote']
Τι θες να πεις; Δε το λένε ίου-ίου;;;; 8O 8O 8O 8O 8O

Α... γιαυτό.... άλλο είναι το ουα ουα! 8O Τι να πω όσο ζεις μαθαίνεις!

:lol: :lol: :lol: :lol:

α' date='εχει και ενα "μαραφετι" με ελατηρια που το τραβας και κανεις "ιου"-"ιου" (τρεμολο νομιζω το λενε.. :lol:[/quote']
Τι θες να πεις; Δε το λένε ίου-ίου;;;; 8O 8O 8O 8O 8O
Τρέμολο το λένε και είναι για να το τραβάς κατά βούληση. Το "ιου" - "ιου" ούτε αμαρτία είναι, ούτε τυφλώνει.:lol: :lol: :lol:

Το πολύ το "ιου"-"ιου" όμως είναι κατά τη γνώμη μου κακόγουστο.

Παιδιά να διαφωνήσω με την άποψη ότι και αυτό το thread θα αναμασήσει ότι έχει χιλιοειπωθεί στο Νόιζ και θα καταλήξει στο πουθενά. Τέτοια όρεξη δεν έχω ούτε εγώ και πιστεύω ούτε όσοι έχουν ποστάρει μέχρι τώρα. Για μένα είναι καλό να βάζουμε τέρμα σε διάφορες ράδιο-αρβύλες που έχουν επικρατήσει σχετικά με τις ηλεκτρικές. Η λογική και η εμπειρία είναι τα μόνα μας όπλα που μας προστατεύουν απ'το να χρειαστει να αγωνιούμε μπας και μας τύχει ένα καλό όργανο ή να πρέπει να βάλουμε υποθήκη το σπίτι μας για να αγοράσουμε μια κιθάρα που στο τέλος θα φοβόμαστε να παίξουμε μην τυχόν πάθει τίποτα και πάνε τόσα λεφτά στράφι.

Δεν το βρίσκεται τουλάχιστον ενδιαφέρον ότι κανένας από την παρέα εδώ βγήκε να πει "εγώ έχω κάνει τέτοια σύγκριση και η εμπειρία μου ήταν..."; Δηλαδή, αρκετοί από εμάς αναπαράγοντας αυτή τη συγκεκριμένη θέση του αρχικού μου ποστ, προωθούμε και συντηρούμε αβάσιμα γεγονότα (το έχω κάνει αμέτρητες φορές μέχρι τώρα).

Το αν, γιατί και πώς ηλεκτρικές κιθάρες ίδια μάρκα, μοντέλο και συνεχόμενης (ή και κοντινής) σειράς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές είναι άλλο θέμα (και μάλλον κακώς αναφέρθηκα τόσο νωρίς στο σετάρισμα πρωτού έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσοι θα είχαν κάνει μια τέτοια σύγκριση, που όπως περίμενα δεν το έχει κάνει κανείς).

Σε πρώτη φάση το ουσιαστικό συμπέρασμα για μένα είναι ότι η άποψη "αν πάρω τρεις-τέσσερις strat/tele/lp/sg/"your favorite axe here" από το ράφι μαγαζιού που δεν έχουν σφάλματα κατασκευής και τις συγκρίνω μεταξύ τους θα είναι και αρκετά διαφορετικές σε απόδοση και χαρακτήρα"

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΗ!

Ο ισχυρισμός αυτός θα έπρεπε να βασίζεται στην συνεχιζόμενη κοινή εμπειρία αρκετών μουσικών. Κανένας στο Νόιζ, με τόσα πολλά μέλη, εκ των οποίων αρκετοί με 3 δεκαετίες εμπειρία δεν έχει κάνει τέτοια σύγκριση. Εσείς τί λέτε λοιπόν; Θα έχω άδικο να κράζω όποιον μου αναμασάει αυτή την αρλούμπα ξανά και ξανά;

Αν ψάξεις στο νοιζ θα δεις ότι υπάρχουν άτομα που λένε ότι έκαναν τέτοιες συγκρίσεις και οδηγήθηκε ο καθένας σε διάφορα συμπεράσματα είτε σε μια κιθάρα αλλάζοντας τους μαγνήτες είτε με διάφορες κιθάρες μεταξύ τους, οπότε πως λες ότι λένε αρλούμπες;

αν ψαξεις σε παλαιοτερα ποστ θα δεις οτι ΕΧΟΥΝ γινει τετοιοι πειραματισμοι και συγκρισεις αλλα κανεις δεν υποχωρησε απο τις θεσεις του :lol:

(ψαξε βρες ενα ποστ οπου αλλαξα μπρατσο απο maple σε rosewood στην ιδια κιθαρα και κανεις δεν βρηκε τη διαφορα στον ηχο,αντιθετως μαλιστα αρκετοι ακουσαν τεραστια διαφορα στο ΙΔΙΟ κλιπ που παραπλανητικα εβαλα στην αρχη και στο οποιο δεν ειχαν αλλαχθει ακομα τα μπρατσα!!! :lol: :lol: :lol: )

τι τα θες καθενας με οτι γουσταρει να πιστευει ειναι και εδω μεσα...μη ξεχνας αλλωστε οτι δυστυχως η ευτυχως ειμαστε ολοι μας ΕΛΛΗΝΕΣ οποτε εξ ορισμου τα ξερουμε ΟΛΑ & εχουμε ΠΑΝΤΑ δικιο.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

παντως για να μιλησω για τον εαυτο μου και μονο εχω κανει παρα πολλα τεστ (συναρμολογω κιθαρες τυπου Φεντερ πολλα χρονια τωρα) & τα προσωπικα μου συμπερασματα μου ειναι αυτα που αναφερω παραπανω (για να μη σε κουραζω συνοπτικα εχω καταληξει οτι τον κυριο ρολο στον ηχο της ηλεκτρικης κιθαρας παιζουν οι ΜΑΓΝΗΤΕΣ,η ΓΕΦΥΡΑ & το σετ απ ,οποτε εχω αλλαξει σωμα η μπρατσο στην ιδια κιθαρα κρατωντας τους μαγνητες και τη γεφυρα ιδια ο ηχος ηταν ιδιος)

Αν ψάξεις στο νοιζ θα δεις ότι υπάρχουν άτομα που λένε ότι έκαναν τέτοιες συγκρίσεις και οδηγήθηκε ο καθένας σε διάφορα συμπεράσματα είτε σε μια κιθάρα αλλάζοντας τους μαγνήτες είτε με διάφορες κιθάρες μεταξύ τους' date=' οπότε πως λες ότι λένε αρλούμπες;[/quote']
Αν οδηγούνται σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ίδιο θέμα, τότε κάποιοι έχουν δίκιο και κάποιοι λένε αρλούμπες.

Αυτό που προσωπικά παρατηρώ είναι ότι πολύ συχνά κάποιοι (δεν ξέρω για το noiz, το παρακολουθώ λίγο καιρό) κάνουν κάποιες δοκιμές οι οποίες κάθε άλλο παρά σωστά σχεδιασμένες είναι. Για παράδειγμα αλλάζουν saddles και λένε πόσο καταπληκτικός είναι ο ήχος με τα saddles "τύπου τάδε" και δεν σκέφτονται ότι παράλληλα άλλαξαν και χορδές, και ρύθμισαν το intonation. Όυτε ότι τα προηγούμενα ήταν παλιά saddles και αυτά που έβαλαν ήταν "του κουτιού".

Έκανα μια βόλτα στην αγορά χθες και δοκίμασα διάφορες κιθάρες.Πήγα για χαβαλέ αλλά κατέληξα να κάνω πειράματα.Απορώ πως δε με πέταξε ο υπάλληλος έξω. :lol: :lol: Ήταν ευγενέστατος και όταν σηκώθηκα μου είπε μα κάτσε παίξε και άλλο 8O 8O

1ο Πείραμα

Το μάτι μου πήρε μια Epiphone Custom.Θυμήθηκα τον Λαμπήρη(θυμάμαι καλά;;) που την τσίμπησε και είπα να την ακούσω.Την βάζουμε σε έναν Line6 Spider II 30watt.Πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι και δεξί και αριστερό.Λίγο ψεύτικη φαινόταν δεν ξέρω λόγω φινιρίσματος ίσως.Ο ήχος με άφησε λίγο μλκ 8O Σφιχτός ογκώδης καθαρός.Η κιθάρα στοίχιζε 770 ευρώ.Ο υπάλληλος μου λέει "έχω και μία Gibson LP Standard θες να ακούσεις;" Λέω φυσικά και θέλω.Mου τη δίνει και αμέσως αμέσως διαπιστώνω ότι το αριστερό μου χέρι "πετούσε" στην ταστιέρα με μια πρωτόγνωρη άνεση για μένα :D Ευκολόπαιχτη τα μάλλα :lol: :lol: :lol: και πολύ άνετη σε αντίθεση με την Epiphone που σε κάποιες φράσεις μου δυσκολεύτικα λιγουλάκι. :oops: Αλλά...

Ηχητικά ενώ άκουσα κάτι άλλο συχνοτικά κατα τα άλλα ο ήχος της Epiphone μου άρεσε πιο πολύ προσωπικά.Η κιθάρα στοίχιζε 1900 ευρώ.Εγώ δεν άκουσα πουθενά ηχητική διαφορά 1200 ευρώ.Κατασκευαστική ναι σίγουρα.Αν και με ένα καλό setup πιστεύω η Epiphone θα μου έκανε τη δουλειά.Έχω βάλει στο μάτι την έκδοση με τους EMG :wink:

2o Πείραμα(στο ίδιο μαγαζί :lol: :lol: )

Έχω την κιθάρα μου μαζί μου(basswood,rosewood ταστιέρα,Floyd Rose,EMG).Έχω σταμπάρει εντω μεταξύ ότι έχει στο μαγαζί την ESP M-II.Στον ίδιο ενισχυτή παίζω για λίγο να απομνημονεύσω τον ήχο και ζητάω την M-II.(Alder,rosewood ταστιερα,Floyd και EMG).Παίζω κανένα 5λεπτο και καθαρά και βρώμικα.Ξαναβάζω την κιθάρα μου για να σιγουρευτώ.Συμπέρασμα;Αν εξαιρέσεις ότι τα τάστα μου θέλουν τρίψιμο δεν κατάλαβα και μεγάλη διαφορά στην αίσθηση για να πω την αλήθεια καμία σχεδόν διαφορά στον ήχο.Στα καθαρά μόνο η M-II μου φαινόταν λίιιιγο πιο ξερή αναιπέσθητα ίσως.

Οπότε το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι το ξύλο παίζει ρόλο αλλά πάρα πολύ μικρό.Αν παρατηρήσατε βέβαια όταν κάποιος μας λέει θέλω να πριμάρω τον ήχο στην κιθάρα μου τι θα το πούμε άλλαξε σωμα;;; :wink:

ρε συ δήμαρχε πες κι εμάς το μαγαζί γιατί θα ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω την epiphone!

ρε συ δήμαρχε πες κι εμάς το μαγαζί γιατί θα ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω την epiphone!
Αν είσαι απο Δράμα πολύ ευχαρίστως να σου πω που να πας :wink: :D

ΡΕΕ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ :lol: :lol: :lol: :lol:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back