Cream-T Guitars & Pickups

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
923
Mόλις χθες έπεσαν στην αντίληψή μου το Cream-T Custom Shop. O pickup winder λέγεται Thomas Nilsen, είναι Νορβηγός κι έχει τυλίξει μαγνήτες για κάποια πραγματικά μεγάλα ονόματα όπως ο Keith Richards, o Billy Gibbons κι ο Derek Trucks.

Έχει φτιάξει κιθάρες που αλλάζουν μαγνήτες με μια κίνηση, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον concept και όποιος θέλει μάλιστα κάποιον μαγνήτη από άλλον winder γι αυτήν την κιθάρα προσφέρεται να του τον μετατρέψει να ταιριάζει:

Το κυριότερο είναι πως κυρίως οι μαγνήτες του είναι σε σχετικά λογικές τιμές σε σχέση με το πόσο έχουν ξεφύγει τα τελευταία δυο χρόνια οι μπουτικάδες.

Είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα πατέντα. Έχει υλοποιηθεί και εδώ τουλάχιστον 4 χρόνια τώρα. Απλά όχι σε παραγωγή.

300 Ευρώ το σετ είναι τα τελευταία χρόνια το industry standard, δεν βλέπω κατι πολύ ελκυστικό από πλευράς τιμών. Δεν μιλάω για τον ήχο τους, δεν έκατσα να ακούσω samples.

300 Ευρώ το σετ είναι τα τελευταία χρόνια το industry standard, δεν βλέπω κατι πολύ ελκυστικό από πλευράς τιμών. Δεν μιλάω για τον ήχο τους, δεν έκατσα να ακούσω samples.
300€ πουλάει ο κάθε τύπος που πήρε μια μηχανή απ' το internet και τυλίγει. Τόσο επίσης πουλιούνται οι μαγνήτες μαζικής παραγωγής. Aν εννοείς αυτό industry standard, OK.

Οτιδήποτε πάντως custom με αντίστοιχο pedigree και endorsements πάει πολύ περισσότερο. Πιο κοντά στο 500ρικο. O Τhrobak που πουλάει αντίστοιχες ρέπλικες μαγνητών από γνωστές κιθάρες πάει κοντά στο 700άρι.

H ιδεα της αλλαγης πικαπ με ενα κλικ θα επρεπε, 70 χρονια μετα την εφευρεση της ηλεκτρικης κιθαρας, να ειχε γινει mainstream εδω και πολυ καιρο, δεδομενου και του γεγονοτος οτι αν κατι οι κιθαριστες αλλαζουν παρα πολυ συχνα, περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο, αυτο ειναι οι μαγνητες. Κατι πηγε να κανει και η emg αλλα τελικα ουδεις το υιοθετησε. Κατα τον ιδιο τροπο που πλεον ολα τα κινητα πρεπει να ερχονται με τον ιδιο τυπο φορτιστη, θα επρεπε και οι κατασκευαστες μαγνητων/κιθαρων, να συντονιστουν κατω απο ενα ενιαιο πρωτοκολλο οπου να επιτρεπει ευκολη εναλλαγη pickups. Βεβαια, δεν τρεφω φρουδες ελπιδες, πολυ δυσκολα θα γινει κατι τετοιο.....

300€ πουλάει ο κάθε τύπος που πήρε μια μηχανή απ' το internet και τυλίγει. Τόσο επίσης πουλιούνται οι μαγνήτες μαζικής παραγωγής. Aν εννοείς αυτό industry standard, OK.

Αυτό ακριβώς είναι το industry standard. Έχει γίνει (και) με τους μαγνήτες ακριβώς αυτό που έγινε και με τα πετάλια την τελευταία 20-ετία: είδαν ΠΑΡΑ πολλοί την ευκαιρία για ένα industry που απαιτεί βασικές γνώσεις (συγνώμη, αλλά έτσι είναι), απλό εξοπλισμό (πολυ μικρό κόστος επένδυσης) και με ΠΟΛΎ μεγάλα περιθώρια κέρδους και του έδωσαν και κατάλαβε.

Για να μη νομίσεις ότι δεν ξέρω για τί μιλάω, έχω Sheptones στην Les Paul μου, Bareknuckles στην μια Ibanez, DiMarzio στην άλλη, Seymour Duncan στην EVH και πάει λέγοντας. Το νόημα που (όντως) υπάρχει στην boutique βιοτεχνία μαγνητών, είναι να μπορέσεις να αγοράσεις κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν υπάρχει διαθέσιμο στους μαζικούς παραγωγούς και θα αξίζει ενδεχομένως να πληρώσεις, βεβαίως, και ένα premium για αυτό. Εδώ και μια δεκαετία ξύπνησαν και οι μαζικοί παραγωγοί (Seymour Duncan) και αύξησαν και τα προσφερόμενα προϊόντα και τις τιμές τους (βεβαίως) και μπήκαν και αυτοί στο παιχνίδί.

Αν θέλεις ΙΕΡΉ ακρίβεια αναπαραγωγής, σίγουρα υπάρχουν και οι Wizz στα 500-600 ευρώ και οι Throbak αλλά από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι boutique-άδες έχουν 5-6 βασικά μοντέλα και τιμές που πια δεν δικαιολογούν κάτι που δεν μπορείς να βρεις σε μαζική παραγωγή. Γνώμη μου, αλλά οι τιμές που ζητάει ο κάθενας τώρα πια είναι για γέλια.

Αν θέλεις ΙΕΡΉ ακρίβεια αναπαραγωγής, σίγουρα υπάρχουν και οι Wizz στα 500-600 ευρώ και οι Throbak αλλά από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι boutique-άδες έχουν 5-6 βασικά μοντέλα και τιμές που πια δεν δικαιολογούν κάτι που δεν μπορείς να βρεις σε μαζική παραγωγή. Γνώμη μου, αλλά οι τιμές που ζητάει ο κάθενας τώρα πια είναι για γέλια.
Ακριβώς αυτό λέω, ότι δηλαδή προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας τύπος σαν τον Nilsen ανήκει στην "μεγάλη κατηγορία".

Στην πραγματικότητα ο Wizz που αναφέρεις δεν είναι παρά ένας Κροάτης με πολύ καλά reviews στο TGP, που δεν έχει κάν τα αντίστοιχα endorsements και το hype της ακριβούς αναπαραγωγής συγκεκριμένων μαγνητών. Αναμφίβολα καλοί οι μαγνήτες του αλλά όχι κάτι φοβερά ιδιαίτερο κατά την προσωπική μου πάλι άποψη από τα βίντεο που έχω δει και την 25ετή εμπειρία μου με πάνω 20 σετ PAF style μαγνήτες.

Last edited:
Στην πραγματικότητα ο Wizz που αναφέρεις δεν είναι παρά ένας Κροάτης με πολύ καλά reviews στο TGP, που δεν έχει κάν τα αντίστοιχα endorsements και το hype της ακριβούς αναπαραγωγής συγκεκριμένων μαγνητών. Αναμφίβολα καλοί οι μαγνήτες του αλλά όχι κάτι φοβερά ιδιαίτερο κατά την προσωπική μου πάλι άποψη από τα βίντεο που έχω δει και την 25ετή εμπειρία μου με πάνω 20 σετ PAF style μαγνήτες.

To TGP δεν είναι το άντρο των Les Paul junkies. Ο Wizz έκανε το όνομά του στο MyLesPaul Forum, όχι μόνο για τον ήχο (στον οποίο οι guru ορκίζονται) αλλά και για την πολύ πιστή οπτική αναπαραγωγή των αυθεντικών PAFs, σε σημείο που να αναρωτιούνται πώς κάποιος τώρα πια μπορεί να κάνει 100% αυθεντικοποίηση των αρχικών PAFs όταν κυκλοφορούν τόσο πιστά αντίγραφα.

Σε κάθε περίπτωση, "if you got the money honey / we got your disease" που τραγούδησε και μια μπάντα. Αλλά για εμένα οι σημερινές τιμές είναι... ανέκδοτο.

To TGP δεν είναι το άντρο των Les Paul junkies. Ο Wizz έκανε το όνομά του στο MyLesPaul Forum, όχι μόνο για τον ήχο (στον οποίο οι guru ορκίζονται) αλλά και για την πολύ πιστή οπτική αναπαραγωγή των αυθεντικών PAFs, σε σημείο που να αναρωτιούνται πώς κάποιος τώρα πια μπορεί να κάνει 100% αυθεντικοποίηση των αρχικών PAFs όταν κυκλοφορούν τόσο πιστά αντίγραφα.
100% αυθεντικοποίηση όλων των PAFs δεν υπάρχει γιατί η Gibson δεν χρησιμοποιούσε καν τα ίδια υλικά, τις ίδιες μηχανές και τα ίδια τυλίγματα σε όλα τα 50s.

Ακριβώς γι αυτό κάποιοι κατασκευαστές κάνουν το έξτρα βήμα και χρησιμοποιούν ως πρότυπο κάποιον ή κάποιους PAFς τους οποίους έχουν αναλύσει και προέρχονται από γνωστές κιθάρες ώστε να ξέρει κάποιος τί περιμένει.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη και τα δικά μου γούστα αυτό που ακούω στους μαγνήτες του Wizz είναι πως έχουν μεν το percussiveness και την καθαρότητα αλλά όπως πολλοί underwound PAFs υστερούν στο vocal κομμάτι και στο note bloom, οπότε δε μου κάνουν.

Προσωπικά θα τους έβαζα πιο κοντά σε ένα σετ DiMarzio PAF Masters ή Seth Lovers που είναι τα κορυφαία σετ παραγωγής που είχα, παρά δίπλα σε έναν Tom Holmes, RS/Fralin True 60 ή OX4 Low Wind που είναι τα κορυφαία boutique σετ που είχα.

Το οπτικό κομμάτι το είχε αποτυπώσει ο Tom Holmes δεκαετίες πριν τον Wizz, αλλά βέβαια δεν ξέρω πόσοι είχαν το πορτοφόλι να τους δοκιμάσουν καθώς ήταν πάντα πανάκριβοι και το backlog ήταν καμιά διετία στην καλύτερη. Σήμερα έχει και το Crazyparts ακριβή PAF καπάκια, σε δύο εκδόσεις μάλιστα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back