Αδελφοί Παναγή. Οι θρυλικοί και πρωτοπόροι οργανοποιοί της Αθήνας "Εκ Μάκρης της Μικράς Ασίας"

Κώστας Χατζής με την ειδικής κατασκευής κιθάρα Παναγή.

Προβολή συνημμένου 38784

Η κοινή ετικέτα του εργαστηρίου της πλ.Καρύτση και μια λαική κιθάρα Παναγή

Προβολή συνημμένου 38785

Προβολή συνημμένου 38786
Επίσης,

Με μεγάλη επιφύλαξη, αμυδρά θυμάμαι παλιά να έχω ακούσει σε μια συζήτηση ότι η διάσημη κιθάρα του Κ.Χατζή δεν είναι στην πραγματικότητα η μοναδική. 

Σύμφωνα με τη διήγηση στην οποία αναφέρομαι, ο Γ.Νταλάρας είχε παραγγείλει μια τέτοια κιθάρα στους αδελφούς Παναγή. Νομίζω ότι κάποιος καλλιτέχνης του είχε φτιάξει την περίτεχνη κεφαλή. Ο Κ.Χατζής είδε την κιθάρα και τρελάθηκε, με αποτέλεσμα να πείσει τον Νταλάρα και τους Α.Παναγή να του κατασκευάσουν μία πανομοιότυπη. Κάποιον καιρό αργότερα, η κιθάρα του Νταλάρα εκλάπη και έτσι η μόνη που έμεινε είναι του Χατζή. 

Ο Κώστας Χατζής σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που υπάρχει στο Youtube είχε αναφέρει ότι η κιθάρα του είναι κατασκευασμένη απο τους Αδελφούς Παναγή, ότι είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος απο μια κανονική 4/4 και ότι είναι κατασκευασμένη απο αφρικανικά ξύλα (χωρις να παρεχει λέπτομέρειες). 

Θα είχε ενδιαφέρον, μιας και ειναι και οι δυο εν ζωή, να μαθαιναμε την ιστορία απο πρώτο χέρι.

Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν μια ενδελεχής μελέτη του οργάνου του Χατζή απο οργανοποιό και μια παρουσίαση.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστούμε @Shelter για την πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση.

Μου είχε ξεφύγει το θέμα τον Σεπτέμβριο αλλά είναι διαχρονικά χρήσιμο.

Παραθέτω δύο μπουζούκια της οικογένειας μου που φωτογράφησα χθες.

Το αριστερό γράφει Δ. Μουρτζινος με αρκετό μυστήριο στην προέλευση του (το έχουμε ψάξει και με τον Π. Καγιάφα) όπως έχω πει σε άλλο θέμα

20240310_100636.jpg

και το δεξί, Αφοί Παναγή.

20240310_101003.jpg

Δυστυχώς έχει σκευρώσει το μπράτσο (κάτι που διορθώνεται) αλλά κατα τ' άλλα είναι σε καλή κατάσταση για την ηλικία του.

Είχαν γούστο οι παπούδες μου.

Έξοχα και τα δύο Γιάννη! πάντα όταν βρίσκομαι απέναντι απο ένα παλιό  μουσικο όργανο με πιάνει δέος. Οι ιστορίες που έχει ζήσει έχουν αποτυπωθεί πάνω του και η φωνή του έχει βαθυνει με το χρόνο. Αλλά αντίθετα με την ανθρώπινη φωνή που με το χρόνο βαθαίνει και βραχνιάζει, στα όργανα βαθαίνει και γλυκαίνει.

Τις ιστορίες αυτές όπως λέει και ο @ez αν είσαι λίγο ευαίσθητος, το όργανο θα σου τις πει. Αρκεί να το ψάξεις λίγο.

Τα όργανα των παναγήδων έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα στον ήχο. Σε άλλους αρέσει και άλλους όχι. Αλλά εγώ έχω σχέση μαζί τους απο πολύ παλιά όπως και εσύ και για τον ίδιο λόγο.

Απο ότι βλέπω το τριχορδο Παναγάκι είναι απο την πρώτη περίοδο του εργαστηρίου των αδελφών στην Χαβρίου.

• Like
Reactions: ez and Yameth
Μόλις έμαθα ότι το βιβλίο του Παναγιώτη Καγιάφα για τους αδελφούς Παναγή είναι σε φάση τυπώματος και προς το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Έμβρυο (https://www.embryopub.gr/)

image.jpeg

Ο Τώνης Μαρούδας με ηλεκτρική  archtop κατασκευή των Παναγήδων στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Προσωπικά δεν γνωρίζω για άλλη ηλεκτρική κατασκευή (στον Ελλαδικό χώρο) νωριτερα.

Καλησπέρα στην παρέα!

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από τις 27/7/2024 από τις εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ.

https://www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=4396

Νομίζω ότι μπορεί κανείς να το βρει και σε άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου:

- Μάκρη και Λιβίσι - Μερικά ιστορικά στοιχεία. Ως γνωστό η οικογένεια Παναγή είχε καταγωγή από την Μάκρη της Μικράς Ασίας.
- Εισαγωγή - Ανάλυση του ρόλου της οργανοποιίας και των οργανοποιών στον πολιτισμό μας, με ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες οργανοποιούς
- Πανηγύρης Παναγής. Η πορεία του από τη Μάκρη στη Ρόδο και από εκεί στη Δραπετσώνα. Τη δουλειά έκανε στη Μάκρη. Πως έγινε οργανοποιός.
- Οι αδελφοί Παναγή (πότε άνοιξαν το πρώτο εργαστήριο στην Αθήνα, που ήταν τα επόμενα κτλ)
- Τα όργανα που κατασκεύαζαν (λαούτα, μαντολίνα, κιθάρες, μπουζούκια κτλ) με εκτενείς αναφορές στις τέσσερις πρωτιές τους:
-- Η πρώτη κλασική κιθάρα στην Ελλάδα (1946)
-- Το τετράχορδο με το Χιώτη (1955)
-- Η πρώτη ανακατασκευή αρχαίου οργάνου (1962)
-- Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα (τέλος '50 αρχές '60).
- Οι καλλιτέχνες που έπαιξαν και παίζουν με όργανά τους

- Τα "μυστήρια" με τα ονόματα των Παναγήδων (Π. Παναγής ή Π. Πανηγύρης;). Γιατί ο Γιώργος λεγόταν Παναγής ενώ ο Βασίλης λεγόταν Τερσανέλης.
- Οι ετικέτες στα όργανα, εκτεταμένη αναφορά με πολλές φωτογραφίες, σε μια προσπάθεια χρονολόγησης των οργάνων τους
- Λάζαρος Καβάσης. Ο ανιψιός που δούλευε από μικρός μαζί τους και συνέχισε το εργαστήριο Παναγή

Όλα τα παραπάνω με πολλά τεκμήρια και αναφορές στις πηγές, εφημερίδες, φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, απομνημονεύματα κτλ.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που έχουν εκφραστεί πολύ θετικά για το βιβλίο.

Καλό καλοκαίρι!

Παναγιώτης Καγιάφας

Ο Τώνης Μαρούδας με ηλεκτρική  archtop κατασκευή των Παναγήδων στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Προσωπικά δεν γνωρίζω για άλλη ηλεκτρική κατασκευή (στον Ελλαδικό χώρο) νωριτερα.
Πράγματι στην ταινία "Ο ταυρομάχος προχωρεί", του 1963 ο Μαρούδας εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα Παναγή. Γενικότερα έπαιζε με κιθάρες Παναγή. Στο βιβλίο υπάρχει φωτογραφία του Τώνυ Μαρούδα με τον Γιώργο Παναγή!

Εξαιρετικα, τις προαλλες το παρήγγειλα και αναμένω με ενδιαφέρον!

Καλησπέρα και από εδώ Παναγιώτη!

Το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και εμπεριέχει πολλές πληροφορίες που δεν υπήρχε άλλη περίπτωση να βρούμε συγκεντρωμένες. 

Αργύρης 

Καλησπέρα και από εδώ Παναγιώτη!

Το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και εμπεριέχει πολλές πληροφορίες που δεν υπήρχε άλλη περίπτωση να βρούμε συγκεντρωμένες. 

Αργύρης 
Ευχαριστώ πολύ Αργύρη, τόσο για τα καλά σου λόγια όσο και για τις πληροφορίες που μου έδωσες για τον Γ. Μηλιαρέση και το βιβλίο του!

Χωρίς τέτοιες βοήθειες το βιβλίο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο.  

• Ευχαριστώ
Reactions: Shelter

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα