• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Eξοπλισμός -συνδέσεις, για DIY Home Studio

• Thread starter Thread starter fragrance
  • Start date Start date
  • Απαντήσεις Απαντήσεις 31
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις 2K

fragrance

Νέο μέλος
17 Μαρτίου 2023
5
1
0
39
Αθηνα
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
  3. Τύμπανα
  4. Πλήκτρα
  5. Τραγούδι
Γεία σας! Χαιρετώ την παρέα!

Θα ήθελα τη βοήθεια σας !! --- (το έχω κάνει εικόνα και σας το έχω επισυνάψει .για να μη χαθείτε στο κείμενο)

Θα πω δύο λόγια πρώτα..

Είμαι μουσικός ηχογραφώ , κάνω μίξεις etc etc.. και στήνω κάτι σαν home studio.

Οι ηχογραφήσεις που κάνω είναι κυρίως με φυσικά όργανα.

Με κερδίζει όλο και περισσότερο  ο αναλογικός ήχος..και για όσους θα ξέρετε ήδη  είναι μια μαύρη τρύπα που όλο σε ρουφάει ..και τη τσέπη σου !!!!!

Έχω έναν άλφα  εξοπλισμό ήδη, όπως θα δείτε στην εικόνα, τα υπέρ απαραίτητα δηλαδή. 

Όσο ασχολούμαι με τις ηχογραφήσεις τόσο μου δημιουργούνται ανάγκες, και επειδή δεν θέλω να ξοδεύω σε πράγματα που ίσως να μην χρειάζομαι, ζητάω τη βοήθεια σας!

Είμαι σε ένα σημείο που χρειάζεται να επενδύσω κάπου (στην εικόνα θα καταλάβετε που) ..εδώ θα ήθελα τα πολύτιμα φώτα σας !!

Δε θα πώ άλλα ,να μην κουράζω.

Οποιαδήποτε πληροφορία , είναι πολύτιμη !

Ευχαριστώ για το χρόνο σας !!!

Home Studio (Arial)-2.JPG

Attachments

• 507DCCD5-E5B1-4185-971F-66FB01A2F8F5.jpeg
    507DCCD5-E5B1-4185-971F-66FB01A2F8F5.jpeg
    237.1 KB · Εμφανίσεις: 0
  Μπορεις να επεκτεινεις την καρτα που εχεις με κατι τετοιο

https://www.thomann.de/gr/focusrite_clarett_octopre_542893.htm?shp=eyJjb3VudHJ5IjoiZ3IiLCJjdXJyZW5jeSI6MiwibGFuZ3VhZ2UiOjJ9&reload=1

Μπορεις επισης να σκασεις φραγκα για την RME, θα ειναι φραγκα που θα πιασουν τοπο. Αντιθετα το να παρεις μια αναλογικη κονσολα της συμφορας, δε βλεπω τι νοημα μπορει να εχει. Εχεις παρει αναλογικο outboard, γραφεις πηγες με αυτο, δινεις το χρωμα σου, και μετα τις εχεις σε ψηφιακο περιβαλλον για τη μιξη σου. Ετσι δουλευουν πλεον και σε μεγαλα project. Να μιλαγαμε για καμια κονσολαρα να πω ναι, αλλα σε μικρουλα και φτηνουλα κονσολιτσα ? πoιο το νοημα;

Αν παντως επιμενεις να εισαι αναλογικος, θα πρεπει και βαλεις και αναλογικο πολυκαναλο στο παιχνιδι, διαφορετικα θα πρεπει να μιξαρεις τις ( πολλαπλες) εξοδους απο την καρτα ηχου σου. Το να μπλεξεις ετσι ειναι επιπονο ακομα και αν ειχες πολλαπλασιο budget. Αν οντως θελεις τον vintage αναλογικο ηχο, σε φτηνη ομως εκδοση που δεν μπορω να φανταστω οτι τη θελει καποιος αλλα whatever, go ahead.

Last edited by a moderator:
Γνώμη μου είναι ότι το φθηνό αναλογικό είναι χειρότερο από ένα digital setup, από θέμα audio fidelity.

καταλαβαίνω απο τα λεγόμενά σου όμως ότι σου αρέσει η διαδικασία του αναλογικού, δηλαδή να έχεις μπροστά σου μηχανήματα να παίζεις. δεκτόν.

σε κάθε περίπτωση, ο κονβέρτορας (κάρτα ήχου) είναι το σημείο στην αλυσίδα που θα ακούσεις τη μεγαλύτερη διαφορά. μην πάρεις αναλογικά μηχανήματα χωρίς να έχεις καλό conversion.

Στην περίπτωση που δεν θες να μπλέξεις με υπολογιστή (έχεις τους λόγους σου), τότε παίρνεις ένα πολύ καλό multitrack hard disk recorder.

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί το θέλεις τόσο πολύ το αναλογικό, από την στιγμή που το κέντρο σου είναι κάρτα ήχου σε pc.

Έτσι κι αλλιώς ψηφιοποιείται το σήμα από την στιγμή που γράφεις σε pc (αν κατάλαβα σωστά), οπότε μόνο στα χαρτιά θα είναι το αναλογικό του πράγματος.

Αυτό που σου έγραψε ο @Slew Rate για καλούς κονβέρτορες, έχει να κάνει με την ποιότητα μετατροπής του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό και από ψηφιακό σε αναλογικό, μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς την περνάει το σήμα σου όταν δουλεύεις με κάρτα ήχου σε υπολογιστή.

Οπότε αφού έτσι κι αλλιώς το σήμα σου θα γίνει ψηφιακό και μετά πάλι αναλογικό, νομίζω ότι τσάμπα ταλαιπωρείσαι να ψάχνεις "αναλογική αγνότητα" σήματος.

Αναλογικό ήχο δεν θα έχεις γιατί δεν γράφεις αναλογικά (δηλ.σε ταινία).

Το outboard gear που έχεις αρκεί στο να δώσει έναν πιο "ζεστό χαρακτήρα" στις μίξεις σου.

Μη πάρεις κονσόλα εκτός και αν μιλάμε για καμμία Neve ή SSL....

Πόσα input? Αν μιλάμε για πάνω από 10 κανάλια, και δεν σνομπάρουμε το 48/24, υπάρχει πάντα και η Ui24R.

Καλησπέρα ! Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση !

Φίλε Χναρακη, δεν είπα ότι θέλω να αφήσω το ‘’pc’’.

Ίσως μάλλον να μη το έθεσα σωστά εγω..

Θα χρησιμοποιήσω τη φράση του φίλου Superfunk για να κάνω διευκρίνιση :

μου αρέσει ο ζεστός χαρακτήρας του αναλογικού και αυτό θέλω προσδώσω στις ηχογραφήσεις μου μέσα από αναλογικό hardware. —— κάπου εδώ , σκέφτηκα αν μπορεί να αποδώσει ‘’κάτι’’ μια μικρή αναλογική κονσόλα μίξης . Αν έχει νόημα, με την ιδέα να μπορώ να ηχογραφήσω τύμπανα με 3-4 mic (το πολύ)

Και κάπου εδώ να συμπυκνώσω το ζήτημα : 

..επειδή πρόκειται να πάρω και άλλο σταφ από analog gear ,

Με ποιον τρόπο θα έχω τη δυνατότητα να μπορώ να τα προσθέσω συνδεσμολογικά ,με την κάρτα ήχου που ήδη έχω (Apollo twin x) ?

———με την δυνατότητα πάντα να τα χρησιμοποιήσω σαν chain (μιας και γράφω mono και ένα ένα τα όργανα - μπάσο,κιθάρες ,κρουστό ,ντέφι etc etc..) αλλά και μεμονωμένα (τύπου γράφω το μπάσο και θέλω να το περάσω μετά μέσα από ένα gear )

Φιλε manosx , οκ, σε πιάνω ..και εν συνεχεία με την απάντηση του φίλου fusion gtr & Slew Rate : 

Να πάρω μια rms και ένα patchbay να κοτσαρω και 4 preamp   ή την βγάζω καθαρή με μια focusrite σαν extension πάνω στη δική μου ?

Σε βλεπω λιγο να πελαγοδρομεις αναμεσα σε ουτοπιες.

Τι αναλογικοτητα οταν ολα στο τελος ειναι ψηφιακά?

Τι θες τοσα outboard αναλογικα αφου γραφεις ενα ενα οργανα?

Ουτε καν adat extension δεν χρειάζεσαι.

Παντως αν παρεις, υπαρχουν και φτηνοτερες λυσεις πχ ada8200

Απο μικροφωνα, monitor και ηχοδιαμορφωση εισαι φουλ κομπλε; Αν ναι, παρε και καποια εξτρα καναλια εφοσον σου ειναι απαραιτητα, ειτε με αλλη καρτα ηχου ειτε με ενα expansion σαν αυτο που σου εβαλα, και γραψε τις αλμπουμαρες σου, μην το κουραζεις παραπανω, ετσι και αλλιως η συνθεση και η ενορχηστρωση ειναι το κλειδι.

• Like
Reactions: fragrance
Εγώ θα θέσω ένα άλλο ζήτημα: Ηχογραφείς τόσο συχνά ώστε να αξίζει η επένδυση σε ένα σετάπ που θα μπορεί να ηχογραφήσει τύμπανα; Ακόμη πιο σημαντικό: Έχεις τόσο καλό ακουστικά χώρο που να αξίζει τον κόπο να επενδύνσεις σε κάρτες και μικρόφωνα και μείκτες και ό,τι άλλο για να ηχογραφείς τύμπανα; 

Γιατί αν πχ μένεις Αθήνα και μπορείς να ηχογραφείς τύμπανα σε επαγγελματικό χώρο με 25 ευρώ/ώρα, θα πρέπει να ηχογραφήσεις καμια 100αριά τραγούδια στο τέλος για να κάνεις απόσβεση κι αυτό ΑΦΟΥ έχεις εξασφαλίσει την ποιότητα του χώρου ηχογράφησης που είναι και η πιο σοβαρή υπόθεση. 

Αν πάλι θες να κάνεις απλά demos, τότε δεν χρειάζεται τόσο πολύ και ακριβό αναλογικό outboard gear.  

Εγώ πχ προτίμησα να ηχογραφώ τα τύμπανα μόνο σε επαγγελματικά studios και να επενδύσω τα χρήματα σε snares & πιατίνια, κυρίως σε niche κομμάτια που δίνουν χαρακτήρα και ποικιλία και που σπάνια τα βρίσκεις είτε σε drummers είτε σε studios. Eπίσης αγόρασα κι ένα ζευγάρι Neumann KM184 τα οποία είναι τα αγαπημένα μου και για overheads αλλά και για τις ακουστικές που γράφω σπίτι. 

Εγώ θα θέσω ένα άλλο ζήτημα: Ηχογραφείς τόσο συχνά ώστε να αξίζει η επένδυση σε ένα σετάπ που θα μπορεί να ηχογραφήσει τύμπανα; Ακόμη πιο σημαντικό: Έχεις τόσο καλό ακουστικά χώρο που να αξίζει τον κόπο να επενδύνσεις σε κάρτες και μικρόφωνα και μείκτες και ό,τι άλλο για να ηχογραφείς τύμπανα; 

Γιατί αν πχ μένεις Αθήνα και μπορείς να ηχογραφείς τύμπανα σε επαγγελματικό χώρο με 25 ευρώ/ώρα, θα πρέπει να ηχογραφήσεις καμια 100αριά τραγούδια στο τέλος για να κάνεις απόσβεση κι αυτό ΑΦΟΥ έχεις εξασφαλίσει την ποιότητα του χώρου ηχογράφησης που είναι και η πιο σοβαρή υπόθεση. 

Φίλε kpeyos ..

Kοίτα, τόσο καλό χώρο ,όχι δεν έχω . στούντιο δε πάω ,γιατί μ αρέσει να πειραματίζομαι με τον ήχο.θέλω να  δοκιμάσω ήχους διάφορους ,θέση μικροφώνου κτλ κτλ ..πάνω σε κάποια στάνταρ reference που έχω στο μυαλό μου

και επίσης είμαι απο τους τύπους που θα του έρθει μια ιδέα και θα θέλει να το κάνει εκείνη την ώρα και να ασχοληθεί. είναι η απόλαυσή μου όλη!! :))  

drums βέβαια μη φανταστείς ένα σεταπ υπεραπλό θέλω για ιντι και lofi σαν αισθητική playing και ήχου. 

Αλήθεια , έχεις να μου προτείνεις κάποιο σετ ? -(γύρω στα 400 με 500 όχι πιο πάνω )

Φίλε kpeyos ..

Kοίτα, τόσο καλό χώρο ,όχι δεν έχω . στούντιο δε πάω ,γιατί μ αρέσει να πειραματίζομαι με τον ήχο.θέλω να  δοκιμάσω ήχους διάφορους ,θέση μικροφώνου κτλ κτλ ..πάνω σε κάποια στάνταρ reference που έχω στο μυαλό μου

και επίσης είμαι απο τους τύπους που θα του έρθει μια ιδέα και θα θέλει να το κάνει εκείνη την ώρα και να ασχοληθεί. είναι η απόλαυσή μου όλη!! :))  

drums βέβαια μη φανταστείς ένα σεταπ υπεραπλό θέλω για ιντι και lofi σαν αισθητική playing και ήχου. 

Αλήθεια , έχεις να μου προτείνεις κάποιο σετ ? -(γύρω στα 400 με 500 όχι πιο πάνω )

OK καταλαβαίνω τη φάση ακριβώς, πας για lofi ζεστό ήχο.

Στα 400-500 ευρώ πρέπει να χει και πιατίνια; Γιατί τότε πας πολύ χαμηλά...

Ας κάνω μια υπόθεση ότι μπορείς να δώσεις 500 για σετ και κανα 300άρι για πιάτα σύνολο 800 για να πας σε κάτι που μπορεί να το κρατήσεις και για πάντα που λέει ο λόγος...

Προτάσεις με σειρά προτεραιότητας:
https://smart.noiz.gr/details.php?id=532560&search_id=4520412   Στα 600 αλλά απίστευτο value for money. Ο Πωλητής δεν αναφέρει πολλά, αν συμπεριλάμβάνονται βάσεις, σε τί κατάσταση είναι τα δέρματα κλπ, αλλά πιθανότατα θα αξίζει. 

https://smart.noiz.gr/details.php?id=528941&search_id=4520356  ο Γαβριήλ είναι εγγύηση, ένας μοναχικός Guru που είμαστε σούπερ τυχεροί να έχουμε στη χώρα. Το συγκεκριμένο σετ είναι στα 700 αλλά στη θέση σου θα έκανα μια προσφορά μπας και καταφέρεις να το πάρεις στα 500 μόνο με το 12άρι τομ, μιας που το 13άρι μπορεί ίσως να το πουλήσει ξεχωριστά και σαν ταμπούρο.

Κάποια στιγμή πουλιόταν μια Premier XPK, πλέον δεν την βλέπω εδώ αλλά νομίζω υπάρχει στο marketplace. Στα 550 για 5 piece set, με βάσεις, ταμπούρα και ποιότητα που δεν την βρίσκεις με τίποτα σε τύμπανα του σήμερα αυτού του budget. Η Premier είναι μακράν η πιο αδικημένη μάρκα τυμπάνων, υπέφερε από ανύπαρκτο marketing. Αυτό έχει ένα καλό κι ένα κακό: Βρίσκεις πολύ καλά τύμπανα σε πολύ καλές τιμές, αλλά τα παντρεύεσαι...

https://smart.noiz.gr/details.php?id=528769&search_id=4520386  Αυτή εδώ επίσης πάει σαφώς πιο πάνω απ το budget σου (600 χωρίς ταμπούρο) αλλά είναι πολύ καλή τιμή γι αυτό το σετ, παίρνει και αναβαθμίσεις και είναι μάλλον το πιο σίγουρο σετ να πάρεις και τα λεφτά σου πίσω.

Πιατίνια για ένα budget γύρω στα 300 ευρώ, ή θα ψάξεις να βρείς κάποιo Sabian HH hihat & Crash/Ride με υπομονή εδώ στις αγγελίες (εγώ τόσο τα πήρα) ή θα πας Toυρκία μεριά να ψάξεις όπου ίσως καταφέρεις να φέρεις HiHat, Crash & Ride επιπέδου Meinl με αυτά τα λεφτά.

• Like
Ταπεινή μου γνώμη, ο ήχος που θες να "πιάσεις" δεν είναι θέμα hardware, αλλά γνώσης. Το να πάρεις το υπερκαλυτερότερο hardware και να ξεκινήσεις να γράφεις σε ταινία δε σημαίνει ότι θα σου δώσει τον ήχο που ζητάς αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και για το software φυσικά.

Πλέον όμως κάποιος που γνωρίζει μπορεί να πετύχει ότι ήχο θέλει ψηφιακά. Δεν είμαστε στο 2000 που είχαμε την EMGήλα να τρυπάει αΦτιά παντού. Αυτά.

ο ήχος που θες να "πιάσεις" δεν είναι θέμα hardware, αλλά γνώσης. Το να πάρεις το υπερκαλυτερότερο hardware και να ξεκινήσεις να γράφεις σε ταινία δε σημαίνει ότι θα σου δώσει τον ήχο που ζητάς αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και για το software φυσικά.
+1

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τους @Alex Raptakis και @Μανώλης Χναράκης με τον αστερίσκο πως είναι πολύ πιο εύκολο για έναν αρχάριο να κάνει το analog να ακουστεί σαν analog. Το να καταφέρεις το digital να ακουστεί σαν analog απαιτεί όντως εμπειρία. Και επειδή θέλει indie lofi κι ένα οκτακάναλο θα μπορούσε να μπεί στην εξίσωση αν παίξει ευκαιριούλα...

• Like
άμα ξαναπώ ουτοπία θα φάω κράξιμο?

άμα ξαναπώ ουτοπία θα φάω κράξιμο?
Θα συμφωνούσα αν ο OP ήθελε τον αναλογικό ήχο που είχαν στα σούπερ άλμπουμς των 80s.

Για lofi indie θεωρώ ότι είναι εφικτό.

αν είναι να έχεις outboard κομπρέσσορες και καλά μικρόφωνα για να γράφεις μινιμαλιστικά τύμπανα σε πρόχειρο χώρο, να τον κάνεις a/d/d/a και να του δίνεις και lofi χροιά ...τι να πω...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα