Εγκαταλείποντας την Μουσική.....

kilon είπε:
το ταλέντο το περνάει απο πάνω η γνώση το ισοπεδώνει και δεν αφήνει ούτε κομματάκι για δείγμα.
Μήπως ήθελες να γράψεις ακριβώς το αντίθετο?  :)

spy είπε:
Μου ρίχνεις. Το ρεκόρ μου ήταν 14 χρόνια. :'( :'(

+1000
Σας έχω σκίσει... 20 χρόνια μετά η δεύτερη κιθάρα μου...

/off-topic

Καμια φορα μου τυχαινει να κανω να πιασω την κιθαρα πανω απο εβδομαδα και ξαφνικα τρωω ενα φλας (αυτοκινητου, οχι flash-drive και τετοιες hi-tech αηδιες :p ) και το βαζω κατω το οργανο και του αλλαζω την πιστη... και δως του τα θεϊκα riff, και τα "ενδιαφεροντα" solo που βγαινουν χωρις να το σκεφτω κ.τ.λ. Καταλαβαινετε την υπερβολη υποθετω ;) Δεν εννοω οτι γινομαι ο θεος της κιθαρας, αλλα για τις δικες μου ικανοτητες και δεδομενα, ειναι σαν να εχω φορτισει κατα το διαστημα της αποχης και να επανερχομαι ξεκουραστος, με ιδεες και ανανεωμενος

off-topic/ :)

Στο θεμα της κατοχης ακριβου gear απο λιγοτερο ικανους "παιχτες".Με εχει απασχολησει πολλες φορες και με εχει κανει κιολας να αισθανομαι μειονεκτικα και εννιοτε δυστυχισμενος(αλλος ενας για το ψυχιατρειοοοοοοο). Εχω παραδειγματα απο μαθητες ωδειου στα Βορεια προαστεια που εκανα ηχο για ενα χρονο, απο το γιο ενος "ευκαταστατου" γνωστου μου και τους φιλους του...Τι να σας λεω...Ναι, για αρκετους απο εμας που εχουμε λιωσει πανω σε φτηνα οργανα για δεκαετιες (φτηνα ονομα και πραγμα , οχι με τις ποιοτητες που παιζουν στις μερες μας με μικρο κοστος ελεω απω ανατολης και mexico!) ειναι πιστευω δυσαρεστο ( η λεξη που μου ερχοταν ηταν "πληγωτικο" αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει :) ) να βλεπουμε πιτσιρικια να κραδαινουν οργανα αξιας χιλιαδων € χωρις να αντιλαμβανονται καν την αξια τους.Δεν με απασχολει το θεμα ικανοτητας γιατι αργα ή γρηγορα θα μαθουν, μακαρι και εμεις να ξεκινουσαμε με καλα οργανα.Απλα, οταν π.χ. συμβουλευα ενα 15χρονο για αγορα κιθαρας και του προτεινα Am.Deluxe strat στα 1500 του φαινοταν ΦΘΗΝΗ  ::) και δεν του γεμιζε το ματι οσο η Gibson του συμμαθητη του στα 3000€ (σ.σ. ακομα δεν ειχε ξεκινησει μαθηματα !!!). Τωρα μετα απο 1 1/2 χρονο παιζει με Gibson LP Standard και Randall modular half-stack!!!!!!!!! Βεβαια εδω δεν "φταιει" (αν υπαρχει φταιξιμο) το παιδι αλλα οι γονεις του, που προφανως θελουν (και αντεχει η τσεπη τους) το καμαρι τους να εχει καλυτερο=ακριβοτερο εξοπλισμο απο το συμμαθητη του, μην τους πουν και καρμοιρηδες που θα εβγαινε στη σκηνη του σχολειου με μια τιποτενια Strat και ενα Line6 της συμφορας :) .

Τεσπα, επειδη θα μποορουσα να το αναλυω για ωρες (και σελιδες εν προκειμενω) καταληγω στο οτι αν δεν ειχαμε οικονομικους περιορισμους θα ειχαμε ολοι το rig του Gilmour , του Vai και του .... (συμπληρωνετε αναλογα με τα γουστα σας) και θα ημαστε ευτυχισμενοι στο home studio , στο προβαδικο η στις σκηνες οι επαγγελματιες, αλλα θα χαναμε τη χαρα να αναλυουμε με τις ωρες τα προτερηματα των Fender Classic player, των Haggstrom , του Blues junior και και και... Και μετα τι θα γινοταν το Noiz????? Το αντιστοιχο του Rolls Royce-Ferrari-Lamborghini Owner's club?...πληξη ;)

kilon είπε:
Μήπως ήθελες να γράψεις ακριβώς το αντίθετο?  :)
σε καμμία απολύτως περίπτωση.
Τότε μήπως έχεις όρεξη να εξηγήσεις τι εννοείς? Εννοείς ότι κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να υπερκεράσει την έλλειψη ταλέντου?

(Γιατί εγώ πιστεύω ότι μια σταγόνα ταλέντου μπορεί να ξεπεράσει το αποτέλεσμα πολλών χρόνων εκπαίδευσης. Και δεν μιλάω μόνο για τη μουσική.)

Kι εγώ το πιστεύω αυτό που λες Χαριλατρόνιο, και το βλέπω να συμβαίνει και στην επιστήμη μου...

Ας δώσουμε λοιπόν την γνώση σε έναν άχρονο μουσικό να δούμε τί στο καλό θα την κάνει..?  :) ;)

Αναφέρομαι στον χρόνο γιατί είναι ένα τελείως έμφυτο στοιχείο σε κάθε άνθρωπο - άλλοι το έχουν άλλοι όχι...(άρα εμπίπτει στο ταλέντο)

Όσοι το έχουν συνήθως παίρνουν την μουσική γρήγορα...

Όσοι δεν το έχουν υπάρχει περίπτωση μετά απο σκληρή μελέτη και προσπάθεια να αποκτήσουν ένα μέρος του, συνήθως όμως καταλήγουν να είναι "κακοί" οργανοπαίχτες και μουσικοί γενικότερα...

harilatron είπε:
Τότε μήπως έχεις όρεξη να εξηγήσεις τι εννοείς? Εννοείς ότι κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να υπερκεράσει την έλλειψη ταλέντου?

(Γιατί εγώ πιστεύω ότι μια σταγόνα ταλέντου μπορεί να ξεπεράσει το αποτέλεσμα πολλών χρόνων εκπαίδευσης. Και δεν μιλάω μόνο για τη μουσική.)

Kι εγώ το πιστεύω αυτό που λες Χαριλατρόνιο, και το βλέπω να συμβαίνει και στην επιστήμη μου...
Κι εγώ παιδιά τα ίδια πίστευα, μέχρι που είδα (στην επιστήμη μου) να προοδεύουν πολλά εντελώς "ατάλαντα" - αλλά άρτια εκπαιδευμένα και ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΑΤΑ - άτομα και να μένουν πίσω κάποιοι "ταλαντούχοι". Και επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, έχω αρχίσει να αμφιβάλλω. Δηλαδή, η προσέγγιση "ή το έχεις ή δεν το έχεις" αρχίζει και μου φαίνεται πολύ απλοϊκή. Ακόμα και σε πράγματα που "τα έχω"... ::) ::)

Α, μα οι "ταλαντούχοι" αυτοί σίγουρα δεν θα είχαν το βασικότερο συστατικό όλων: την όρεξη...  ;)

bloody_sunday είπε:
το βασικότερο συστατικό όλων: την όρεξη... ;)
Έτσι, εδώ ήθελα να καταλήξω. Αυτό είναι πάνω απ' όλα και ίσως τελικά να εμπίπτει και στο ταλέντο.  :)

Μα... ασφαλώς... δεν φτάνει το ταλέντο.

Και ούτε είναι απαραίτητο για να πας μπροστά ή για να επιβιώσεις επαγγελματικά.

Είναι απαραίτητο όμως για να κάνεις το "παραπάνω βήμα". Αυτό που θα ξεχωρίσει.  

Σε σχέση με την όρεξη....και το αν αυτή σχετίζεται με το ταλέντο..... νομίζω πως ναι. (Αν και όχι πάντα)

Δεν νομίζω ότι θα το έλεγα αυτό... πχ. έχω γνωρίσει άτομα με τρομερό ταλέντο σε κάτι αλλά που δεν τους καίγεται καρφί (ή ντρέπονται, όταν μιλάμε για καλλιτεχνική πορεία) να το αξιοποιήσουν. Αυτό λογικά θα διαφοροποιούσε το ταλέντο από την όρεξη...

Η όρεξη να ασχοληθείς σοβαρά, αναπόσπαστος και με προσήλωση με τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα παρά παραστάσεων και εμπειριών. Άρα μάλλον εμπίπτει σε ένα γενικότερο ορισμό του ταλέντου, από τον συνήθη του "κάνω κάτι καλά από την αρχή".

spy είπε:
Η όρεξη να ασχοληθείς σοβαρά, αναπόσπαστος και με προσήλωση με τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα παρά παραστάσεων και εμπειριών. Άρα μάλλον εμπίπτει σε ένα γενικότερο ορισμό του ταλέντου, από τον συνήθη του "κάνω κάτι καλά από την αρχή".
Μπορεί απλά να σου φαίνεται πολύ εύκολο να κάνεις αυτό στο οποίο έχεις ταλέντο (τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα, τον τεχνίτη, το δάσκαλο.... κλπ) και να μπορείς να επιτυγχάνεις αξιόλογες "επιδόσεις" με μικρή προσπάθεια.

harilatron είπε:
Μπορεί απλά να σου φαίνεται πολύ εύκολο να κάνεις αυτό στο οποίο έχεις ταλέντο (τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα, τον τεχνίτη, το δάσκαλο.... κλπ) και να μπορείς να επιτυγχάνεις αξιόλογες "επιδόσεις" με μικρή προσπάθεια.
Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να γίνει αυτό που λες, μπορεί ακόμα πιο εύκολα να επαναπαυθείς και να καταλήξεις στη χρυσή μετριότητα όπως όλοι οι άλλοι που χαρακτήριζες "ατάλαντους".

spy είπε:
Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να γίνει αυτό που λες, μπορεί ακόμα πιο εύκολα να επαναπαυθείς και να καταλήξεις στη χρυσή μετριότητα όπως όλοι οι άλλοι που χαρακτήριζες "ατάλαντους".
Γκρρρρρρρρρρ  :) (Δεν διαβάζεις τι γράφω?  :) )

Μα... ασφαλώς... δεν φτάνει το ταλέντο.

....

Ωρε παιδες κ αμα δεν επενδυσεις στο «χομπι» σου σε τι θα επενδυσεις;;;;; στις ταπετσαριες;;; :P :P

Σιγουρα οι αχρειαστες υπερβολες παντα ειναι προκλητικες σε οποιονδηποτε τομεα, αλλα αυτος που χει το μικροβιο του καταναλωτισμου και μπολικο μπαλαουρο στις τσεπες του  θα παει να αγορασει οτι του καπνισει.

Τωρα αναφορικα με αυτον τον τρισκαταρατο διαχωρισμο επαγγελματια-χομπιστα ή ερασιτεχνη οσοι αναφερουν τον βιοποριστικο-οικονομικο παραγοντα και μονο, ας εχουν υποψη τους οτι το σωστο ειναι να εισαι επαγγελματιας στο παιξιμο παρα στο βιβλιο παροχης υπηρεσιων κ στη δηλωση εισοδηματος..

kilon είπε:
Καλά να εγκαταλείψω εντελώς την μουσική δεν παίζει. Εξάλλου σκέφτομαι να τα συνδυάσω . [οταν μιλάω για γραφικά εννοώ , 3d graphics , photoshop, concept art, matte paintning etc]. 

Απλώς ήθελα να δώ αν υπάρχουν και άλλοι που έχουν περάσει παρόμοια φάση. 
φιλε μην προβληματιζεσε...ασχολουμε ακριβως με τα ιδια πραγματα οπως εσυ και τα αγαπαω ολα ! και το σiγουρο ειναι οτι αν ασχολησε με την εικονα μπορεις να την τονισεις παραπανω με τον ηχο! μπορω να σου πω οτι συνδιαζονται αψογα! μαλιστα εγω τα λειτουργω ετσι ωστε το ενα να μου δινει ιδεες και να με εμπνεει για το αλλο! για μενα δεν υπαρχει καλητερο πραγμα απο το να ασχολησε με 3d,animation,concept art ktl.. και  να μην αισθανεσαι τυχερος ! ενταξει το 3d και ολα τα αλλα ειναι πολυ χρονοβορα πραγματα πολλες φορες και μια θα εισαι εκει πιο πολυ  και την μια στην μουσικη πιο πολυ...σημασια εχει να μπεις σε προγραμα για να ξερεις τι κανεις...πιστεψε με ειχα το ιδιο προβλιμα με εσενα μεχρι που καταλαβα οτι στην ζωη μου εχω αλλα τοσα περιτα πραγματα που μπορω να βγαλω απεξω ωστε να μην μου ληψει ουτε η μουσηκη ουτε το 3d to  σχεδιο και αλλα τοσα πραγματα που κανω...με λιγα λογια κατσε πετα απεξω τη σαβουρα και κρατα μονο αυτα που πρεπει να κρατησεις...μερικες φορες ειναι δυσκολα αλλα τπτ δεν θα σε ενθαρινει πιο πολυ απο τα πραγματα που αγαπας πραγματικα.....

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
harilatron είπε:
σε καμμία απολύτως περίπτωση.

σόρρυ παιδια ειχα ξεχάσει τελείω το θέμα.

Λοιπόν επειδή εχω ασχοληθεί με το θέμα , δεν υπάρχει κάποια απόδειξη επι ταλέντου. Δηλαδή της εκ γενετής ικανότητας.Υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν γίνει όπου έχει αποδειχτεί ότι το DNA παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη κάποιων ικανοτήτων  . Υπάρχουν κάποια στοιχεία αλλά το τοπίο είναι πάρα πολυ θολό. Και το όλο θέμα τρομερά πολύπλοκο γιατι μπορούν να υπάρχουν χιλιάδες λόγοι γιατί ο εγκέφαλος αφoμιώνει κάποια ήδη γνώσεων πολυ πιο γρήγορα. Αλλά δυστηχώς τέτοιες έρυενες πέφτουν στο κενό μπροστά στη διαδικασία μάθηση.

Έχει αποδειχτεί πχ ότι άτομα με εγκεφαλικό που έχουν ένα σημαντικό ποσοστό νευρικών κυττάρων καταστραμένα  με αποτέλεσμα νευρικά κέντρα όπως τις ομιλίας ή κίνησης κάποιων μελών του σώματος , ακόμα και εκδήλωσης συναισθημάτων καταστρεμένα οτι  μπορουν να επανέλθουν πλήρως ή σχεδον πλήρως. Φυσικά τα νευρικά κύταρρα δεν αναπαράγονται αλλά ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να επαναδημιουργήσει τις νευρικές συνδέσεις και έτσι να αποκαταστήσει την βλάβη. Δηλαδή αναθέτει νέες λειτουργεις στα υπάρχοντα νευρικά κύτταρα. Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος απο την φύση του είναι ένα μεγάλος μαέστρος που μπορει να προβεί σε ριζικές αλλαγές στην ίδια του την δομή και λειτουργία.

Ο εγκέφαλος όμως για να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ νευρώνων για την σωστη επεξεργασία της πληροφορίας απαιτεί ένα πράγμα. Την επανάληψη. Η επανάληψη είναι όχι μόνο μητέρα της μαθήσης αλλα βασικό συστατικό στην λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα αν αυτή η επανάλληψη ξεκινάει απο μια ηλικία που τα νευρικά κυττάρα στον εγκέφαλο πολλαπλασιάζονται τότε μπορεί να σημαίνει οτι τμήματα του εγκεφάλλου θα αναπτυχούν περισσότερο και αυτό θα φανέι και σε εξετάσεις όπου τα τμήματα αυτά θα είναι και μεγαλύτερα !!!

Πολλοί λοιπόν μπερδεύουν το ταλέντο με την ικανότητα της μάθησης και κυριότερα της επανάληψης χωρίς να ανταλαμβάνοντε την τεράστια επιροή που ασκεί στον εγκέφαλο μας.

Συμπέρασμο : είναι πιθανον το ταλέντο να υπάρχει και να ασκεί κάποιο σημαντικό ρόλο στις ικανότητες μας , έχοντας την μορφή βιολογικών χαρισμάτων, αλλά είναι ελάχιστο μπροστά στην διαδικασία της μάθησης που ξεκινά απο την ηλικία που τα μάτια μας βλέπουν το φως.     

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πολυ σωστο αυτο που λεει ο Kilon,αλλα κατα την ταπεινη μου γνωμη υπαρχει και το μυστηριακο στοιχειο στην μεση,το ταλεντο,η μουσα,χωρις αυτο,μονο με την επαναληψη,φτιαχνουμε ωραιους παπαγαλους,χωρις φαντασια,αλλα με δεινοτητα στην εκτελεση πχ,δεν φερνουν ομως το καινουργιο,το σπιρτοζικο και θαυμαστο,γινονται σαν κατι φιλολογους ασους στην παπαγαλια,που πηραν και πτυχιο,αλλα μισουν τα αρχαια ελληνικα!!! ξερω αρκετους τετοιους δυστυχως.

Trending...

Νέα θέματα

Back