Ελληνικο ροκ

Λες και είπαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι ότι είμαστε ροκάδες,
κατσε ρε μεγαλε το ποστερ ΤΙ γραφει κατω απο τις φωτο?γιατι θα τρελλαθουμε τελειως...

FatalK, γιατί εκνευρίζεσαι;

Μήπως δεν έχεις καταλάβει τι λέμε και τα έχεις πάρει χωρίς λόγο;

Και βέβαια υπάρχει ροκ, για την ακρίβεια εγώ προσωπικά την ακούω σχεδόν σε όλη μου τη ζωή.

Η συζήτηση αφορά το αν υπάρχει (και πως μπορεί να οριστεί) αυτό που λέμε "ελληνικό ροκ". Άλλοι λέμε ότι δεν υπάρχει, άλλοι λέμε ότι υπάρχει, άλλοι κάνουμε και λίγο πλάκα... αλλά αυτό είναι το θέμα της συζήτησης.

Eστω υπηρχαν παρα πολλες πριν να το παρουμε και ετσι. Ζειμπεκικο 400 χρονια πριν υπηρχε?

ρε superfunk μη κολλάς2 στις λέξεις που είπα....2Ξέρεις πως το λένε οι άφτουροι ότι είμαι ροκάς, και yeah και θα σας φάω και δεν υπολογίζω κανεναν και δεν μου τη λεει κανενας κλπ κλπ....Αυτο εννοώ...όχι αυτό καθεαυτό ότι παίζω ροκ και τα σχετικά... ;) ;)

@heretic

Νομιζω οτι εχεις υπερμυθοποιησει την ολη κατασταση...δηλαδη το ρεγγε σαν κινημα εχει κατι λιγοτερο απο αυτα που προσδιδεις στο ροκ?...μηπως το bebop? .....εχεις δηλαδη την εντυπωση οτι οσοι ακουνε ροκ δεν πιστευουν στο θεο ? (κατι αναλογο δεν λενε και για τους κουμουνιστες?)....καλο και χρυσο ειναι το ροκ αλλα δεν ειναι μονο αυτο καρντασι, υπαρχουν κι αλλα πραγματα εξισου αξιολογα κι επαναστατικα και ποιοτικα οπως υπαρχουν και χειροτερα.

@superfunk

Προσπαθεις να μου πεις δηλαδη οτι εχουν swing feel οι beatles? ,......Και δεν εχει ο Σιδηροπουλος?...εγω ,μπορω να σου παραθεσω αρκετα τραγουδια ελληνοφωνων συγκροτηματων που "ΚΑΡΑσουινγκαρουν" , μπορεις εσυ να μου παραθεσεις αγγλικα british pop ή grange συγκροτηματα που να το κανουν αυτο??

....Κι ελεος ρε αδερφε γουσταρω τρελα και τους Helloween και τους Manowar (παιδικα καταλοιπα, τι να κανω?) αλλα οχι και swing feel το future world και το fighting the world (Σοβαρα τωρα , ακου λιγο την εισαγωγη του που εχει μονο τυμπανα, ειναι ακριβως ο ορισμος του τονισμου 1-3).

heretic είπε:
Καλα αυτο το ποστ του Bloody sunday το εκλαμβανω εκ του πονηρου η εστω κακο χιουμορ. Τελικα φιλε μου τι θελεις να πεις? Οτι δεν υπαρχει ροκ και καποιες ιδεες πισω απο αυτο? Τι ειναι δηλαδη το ροκ , οτι του καπνισει του καθενα? Μου βαλες και Ζουγανελη μεσα...τι να πω... Δηλαδη αμφιβαλλεις πως η ροκ μουσικη εχει σα βαση την αμφισβητηση στο κατεστημενο? Αλλα εσυ κανεις και κατι αλλο. Απομονωνεις εκφρασεις και δε βλεπεις το συνολο, δε σημαινει δηλαδη οτι οποιος παει κοντρα στο ρευμα η οτι οποιος ειναι αθεος ειναι και ροκ. Δες τα σε παρακαλω σα συνολο και μη διαστρεβλωνεις οσα λεω...
Πονηρό δεν ήταν το ποστ μου, χιούμορ δεν έκανα, σχολίασα κάτι που είδα και μου έκανε εντύπωση. Λογοκριτής δεν είμαι για να απομονώσω καμία φράση, όλο το ποστ σου είναι δημοσιευμένο & διαθέσιμο στον οποιονδήποτε. Ροκ υπάρχει και παραΰπάρχει, ιδέες πίσω από αυτό οπωσδήποτε, αλλά όποιος προσπαθεί να το αιχμαλωτίσει σε στυλ, ιδεολογίες, έννοιες κλπ. και να το καπηλευτεί προς δικό του όφελος (όχι εσύ, μην παρεξηγηθούμε) έχει χάσει εντελώς το παιχνίδι και δεν θα με πείσει ποτέ.

Ο Ζουγανέλης μπορεί κι αυτός να τρελαίνεται με την ταμπέλα ροκάς, δεν το γνωρίζω. Αυτό που λέω εγώ όμως στο παραπάνω ποστ (και που δεν κατάλαβες) είναι ότι αυτοί που έφτιαξαν την παραπάνω αφίσα και που συνεχίζουν να κολλάνε μικροαστικές ρετσινιές στο ροκ θα έπρεπε να δολοφονηθούν με μεσαιωνικά βασανιστήρια. Και ναι, αμφισβητώ ότι το ροκ έχει σαν βάση την αμφισβήτηση στο κατεστημένο: το ροκ εμπνέεται και μιλάει για ένα σωρό συναισθήματα - εμπειρίες -καταστάσεις. Μην προσπαθείς να το παρουσιάσεις σαν στρατευμένη τέχνη.

eye από ένα σημείο και έπειτα το θέμα έχει ξεφύγει....τέλος πάντων....

chorrer είπε:
δηλαδη το ρεγγε σαν κινημα εχει κατι λιγοτερο απο αυτα που προσδιδεις στο ροκ?
Εμ, το είπα εγώ ότι όπου να' ναι θα έριχνες και ατάκα για τον Μπομπ Μάρλεϋ :) :) :) :)

wasted είπε:
Εγώ πάντως στις συναυλίες τα παλαμάκια τα βαράω στις άρσεις, είμαι ροκάς τελικά; ;D ;D ;D
Μόνο εμένα μου αρέσει να βαράω τρίηχα;  ;D ;D ;D Εντωμεταξύ έχετε ποτέ δοκιμάσει να χτυπάτε τρίηχα στο χειροκρότημα;;; Πέραν του ότι ακούγεται απίστευτα γελοίο, έχει τρελλό γέλιο γιατί οι δίπλα μπλέκονται άγρια και κοιτάνε σε φάση "μα τι κάνει αυτός ο μαλάκας;;;" ;D ;D ;D

Στο ρεφρεν πχ του fear of the dark θα τονισω στο fear , εκει θα χτυπησω παλαμακια και οχι στο of...
??? ??? ??? ??? Πλάκα κάνεις! Μα στο of και στο dark πάει το beat!

εχω την παρτιτουρα του fear of the dark 4/4 ειναι και ο Dickinson τονιζει το Fear kai ΟΧΙ το Of...κουφος δεν ειμαι.

Διευκρινηστε παντως τι ενοειτε. Μποτα ταμπουρο η γενικοτερα μουσικη? Η μουσικη τονιζεται στο 1 και στο 3 , το ταμπουρο οντως στο 2 και 4 αλλα αυτο το κανουν κατα κορον οι Ελληνες ειναι ο πιο δημοφιλης ρυθμος.

Wow! είπε:
Η συζήτηση αφορά το αν υπάρχει (και πως μπορεί να οριστεί) αυτό που λέμε "ελληνικό ροκ"
Από τη στιγμή που γίνεται συζήτηση γι 'αυτό και αναφέρεται επί 10 σελίδες σίγουρα υπάρχει, έστω και σαν μη-πραγματική/υποθετική έννοια, έστω και σαν κατασκεύασμα της νόησης (ή ανοησίας) μας  ;D

Το να βρεθεί κοινά αποδεκτός ορισμός στο παρόν thread είναι από τους ορισμούς της 0% πιθανότητας αλλά δε τρέχει και τίποτα, κουβέντα να γίνεται...

Εγώ πάντως και έμαθα και διασκέδασα από τα γραφόμενα, οπότε keep rocking (αλα ελληνικά πάντα) !! 

starscream είπε:
Από τη στιγμή που γίνεται συζήτηση γι 'αυτό και αναφέρεται επί 10 σελίδες σίγουρα υπάρχει, έστω και σαν μη-πραγματική/υποθετική έννοια, έστω και σαν κατασκεύασμα της νόησης (ή ανοησίας) μας  ;D
Μπααα... που να δεις πόση συζήτηση έχει γίνει και πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για την Ατλαντίδα....

bloody_sunday είπε:
Και ναι, αμφισβητώ ότι το ροκ έχει σαν βάση την αμφισβήτηση στο κατεστημένο: το ροκ εμπνέεται και μιλάει για ένα σωρό συναισθήματα - εμπειρίες -καταστάσεις. Μην προσπαθείς να το παρουσιάσεις σαν στρατευμένη τέχνη.
Έλα ντε!

εχω την παρτιτουρα του fear of the dark 4/4 ειναι και ο Dickinson τονιζει το Fear kai ΟΧΙ το Of...κουφος δεν ειμαι.
Ε ούτε κι εγώ. Μπορεί ο Dickinson να τονίζει τη λέξη Fear, αλλά ο ρυθμός τονίζει το Of και το Dark. Δεν είναι ανάγκη να πέφτουνε μαζί.

Εγώ πάντως μετά τους gorgoroth θα τρέξω να ουρλιάξω στο δάσος των αναβρύτων, τώρα τι μου λέτε εσείς....

medium-smiley-064.gif

O ρυθμος στο ταμπουρο ναι, αλλα ΔΕΝ ειναι κατι το περιεργο αυτο οπως ειπα σχεδον ολα τα γκρουπ αυτο κανουν δεν ειναι προνομιο των δυτικων οπως ειπωθηκε, αν ρωτησετε οποιονδηποτε ντραμερ ελληνικου γκρουπ αυτο κανει.

Και ΑΛΛΟ πραγμα αυτο και ΑΛΛΟ η μουσικη, η μουσικη τονιζει παντα στο 1 και 3, δες τις κιθαρες και τη μελωδια.

Wow! είπε:
Μπααα... που να δεις πόση συζήτηση έχει γίνει και πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για την Ατλαντίδα....

Τι;;; Δεν υπάρχει η Ατλαντίδα ;;;;  :o :o  ;D ;D

Υ.Γ. Νομίζω ότι το "μη-πραγματική/υποθετική έννοια" είναι αρκετά σαφές...Όπως και το ότι η ατλαντίδα είναι μυθολογική τοποθεσία. Δεν έχει φυσική υπόσταση, έχει όμως λογοτεχνική.

Υ.Γ.2 Μη μιλήσω για πόση συζήτηση και πόσοι χοντροί τόμοι θεολογίας έχουν γραφτεί, και με πάρουν κάποιοι με τις πέτρες...

Η Ελληνική Ροκ Σκηνή Υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν μπάντες ,καλλιτέχνες  και κόσμος που την στηρίζει, όσο και να θέλουν κάποιοι να την θάψουν, δεν είναι τωρινό φαινόμενο, υπήρχαν και το '80 και το '90 όπως και στην δεκαετία του 2000, ατομα πουτην σνόμπαραν και έβγαζαν σπυριά, συνήθως μεγάλα ψώνια που δέχονταν μόνο ότι είχε ετικέτα made in usa! μερικά από αυτά τα ψώνια τυγχάνουν και μουσικοί και έχουν ελληνικό στίχο! που τους έμαθε τον δρόμο ο Σάββόπουλος και ο Σιδηρόπουλος και τώρα τους έπιασε το ψώνιο της παρθενογέννησις!

Για το Ελληνικό Ροκ ένας από τους πρωτεργάτες ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος ο οποιος είχε επιρεαστει από τον Σαββόπουλο,

ο Γιάννης Αγγελάκας από το συγκρότημα Τρύπες και αυτός με την σειρά του είχε επιρεαστεί από τον Παύλο σε σχέση με την χρησιμοποίηση της γλώσσας. Σε κάποια συνέντευξη που πήραν από τον Αγγελάκα για τον "Παύλο" είπε:

<< Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είναι ένας άγιος της ελληνικής ροκ σκηνής.......κλπ

ο Δήμητρης Πολύτιμος έλεγε¨: << Ο δίσκος ΦΛΟΥ και το Μεταφορές ο Μήτσος τους θεωρώ σαν τα καλύτερα δείγματα ελληνικού ροκ

Υπάρχουν άρκετά αποσπάσματα που μπορώ να σας παραθέσω από αρκετούς καλλιτέχνες για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ που τώρα κάποιοι προσπαθούν να το μηδενίσουν όπως κάποτε στο περιοδικό "ΗΧΟΣ" κάτι άτομα σαν τον δημοσιογράφο Αλέκο Παπαδόπουλο ή σαν τον δημοσιογράφο! Κώστα Λυμπερόπουλο έβγαζαν το κόμπλεξ τους και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τους προσέξουμε, θάβοντας δίσκους ορόσιμο για το ελληνικό ροκ όπως το ΦΛΟΥ το ΕΝ ΛΕΥΚΟ κά....

Ενώ στην απέναντι όχθη υπήρχαν δημοσιογράφοι που το στήριζαν όπως: ΑΡΓΥΡΗΣ ΖΗΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΙΩΤΑΚΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΜΙΛΑΤΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, κά.............................

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΖΕΙ! όσο και να προσπαθούν να το θάψουν κάποιοι.....

Wind είπε:
...Καμμιά φορά ο ντράμμερ μπορεί να παίζει πριν το μετρονόμο και ο

μπασίστας μετά. Αυτή η διαφορά δημιουργεί το λεγόμενο "pocket" του groove δηλαδή ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο

μπορούν να πέφτουν τα υπόλοιπα όργανα και να ακούγεται όλο το groove σωστά. Εννοείται ότι αυτοί οι χρονισμοί είναι τόσο

μικροί και αναπαίσθητοι που γίνονται αντιληπτοί μόνο σαν "feel" και συνήθως δε γίνονται επίτηδες αλλά προκύπτουν από το

"feel" των μουσικών. Ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που μπορούν να βάζουν το beat όπου θέλουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κομματιού όπως για παράδειγμα ο πανμέγιστος και αίμνηστος Jeff Porcaro των Toto δείτε εδώ

http://jeffporcaro.blogspot.com/2006/12/porcaro-lessons-manipulating-time-parts.html

Παρόμοια λογική με τους χρονισμούς των άρσεων τετάρτων στη ροκ υπάρχει στου χρονισμούς των άρσεων

ογδόων ή δεκάτων έκτων στις μουσικές blues, funk, R&B. Άλλοι παίζουν ακριβώς όγδοα (dead center) και άλλοι

σπρώχνουν λίγο τα 2 και 4 μπροστά ώστε να ακούγονται σχεδόν τρίηχα. Και αυτό το swing feel ή το έχεις ή δεν

το έχεις ή αν έχεις χρόνια εμπειρίας μπορείς να το βάζεις όπου και όσο πρέπει...
Από δω το φέρατε, από κει το φέρατε, και εσύ και ο Superfunk, λίγο πολύ είπατε ότι για το ότι δεν υπάρχει ελληνικό ροκ, πάλι ο ντράμερ φταιει!

Ωραία λοιπόν, ομολογώ: εγώ τρύπησα το όζον! (και το φχαριστήθηκα... αααχ!).  ;D

Για το - περιβόητο - pocket, το swing, το to groove κ.λπ. θα επανέλθω αλλά σε άλλο θρεντ, γιατί έχει μεν ενδιαφέρον, αλλά πάει αλλού τη συζήτηση.

Επιμένω πάντως ότι πολλά ελληνικά γκρουπ το 'χουν το θέμα. 

;D

BRAIN είπε:
Υπάρχουν άρκετά αποσπάσματα που μπορώ να σας παραθέσω από αρκετούς καλλιτέχνες για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ που τώρα κάποιοι προσπαθούν να το μηδενίσουν όπως κάποτε στο περιοδικό "ΗΧΟΣ" κάτι άτομα σαν τον δημοσιογράφο Αλέκο Παπαδόπουλο ή σαν τον δημοσιογράφο! Κώστα Λυμπερόπουλο έβγαζαν το κόμπλεξ τους και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τους προσέξουμε, θάβοντας δίσκους ορόσιμο για το ελληνικό ροκ όπως το ΦΛΟΥ το ΕΝ ΛΕΥΚΟ κά....
Ο Λυμπερόπουλος δεν ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, αλλά υπάλληλος του ΟΤΕ.

Πέραν αυτού, θυμάμαι ότι δεν είχε κάποια στάση ενάντια στο ελληνικό ροκ - αντιθέτως πολλές φορές είχα πάρει δίσκους του είδους παρακινόμενος από γραπτά του (π.χ. τους δίσκους των Yell-O-Yell. Μήπως τον μπερδεύεις με κάποιον άλλο;

Trending...

Νέα θέματα

Back