- Πόντοι
- 1,848
Α, μαλιστα... ![Stick out tongue :P :P](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f61b.png)
![Stick out tongue :P :P](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f61b.png)
"Δεινή", "εκπληκτικοί" και "εξαιρετική" είναι ούτως ή άλλως υποκειμενικοί προσδιορισμοί που οφείλουν να σχετίζονται με κοινά παραδεκτές αξίες. Και τα τρία, τα έχει π.χ. ο Malmsteen, αλλά στην περίπτωσή του (χωρίς την ψευδεπίγραφη αίγλη του "παραδοσιακού") είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τσαρλατανισμό, ερμηνευτική αμετροέπεια και ανοησία.sfaku είπε:Όσο για το ότι η παραδοσιακή μουσική δεν έχει καλλιτεχνική αξία, πάλι εύκολα αφορίζουμε. Για να μη γίνονται παρανοήσεις, πρέπει να διευκρινίσουμε σε ποιο πλαίσιο νοείται η καλλιτεχνία. Δηλαδή ένας καλός κλαριντζής δεν είναι καλλιτέχνης, παρά τη δεινή του μουσική ικανότητα, τους εκπληκτικούς του αυτοσχεδιασμούς και την εξαιρετική περφόρμανς;
Καλλιτεχνική αξια χωρίς να προϋπάρχει καλλιτεχνική πρόθεση μπορεί να νοηθεί. Προσωπικά νομίζω ότι μπορεί γιατί η αξία δεν είναι απαραίτητο να έχει a priori τεθεί ως στόχος, μπορεί κάλλιστα η ιστορία και οι αποδέκτες του έργου να του αποδώσουν αξία καλλιτεχνική ακόμα και αν ο δημιουργός δεν ήξερε τι έκανε.trolley είπε:Σε εμένα (που έχω crystal-clear κριτήρια για τέτοια ζητήματα και καθόλου "εύκολα" αποκτημένα ή εφαρμοσμένα), δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Όχι απλώς ισχυρίζομαι ότι στην λεγόμενη "παραδοσιακή" μουσική δεν υπάρχει καλλιτεχνική αξία, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν καλλιτεχνική πρόθεση (η οποία προηγείται της "αξίας", εκ' των πραγμάτων).
Εκ' πρώτης όψεως, αυτό που γράφεις φαίνεται λογικό.theoctapus είπε:Καλλιτεχνική αξια χωρίς να προϋπάρχει καλλιτεχνική πρόθεση μπορεί να νοηθεί. Προσωπικά νομίζω ότι μπορεί γιατί η αξία δεν είναι απαραίτητο να έχει a priori τεθεί ως στόχος, μπορεί κάλλιστα η ιστορία και οι αποδέκτες του έργου να του αποδώσουν αξία καλλιτεχνική ακόμα και αν ο δημιουργός δεν ήξερε τι έκανε.
Αν και διαφωνώ απίστευτα με την άποψή σου περί μη καλλιτεχνικής αξίας της δημοτικής μουσικής, έχω μια περιέργεια να μάθω τα κριτήρια για τα οποία μιλάς.trolley είπε:"Δεινή", "εκπληκτικοί" και "εξαιρετική" είναι ούτως ή άλλως υποκειμενικοί προσδιορισμοί που οφείλουν να σχετίζονται με κοινά παραδεκτές αξίες. Και τα τρία, τα έχει π.χ. ο Malmsteen, αλλά στην περίπτωσή του (χωρίς την ψευδεπίγραφη αίγλη του "παραδοσιακού") είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τσαρλατανισμό, ερμηνευτική αμετροέπεια και ανοησία.
Σε εμένα (που έχω crystal-clear κριτήρια για τέτοια ζητήματα και καθόλου "εύκολα" αποκτημένα ή εφαρμοσμένα), δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Όχι απλώς ισχυρίζομαι ότι στην λεγόμενη "παραδοσιακή" μουσική δεν υπάρχει καλλιτεχνική αξία, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν καλλιτεχνική πρόθεση (η οποία προηγείται της "αξίας", εκ' των πραγμάτων).
Με κάνετε και κοκκινίζω.Η ικανότητα του Audiokostas να ειρωνεύεται δεν αμφισβητείται.
Παιδαριώδες. Μπορείς (άραγε; ) και καλύτερα.α) Γιατί στην προσπάθειά του να καταδείξει την σπουδαιότητα της παραδοσιακής μουσικής χρησιμοποιεί στίχο του Σαββόπουλου, και όχι κάποιον - αντίστοιχο ίσως - από το παραδοσιακό μουσικό ιδίωμα που ο ίδιος υπηρετεί;
Έτσι το εκλαμβάνεις;β) Για ποιο λόγο αναφέρεται τακτικά με τόνους απαξίωσης στο αστικό γίγνεσθαι, ως δυνάμει στερητικού της δυνατότητας να έχει κάποιος ευρεία αντίληψη του κόσμου;
We follow the money mr Trolley.Είναι ίσως μία προ-αναγγελία του ότι εφ' εξής οι συναυλίες της μπάντας του θα γίνονται στον θεσσαλικό κάμπο, όπου προφανώς το κοινό είναι καταλληλότερο;
Συμφωνα παντως με τα δικα μου αντικειμενικα κριτηρια (ωραιο ε? ;D) που απεκτησα δια πυρος και σιδηρου (ακουγα και μεταλ δηλαδη καποτε),η μουσικη του Μοτσαρτ,του Μπαχ και του Μπετοβεν δεν εχει καμια απολυτως καλλιτεχνικη αξια ή προθεση μιας και γραφτηκε για καθαρα βιοποριστικους λογους (εως και λογους επιβιωσης,μη αποκεφαλισμου κλπ).trolley είπε:Σε εμένα (που έχω crystal-clear κριτήρια για τέτοια ζητήματα και καθόλου "εύκολα" αποκτημένα ή εφαρμοσμένα), δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Όχι απλώς ισχυρίζομαι ότι στην λεγόμενη "παραδοσιακή" μουσική δεν υπάρχει καλλιτεχνική αξία, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν καλλιτεχνική πρόθεση (η οποία προηγείται της "αξίας", εκ' των πραγμάτων).
Υπάρχουν ένα δύο σημεία εδώ που θέλουν μεγαλύτερη ανάλυση.trolley είπε:Φιλικά, επειδή όλοι ξέρουμε όλους τους συνομιλητές μας εδώ μέσα, σε παρακαλώ μην παριστάνεις τον μουσικό. Όπως και εγώ, έτσι και εσύ αποφάσισες πριν πολύ καιρό να μην παρατήσεις την πρωινή σου δουλειά. Δεν είσαι καλύτερός μου.
Εγώ (που δεν ξέρω να παίζω ούτε ντέφι) και ο Nikolas (που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA) αλληλο-κατανοηθήκαμε όσον αφορά στο ζήτημα του διαχωρισμού της καλλιτεχνικής αξίας από την κοινωνικο-ιστορική. Αν υπάρχει "έλλειψη γνώσης" σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι δική μας, ούτε συνιστά "συνολική απαξίωση" το να τοποθετείς κάτι σε πραγματικό πλαίσιο.freerock1974 είπε:Νομιζω οτι η αναφορα ο,τι πιο αντιαισθητικου,ως προεκταση και επακολουθο της δημοτικης μουσικης,που ΦΥΣΙΚΑ και συνεχιζει να υπαρχει και να εχει ΑΠΕΙΡΗ καλλιτεχνικη αξια(για κοινωνικοιστορικη δεν το συζηταμε),οδηγησε την κουβεντα σε ατραπους συνολικης απαξιωσης.
Για μενα η συνολικη απαξιωση σε οτιδηποτε,οσο δελεαστικη και να ειναι για ολους μας επι παντος επιστητου,αποτελει απλα ελλειψη γνωσης.
Πιθανόν.Εχω φιλους και φιλΗ,αγνους μελετητες,μουσικους και δασκαλους παραδοσιακης μουσικης.
Και εχουν μαθητες.
Και δεν παιζουν σε πανηγυρια.
Και δεν ανοιγουν τη βαλιτσα για ''σαμπα'' απο τον πεθερο.
Και δεν εχουν PSR Οriental στο χωρο που διδασκουν.
Και εχουν πρωινες δουλειες γιατι δε συμβαινει τιποτα απο τα παραπανω.
Σε έχασα, πάρε το μηδέν.Να ναι καλα γιατι ξωφαλτσα μπορεσα κι εγω ο αμερικανοπιθηκος να καταλαβω την αξια του να ψαχνεις κατι πραγματικα και να το αγαπας ανιδιοτελως. Η δημοτικη μουσικη υπαρχει,συνεχιζεται,με Levis και Μονταρμπο,με ταμπλετ και ΑΗ φοουν. Ετσι επαιξε στη γιορτη του Σχολειου μας περυσι ο 9 χρονος Θοδωρης ποντιακη λυρα που του εμαθε ο παππους του.
Τώρα πλέον ;D καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ,αλλά και πάλι το κριτήριο είναι τυχαίο δείγμα δυστυχώς .Nikolas είπε:Η παράδοση, υπάρχει ΣΗΜΕΡΑ και ΤΩΡΑ. Η προσπάθεια να την κρατήσουμε ως έχει, την καταστεί μουσιακό είδος και χάνεται η όποια αξία της (που ακριβώς δεν καταλαβαίνουν οι πανηγυρτζίδες)! Πρέπει να υπάρχει εξέλιξη! Πρέπει να υπάρχει γνώση, και κατανόηση. Όχι ακαδημαϊσμός και τέτοιες μπούρδες, αλλά δε μπορεί νοήμοντα όντα να καταλήγουν στην εξέλιξη κατα τύχη!