• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Al DI Meola Sounds: Boss Gp-10, Roland Gr-55 ή μήπως κάτι άλλο;

Φαντάζομαι κάτι τέτοιο. Ίσως κανα reverb. Για την ακουστική το θέλει.


ενα κανάλι synth (ή περισσότερα) μαζί μέ ένα guitar rig όπου βάζεις επάνω ό,τι σου αρέσει από αυτά που έχει δεν καλύπτει?

 
ενα κανάλι synth (ή περισσότερα) μαζί μέ ένα guitar rig όπου βάζεις επάνω ό,τι σου αρέσει από αυτά που έχει δεν καλύπτει?
Αν έχω καταλάβει καλά, θέλει να κουβαλάει μόνο ένα μηχάνημα-πράγμα λογικό. Εγώ για την ίδια δουλειά στήνω δύο διαφορετικές αλυσίδες, μία για το σήμα της κιθάρας που πάει στα πετάλια μου και στον ενισχυτή και για τα midi-GR33 και VG8-που πάνε ή σε δεύτερο ενισχυτή ή στο PA.

 
και το roland το κάνει (υποθέτω) και το fishman επίσης.

Δεν το έχω κάνει ποτέ live γιατί είμαι μαθημένος να ηχογραφώ κονσέρβα και το blend το κάνω πάντα στην κάρτα ήχου.

Αλλά σίγουρα πολύς κόσμος το κάνει όπως το προσφέρει πακέτο η fishman.

 
και το roland το κάνει (υποθέτω) και το fishman επίσης.
Το VG8 δεν το κάνει σίγουρα. Για το GR33 επιφυλάσσομαι. Τα πιο καινούρια μηχανάκια φαίνεται πως το κάνουν, όπως και οι μεταγενέστερες εκδοχές του VG(88, 99) κλπ. Έχω επίσης σοβαρές επιφυλάξεις για αν αυτό λειτουργεί καλά στην ακουστική, χωρίς δηλαδή να σου πηδάει τον ήχο (αναφέρομαι στην πεταλιέρα που πόσταρε ο OP)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Βασικά μιλάμε καθαρά ακαδημαϊκά εδώ, γιατί προφανώς το σύστημα που επιλέγει κάποιος σαν τον Dimeola είναι κάτι που είναι πολύ μακρυά από την φαντασία μας και την δυνατότητά μας.

Ενας τέτοιος μουσικός έχει τη δυνατότητα και πρέπει να έχει στη διάθεσή του το καλύτερο.

βασικά οι απαντήσεις είναι εδώ

με αρκετή σαφήνεια και λεπτομέρεια

ακουστική / rmc/ κονσόλα / ξεχωριστοί ενισχυτές

φυσικά πρέπει να έχεις και hermanos Conde....




 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ωραία συζήτηση πιάσατε! Το Fishman το γνωρίζω, αλλά όσο πιο καλό από τα προαναφερθέντα κι αν φαίνεται, απέχει πολύ από τη λογική μου. Ως ολίγον τι ατσούμπαλος στο στήσιμο, θα ήθελα κάτι πιο "σταθερό" για live χρήση. Όσον αφορά το αν μου χαλάσει τον ήχο, έχω στην κατοχή μου προσωρινά όπως είπα προηγουμένως το απλό παλιό συνθ Gr-20 και την κάνει έως έναν αξιοπρεπή βαθμό τη δουλειά που θέλω (στην ακουστική). Οπότε γι' αυτό ήθελα αντί γι΄ αυτή και την πεταλιέρα που έχω για να ρυθμίζω τον ακουστικό μου ήχο (reverb, delay, chorus, eq, boost, volume, τα είπα όλα επειδή εμμέσως ερωτήθηκε) να τα κάνω ένα ενιαίο σύστημα και αν γίνεται φορητό και να είμαι τζετ. Όσον αφορά τον Al Di Meola προφανώς και δεν θα φτάσω τα ίδια αποτελέσματα, δεν είναι της φιλοσοφίας μου τόσο το να κάτσω να αντιγράψω κάποιον ούτως ή άλλως (άσε που πλέον δεν παίζει παίζει πλέον steel strings όπως εγώ). Απλά θέλω να προσθέσω χρώματα στην ήχο μου με αυτό τον τρόπο!

Btw, μόλις με επιβεβαίωσαν για το θέμα και οι συνάδελφοί μας στο εξειδικευμένο vguitarforums και είναι κρίμα να μην το ποστάρω και εδώ το thread. https://www.vguitarforums.com/smf/index.php?topic=28331.0

 
το παρακολουθώ το vguitar από τοτε που πήρα το fishman καθώς είναι από τα λίγα μέρη που έχουν feedback.

Δες και εδώ τι κάνει ο κόσμος









το fishman είναι πανεύκολο στο στήσιμο.

Το δύσκολο είναι ότι θες ένα πισί μαζί σου και μια κάρτα ήχου.

 
Δεν θυμάμαι αν κάπου το είχα γράψει, σε αυτό ή στο παλιό φόρουμ, αλλά πάμε άλλη μία.

Για όσους, πιθανόν, δεν γνωρίζουν, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Στην Roland/Boss γενικότερα, υπάρχουν τρείς διαφορετικές κατηγορίες σε αυτά τα μηχανάκια.

Η πρώτη κατηγορία, αφορά κυρίως μηχανάκια που μετατρέπουν το σήμα της κιθάρας σε MIDI για επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέσω MIDI OUT. Δεν διαθέτουν ίχνος εσωτερικού ήχου.

Τέτοια μηχανάκια είναι για παράδειγμα η σειρά GI, όπως GI-10, GI-20.

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά κυρίως μηχανάκια που παίζουν PCM ήχους που φοράνε εσωτερικά.

Συνήθως στέλνουν και μέσω MIDI OUT τις νότες ή αυτά που παίζει η κιθάρα.

Τέτοια μηχανάκια είναι για παράδειγμα η σειρά GR, όπως GR-1, GR-33.

Η τρίτη κατηγορία, αφορά κυρίως μηχανάκια που παίζουν synth ήχους προσομοίωσης που φοράνε εσωτερικά.

Συνήθως δεν στέλνουν και μέσω MIDI OUT αυτά που παίζει κιθάρα.

Τέτοια είναι για παράδειγμα η σειρά VG, όπως VG-8, VG-88.

Μέχρι στιγμής, οποιοδήποτε άλλο μηχανάκι, άλλης σειράς, τέτοιας φιλοσοφίας, είναι παράγωγο των πιό πάνω κατηγοριών, τρόπον τινά.

Για πλήρη εκμετάλευση των δυνατοτήτων, και στις τρείς πιό πάνω κατηγορίες, συνήθως είναι απαραίτητη η χρήση του διαιρεμένου μαγνήτη GK, ο οποίος είναι ένας εξαπλός κανονικός μαγνήτης και όχι MIDI μαγνήτης όπως κακώς νομίζουν - ονομάζουν πολλοί.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες υπάρχει κάποια μεσαία έως μικρή καθυστέρηση ενώ στην τρίτη κατηγορία που αφορά για παράδειγμα τα VG η καθυστέρηση αυτή είναι από πάρα πολύ μικρή έως αμελητέα.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως η κανονική κιθάρα με την σημερινή της μορφή τουλάχιστον είναι και παραμένει ένα μονοφωνικό όργανο, εξαφωνικό για την ακρίβεια. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο "διαβάζουν" τις χορδές τα πιό πάνω συστήματα, διαφέρουν κατά πολύ από τον τρόπο που "διαβάζουν" για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό πληκτροφόρο όργανο ή ένα ηλεκτρονικό πνευστό. Για τον απλό χρήστη απόδειξη είναι ο διαφορετικός τρόπος χειρισμού της κάθε χορδής, κυρίως από τα πιό πάνω συστήματα MIDI.

Στα περισσότερα από τα πιό πάνω μηχανάκια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και ο κανονικός ήχος - το κανονικό σήμα της κιθάρας.

Στα περισσότερα από αυτά δε, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης εφφέ στον καθαρό ήχο - σήμα της κιθάρας. Ο τομέας των PCM synth διαθέτει ούτως ή άλλως δικά του εφφέ με δικές του ρυθμίσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές σε ορισμένα μηχανάκια που παρεκκλίνουν των αρχικών προδιαγραφών, ας πούμε.....

Για παράδειγμα τα GR, εξ ορισμού θα έλεγε κανείς πως ενώ οδηγούν την εσωτερική μηχανή PCM ήχων, δέχονται και μέσω MIDI IN αυτά που στέλνει ο χρήστης. Στο GR-55 δεν ισχύει, καθότι μπορείς να οδηγήσεις μόνο τους εσωτερικούς PCM ήχους συν να προσθέσεις εφφέ στο σήμα της κιθάρας σου, το MIDI IN δεν λαμβάνει αυτά που στέλνεις. Να σημειώσω πως το GR-55 διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ελέγχου των εσωτερικών ήχων του μέσω της δικής του πεταλιέρας, ειδικά για live καταστάσεις.

Επίσης, ενώ τα VG, εξ ορισμού θα λέγαμε πως ενώ οδηγούν μόνο την εσωτερική μηχανή προσομοίωσης synth και δεν στέλνουν μέσω MIDI OUT αυτά που παίζει η κιθάρα, το VG-99 τα στέλνει, καθ'ότι φοράει μέσα, ας πούμε, ένα μικρό τμήμα του GR.

Μία από τις ιδαιτερότητες - δυνατότητες αυτών των συστημάτων είναι ο έλεγχος της κάθε χορδής ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, υπάρχει η δυνατότητα για παράδειγμα νέου κουρδίσματος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οπότε:

α) Όσα από τα μηχανάκια αυτά διαθέτουν MIDI OUT δεν συνεπάγεται πως στέλνουν ντε και καλά και μέσω του MIDI OUT αυτά που παίζονται στην κιθάρα.

β) Υπάρχει η δυνατότητα μίξης των ήχων PCM ή προσομοίωσης με τον ήχο της κιθάρας.

γ) Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης εφφέ στον ήχο της κιθάρας.

δ) Στα περισσότερα από αυτά υπάρχει πλήρη παραμετροποίηση και ειδικά μέσω MIDI.

ε) Κάποια από τα πιό πάνω συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μπάσο με εξ ίσου καλή ανταπόκριση ταχύτητας.

Επίσης, αρκετά από αυτά διαθέτουν και υποδοχές προσθήκης εξωτερικών εφφέ.

Αυτά επί του παρόντος. Ελπίζω να είναι κατανοητά και να βοηθήσουν.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top