• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

"Δεν πουλιούνται μουσικά αντικείμενα στην Ελλάδα"

BillTrantos

Δυνατό μέλος
Staff member
Πόντοι
1,138
Θέλω να γράψω μια μικρή ιστορία στην οποία πήρα μέρος το τελευταίο δίμηνο, με αφορμή την αναζήτηση ενός πεταλιού.

Αποφάσισα πριν 2 μήνες να φτιάξω ένα "fly rig" με 4-5 πετάλια σε ένα μικρό pedalboard ώστε να μπορώ να τα κουβαλάω μαζί μου στα ταξίδια. Το pedalboard έχει ως κέντρο του ένα πετάλι, δε θέλω να πω ποιο είναι για να μην φωτογραφίσω τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Χωρίς αυτό το πετάλι η ιδέα μου δε γίνεται να πραγματοποιηθεί. Αυτό το πετάλι καινούργιο κοστίζει 330 ευρώ και το φέρνει ένα κατάστημα σε όλη την Ευρώπη. Εγώ έχοντας ως φιλοσοφία την αγορά μεταχειρισμένων αποφάσισα να κάνω υπομονή για να γλιτώσω μερικά χρήματα.

Στην Ελλάδα λοιπόν εδώ και 4(!) μήνες υπάρχει αυτό το πετάλι στις αγγελίες, αναρτημένο από 2 διαφορετικά άτομα σε τιμές που πλησιάζουν αυτή του καινούργιου. Και οι 2 αγγελίες ανέφεραν ότι τα πετάλια είναι ακόμα εντός εγγύησης, εξού και η τιμή. Εγώ ήξερα όμως πως η συγκεκριμένη εταιρία δε δέχεται μεταφορά εγγύησης, οπότε οι τιμές αυτές ήταν βασισμένες σε κάτι που δεν ισχύει. Επικοινωνώντας με τους 2 πωλητές πήρα απαντήσεις τύπου "δεν πειράζει φίλος, πες ότι εγώ το στέλνω άμα χαλάσει, δε γίνεται να ρίξω την τιμή γιατί το πετάλι δεν το έχω ούτε 2 χρόνια". Προφανώς και αρνήθηκα να πληρώσω 30-50 ευρώ λιγότερα από την τιμή καταστήματος για κάτι μεταχειρισμένο και εκτός εγγύησης, οπότε έκανα υπομονή και ξεκίνησα να σκανάρω internetικά μαγαζιά, σελίδες με μεταχειρισμένα εξωτερικού, κλπ.

Για να μην μακρηγορώ, το πετάλι το βρήκα χθες από 3 πωλητές στην Αγγλία μέσω eBay-Reverb σε συνολική τιμή -35% με τα μεταφορικά μέσα. Προφανώς λοιπόν και θα αγοράσω από εκεί. Είναι η 5η σερί φορά που αγοράζω από εξωτερικό ενώ υπήρχε αυτό που έψαχνα στην Ελλάδα. Ακούω λοιπόν συχνά σε συζητήσεις μουσικών πως "δεν πουλιούνται πια πράγματα εδώ πέρα, δεν κοιτάς κι εμένα; 3 μήνες έχω ανεβασμένη τη Strat και μόνο χασομέρηδες με έχουν πάρει τηλέφωνο...". Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι μου.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
υπάρχει και η αρχή προστασίας του καταναλωτή, απλά είναι λούκι η όλη φάση, οπότε ψωνίζεις απο ebay, και αύριο έχει ο Θεός...

υπάρχει και η αρχή προστασίας του καταναλωτή, απλά είναι λούκι η όλη φάση, οπότε ψωνίζεις απο ebay, και αύριο έχει ο Θεός...

Δεν κάθομαι να κυνηγήσω κανέναν. Ας τα έχουν αναρτημένα στο smartnoiz για 2 χρόνια, μέχρι να βρεθεί κάποιος που δεν ξέρει πώς λειτουργεί το Google για συγκριτικά τιμών.  

πρέπει να το έχω αναφέρει τουλάχιστον 2-3 φορές σε άσχετες συζητήσεις....

δεν μπορεί να βλέπεις squier affinity μτχ στα 200 ευρώ όταν κάνουν 220 καινούργιες

Καλά ναι στις κιθάρες κι αν έχει ξεφύγει η κατάσταση. 450 και 500 ευρώ για Μεξικάνες Fender, που πλέον με 550 παίρνεις καινούργια. Δεν ξέρω αν είναι άγνοια ή κουτοπονηριά πλέον...

Αυτο που παρατηρω στις αγγελιες ειναι οτι ενα ποσοστο, κοντα οι μισοι, "αγνοουν" το ποσο κοστιζει τωρα και καινουργιο , ή το ποσο κοστιζε προ 20ετιας, το προιον που πουλανε. Το πουλουν στην τιμη οπου εκεινοι θα ηταν ευχαριστημενοι να το δωσουν. Και φυσικα, δεν προκειται ποτε να το πουλησουν, εκτος και εαν ειναι πολυ τυχεροι.

Γενικοτερα, παιζουν υψηλες τιμες μεταχειρισμενων στον μουσικο εξοπλισμο. Σιγουρα εχει να κανει με την χαμηλη προσφορα που υπαρχει στη Ελλαδα. Οταν ο πωλητης βλεπει οτι το μεταχειρισμενο προιον του ειναι σε ελλειψη ή το φερνει μονοπωλιο ενας εισαγωγεας κλπ, τοτε το βαραει στα αυτια.

Και οπου συναντας ευκαιρια, δηλαδη χαμηλη τιμη, τις πιο πολλες φορες το προιον ειναι απο φθαρμενο μεχρι "προβληματικο"

Για να μην μακρηγορώ, το πετάλι το βρήκα χθες από 3 πωλητές στην Αγγλία μέσω eBay-Reverb σε συνολική τιμή -35% με τα μεταφορικά μέσα. Προφανώς λοιπόν και θα αγοράσω από εκεί. Είναι η 5η σερί φορά που αγοράζω από εξωτερικό ενώ υπήρχε αυτό που έψαχνα στην Ελλάδα. Ακούω λοιπόν συχνά σε συζητήσεις μουσικών πως "δεν πουλιούνται πια πράγματα εδώ πέρα, δεν κοιτάς κι εμένα; 3 μήνες έχω ανεβασμένη τη Strat και μόνο χασομέρηδες με έχουν πάρει τηλέφωνο...". Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι μου.

Και καλά έκανες. Τα πράγματα είναι απλά. Ο κάθε πωλητής ορίζει μία τιμη. Από εκεί και πέρα κρίνει η "αγορά". Και μία υπενθύμιση: Προλάβετε ότι θέλετε να πάρετε από Αγγλία τώρα γιατί -κατά τα φαινόμενα- στο τέλος του μήνα η Αγγλική αγορά απλά δεν θα συμφέρει.

Υπάρχει ένα site το "Gumtree" όπου κατα καιρούς "βγαίνουν" απίστευτες ευκαιρίες. Πριν χρόνια είχα αγοράσει εναν JMP2203 του 78' για ψίχουλα...  Στην ουσία είναι το "craigslist" των Άγγλων. Μάλιστα κάποιοi Άγγλοι αγοράζουν συστηματικά "ότι κινείται" από εκεί και την ίδια μέρα το βγάζουν στο reverb/ebay  στο +60-80% και τα πουλάνε εύκολα στην υπόλοιπη Ευρώπη. (εννοείται ότι δεν αγοράζεις αν δεν έχει paypal ο πωλητής)

Και καλά έκανες. Τα πράγματα είναι απλά. Ο κάθε πωλητής ορίζει μία τιμη. Από εκεί και πέρα κρίνει η "αγορά". Και μία υπενθύμιση: Προλάβετε ότι θέλετε να πάρετε από Αγγλία τώρα γιατί -κατά τα φαινόμενα- στο τέλος του μήνα η Αγγλική αγορά απλά δεν θα συμφέρει.

Πέρα από την κιθάρα μου που την πήρα από την Εσθονία(!), όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχω πάρει πρόσφατα είναι από Αγγλία, μέσω Gumtree, Reverb και eBay. Αν περίμενα από εδώ...  :classic_laugh:

Εδώ δε λειτουργεί τίποτα, έχουμε φτάσει στο σημείο να βαράνε ανάπηρους σε αγώνα γυναικείου πόλο :classic_ohmy: αλλά η αγορά μεταχειρισμένων μουσικών οργάνων δεν είναι ορθολογικά δομημένη, περίεργο πράγματι.

Αυτή η ανθυποκατηγορία της Ελληνικής πραγματικότητας δε διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες: Ο κλέψας του κλέψαντος, ζητάμε κορόιδο σε προσφορά. Κακώς ασχολήθηκες εξαρχής, εκμεταλλεύσου το διαδίκτυο όσο ακόμα αυτό διατίθεται στην υπερβόρεια αφρικανική δημοκρατία του ελλαδιστάν.

Που να δείτε τι γίνεται στις "λαϊκές κιθάρες" vintage...κοντρα πλακέ με 2μιση χιλιάρικα...

Προχθές επίσης κάποιος πουλούσε Squier '82-84 JV serial Japan με σκληρή θήκη hiscox-οειδή, 50E. 

Όταν στενεύουν οι επιλογές, στενεύουν και οι ευκαιρίες, ειδικά αν ψάχνει κανείς κάτι συγκεκριμένο. Νομίζω λίγοι είναι αυτοί που είτε από άγνοια είτε από κουτοπονηριά είτε από γινάτι πουλάνε μεταχειρισμένα άνω του 70% μιας αντίστοιχης αρχικής. Κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε την προσφορά που υπάρχει σε Αμερική και Αγγλογερμανία (αν και οι Γερμανοί ειναι λίγο ακριβοί στα πίτουρα) με την προσφορά στην Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά περιορισμένη και εξαιρετικά δυσκίνητη λόγω και δυσκολίας κίνησης χρήματος. Από την άλλη, υπάρχουν μουσικοί που διαθέτουν όρεξη και χρήμα για κιθάρες κόντρα πλακέ όπως προανέφερα, με μηδαμινή αξία στη διεθνή αγορά. Άλλο παράδειγμα είναι το Boss Octave OC-2 που αποκτά μυθικές διαστάσεις στους δημοτικούς. Άλλο ένα παράδειγμα, οι Scorpions...κ.ο.κ.

Πέρα από την κιθάρα μου που την πήρα από την Εσθονία(!), όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχω πάρει πρόσφατα είναι από Αγγλία, μέσω Gumtree, Reverb και eBay. Αν περίμενα από εδώ...  :classic_laugh:
Ειχες τα κοτσια και ψωνισες απο Εσθονια ρε θηριο?

Και οπου συναντας ευκαιρια, δηλαδη χαμηλη τιμη, τις πιο πολλες φορες το προιον ειναι απο φθαρμενο μεχρι "προβληματικο"
Νομιζω πως ειμαστε υπερβολικοι. Σιγουρα υπαρχουν αρκετες αδιανοητες αγγελιες, αλλα εγω παντως εχω ψωνισει μεταχειρισμενα σε καλη κατασταση και σε καλες τιμες.

Οπως και "μεταχειρισμενα" (σχεδον αχρησιμοποιητα ή και σφραγισμενα ακομα στο κουτι τους) σε τιμες κοντινες των καινουργιων, λογω αμεσης παραδοσης.

αυτο δεν είναι τίποτε, μέσω ebay-paypal έχεις 2 δυτικά μεγαθήρια να κοιτάνε με το μικροσκόπιο αν τηρούνται οι 1000+1 κανονισμοί και διαδικασίες που έχουν θέσει, και σε προστατεύουν απο το 99.9999% των πιθανών απωλειών (με το αζημίωτο φυσικά).

Η μαγκιά είναι να αγοράζεις απο άγνωστο ουκρανό με καταθεση western union, και να γουστάρεις και απο πάνω ?Παλιά είχα πάρει ουκ ολίγα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητο έτσι, όπως και επίσης ένα τρεμ-stabilizer απο Ρωσσία (καμία σχέση με hipshot, πολύ ανώτερο design, και φυσικά πιο φθηνό).

Το μεγαλύτερο καλό της ελεύθερης αγοράς είναι ότι αν δεν γουστάρεις την τιμή που πουλάει κάποιος κάτι (οτιδήποτε από κιθάρες και μπαγλαμαδες μέχρι ενέργεια και εργασία) μπορείς να πας ΑΛΛΟΥ.

Εγώ πάντως έχω αγοράσει εξαιρετικά όργανα σε εξαιρετικες τιμές στο ΝΟΙΖ.

Μανια να μπλεκετε τα πολιτικα στη κουβεντα.  :classic_dry:

Έχεις χάσει επεισόδια,η Εσθονία είναι πλέον μια σύγχρονη και εξαιρετικά αναπτυγμένη χώρα με ελεύθερη αγορά, ελάχιστη ανεργία ,ΕΞΑΓΩΓΕΣ, χαμηλό δημόσιο χρέος,και ΕΤΗ φωτός μπροστά από εμάς.

Έχουν πλέον φυσικά και υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από εμάς.

ΜΑΚΑΡΙ να ειμασταν Εσθονία...

Νομιζω πως ειμαστε υπερβολικοι. Σιγουρα υπαρχουν αρκετες αδιανοητες αγγελιες, αλλα εγω παντως εχω ψωνισει μεταχειρισμενα σε καλη κατασταση και σε καλες τιμες.

Οπως και "μεταχειρισμενα" (σχεδον αχρησιμοποιητα ή και σφραγισμενα ακομα στο κουτι τους) σε τιμες κοντινες των καινουργιων, λογω αμεσης παραδοσης.

Τωρα που το ξαναδιαβαζω, ειμαι λιγο δραματικος :classic_biggrin: . Σιγουρα υπαρχουν ευκαιριες, ειδικα σε μεσαια προς ακριβα μοντελα, αλλα θεωρω οτι ειναι μικρο ποσοστο (τουλαχιστον με τον δικο μου τροπο αξιολογησης).

Εγώ πάντως έχω αγοράσει εξαιρετικά όργανα σε εξαιρετικες τιμές στο ΝΟΙΖ ,όπως θα θυμάστε και από το ανωτέρω αναφερόμενο δημοψΟφισμα υπάρχει ακόμα ένα 30% των Ελλήνων που έχουν σωας τας φρένας και την ηθική τους και που αντιπροσωπεύεται και εδώ.
Κι' εγώ εκτός 3 ή 4 πεταλιών (TS-808, TS-9, ...) που πήρα από Σουηδία (για να ξοδέψω και καμιά κορώνα που μου δίνει η πεθερά μου), όλες μα όλες τις συναλλαγές μου τις έκανα μέσω Noiz. Κιθάρες πετάλια, ενισχυτές, τα πάντα. Δεν αισθάνομαι ότι έριξα ή μ' έριξε κάπιοιος. Πάντα αφίεμαι στους νόμους αγοράς και ζήτησης.

Trending...

Νέα θέματα

Back