• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

DAW software και Korg Pcg

Ανδρέας Αμπράμοβ

russian32gb

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Καλό απόγευμα παιδιά , μήπως ξέρει κανείς αν τα DAW softwares αναγνωρίζουν και αναπαράγουν ήχους από Korg pa pax triton trinity κλπ PCG files ; Έχω πάρει ένα USB midi controller keyboard M-AUDIO PROKEYS SONO και θα ήθελα να δοκιμάσω να παίξω ήχους από Korg pa pax triton trinity σε DAW

Λύση
Αν εχεις φτιαξει παλιοτερα ηχους σε αυτα τα μηχανηματα, ειναι καλο το οτι εχεις τα pcg αρχεια, αν και ισως χρειαστει να τα βρεις σε hardware για να τους ξαναεχεις.

Επειδη ομως εχω και εγω πολλα τετοια αρχεια, και custom δειγματα για samplers εκεινης της εποχης, σε πολλα ΚΑΙ τα hardware που θελουν κλπ, θα σου πω οτι πραγματικα τα εχω παρκαρει στην καβατζα, και ουτε που με απασχολουν.

Και αυτο διοτι πραγματικα, εφοσον εισαι των DAW, τη συνθεση ηχου που κανεις με ενα καλο συγχρονο synth plug in, ουτε στον υπνο τους δεν την βλεπουν αυτα τα μηχανηματα. Ουτε το μικρο τους δαχτυλακι.

Τον κοπο δηλαδη του να ψαχνεις το πως θα αναπαραγεις αυτα τα αρχεια, προσωπικα θα τον εριχνα να μαθω π.χ. το DIVA vst. Και μετα θα κλαις με μαυρο δακρυ, με...
PCG files σε DAW κατευθείαν δεν παιζει μιας και τα PCG βασικα περιγράφουν patches, με τις λεπτομέρειες για τα samples, τα settings της synth engine, τα εφέ κλπ. Άρα θέλεις ένα περιβάλλον για να τα φορτώσεις και να τα διαβασει που να έχει όλα αυτά.

Μια μέθοδος για να το καταφέρεις είναι να προσπαθήσεις να κάνεις import τα PCG files στο Korg Triton VST (https://www.korg.com/us/products/software/kc_triton/), που και πάλι θα χρειαστεί μια μετατροπή των PCG files για το Triton VST δεν υποστηρίζει απευθείας PCG import. Υπάρχουν όμως εργαλεία που έχουν φτιάξει διάφοροι για αυτή τη δουλειά, πχ αυτο: https://github.com/justedni/triton_pcg_to_vst

Ακόμα και να δουλέψει το παραπάνω βέβαια, πάντα μιλάμε μόνο για Triton PCG files. Trinity, PA και τα σχετικά, δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει.

PCG files σε DAW κατευθείαν δεν παιζει μιας και τα PCG βασικα περιγράφουν patches, με τις λεπτομέρειες για τα samples, τα settings της synth engine, τα εφέ κλπ. Άρα θέλεις ένα περιβάλλον για να τα φορτώσεις και να τα διαβασει που να έχει όλα αυτά.

Μια μέθοδος για να το καταφέρεις είναι να προσπαθήσεις να κάνεις import τα PCG files στο Korg Triton VST (https://www.korg.com/us/products/software/kc_triton/), που και πάλι θα χρειαστεί μια μετατροπή των PCG files για το Triton VST δεν υποστηρίζει απευθείας PCG import. Υπάρχουν όμως εργαλεία που έχουν φτιάξει διάφοροι για αυτή τη δουλειά, πχ αυτο: https://github.com/justedni/triton_pcg_to_vst

Ακόμα και να δουλέψει το παραπάνω βέβαια, πάντα μιλάμε μόνο για Triton PCG files. Trinity, PA και τα σχετικά, δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει.
Χμμμ , ναι , αν και από ότι θυμάμαι triton trinity Pcg είναι τα ίδια , τα pa pax όχι αν θυμάμαι καλά, οπότε πρέπει να κάνω άνοιγμα στο ένα πρόγραμμα και μετατροπή στο άλλο και μετά αν τα διαβάσει ένα DAW πχ FL studio

Σκετο ενα DAW δεν μπορει να αξιοποιησει τον προγραμματισμο ενος hardware synth, ειτε θα στειλει απλα τα δεδομενα στο hardware ειτε θα διαθετει καποιο plug in με εξομοιωση του hardware μηχανηματος που θα αναλαβει την αναπαραγωγη τους.

Σκετο ενα DAW δεν μπορει να αξιοποιησει τον προγραμματισμο ενος hardware synth, ειτε θα στειλει απλα τα δεδομενα στο hardware ειτε θα διαθετει καποιο plug in με εξομοιωση του hardware μηχανηματος που θα αναλαβει την αναπαραγωγη τους.
Δηλαδή αν πάρω το pcg file βγάλω από μέσα τα combi και program του triton trinity ήχους που μου αρέσουν και έπαιζα , δεν θα μπορώ να τα παίξω σε DAW όπως στα όργανα αυτά που έπαιζα . Αν το κατάλαβα σωστά , έστω και με μετατροπή των ήχων αυτών σε vst μετά από εξαγωγή τους από το pcg set

Το κυριο εργαλειο που μας παρεχει καθε συνθ, περα απο πληκτρα κουμπια οθονες και τετοια, ειναι η μηχανη συνθεσης ηχου που διαθετει, τα κυκλωματα δηλαδη και τα τσιπακια που αποτελουν την καρδια του και ειναι μεσα στο κουτι του.

Αυτα τα τσιπακια, στην περιπτωση του triton εκτος απο φιλτρα και εφε, περιεχουν και δειγματα ηχου, ηχογραφησεις οργανων που ειναι ιδιοκτησια της Korg, ακριβως οπως το Sg Pepper ειναι ιδιοκτησια των Beatles.

Αυτο με αλλα λογια σημαινει οτι πρακτικα μονο η Korg μπορει να κατασκευασει ενα προγραμμα που να δεχεται τους ηχους του Triton.

Ευτυχως υπαρχει το Triton VST, οπου μεσα απο αυτο μπορεις να εχεις τους ηχους του hardware Triton.

Δυστυχως για το Trinity δεν εχει βγαλει, και ειναι η αγαπημενη μου παλιατζουρα της Korg. Μπου χου χου.

Το κυριο εργαλειο που μας παρεχει καθε συνθ, περα απο πληκτρα κουμπια οθονες και τετοια, ειναι η μηχανη συνθεσης ηχου που διαθετει, τα κυκλωματα δηλαδη και τα τσιπακια που αποτελουν την καρδια του και ειναι μεσα στο κουτι του.

Αυτα τα τσιπακια, στην περιπτωση του triton εκτος απο φιλτρα και εφε, περιεχουν και δειγματα ηχου, ηχογραφησεις οργανων που ειναι ιδιοκτησια της Korg, ακριβως οπως το Sg Pepper ειναι ιδιοκτησια των Beatles.

Αυτο με αλλα λογια σημαινει οτι πρακτικα μονο η Korg μπορει να κατασκευασει ενα προγραμμα που να δεχεται τους ηχους του Triton.

Ευτυχως υπαρχει το Triton VST, οπου μεσα απο αυτο μπορεις να εχεις τους ηχους του hardware Triton.

Δυστυχως για το Trinity δεν εχει βγαλει, και ειναι η αγαπημενη μου παλιατζουρα της Korg. Μπου χου χου.
Άρα ουσιαστικά το triton με το trinity διαφέρουν τελικά , όπως και τα pa pax με τα triton και τα trinity ξεχωριστά, μπλέξαμε τώρα , αν δεν είναι μέσα στα σετ του triton που έχω επίσης, το σετ του trinity Pcg μου είναι άχρηστο

Αν εχεις φτιαξει παλιοτερα ηχους σε αυτα τα μηχανηματα, ειναι καλο το οτι εχεις τα pcg αρχεια, αν και ισως χρειαστει να τα βρεις σε hardware για να τους ξαναεχεις.

Επειδη ομως εχω και εγω πολλα τετοια αρχεια, και custom δειγματα για samplers εκεινης της εποχης, σε πολλα ΚΑΙ τα hardware που θελουν κλπ, θα σου πω οτι πραγματικα τα εχω παρκαρει στην καβατζα, και ουτε που με απασχολουν.

Και αυτο διοτι πραγματικα, εφοσον εισαι των DAW, τη συνθεση ηχου που κανεις με ενα καλο συγχρονο synth plug in, ουτε στον υπνο τους δεν την βλεπουν αυτα τα μηχανηματα. Ουτε το μικρο τους δαχτυλακι.

Τον κοπο δηλαδη του να ψαχνεις το πως θα αναπαραγεις αυτα τα αρχεια, προσωπικα θα τον εριχνα να μαθω π.χ. το DIVA vst. Και μετα θα κλαις με μαυρο δακρυ, με τι μ@λ@κιες προσπαθουσαμε να βγαλουμε ηχο τοτε.

Επειδη ομως μπορει να θες απλα τη νοσταλγια, η να ξαναμιξαρεις παλια track, ειτε οτιδηποτε αλλο, σου ευχομαι καλη τυχη.

Λύση

Τον κοπο δηλαδη του να ψαχνεις το πως θα αναπαραγεις αυτα τα αρχεια, προσωπικα θα τον εριχνα να μαθω π.χ. το DIVA vst. Και μετα θα κλαις με μαυρο δακρυ, με τι μ@λ@κιες προσπαθουσαμε να βγαλουμε ηχο τοτε.

Επειδη ομως μπορει να θες απλα τη νοσταλγια, η να ξαναμιξαρεις παλια track, ειτε οτιδηποτε αλλο, σου ευχομαι καλη τυχη.
Μάλιστα, άρα , σαν πρώην hardware synth και arranger synth πληκτράς που τώρα μπαίνει στον χώρο του software DAW synth ( και arranger emulator αργότερα) θα πρέπει να πιάσω όλους τους triton pcg και να τα κάνω vst και όσο για τα pa pax trinity άστα εκεί , και θα φτιάξω δικούς μου ανάλογους ήχους των jilodgik clavi attack Pandora Casio κλπ του Τσιτσόπουλου κλπ

Τα DAW ειναι γεγονος οτι σα στοχο εχουν την εξομοιωση των στουντιο. Τα στουντιο με τη σειρα τους ειναι χωροι ΓΕΝΙΚΩΝ ηχογραφησεων, δεν αφορουν εντελως συγκεκριμενες αναγκες.

Δηλαδη και σε κανονικο στουντιο να πας, αν θελεις ξερω γω τους ηχους του Τσιτσοπουλου, που δεν ειμαι καταλληλος να εκφερω γνωμη, ΑΛΛΑ θα πρεπει να τους φερεις εσυ μαζι σου, ειδικα αφου μιλαμε για DAW, δηλαδη για προγραμματα που φτιαχνουν Γερμανοι, Αμερικανοι και τετοια.

Σα να πας σε στουντιο του Λος Αντζελες και να ζητησεις τους ηχους του Τσιτσοπουλου, θα σε κοιτανε με ανοικτο το στομα. :ROFLMAO:

Αρα θα πρεπει να ψαχτεις λογικα με hardware, η αν υπαρχει workaround για καποια πραγματα θα πρεπει να απαντησει καποιος γκουρου του ειδους, αναμενουμε λοιπον.

Καλό απόγευμα παιδιά , μήπως ξέρει κανείς αν τα DAW softwares αναγνωρίζουν και αναπαράγουν ήχους από Korg pa pax triton trinity κλπ PCG files ; Έχω πάρει ένα USB midi controller keyboard M-AUDIO PROKEYS SONO και θα ήθελα να δοκιμάσω να παίξω ήχους από Korg pa pax triton trinity σε DAW

Δηλαδη, για να το πω αλλιως, το να ανοιγεις ενα DAW ειναι σα να μπαινεις στο στουντιο για ηχογραφηση. Πρεπει να εχεις ηδη τις πηγες ετοιμες, η να εχεις τη διαθεση να ψαχτεις για τον ηχο σου.

Η εξελιξη των DAW μας εχει δωσει την ψευδαισθηση οτι μπορουμε να εξομοιωσουμε τα παντα, και εγω την παταω ετσι καμια φορα.

Στην πραγματικοτητα ομως, μονο οι εταιριες και οι προγραμματιστες μπορουν να εξομοιωσουν. Εμεις απλα μπορουμε μονο να δουλεψουμε με τα εργαλεια αυτα, στα ορια και τα πλαισια που καθοριζουν οι εν λογω προγραμματιστες.

Τη στιγμη που θα φυγουμε απο τα ορια αυτα, ειμαστε παλι σα να βγαζουμε κατσαβιδια και πολυμετρα και να παιζουμε με τη φωτια :ROFLMAO: η ακομα χειροτερα, οπως τοτε που τα ακριβα μηχανηματα ηταν μονο στο στουντιο και στο σπιτι η κατασταση ηταν δραμα :ROFLMAO:

Με αλλα λογια, ΔΕΝ καλυπτει ολες τις περιπτωσεις ενα DAW απο "τη μανα του", ουτε κατα διανοια. Θα χρειαστει και πολυ προσωπικη εργασια, απο τη στιγμη που θα φυγουμε απο την πεπατημενη και τα preset.

τα PCG αρχεια (PROGRAM-COMBI-GLOBAL) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ, ειναι αρχεια χαρτογραφησης για να παιξει η γεννητρια ηχων τους ηχους δηλ ειναι scripts οποτε δεν μπορει κανενα daw να στα παιξει. εδω δεν παιζει απο TRITON σε TRINITY....

το μονο που μπορεις να φορτωσεις ειναι samples (KSF.KMP,KSC) με μορφη ομως WAV, AIFF

Ακομη και οι VST εκδοσεις της KORG M1, TRITON κτλ δεν υποστηριζουν custom pcg αρχεια μονο τα factory presets..... η ιστορια μπλεκει ακομα περισοτερο αν εμπλεκεται και η MOSS μαζι με τις καρτες επεκτασης......

τα PCG αρχεια (PROGRAM-COMBI-GLOBAL) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ, ειναι αρχεια χαρτογραφησης για να παιξει η γεννητρια ηχων τους ηχους δηλ ειναι scripts οποτε δεν μπορει κανενα daw να στα παιξει. εδω δεν παιζει απο TRITON σε TRINITY....

το μονο που μπορεις να φορτωσεις ειναι samples (KSF.KMP,KSC) με μορφη ομως WAV, AIFF

Ακομη και οι VST εκδοσεις της KORG M1, TRITON κτλ δεν υποστηριζουν custom pcg αρχεια μονο τα factory presets..... η ιστορια μπλεκει ακομα περισοτερο αν εμπλεκεται και η MOSS μαζι με τις καρτες επεκτασης......
Αν ανοίξεις ένα pcg με manager βλέπεις μέσα τους ήχους όμως στα banks σε φακέλους combi και program , βγάζει λίστα όπως είναι και στο όργανο, κι έλεγα μήπως και τα βγάλω από μέσα να τα μετατρέψω αν χρειαστεί και να τα πετάξω σε ένα DAW και με το MIDI CONTROLLER KEYBOARD να τα παίζω όπως με ένα triton trinity pa pax Kronos m κλπ , από ότι φαίνεται όμως δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει, οπότε θα κάτσω να δω μήπως και φτιάξω εξ αρχής ένα ένα τους ήχους από τα vst ενός DAW πχ FL studio, πχ να πάω να βρω ένα lead saw κλπ να φτιάξω τον jilodgik ήχο του Τσιτσόπουλου , μετά τον ζουρνά της Pandora Casio , μετά το μπάσο τέμπα clavi attack στην εισαγωγή του πονηρό θηλυκό του Στάθη Ξένου πχ

δικος μου εισαι εσυ!!!!!
Τσιτσοπουλος παιχτουρα! κουβεντα να γινεται! πως και δε κρατησες κανενα απο τα Korg που απο τα συμφραζομενα ειχες;
Ε , ανωτέρα βία αλλά οκ, κάποια στιγμή θα πάρω ξανά αλλά θα είναι κάποιο pax12345 με Kronos 2 μαζί , να γίνει ανάσταση

α και ενα σχολιο στον παραπανω συμφορουμητη, που εγραψε οτι αν πας στην Αμερικη και ζητησεις ηχο Τσιτσοπουλου, θα σε κοιταζουν με ανοιχτο στομα, Ναι. Θα σε κοιταζουν με ανοιχτο στομα. Γιατι. Γιατι δε μπορουν να φτασουν ηχο Τσιτσοπουλου, πολυ απλα!!!!! Ενω ο Τσιτσοπουλος, (αυτο το μοτο μου το λεω και σε διαφορες σχετικες / ασχετες περιπτωσεις, το παραφραζω λιγο εδω τωρα), ευκολα μπορει να παιξει οτιδηποτε, συγχρονο ή παλιο Αμερικανικο

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back