David Byrne: 'The internet will suck all creative content out of the world'

atreu73 είπε:
LK δεν θα θέλαμε όμως να αναγνωρίσουμε σε ένα ζωγραφικό πίνακα κάτι χειροπιαστό, μια ξεκάθαρη αφηγηματική φόρμα, ένα ταλέντο, μια παιδεία, μια παίδευση;

Όχι σαν υπόσχεση αλλά πραγματικά εκεί.

Και αν υπάρχει ιεραρχία και τελικά σύγκριση δεν θα προτιμούσες κάτι τέτοιο κρεμασμένο στο σαλόνι;

Rembrandt_Christ_in_the_Storm_on_the_Lake_of_Galilee.jpg
Μιλάμε για τελείως διαφορετικά έργα.

Σαν να συγκρίνουμε metal με reggae. Για όλα υπάρχει και χώρος και κοινό.

Αν με ρωτάς εμένα προσωπικά, χωρίς να έχει καμία σημασία το τι λέω, το έργο του πικάσσο με ηρεμεί και αυτό με τη θαλασσογραφία, μου φέρνει ναυτία (χωρίς να σημαίνει ότι δεν το θεωρω καλλητέχνημα αυτό του Rembrandt).

Στο Σαλόνι μου, ανάμεσα στα δύο, χωρίς δεύτερη σκέψη πικάσσο θα έβαζα.

LK είπε:
Μιλάμε για τελείως διαφορετικά έργα.

Σαν να συγκρίνουμε metal με reggae. Για όλα υπάρχει και χώρος και κοινό.

Αν με ρωτάς εμένα προσωπικά, χωρίς να έχει καμία σημασία το τι λέω, το έργο του πικάσσο με ηρεμεί και αυτό με τη θαλασσογραφία, μου φέρνει ναυτία (χωρίς να σημαίνει ότι δεν το θεωρω καλλητέχνημα αυτό του Rembrandt).

Στο Σαλόνι μου, ανάμεσα στα δύο, χωρίς δεύτερη σκέψη πικάσσο θα έβαζα.
Eγω παντως στοιχηματιζω πως αν σου εβαζα 5 πινακες με εναν αγνωστο του πικασο και 4 παρομοιους απο παιδια που πανε ακομα σχολειο δεν θα εβρισκες ποιος ειναι του πικασσο....θα εβρισκες(με τον νομο των πιθανοτητων) ενα απο τους υπολοιπους 4 και θα ελεγες οτι σε....ηρεμει.... ;)

@atreu73

Για να 'μαι ειλικρινής θα προτιμούσα τον Πικάσο  :), πιο ζωντανά χρώματα. Βάλε μια μπουχάρα τότε βρε αδερφέ.  :)

LK είπε:
Πως δεν έχει περιεχόμενο;
Χωρίς ανάλυση, απλά με την πρώτη επαφή δεν έχει περιεχόμενο. Το άλλο το βλέπεις. Και απλά σαν ένα κομμάτι χαρτί να το πετάξεις στο πάτωμα αυτός που θα το πιάσει κάτι θα έχει να δεί πάνω του.

Το 4:33 μόνο ως θεατρικό δρώμενο έχει περιεχόμενο. Αν η σύγκριση γίνεται επί αυτής της βάσης τότε πάσο.

Dreamdancer είπε:
Eγω παντως στοιχηματιζω πως αν σου εβαζα 5 πινακες με εναν αγνωστο του πικασο και 4 παρομοιους απο παιδια που πανε ακομα σχολειο δεν θα εβρισκες ποιος ειναι του πικασσο....
...γι αυτό μιλάμε για παιδεία ;) Χωρίς αυτήν, όλα φαίνονται ίσα κι όμοια

Dreamdancer είπε:
Eγω παντως στοιχηματιζω πως αν σου εβαζα 5 πινακες με εναν αγνωστο του πικασο και 4 παρομοιους απο παιδια που πανε ακομα σχολειο δεν θα εβρισκες ποιος ειναι του πικασσο....θα εβρισκες(με τον νομο των πιθανοτητων) ενα απο τους υπολοιπους 4 και θα ελεγες οτι σε....ηρεμει.... ;)
Και αν το έβρισκα;

Και αν με ηρεμούσε ένας από τους πίνακες των παιδιών; Ακόμα καλλίτερα!  

Να ξέρεις ό,τι ΟΛΑ τα παιδιά (μέχρι και τα 5 τουλάχιστον) είναι χαρισματικοι ζωγράφοι....μετά είτε εντάσσονται σε "φόρμες- νόρμες" είτε αποκτούν συνείδηση και το χάνουν.  ;D

LK είπε:
Δεν ξέρω αν ενδιαφέρουν κανέναν αυτές "οι λεπτομέρειες", αλλά εμένα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ, και δεν τις θεωρώ λεπτομέρειες.
Πολλους μπορει να ενδιαφερουν αυτες οι λεπτομερειες, οι οποιες μπορει να ειναι συνταρακτικες και να σε αφησουν αφωνο, αλλα το αποτελεσμα αυτων που αποτυπωθηκε στον καμβα ειναι αυτο που μας ενδιαφερει πραγματικα. Τι να το κανεις αν πισω απο ενα ασπρο πινακα με μια κοκκινη τελεια στη μεση κρυβεται μια συνταρακτικη ιστορια που μπορει να γεμισει 2 τομους?

Το "εργο" θα παραμεινει ενας ασπρος πινακας με μια κοκκινη τελεια στη μεση. :P

Dreamdancer είπε:
Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα.

Waterfall-K είπε:
Το "εργο" θα παραμεινει ενας ασπρος πινακας με μια κοκκινη τελεια στη μεση. :P
Ο μινιμαλισμός, σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.  ;)

Dreamdancer είπε:
Λανθασμένα θεωρείς τον εαυτό σου σημείο αναφοράς στην αντιληψη της τέχνης.

Φυσικά και ενας ζωγραφος θα ξεχωρίσει τον Πικάσο ακόμα και σε 100 πίνακες, οχι παιδιών δημοτικού, αλλα και φτασμένων "μαθητων" του ιδιου του Πικάσο. Επειδή εσύ δε μπορεις, δε σημαίνει ότι δε μπορεί κανεις.

Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει κείμενα του Αντόρνο, και άλλων φιλοσόφων, ή του Nyman και άλλων πειραματιστών, και μπορούν να θέσουν αξιολογικά κριτήρια στο 4'33" του Cage, και μάλιστα να το ξεχωρίσουν από το 4'33" του Neeq*.

Ας μην ισοπεδώνουμε οτιδήποτε δε γνωρίζουμε, επειδή βαριόμαστε να ασχοληθούμε, ή επειδή περιορίζουμε τη μουσική μόνο ως λαϊκή τέχνη μαζικής κατανάλωσης.

*έχει 5 λεπτα που το γραψα ;D

LK είπε:
Ο μινιμαλισμός, σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.  ;)
Αρκεί να έχει βαφτιστεί ως τέτοιο αλλιώς δεν έχουμε κάτι να πούμε  ;)

LK είπε:
Και αν το έβρισκα;

Και αν με ηρεμούσε ένας από τους πίνακες των παιδιών; Ακόμα καλλίτερα!  

Να ξέρεις ό,τι ΟΛΑ τα παιδιά (μέχρι και τα 5 τουλάχιστον) είναι χαρισματικοι ζωγράφοι....μετά είτε εντάσσονται σε "φόρμες- νόρμες" είτε αποκτούν συνείδηση και το χάνουν.  ;D
Τι θα πει αν....ο ενας ειναι η υπερκαλλιτεχναρα και τα αλλα παιδακια.Θα επρεπε να το δεις και με το καλημερα να πεις να ο Πικασσο.Ακομα και να διαλεγες στην τυχη και να το εβρισκες αυτο δεν δειχνει οτι απλα σταθηκες τυχερος και ΔΕΝ μπορουσες να το ξεχωρισεις?

Παραβλέπεις έτσι όμως κάτι βασικό.

Πότε το έκανε, κάτω από ποιές συνθήκες το έκανε, αν ήδη το είχε κάνει κάποιος άλλος ή όχι, τι ήθελε να πει με αυτό......και πολλά άλλα.
Δηλαδη εσυ οταν ακους ενα κομματι πχ αποφασιζεις ποτε σου αρεσει μονο οταν μαθεις  τον δημιουργο,κατω απο ποιες συνθηκες το εμπνευστηκε,αν ειναι πλουσιος η φτωχος,αν τον αφησε η γκομενα κτλ κτλ κτλ ::).

Έχω δει και παιδιά και ενήλικες να ζωγραφίζουν αλλά τέτοια τεχνική όσον αφορά την υφή και τα χρώματα δεν βλέπω. Βασικά, ούτε σε (νεόκοπους) ζωγράφους δεν βλέπω τόσο καλά στοιχεία.

Βεβαίως, το έργο αδικείται όταν δεν το βλέπεις από κοντά κι έτσι δεν είναι εύκολα αντιληπτή η υφή του κι οι χρωματικές αντιθέσεις. Στο συγκεκριμένο έργο πάντως υπάρχει αξιοζήλευτη τεχνική χωρίς να υπάρχει ένα  θέμα που να λέει κάτι 'βαρύγδουπο και σπουδαίο'.

Αυτή η τεχνική (υφή) που αναφέρω  εκλαμβάνεται σαν τη χροιά του μουσικού και στην  περίπτωση του picasso είναι σαν να μιλάμε για τον ήχο της τρομπέτας του Miles Davis.

Dreamdancer είπε:
Τι θα πει αν....ο ενας ειναι η υπερκαλλιτεχναρα και τα αλλα παιδακια.Θα επρεπε να το δεις και με το καλημερα να πεις να ο Πικασσο.Ακομα και να διαλεγες στην τυχη και να το εβρισκες αυτο δεν δειχνει οτι απλα σταθηκες τυχερος και ΔΕΝ μπορουσες να το ξεχωρισεις?

Δηλαδη εσυ οταν ακους ενα κομματι πχ αποφασιζεις ποτε σου αρεσει μονο οταν μαθεις  τον δημιουργο,κατω απο ποιες συνθηκες το εμπνευστηκε,αν ειναι πλουσιος η φτωχος,αν τον αφησε η γκομενα κτλ κτλ κτλ ::).

Στάσου λίγο, γιατί μπερδεύτηκες .

1ον. Κακώς θεωρείς ως δεδεομένο ότι δεν θα έβρισκα τον πικασσό (αλλά αυτό δεν είναι το θέμα).

2ον.Αν μου έκανε "κλικ" κάποιο από τα έργα από τα παιδάκια.....σου είπα και πριν, ακόμη καλλίτερα .....καλλιτεχνάρα θα το θεωρούσα και το παιδάκι (δεν υποστήριξα εγώ την άποψη ότι καλλιτέχνης είναι όποιος κάνει πωλήσεις, με τον theoctapus με μπερδεύεις), ευχαρίστως δε να το έβαζα και στο σαλόνι μου

3ον
Όχι, δεν αποφασίζω πότε μου αρέσει κάτι αφού μάθω και πρόσθετες πληροφορίες για το έργο. Αυτές απλά μπορούν να με κάνουν να μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Αλλά αυτό πιο πολύ στο έγραψα, διότι έτσι κατανοείς καλλίτερα ένα έργο. Αν δεν υπήρχε ο πικάσσο , ή ζωγραφική δεν θα ήταν έτσι όπως την ξέρουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον  Van halen.  ;D ;D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το παρακατω εργο ξερετε ποσο μπορει να πωληθει σε μια δημοπρασια?
chin2.gif

Rouk.png

Waterfall-K είπε:
Το παρακατω εργο ξερετε ποσο μπορει να πωληθει σε μια δημοπρασια?
chin2.gif

Rouk.png
Κάνε μου στο φτερό ένα άλλο, αλλά με κόκκινο φόντο (όχι πράσινο) πάει πιο πολύ με τον καναπέ μου.  ;D ;D ;D

schreivox είπε:
  Βεβαίως, το έργο αδικείται όταν δεν το βλέπεις από κοντά κι έτσι δεν είναι εύκολα αντιληπτή η υφή του κι οι χρωματικές αντιθέσεις. Στο συγκεκριμένο έργο πάντως υπάρχει αξιοζήλευτη τεχνική χωρίς να υπάρχει ένα  θέμα που να λέει κάτι 'βαρύγδουπο και σπουδαίο'.
Πολύ σωστό και αυτό.

LK είπε:
Κάνε μου στο φτερό ένα άλλο, αλλά με κόκκινο φόντο (όχι πράσινο) πάει πιο πολύ με τον καναπέ μου.  ;D ;D ;D
Με δυσκολευεις LK, αλλα θα κανω μια εξαιρεση για σενα. 8) Και να'ξερες τι ιστορια κρυβεται πισω απο τον πρωτο πινακα... ;D

Rouk2.png

Waterfall-K είπε:
Με δυσκολευεις LK, αλλα θα κανω μια εξαιρεση για σενα. 8) Και να'ξερες τι ιστορια κρυβεται πισω απο τον πρωτο πινακα... ;D

Rouk2.png
Είσαι Θεός! ;D ;D ;D ;D

Τον εκτυπώνω και τον βάζω στο σαλόνι!

Κι επειδη βλεπω οτι καταλαβαινεις απο τεχνη, σου αφιερωνω τον παρακατω πινακα που εφτιαξα πριν 2 χρονια.

Τιτλος: Tribute to John Cage.

Eλπιζω να σου αρεσε.

Μου πηρε 4 ωρες και 33 λεπτα για να τον ζωγραφισω. ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back