...χμμμ...αυτο δεν το ηξερα...ευχαριστωThe Genius Loci είπε:Ελπίζω να μη το λες σοβαρά αυτό... :
Το μπουζούκι προέρχεται από οικογένεια οργάνων που αναπτύχτηκε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολίας μερικές χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο της Ιστορίας αυτοί που το έδωσαν το σημερινό του όνομα.
+10 από εμένα, κι εγώ θεωρώ τον καβαλάρη το πιό αδύναμο σημείο των μπουζουκιών.pacoman είπε:Υπάρχουν καλής και κακής ποιότητας κλειδιά,δεν φταίει το όργανο σ' αυτό.
Θα ήθελα όμως να μπορούσε να βρεθεί άκρη με τον καβαλλάρη.Δηλαδή...
Να ήταν με κάποιο τρόπο σταθερός πάνω στο καπάκι και να μπορούσε να ρυθμιστεί.Πάνω-κάτω,μπρός πίσω κάθε χορδή...τέτοια.
Αν ήταν δυνατόν να γίνει μια τέτοια κατασκευή,χωρίς επιπτώσεις στον ήχο,θα ήταν τέλειο.
-Το μπουζουκι εχει πολλα αδυνατα σημεια,και αυτο το ξερει πολυ καλα η τσεπη των παικτων...deepred είπε:Μην λετε ανοησιες για το μπουζουκι. Εγω ωντας εππαγγελματιας μπουζουξης αλλα και κατασκευαστης δεν μπορω να πω οτι υπαρχει καποια ατελεια στο οργανο. Το σκαφος? εχει αχλαδοειδες σχημα. που εινααι η ατελεια? Θα μπορουσε να ηταν ovation? Αδυνατον
Το οτι τριζει καποιο ζευγος χορδων ακομα και αν ειναι καινουργιο το οργανο οφειλεται παμψηφη στο οτι τα ξυλα ειναι φρεσκα οπως τα λεμε εμεις και μεχρι να σταθεροποιηθουν απο τις κλιματικες αλλαγες παραγοντας κυριως υγρασιας τοτε το οργανο τριζει. Αν ειναι παλιο τοτε φταιει ο καιρος. Διορθωνεται μ ενα μικρο σετταρισμα. Οσο για καποιον που ανεφερε οτι αν πεσει κατω το προσκεφαλο σπαει, δηλαδη εαν πεταξεις κατω την κιθαρα με μια ταση που ανερχεται περι στα 200 κιλα ενα κομματι ξυλου που ειναι μεμονωμενο τουλαχιστον στο μπουζουκι τοτε πια αλλη θα ηταν η συμπεριφορα του απ το να μην ξεκκολησει? Και καποιος αλλος ειπε οτι το μπουζουκι δεν ειναι για ελληνικα τραγουδια. Ας το ξανασκεφτει... Του δινω λιγο χρονο να το ψαξει πριν πεσει κραξιμο απο εμενα.
Αυτα τα ολιγα...
+2112yann είπε:Αυτο που πρεπει να αλλαξει ακομα,ειναι τα μυαλα καποιων "στενομυαλων"!!
Δηλαδή αν εγω βαλω σε ενα ελληνικό τραγουδί γκάιντα αυτοματα η γκαιντα σταματαει να είναι παραδοσιακο αγγλικό ή σκοτσεζικο όργανο (δεν ειμαι σιγουρος αν είναι παραδειγμα δινω) ;-Το μπουζουκι οντως (πλεον) δεν ειναι μονο για ελληνικη μουσικη.Αφου το δεχτηκαν οι Ουγγροι,να παιζει σε κλασσικα εργα μερη μαντολινου,
και μετα τις (επιτυχημενες) baroque συνθεσεις του Λαυτση που απο δευτερο μπουζουκι του Νικολοπουλου κατεληξε κλασσικος συνθετης με κυριο οργανο το μπουζουκι,
αλλαξαν τα πραγματα...
ggeorge είπε:Το πρόβλημα είναι η ελλειψη συνθεσης. Εχουμε γεμισει σκυλοτραγουδα. Μονο αυτο πιστευώ ότι είναι το πρόβλημα.
Καλα κανεις και στεκεσαι εκει,ειναι και αυτο ενα απο τα αδυνατα σημεια του...backys είπε:Yann καλη επιτυχια με τη προσπαθεια σου αλλα ....εγω θα σταθω εδω:![]()
![]()
![]()
Οπως το γραφεις στο προηγουμενο σου ποστ,αυτο προκυπτει!Για να παρεις μια ιδεα,διαβασε πισω απο καποιο σετ χορδων κιθαρας (πχ d'addario που γραφουν σιγουρα) την ταση της καθε χορδης σε κιλα και προσθεσε τα!Απο εκει και συγκρινοντας το παχος των χορδων της κιθαρας με του μπουζουκιου,μπορεις να καταλαβεις που περιπου "κινουνται"...deepred είπε:Δεν αναφερα πουθενα φιλε yann για την ταση των χορδων σε κιθαρα. Αναφερα ενα απλο μεσο ορο χωρις να εχω μετρηση την πιεση που ασκουν ολα τα ζευγη των χορδων στο μπουζουκι.
Πως δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως....Τωρα οσο αφορα το γιατι δεν βαζουμε απο το μανικο συνεχεια σκληρο ξυλο μεχρι το καραολο οι κοντρες που εχει το μανικο συνεχιζονται μεχρι και την ενωση απλα επειδη το ξυλο του καραολου αποτελειται απο μαλακο ως επι τον πλειστον ξυλο και ετσι παει παραδοσιακα κατασκευαστκα δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως. Αν ηταν ισως μονοκοματο και ενιαιο το μανικο τοτε ισως θα μπορουσαμε να βαλουμε ενα σκληρο ξυλο με αγνωστη συμπεριφορα σε τασεις και καιρικες αλλαγες.
Αν εννοεις την "μικρασιατικη καταγωγη" του,εχει μια βαση αυτο.Καποιοι υποστηριζουν ακομα και σημερα οτι αυτοι που ηρθαν τοτε απ'τη μικρασια,δεν ηταν Ελληνες... :Ritchie77 είπε:...το μπουζουκι ΔΕΝ ειναι ελληνικο οργανο και ως εκ τουτου ΔΕΝ κατασκευαστηκε για ελληνικα τραγουδια...![]()
Να χαιρεσαι το φιλο σου,alexi είπε:Ενας προσοπικος μου φιλος και απιστευτος μπουζουκτζης που κυριος ασχολειται με την μπαροκ μουσικη πανω στο μπουζουκι δεν παυει να λεει για μιονεκτηματα του οργανου...καταρχην δεν μπορεις τοσο ευκολα να κανεις συνθεση(εως καθολου)...μετα το κουρδιζμα...κ τελος ειναι οι μεταλικες χορδες...εχουν πολυ attack και δεν μπορεις να εκφρασεις καλα τι δυναμικες...
Κατα τ αλλα ο τυπας εχει παιξει με τους παντες...νταλαρας κ λοιποι..εχει ψαξει τεχνικες κιθαρας οπως sweep-ινγκ κτλ...Λακης Λαυτσης οποιος τον ξερει..My 2 cents