Μπουζουκι: Το "αδυνατο σημειο του".

yann

Οργανοποιός
Πόντοι
16
Ολοι ξερουμε οτι το μπουζουκι,

ειναι απο τα πιο ευαισθητα και σχετικα "ατελη" οργανα.

Το μελεταω εδω και μια δεκαετια περιπου,και εχω βρει το καθε αδυνατο σημειο του,

με καποιο που θεωρω αρχη ολων των κακων...

Εχω λοιπον μια ερωτηση (εν αρχη στο νοιζ,και αν χρειαστει και σε "ειδικο" φορουμ,

οπου και οι "ειδημονες" του μπουζουκιου),για οσους εχουν σχεση με το οργανο,

και οσοι δεν εχετε σχεση μαζι του,αλλα γνωριζετε επαγγ/τιες μπουζουξηζες,πρωτα ρωτηστε τους,και μετα καλο θα ηταν να μεταφερετε τη γνωμη τους εδω:

-Λαμβανοντας υπ'οψιν ολα τα μερη του οργανου και την "εξελιξη" τους,

Ποιο θεωρειτε οτι ειναι το πιο "αδυνατο" (ή "ατελες",η κακοφτιαγμενο)

σημειο-μερος-τμημα-αναλωσιμο σε ενα μπουζουκι?

(μπορει να ειναι το "σκαφος",το "καπακι",τα "κοκκαλακια",τα ταστα,οι χορδες η τα "κλειδια".)

Για να δουμε... ::)

εγω δε βρισκω αδύνατο σημείο..

και μελεταω οσα χρονια και εσυ 3χορδο μπουζουκι..

Θα σου απαντήσω λέγοντας κάτι που μαλλον δε θα είναι αυτο που περιμένεις καθώς δεν είναι πανω στο μπουζουκι....

Το πρόβλημα είναι η ελλειψη συνθεσης. Εχουμε γεμισει σκυλοτραγουδα. Μονο αυτο πιστευώ ότι είναι το πρόβλημα.

Κατα τα αλλα μια χαρα κατασκευαστες υπάρχουν. Το μπουζουκι αποτελείται κατα βάση απο ξύλο. Ποσο να εξελιχτεί. Ο ήχος του νομίζω ότι εχει φτασει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν κατασκευαστες που φτιάχνουν καλα όργανα. Ισως το σκευρωμα είναι ενα πρόβλημα αλλα λυσεις του τύπου βεργας και ανθρακονημάτων χαλάνε τον ήχο.

Δεν νομίζω ότι κατασκευαστικά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσης...

Δε μου έρχεται κατι άλλο τωρα στο μυαλό.

Πάντως αν πέσει κάτω, στο καράουλο συνήθως σπάει...Μήπως είναι αυτό το πιο "αδυνατο" σημείο του..?

οντως δε περιμενα αυτο να μου πεις.Εχεις δικιο στο συνθετικο μερος υπαρχει προβλημα.Εγω μελεταω μονο παλια κομματια και δεν ασχολουμαι με 'συγχρονα'.

κατασκευαστικα δεν υπαρχουν περιθωρια βελτιωσεις.πλεον οτι πληρωνεις ,παιρνεις..

ισως το οτι δεν υπαρχει comfort cut ;D ;D για το δεξι χερι εκει που ακουμπαει κατω απο τον αγκωνα. Χωρις πλακα υστερα απο 4-5 ωρες μελετης μερικες φορες το χερι μου πρηζεται σαν να με εχει τσιμπισει σφικα >:(

ισως βαζεις πολυ δυναμη στο δεξι χερι ,χωρις λογο.

με αυτο το τροπο κουνασ και αθελα σου το καβαλαρι.

DELAGOHN είπε:
ισως το οτι δεν υπαρχει comfort cut ;D ;D για το δεξι χερι εκει που ακουμπαει κατω απο τον αγκωνα. Χωρις πλακα υστερα απο 4-5 ωρες μελετης μερικες φορες το χερι μου πρηζεται σαν να με εχει τσιμπισει σφικα >:(
Δοκίμασε να παίξεις φορώντας ένα περικάρπιο στο σημείο που ακουμπάει το χέρι...βοηθάει..!

οι μαγνήτες

οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - καταστρέφουν τον υπέροχο ήχο του ακουστικού οργάνου

Ειχα μιλησει παλιοτερα με ενα φιλο και μου ειχε πει πως τα κλειδια του ηταν το ''αδυνατο'' σημειο.

Δηλαδη δεν κρατουσανε το κουρδισμα.

Τωρα,το μπουζουκι ηταν κακης ποιοτητας? Ηταν τα κλειδια το προβλημα?

δεν ξερω..

Υπάρχουν καλής και κακής ποιότητας κλειδιά,δεν φταίει το όργανο σ' αυτό.

Θα ήθελα όμως να μπορούσε να βρεθεί άκρη με τον καβαλλάρη.Δηλαδή...

Να ήταν με κάποιο τρόπο σταθερός πάνω στο καπάκι και να μπορούσε να ρυθμιστεί.Πάνω-κάτω,μπρός πίσω κάθε χορδή...τέτοια.

Αν ήταν δυνατόν να γίνει μια τέτοια κατασκευή,χωρίς επιπτώσεις στον ήχο,θα ήταν τέλειο.

Κανα 2 φορες που επαιξα θεωρω πως το αδυνατο σημειο βρισκεται στην κατασκευη κ γενικοτερα στο σχεδιασμο του σκαφους! ειναι ενα οργανο που παιζεται καθιστο τις περισσοτερες φορες κ δεν βολευει το σωμα για αυτην την δουλεια! σου γλιστραει ρε παιδι μου κ πρεπει να το κρατας απο το μανικι για να μην πεφτει η να το βαζεις αναμεσα στα ποδια! σαν τις V κιθαρες ενα πραγμα! μονο που αυτες κατασκευαστικαν ωστε να παιζονται ορθιες!

Ενα ακομα που μου ειπε ο ιδιοκτητης του οργανου κ δεν ξερω αν ισχυει βεβαια ειναι:

οτι καλο χρυσο το μπουζουκι αλλα σαν παιχτη σε περιοριζει μιας κ κατασκευαστικε για ελληνικα τραγουδια. Δηλαδη εχει επιπεδα παικτικης βελτιωσης πχ απο το 1 εως το 10 κ η πληθωρα των παιχτων τα φτανουν αυτα τα ορια κ περα απο αυτα δεν εχουν να πανε πουθενα παρα μονο στην ταχυτητα απο θεμα βελτιωσης.. Δεν ξερω αν αυτο ισχυει.. ετσι μου ειπε το παιδι. Κ πλεον το γυρισε στην κιθαρα ;D

zampination είπε:
Ενα ακομα που μου ειπε ο ιδιοκτητης του οργανου κ δεν ξερω αν ισχυει βεβαια ειναι:

οτι καλο χρυσο το μπουζουκι αλλα σαν παιχτη σε περιοριζει μιας κ κατασκευαστικε για ελληνικα τραγουδια
...το μπουζουκι ΔΕΝ ειναι ελληνικο οργανο και ως εκ τουτου ΔΕΝ κατασκευαστηκε για ελληνικα τραγουδια...  ;)

Ολοι καλα τα λετε νομιζω κι εγω..

Και φαινεται οτι καταληγουμε πως το μπουζουκι εχει πολλα αδυνατα σημεια.

Καποια απ'αυτα ειναι θεμα κατασκευαστη,αλλου ειναι "να του πετυχει" το οργανο,

και αλλου ειναι σιγουρα επιτυχημενο απο το κοψιμο των ξυλων...

Το μεγαλυτερο ολων ομως, (οπως νομιζω εγω,αλλα και πρακτικα)

ειναι οι [glow=red,2,300]χορδες[/glow] του...

Οποιον μπουζουξη και αν ρωτησετε,θα σας πει:

"μου τριζει η λα" (σε γενικα υγειες οργανο,και χωρις προβλημα στη ρε!)

Να εξαιρεσω εδω τα μπουζουκια με ελειψη "πριμων",οπου το τριξιμο γινεται αντιληπτο μονο ως "σβησιμο" της νοτας πιο γρηγορα απ'οσο θα'πρεπε...

Οσοι εχετε ενα μπουζουκι εκει κοντα,πιαστε την πενα σας,και δοκιμαστε την

αντισταση της (των) Ρε χορδης και μετα της Λα...

Και νοιωστε τη διαφορα στην ελλαστικοτητα...

Μετα χτυπηστε "σωστη" πενια στη Ρε,και παρατηρηστε τον κυκλο του παλμου της...

Μετα,το ιδιο και στη Λα.

Ειναι προφανες οτι κατι δεν παει καλα... ::)

zampination είπε:
Κανα 2 φορες που επαιξα θεωρω πως το αδυνατο σημειο βρισκεται στην κατασκευη κ γενικοτερα στο σχεδιασμο του σκαφους! ειναι ενα οργανο που παιζεται καθιστο τις περισσοτερες φορες κ δεν βολευει το σωμα για αυτην την δουλεια! σου γλιστραει ρε παιδι μου κ πρεπει να το κρατας απο το μανικι για να μην πεφτει η να το βαζεις αναμεσα στα ποδια!
Αν το κρατάς από το μανίκι,για να μη σού φύγει,μάλλον δεν το κρατάς σωστά.Μαθαίνεται όμως.Ούτε οι βιολιστές βάζουν δύναμη στο αριστερό χέρι.Μαγουλάκι! ;D

Ritchie77 είπε:
...το μπουζουκι ΔΕΝ ειναι ελληνικο οργανο και ως εκ τουτου ΔΕΝ κατασκευαστηκε για ελληνικα τραγουδια...  ;)
Ελπίζω να μη το λες σοβαρά αυτό...  ::)

Το μπουζούκι προέρχεται από οικογένεια οργάνων που αναπτύχτηκε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολίας μερικές χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο της Ιστορίας αυτοί που το έδωσαν το σημερινό του όνομα.

Εξάλλου ποιο είναι αμιγώς Ελληνικό όργανο?

------------------

Στο θέμα της "βελτίωσης" της σχεδίασης του μπουζουκιού, μια πραγματική ιστορία που μπορεί ο yann να την έχει υπόψιν του.

Ο Λάζαρος Ζοζέφ (*) (που έφυγε πριν λίγο καιρό, πολύ νέος), είχε παλιότερα κάνει μια απόπειρα να "εκμοντερνίσει" τη σχεδίαση του μπουζουκιού, παρουσιάζοντας μια σειρά οργάνων, στα οποία απ'ότι θυμάμαι είχε δώσει και ονόματα από τις Μούσες.

Εμφανισιακά θύμιζαν σε κάποια σημεία... κιθάρες Ovation Adamas (με τα "φυλλαράκια" κλπ).

Το πρόβλημα ήταν ότι οι... μπουζουκοπαίκτες που τα δοκίμασαν, δεν εκτίμησαν τις βελτιώσεις και το πείραμα απέτυχε... Δεν γνωρίζω κατά πόσον η απαξίωση οφειλόταν στην αντικειμενική αξία του οργάνου ή στην αρτηριοσκλήρωση των "παικτών"... τείνω για κάποιο λόγο προς το δεύτερο.

Επομένως yann, λάβε το και αυτό υπόψιν σου στις όποιες προσπάθειές σου.  ;)

(*) το επώνυμο του ήταν Τερζιβασιάν, απλά όλοι τον ήξεραν σαν... γιο του πατέρα του, Ζοζέφ.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back