Αγορά οικονομικού attenuator.

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
2,668
Σκέφτομαι το ενδεχόμενο αγοράς ενός φτηνού attenuator εκεί στα 100-150 ευρώ. Δεν θέλω να διαθέσω κάποιο πιο σεβαστό ποσό γιατί η χρήση του θα είναι καθαρά περιστασιακή.

Ο βασικός ενισχυτής μου αυτό τον καιρό είναι solid state, και τα γκάζια μου τα παίρνω απο πετάλια. Η διαφορά στον ήχο με το παραπάνω άνοιγμα του master volume είναι ιδιαίτερα αμυδρή για να μπώ στον κόπο.'Εχω όμως έναν Studio .22 που θα ήθελα να χρησιμοποιώ περιστασιακά στο βρώμικο του κανάλι για ηχογραφήσεις και που είναι ολίγον τι unusable στο σπίτι. 'Οταν λέω περιστασιακά εννοώ ίσως και 2-3 φορές το χρόνο, τον ενισχυτή αυτό τον κρατάω για συναισθηματικούς λόγους παραπάνω πλέον και απλά δεν θέλω να είναι πληρως παροπλισμένος.

Τον χρησιμοποιούσα για χρόνια στο καθαρό του και βολευόμουν με το master volume, ακόμα και χαμηλά ο ήχος ήταν οκ. Στο lead κανάλι όμως έχει τόσο γκάζι που ρεαλιστικά το master παίζει...κάτω απο το 1, ειδικά για πιο βαριούς ήχους. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Studio .22 είναι πρακτικά κατ'ευφημισμό και μόνο δικάναλος - έχει ένα volume στην προενίσχυση και ένα master volume, και με το που μπαίνεις στο lead κανάλι απλά πετάει ένα τεράστιο gain boost πάνω στο καθαρό κανάλι χωρίς έξτρα volume controls. Εχει ΤΡΕΛΟ volume jump μεταξύ καθαρου και lead και εκει που με το master στο 3 πχ είμαι οκ για παίξιμο στο σπίτι στο καθαρό, αν πάω στο βρώμικο πρέπει να πάω το master στο...0.5 για να μη κουφαθώ. Οπότε κοιτάω το attenuator ως επιλογή που θα κάνει τον ενισχυτή usable για home recording σε νορμάλ εντάσεις, και ας μην είναι το "καλύτερο" και πιο "διάφανο" το attenuation, δε προσπαθώ να πιάσω 100% το αποτέλεσμα του ενισχυτή ανοιγμένου τέρμα προφανώς.

Κοιτάω λοιπόν για ένα attenuator όπως το Bugera PS1 ή το Harley Benton PA-100 (ή και PA-250).

Υπάρχει κάτι άλλο σε αυτή την ultra-budget κατηγορία που αξίζει να δώ? Υπόψιν δεν με ενδιαφέρουν / δεν μου κάνουν λύσεις τύπου signal pad, volume pot-in-a-loop κλπ, μιλάμε για κανονικό attenuator μετά τον τελικό.

Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να ΜΗΝ πάρω κάποιο απο τα παραπάνω και να πάω σε ακριβότερο μηχάνημα, δεδομένης της χρήσης για το οποίο το προορίζω?

Εφόσον θέλεις κάποιο ''απλό'' attenuator και όχι κάποια λύση τύπου Fryette Power Station (αν και θα βόλευε πολύ κάτι τέτοιο, αφού το προορίζεις για ηχογράφηση) και κοιτάς λύσεις τύπου Harley Benton - Bugera, θα σου πρότεινα να δώσεις κάτι παραπάνω και να πάρεις το SPL Reducer με το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, τόσο σε λάιβ όσο και σε σπιτική χρήση.

https://www.thomann.de/gr/spl_reduc...fq-IxqACk-3pNtZ9kmxCa1HreZuqmYNRoCWQUQAvD_BwE

Η τιμή του είναι βέβαια διπλάσια από το μπάτζετ σου (299 ευρώ) αλλά οι λόγοι πως το προτείνω είναι οι εξής:

- To συγκεκριμένο προϊόν έφαγε γενναίο price drop, όταν το πήρα εγώ από συμφορουμίτη, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έκανε 400 ευρώ καινούργιο και εγώ το το πήρα 320. Τα δυο attenuator πυου αναφέρεις, δεν έχουν κάποια μείωση τιμής από τότε, απεναντίας ίσως και να αυξήθηκε η τιμή τους (έστω ελάχιστα).

- Μπορείς, με μόλις 50-70 ευρώ πάνω από το budget σου (ισως και με λιγότερα, αν κάνεις κάποιο offer), να το βρεις μεταχειρισμένο στο Reverb. Γενικά είναι πολύ στιβαρό σαν κατασκευή, άνετα το παίρνεις μεταχειρισμένο, θα είναι σαν καινούργιο.

- Έχεις έναν εξαιρετικό ενισχυτή οπότε του ταιριάζει κάτι ''καλύτερο''

Τέλος νομίζω πως όταν συνδέεις το PS-1 στον ενισχυτή καμπίνα, η ένταση πεφτει αυτομέτως στο μισό, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα παραμετρικά του attenuator. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι θεμητό αυτό.

Πάντως και εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή να αγοράσω ένα από αυτά τα δυο που αναφέρεις, κυρίως για να δω αν υπάρχει όντως τόση διαφορά στον ήχο με αυτό που έχω ή αν απλά είναι θέμα κόστους κατασκευής ή κάτι άλλο... και μετά είτε θα το πουλούσα είτε θα το κρατούσα για συγκεκριμένο χώρο πρόβας-λάιβ κτλ

Thanks Goumis, είδα αυτό το SPL σε παλαιοτερο thread σου και αν τυχόν πάρει το μάτι μου κανα μεταχειρισμένο σε ανάλογη τιμή μπορεί να το σκεφτώ, μιας και δε βιάζομαι ιδιαίτερα.

Τον ενισχυτή τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είχα παλιότερα την έκδοση 22+ (με το EQ) και σήμερα έχω το Studio 22+ Preamp καρφωμένο σε έναν 2:90 Blue Led τελικό.

Σου προτείνω να μην αγοράσεις attenuator για τις ηχογραφήσεις.

Πάρε την έξοδο send και κάρφωσε την σε ένα πεταλάκι που να παίρνει IRs, χτύπα κάποια IRs της York ή της Celestion, και θα είσαι άρχοντας. Εγώ, που έχω ακριβό attenuator και πολύ καλύτερο τελικό από αυτόν του Studio, αυτό κάνω και είμαι 100% ευχαριστημένος.

Παρατήρηση: To FX send έχει κατά τη γνώμη μου γενική ομολογία πολύ καλύτερο ήχο από το Direct Out σε αυτούς τους ενισχυτές.

Αν θες ακόμη περισσότερη ευελιξία, χώρισε το σήμα από το send και στείλ' το:
---->Πετάλι IR--->Interface=Monitoring
Send---->
---->Interface = Dry σήμα muted κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης για μετέπειτα επεξεργασία με IRs

Last edited:
Thanks kpeyos, το έχω υπόψην μου αυτό (νομίζω το είχαμε συζητήσει και παλαίοτερα μαζί).

'Εχω κανει μερικές δοκιμές με το FX send στην κάρτα ήχου και μετέπειτα IR στο DAW και όντως τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα απ'οτι περίμενα, με ελάχιστο tweaking. Και μπορείς να γράψεις και silently με το master κλειστό. Είναι λίγο πιο μπελαλίδικο στο να στρώσεις τον ήχο εκεί που θες (σε σχέση με το να παίζεις καρφί στον ενισχυτή και να ακούς κατευθείαν τι κάνεις, για εμένα τουλάχιστον) αλλά το αποτέλεσμα βγαίνει καλό.

Απλά με το attenuator σκέφτομαι οτι θα μπορώ να ευχαριστιέμαι και λίγο παραπάνω τον ενισχυτή στο παίξιμο στο σπίτι και να έχω και την επιλογή πιο παραδοσιακής εγραφής με μικρόφωνο.

Το Recording Out του ενισχυτή απο την άλλη, δώρον άδωρον κατ'εμε μιας και πρέπει πάλι να παίζεις σε δυνατές εντάσεις, και χωρίς χωριστό IR ακούγεται μάπα.

Υ.Γ. Και ο δικός μου Studio .22 έχει το γραφικό eq, ηταν εξτρα option και στον .22 και στον .22+. Ο .22+ έχει έξτρα master volume, ένα για καθαρό και ένα για lead, ακριβώς για να μετριάσει κάπως το πρόβλημα που περιέγραψα παραπάνω με την ένταση. Πάλι είναι τρομερά δυνατό το lead κανάλι αλλά τουλάχιστον μπορείς να το έχεις pre-set και να μην κουφαθείς με το που πατήσεις το footswitch.

@odis13 Υπάρχει αυτό το Torpedo Captor στις αγγελίες. Για μικρό ενισχυτή λογικά μια χαρά θα είναι αλλά είναι fixed στα -20db attenuation και δεν το έχω ακούσει από κοντά για να πω την αλήθεια.

Υπάρχει και αυτό το Dr.Z Brake Lite, το οποίο το έχω ακούσει και είναι μια χαρά σε μέτριο attenuation (το είχε ο συνκιθαρίστας σε πρόβες) αλλά δεν το έχω ακούσει σε bedroom levels.

Μάλλον εγώ θα πήγαινα στο torpedo όμως, που είναι και reactive.

Τώρα τα πολύ φθηνά attenuators ή το extreme attenuation κατά τη γνώμη χαλάνε πολύ περισσότερα από αυτά που φτιάχνουν: Πχ, όταν ανοίγεις το Master Volume του Studio 22, αυτό που παίρνεις είναι κυρίως η καταπληκτική απόκριση στο χέρι, λόγω του λιγότερου compression των τελικών. Με ένα κακό attenuator όμως (ή ακόμη και με ένα καλό σε extreme settings) παίρνεις το ακριβώς αντίθετο, έναν ήχο κλασμένο στο compression, χειρότερο και από αυτόν που έχει ανοιγμένο τέρμα το preamp με καθαρό τον τελικό. Tουλάχιστον το preamp gain+καθαρός τελικός έχει το πλεονέκτημα της καθαρής αττάκας. To power amp distortion μπορεί με κακό attenuation να γίνει ένα overcompressed flabby mess.

Γι αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το attenuator είναι must μόνο για ενισχυτές που βασίζονται στο power amp distortion, κυρίως vintage Fender, Vox, Marshall. Σε ενισχυτές με βαρβάτο preamp section, καλό είναι να ζυγίζει κάποιος τα υπέρ και τα κατά.

Θα μπορούσα να προσθέσω και τον ρόλο του μεγαφώνου και το πώς αυτό αλλάζει με το attenuation αλλά ο Studio 22 έχει τόσο κακή καμπίνα, που δεν αξίζει να το συζητήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος να τον ευχαριστηθείς πραγματικά είναι με μια εξωτερική καμπίνα της προκοπής.

Last edited:
Καλησπέρα και καλή χρονιά! Μετά από κάποια χρόνια απραξίας, είπα να επανέλθω...

Εγω χρησιμοποιώ τον MiniMass της Weber, έναν πολύ απλό passive attenuator που βρήκα στο Reverb.
Εχει τη δυνατοτητα επιλογής 4, 8 & 16Ω καθως και εξοδο line out την οποία δεν έχω χρησιμοποιήσει.

Ειναι αρκετα χοντροκομμενος αλλά τη δουλεια του την κανει καλα (εχει και την επιλογη treble boost κατι που ειναι χρησιμο μιας και το attenuation επηρεάζει το tone).

Κατα διαστηματα βγαινουν στο Reverb μηχανακια της Weber κοντα σε αυτο το budget.
Ο δικος μου ειναι μια παλαιοτερη εκδοση για μέχρι τα 25W (παιζω με έναν Fender 68 Custom Vibro Champ) ο οποίος αν και στα 5W ειναι δυνατος για ένα διαμέρισμα. Τον αγόρασα το 2025 στα 160 ευρω αλλα θα χρειαστείς και καλώδιο για το ηχείο.
Website: https://www.tedweber.com/minimass/
Καλωδιο προμηθεύτηκα από εδώ: https://www.banzaimusic.com/home.php

Υπαρχουν αρκετές κριτικές στο Youtube.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back