Disclaimer: όλα τα παρακάτω πολύ πολύ φιλικά και χωρίς παρεξήγηση.
Είχα γράψει άλλο ένα post αλλά το έφαγε η μαρμάγκα (του εταιρικού internet). Οπότε το επαναδιατυπώνω εδώ.
Καταρχάς αν απαντάει κάποιος σε προηγούμενο δικό μου post περί modeling μηχανημάτων, με τα περί "επαγγελματισμού" στα gigs, να ξέρει ότι κάνει αυτό που λένε "preaching to the choir". Έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο (και εφαρμόζω) για την ανάγκη ύπαρξης ηχολήπτη στη μπάντα, την ανάγκη να πηγαίνουμε έγκαιρα (και έγκυρα) στα soundcheck, την ανάγκη του να κουβαλάμε δικό μας εξοπλισμό, με backup και τα πάντα, και πολλά άλλα. Ο φίλος Τόλης σαν επαγγελματίας τα θεωρεί αυτονόητα όλα αυτά.
Δυστυχώς, όσους δεν πάνε σε πολλά live ερασιτεχνικών γκρουπ, θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι το συνηθέστερο είναι ο ήχος να βγαίνει τραγωδία. Από ανθρώπους που έχουν πάνω στη σκηνή μηχανήματα πολλών χιλιάδων ευρώ.
Τις πταίει αλήθεια?
Το ότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε?
Το ότι κοιτάμε να φτιάξουμε ήχο που μας αρέσει εμάς στο πατάρι και στα @@ μας τι ακούνε από κάτω?
Το ότι νομίζουμε πως ξέρουμε να "φτιάχνουμε ήχο" ενώ δεν ξέρουμε την τύφλα μας?
Απλές ερωτήσεις που πρέπει όλοι να απαντήσουμε με τιμιότητα στον εαυτό μας πριν τα βάλουμε με το "κακό μαγαζί" και τον "ανίδεο ηχολήπτη".
Αυτά με έχουν απασχολήσει τελείως πρακτικά τόσο "από πάνω" όσο και "κάτω", σαν ακροατή. Μάλιστα ξεκίνησα με αφορμή ένα live που βρέθηκα προ 2 μηνών να γράψω και ένα κειμενάκι σχετικά, αλλά με το ένα και το άλλο το άφησα. Πιθανώς να μπορέσω να το γράψω στις επόμενες ημέρες.
Επαναλαμβάνω λοιπόν την ατάκα που θορύβησε τόσο πολύ το Silot:
Το γενονός παραμένει πως, αν κάποιος επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα "κονσέρβα-μοντελοκούτι" με το σωστό τρόπο, θα βγάλει καλύτερο ήχο ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ, απ'ότι αν προσπαθήσει να το παίξει "παραδοσιακός" χωρίς τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό είναι τόσο σίγουρο όσο και ο θάνατος. 8)
Τώρα, αν κάποιος παθαίνει αλλεργικό σοκ με την αναφορά λέξεων όπως "Line6", "modeling" κλπ, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι. Θα συνιστούσα ενημέρωση
από πρώτο χέρι για τα σημερινά Line6, Digitech, Fractal, Digidesign και λοιπά μπλιμπλίκια. Αλλιώς μου έρχονται εικόνες μπαρμπάδων μου και ο τρόπος που αντιδρούσαν στην αναφορά των χαρακτηρισμών "αριστερός" και "δεξιός". Πριν από 20+ χρόνια.

;D ;D
Αυτά και δείτε ξανά το disclaimer πάνω πάνω στο post.