Να προσθέσω και εγώ τις 2 δραχμές μου
Προς το παρόν θα έλεγα να μην ασχοληθείς με τα παρακάτω:
- Αν ακούγονται καλύτερα τα πετάλια ή οι πεταλιέρες
- Να φτιάξεις τον δικό σου μοναδικό ήχο που θα σε χαρακτηρίζει σαν κιθαρίστα
- Να προσπαθήσεις να φτιάξεις ακριβώς τον ήχο που ακούς στα cd
Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά που και οι πεταλιέρες σου επιτρέπουν να βγεις live με παραπάνω απο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όλα καλά ακούγονται αν τα ρυθμίσεις σωστά, διαφορές υπάρχουν αλλά δεν είναι οτι το ένα είναι κακό και το άλλο όχι, μέ όλα κάνεις δουλειά.
Να φτιάξεις ήχο ίδιο με τα cd απλά δεν παίζει, ότι ακούς εκεί είναι αποτέλεσμα επαγγελματικής ηχοληψίας, mastering και πολλά άλλα. Ούτε οι ίδιοι οι μουσικοί δεν μπορούν να βγάλουν τον ίδιο ήχο του cd μόνοι τους.
Τον δικό σου ήχο θα τον βρεις αφού μάθεις να χρησιμοποιείς τα όσα έχεις και να προσέχεις μικροδιαφορές μεταξύ πχ δυο συγκεκριμένα εφφέ με την συγκεκριμένη κιθάρα σου, στον συγκεκριμένο ενισχυτή σου κτλ.
Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να πάρεις μια πεταλιέρα (πιο οικονομική λύση σε σχέση με μεμονωμένα πετάλια) η οποία όμως να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και ως μεμονωμένα εφφέ.
Αυτό που με βοήθησε πολύ εμένα είναι ότι απενεργοποιούσα όλα τα άλλα και κράταγα πχ delay, το έβαζα στον ενισχυτή και πείραζα τα κουμπιά για να δω τι κάνει το καθένα. Αν το μάθεις μια φορά, πάνω κάτω όλα μετά είναι ίδια, είτε σε πεταλιέρες είτε σε πετάλια, Πχ στο delay, όλα έχουν feedback, mix, time. Αντίστοιχα για chorus, flanger, phasers, overdrives κτλ. Έτσι μαθαίνεις πως να χειρίζεσαι τα εφφέ και τι θέλεις εσύ στον ήχο σου.
Απλά με την πεταλιέρα τα έχεις όλα μαζεμένα σε πολύ πιο οικονομικό πακέτο από το να τα έπαιρνες ξεχωριστά.
Σε γενικές γραμμές αν μάθεις τα παρακάτω, είσαι οκ για το 99% των rock ήχων, και με αυτή τη σειρά θα πρότεινα να ασχοληθείς και με τα εφφέ
- EQ ενισχυτή
- Distortions/Overdrives
- Reverb (αν έχεις επιλογές πχ. pre-delay time, και όχι απλά ένα knob στον ενισχυτή)
- Delay
και σε δεύτερο χρόνο:
- Chorus (ειδικά σε καθαρά, αλλά και σε βρώμικα)
- Flangers - phasers
Άντε και καλή αρχή!