500 ευρώ για αγορά ενισχυτή

Laney VC15
Ότι πρέπει είναι ο ενισχυτής σου για αυτά που θες, και fx loop έχει αν θες να παίρνεις τον ήχο σου από πεταλιερα, σε τι δεν σε καλύπτει; Ρωτάω για να σου προτείνουμε κάτι πιο ταιριαστό...

Ότι πρέπει είναι ο ενισχυτής σου για αυτά που θες, και fx loop έχει αν θες να παίρνεις τον ήχο σου από πεταλιερα, σε τι δεν σε καλύπτει; Ρωτάω για να σου προτείνουμε κάτι πιο ταιριαστό...
Συμφωνώ ότι ο ενισχυτής που έχω είναι αξιοπρεπέστατος με ωραίο reverb και αξιόλογο καθαρό κανάλι. «Κούμπωνα» και πετάλια overdrive, fuzz και απολάμβανα τον ήχο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και έχω απογοητευτεί. Παλαιότερα το είχα αναφέρει ξανά εδώ.

Ξαφνικά λοιπόν ο ενισχυτής άρχισε να παρουσιάζει έναν βόμβο, ένα παραμορφωμένο ήχο, είτε στο ξεκίνημα, είτε στη διάρκεια του παιξίματος, τόσο στο καθαρό όσο και στο βρώμικο κανάλι. Σημειωτέον παίζω κυρίως με Gibson Les Paul με P90's, αλλά από τον περασμένο χειμώνα και με μία PRS με humbuckers που «σπλιτάρουν», χρησιμοποιώ καλά καλώδια κλπ.

Υπέθεσα ότι θα φταίνε οι λάμπες μετά από 10 χρόνια χρήσης. Κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη και έδωσα τον ενισχυτή για σέρβις σε γνωστό κατάστημα της πόλης που ασχολείται ειδικά με τις λάμπες σε ενισχυτές. Πήρα το μηχάνημα, αλλά πάλι τα ίδια. Είχα μιλήσει με τον τεχνικό που έκανε το σέρβις και με διαβεβαίωσε ότι στον δικό τους χώρο ο ενισχυτής ακουγόταν μια χαρά. Για να μη πολυλογώ βρήκα στην πόλη μου έναν τεχνικό, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο εξουσιοδοτημένος τεχνικός για σέρβις του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΑΚΑ. Του άφησα το μηχάνημα για κανα μήνα. Πήρα την κιθάρα μου, πήγα στο μαγαζί του, όλα καλά. Πάλι τα ίδια όμως όταν παίζω στο σπίτι μου. 9/10 εμφανίζεται ο βόμβος (ανέβασα και το ηχητικό αρχείο για να μου πείτε τη γνώμη σας). Άλλαξα πρίζες στο σπίτι. Ουδεμία βελτίωση! Το επισυναπτόμενο αρχείο είναι από αποψινή προσπάθεια. Τον συνέδεσα απευθείας στη πρίζα (όχι σε πολύπριζο). Δίπλα δεν είχε κάποια άλλη ενεργή ηλεκτρική συσκευή.

Είδα και αποείδα και αγόρασα πριν κανα χρόνο έναν φορητό bοss katana mini κι έτσι μπορώ και «χαίρομαι» τις κιθάρες μου, είτε τις συνδέω μέσω της κάρτας ήχου στο DAW και χρησιμοποιώ το Amplitube, είτε online μέσω BandLab. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω κάποιον solid state ενισχυτή, μήπως και βρω την «υγειά» μου με τον ήχο.

Attachments

Συμφωνώ ότι ο ενισχυτής που έχω είναι αξιοπρεπέστατος με ωραίο reverb και αξιόλογο καθαρό κανάλι. «Κούμπωνα» και πετάλια overdrive, fuzz και απολάμβανα τον ήχο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και έχω απογοητευτεί. Παλαιότερα το είχα αναφέρει ξανά εδώ.

Ξαφνικά λοιπόν ο ενισχυτής άρχισε να παρουσιάζει έναν βόμβο, ένα παραμορφωμένο ήχο, είτε στο ξεκίνημα, είτε στη διάρκεια του παιξίματος, τόσο στο καθαρό όσο και στο βρώμικο κανάλι. Σημειωτέον παίζω κυρίως με Gibson Les Paul με P90's, αλλά από τον περασμένο χειμώνα και με μία PRS με humbuckers που «σπλιτάρουν», χρησιμοποιώ καλά καλώδια κλπ.

Υπέθεσα ότι θα φταίνε οι λάμπες μετά από 10 χρόνια χρήσης. Κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη και έδωσα τον ενισχυτή για σέρβις σε γνωστό κατάστημα της πόλης που ασχολείται ειδικά με τις λάμπες σε ενισχυτές. Πήρα το μηχάνημα, αλλά πάλι τα ίδια. Είχα μιλήσει με τον τεχνικό που έκανε το σέρβις και με διαβεβαίωσε ότι στον δικό τους χώρο ο ενισχυτής ακουγόταν μια χαρά. Για να μη πολυλογώ βρήκα στην πόλη μου έναν τεχνικό, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο εξουσιοδοτημένος τεχνικός για σέρβις του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΑΚΑ. Του άφησα το μηχάνημα για κανα μήνα. Πήρα την κιθάρα μου, πήγα στο μαγαζί του, όλα καλά. Πάλι τα ίδια όμως όταν παίζω στο σπίτι μου. 9/10 εμφανίζεται ο βόμβος (ανέβασα και το ηχητικό αρχείο για να μου πείτε τη γνώμη σας). Άλλαξα πρίζες στο σπίτι. Ουδεμία βελτίωση! Το επισυναπτόμενο αρχείο είναι από αποψινή προσπάθεια. Τον συνέδεσα απευθείας στη πρίζα (όχι σε πολύπριζο). Δίπλα δεν είχε κάποια άλλη ενεργή ηλεκτρική συσκευή.

Είδα και αποείδα και αγόρασα πριν κανα χρόνο έναν φορητό bοss katana mini κι έτσι μπορώ και «χαίρομαι» τις κιθάρες μου, είτε τις συνδέω μέσω της κάρτας ήχου στο DAW και χρησιμοποιώ το Amplitube, είτε online μέσω BandLab. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω κάποιον solid state ενισχυτή, μήπως και βρω την «υγειά» μου με τον ήχο.

Κλασική περίπτωση κακών ηλεκτρικών στο σπίτι. Μπορεί να συνέβη και από μια απλή ζημιά στο δίκτυο της περιοχής.
Ο κατανα μινι προφανώς δεν συνδέεται στην πρίζα, άρα δεν έχεις θέματα. Όποιον και να βάλεις στην πρίζα, θα βγάζει λίγο πολύ βόμβο. Και σπίτι μου έχω θόρυβο. Σε άλλα σπίτια με τον εξοπλισμό μου δεν βγάζουν κιχ οι μονοπηνιοι.

Αυτό που έχει ανεβάσει ο op σαν κλιπ δεν έχει συνεχές hum ή buzz. Ακούγεται σαν πετάλι που έχει τελειώσει η μπαταρία. Πιο πιθανό είναι να είναι θέμα τροφοδοσίας ή να κάτι άλλο μέσα στον ενισχυτή.

Κανε μια δοκιμή: χωρίς να συνδέσεις την κιθάρα, εχει κάποιο θέμα ο ενισχυτής; Κάνει θόρυβο;

Πόσο παλιός είναι ο ενισχυτής; Έχουν αλλαχθεί ποτέ οι μεγάλοι πυκνωτές;

Αυτό που έχει ανεβάσει ο op σαν κλιπ δεν έχει συνεχές hum ή buzz. Ακούγεται σαν πετάλι που έχει τελειώσει η μπαταρία. Πιο πιθανό είναι να είναι θέμα τροφοδοσίας ή να κάτι άλλο μέσα στον ενισχυτή.

Κανε μια δοκιμή: χωρίς να συνδέσεις την κιθάρα, εχει κάποιο θέμα ο ενισχυτής; Κάνει θόρυβο;

Πόσο παλιός είναι ο ενισχυτής; Έχουν αλλαχθεί ποτέ οι μεγάλοι πυκνωτές;
Η' μπαταρία στην κιθαρα με active μαγνητες!

Διάγνωση εξ'αποστάσεως δε μπορούμε να κάνουμε έυκολα, ειδικά αν δεν είναι κάτι προφανές (θέλω να ελπίζω πως αν ήταν, θα το είχαν βρει οι τεχνικοί).

Αλλά αυτό που ακούγεται στο βίντεο δεν είναι θόρυβος τροφοδοσίας, ακούγεται ξεκάθαρα παραμόρφωση στα μπάσα που μπορεί και να είναι blocking distortion, δεν μπορώ να σου πω σίγουρα απο το κλιπ. Κάτι δεν πάει καλά μάλλον στον τελικό ενισχυτή. Θα ξεκινούσα το ψάξιμο απο τους coupling πυκνωτές.

Ο ενισχυτής το κάνει αυτό σχεδόν συνέχεια λες. Το κάνει με το που τον ανοίξεις ή εμφανίζεται μετά απο λίγη ώρα παιξίματος?

Α επίσης πολύ σημαντικό για όποια διάγνωση. Στο κλιπάκι ακούγεται και ο καθαρός ήχος της κιθάρας, με την παραμόρφωση απο πάνω - ο καθαρός ήχος ακούγεται απο τον ενισχυτή ή απλά έπιανες στην ηχογράφηση τον ακουστικό ήχο της κιθάρας στο δωμάτιο?

Μια άλλη λύση είναι, αφού έχεις καβάτζα 500€, παίρνεις έναν καλύτερο και πιο καινούργιο λαμπάτο και πουλάς αυτόν που έχεις και σου μένει και κάτι

Το καλυτερο ειναι να ξεκινησεις το ξοδεμα φερνοντας καναν ηλεκτρολογο τις προκοπης να τσεκαρει γειωσεις και τετοια, διοτι ειναι επικινδυνα πραγματα αυτα, η ασφαλεια πρεπει να εχει προτεραιοτητα παντα.

Το καλυτερο ειναι να ξεκινησεις το ξοδεμα φερνοντας καναν ηλεκτρολογο τις προκοπης να τσεκαρει γειωσεις και τετοια, διοτι ειναι επικινδυνα πραγματα αυτα, η ασφαλεια πρεπει να εχει προτεραιοτητα παντα.

Αυτό ακριβώς. Δεν "γίνεται" ο ενισχυτής να παίζει μια χαρά σε άλλα σπίτια και μαγαζιά τεχνικών και στο δικό σου να τρελαίνεται. Και άλλον ενισχυτή να αγοράσεις, δεν σου εγγυάται κανένας ότι δεν θα έχει τα ίδια θέματα. Εκεί πρέπει να εστιάσεις.

Απόψε δοκίμασα να παίξω με τον ενισχυτή συνδεδεμένο σε άλλη πρίζα του σπιτιού. Άφησα 2-3 λεπτά να ζεσταθεί και ξεκίνησα. Πάλι τα ίδια! Έπαιξα γύρω στο πεντάλεπτο και από τα νεύρα μου κοπάνησα τις χορδές με δύναμη, και ξαφνικά ο ήχος ξεμπούκωσε! Άρχισα να πειραματίζομαι με το καθαρό και το βρώμικό κανάλι, όλα νορμάλ, με εξαίρεση το reverb που το γύρισα μέχρι το 10, αλλά δεν άκουγα αυτή τη χαρακτηριστική αντήχηση. «Κούμπωσα» πάνω την πεταλιέρα τη BOSS και δεν είχα πρόβλημα. Ηχογράφησα πρόχειρα κάτι με το κινητό (τα επισύναψα). Απλά αυτό που παρατήρησα είναι το εξής: Μετά από 30 λεπτά παιξίματος ένιωθα έντονη ζέστη από τον ενισχυτή. Έβαλα το χέρι μου στο πίσω μέρος και ήταν πολύ ζεστό. Είναι αυτό φυσιολογικό;

Αναφορικά με τον ηλεκτρολόγο... Το πρωί τηλεφώνησα σε έναν μάστορα να έρθει να δει το σπίτι. Νέος άνθρωπος. Με ρώτησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω και του τα είπα εν ολίγοις. Όταν με ρώτησε σχετικά με το εάν οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν δίχως βόμβο και στην απάντησή μου ότι δεν έχουν πρόβλημα, τότε ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Κατάλαβα ότι θεώρησε πως ο ενισχυτής έχει το πρόβλημα.

Attachments

Φαινόταν απο το πρώτο κλιπ που ποσταρες, δεν είναι θέμα ρεύματος του σπιτιού. Στον ενισχυτή είναι το θέμα, θα επανέλθω με το που προλαβω με μερικά πράγματα που μπορείς να τσεκαρεις... είναι κρίμα να τον έχεις και να μη μπορείς να τον ευχαριστηθεις.

Ασχετα απο τα ρεύματα που σε αυτη την χωρα εχουν θέματα λές και ειμαστε σε καμιά χωρα της αφρικής,ο ενισχυτής που έχεις είναι ένα πρόβλημα απο μόνος του,με την υπερθέρμανση σαν ενα απο τα γνωστότερα του προβλήματα και την αλλαγή τροφοδοτικού να ακολουθεί επίσης κοντά.Μην βάζει τιποτα στο fx loop εχει και εκεί αρκετά θέματα.Το οτι βάρεσες με δυναμη και ξεμπούκωσε,είναι πολύ πιθανόν απο λυχνία,είμαι σιγουρος οτι και εκεί θα εχει θέμα,οι τεχνικοί που τον είδαν,η σε κοροίδευαν καθώς ενας εμπειρος τεχνικός ξερει τα θέματα του,οι είναι άσχετοι κάτι επίσης πολύ πιθανό
Αυτά ήταν τα καλά νέα
Στα κακά τώρα.
Δωσε τα 500 μαζί με ότι πάρεις απο την πώληση αυτού του κουτιού προβλημάτων,ναι μην με κοιτάς καθόλου,πρίν αρχίσει και άλλα κόλπα,μην ξαναδώσεις ουτε ενα ευρω για τσεκάρισμα/επισκευή και δώστα όλα μαζί να πάρεις έναν,μην φανταστείς οτι θα είναι αρκετά καλύτερος σε αυτά τα χρήματα,αλλά θα είναι κάπως της προκοπής και όχι solid state γιατί η λάμπα σου δείχνει τον δρόμο που περπατάει το βράδυ ενας κιθαρίστας με αξιοπρέπεια,για να αποφύγει τους κακοτράχαλους δρόμους που μετατρέπουν φυσιολογικούς ανθρώπους σε παίκτες της τζαζ η μπασίστες.
Μακριά απο εμάς,θεέ μου φύλαξε.

ναι μην με κοιτάς καθόλου
4741c052d36c351fabed15399cfece17.gif

Άντε, πάρτον εσύ που είσαι και καλό παιδί και δικός μας άνθρωπος, γιατί μου τον καρδούλωσε και έκτος συμφορουμίτης τις προάλλες, και που ξέρεις, μπορεί καμιά μέρα να πάρω και καμία προσφορά εκτός από καρδούλες αγάπη μόνο... 😅

Αυτός είναι όντως μιά θαυμάσια επιλογή και μερικά λόγια για τον εν λόγο ενισχυτή,ο οποίος όταν παρουσιάστηκε από την ομάδα ανάπτυξης στον CEO της Fender και ανακοινώθηκε το όνομα Bassbreaker,έβαλε τα γυαλιά του,έβγαλε το μπροστινό κάλυμα του μεγαφώνου και βλέποντας ένα V 12 κουμπωμένο μέσα,γύρισε και τους ρώτησε,Bass...και σας προσλάβαμε απο την Mesa/Boogie?

Ξαναλέω πως η διάγνωση εξ αποστάσεως είναι ολίγον τι μαντική παρά σοβαρή δουλειά, αλλά με βάση αυτά που μας λές έχουμε και λέμε:

Αυτό που ακούγεται στο πρώτο κλιπάκι δεν είναι βόμβος απο κακή παροχή ρεύματος ή απο θέμα στην τροφοδοσία, είναι παραμόρφωση απο λυχνία που δυσλειτουργεί. Πιθανότατα στον τελικό, μια απο τις δυο EL84. Κάτι πάει στραβά με το bias τους, μπορεί να έχεις κάποιο screen ή grid leak resistor που έχει αποδημήσει εις κυριον (ή ετοιμάζεται, και αλλάζει τιμή με το που ζεσταθεί) και τις κάνει να τρελάινονται. Mπορεί επίσης να φταίει το socket της λυχνίας, με τα χρόνια και τη ζέστη να έχει γίνει intermittent - μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Μιας και λες οτι με το ξαφνικο δυνατό παίξιμο (βλέπε: ταρακούνημα) επανήλθε, μου ακούγεται πιο πιθανό να υπάρχει intermittent επαφή στη βάση της λυχνίας παρά να έχει καεί το screen resistor.

Σχετικά με τη θερμοκρασία, είναι λογικό να ζεσταίνεται ο ενισχυτής με τη χρήση. Αλλά αν παρατήρησες ότι ζεσταίνεται πολύ παραπάνω απ'οτι συνήθως τότε πάει να πει ότι κάτι (πιθανότατα κάποια απο τις EL84) τραβάει παραπάνω ρεύμα απ'οτι θα έπρεπε. Ξανά, μας πάει στους πάνω υπόπτους που απορυθμίζουν το bias των τελικών.

Γενικά ο συνδυασμός κλασοπαραμόρφωσης και έντονης ζέστης δείχνει σαν ύποπτο ένα τελικό στάδιο όπου η μια εκ των δυο EL84 δυσλειτουργεί. Το θέμα είναι τί το προκαλέι αυτό, και κυρίως γιατί ενώ τον είδαν τον ενισχυτή 2 τεχνικοί δεν εντοπίσαν θέμα.

Για κανέναν απολύτως λόγο δεν ανοίγεις τον ενισχυτή να βάλεις χέρι μέσα.

Μπορείς να δοκιμάσεις όμως τα εξής:

'Οταν ο ενισχυτής κάνει τα κουλά του και βγάζει αυτό το απαράδεκτο distortion, κοίτα τις τελικές και δες αν μια εκ των δυο λάμπει κόκκινη πολύ πιο έντονα απο την άλλη. Αν φαίνονται και οι δυο οκ, πάρε ένα μολυβάκι και χτύπα τις ελαφρά και δες αν ο κρότος ακούγεται μέσα απο τον ενισχυτή και κατα πόσο (αν πχ ακούγεται έντονα απο τη μια και καθόλου απο την άλλη).

Μετά, αν έχεις κάποια κάρτα ήχου και μπορείς να ηχογραφήσεις, πάρε έξοδο απο το FX SEND του ενισχυτή και ηχογράφησε όταν ο ενισχυτής παρουσιάζει το σφάλμα - τσέκαρε αν ο ήχος που έγραψες έχει την ίδια παραμόρφωση ή οχι. 'Ετσι θα ξέρουμε αν το θέμα όντως προκύπτει στον τελικό ή πρωτύτερα.

Μπορείς να δοκιμάσεις όμως τα εξής:

'Οταν ο ενισχυτής κάνει τα κουλά του και βγάζει αυτό το απαράδεκτο distortion, κοίτα τις τελικές και δες αν μια εκ των δυο λάμπει κόκκινη πολύ πιο έντονα απο την άλλη. Αν φαίνονται και οι δυο οκ, πάρε ένα μολυβάκι και χτύπα τις ελαφρά και δες αν ο κρότος ακούγεται μέσα απο τον ενισχυτή και κατα πόσο (αν πχ ακούγεται έντονα απο τη μια και καθόλου απο την άλλη).
Πιστεύω όπως και εσύ,οτι 2 διαφορετικοί τεχνικοί το έχουν κάνει ήδη.
Πιθανότατα στον τελικό, μια απο τις δυο EL84. Κάτι πάει στραβά με το bias τους, μπορεί να έχεις κάποιο screen ή grid leak resistor που έχει αποδημήσει εις κυριον (ή ετοιμάζεται, και αλλάζει τιμή με το που ζεσταθεί) και τις κάνει να τρελάινονται
Μία αντίσταση σε αυτό το sector που αλλάζει τιμή δεν θεραπεύεται με ταρακούνημα,ποσο μάλλον να εχει αποδημήσει που το πρόβλημα θα ηταν μόνιμο.
Mπορεί επίσης να φταίει το socket της λυχνίας, με τα χρόνια και τη ζέστη να έχει γίνει intermittent - μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Μιας και λες οτι με το ξαφνικο δυνατό παίξιμο (βλέπε: ταρακούνημα) επανήλθε, μου ακούγεται πιο πιθανό να υπάρχει intermittent επαφή στη βάση της λυχνίας
Ενα Socket/pin contact η μια ραγισμένη κόλληση σε αυτό διορθώνεται με κραδασμό προσωρινά,πιστεύω οτι θα το τσέκαραν οι τεχνικοί και με μέτριση/οπτικά,οι μεγαλυτερες πιθανότητες είναι εδώ,αλλά εχω μια αμφιβολία στο αν τσέκαρε κανείς την τροφοδοσία και το filtering.
Μετά, αν έχεις κάποια κάρτα ήχου και μπορείς να ηχογραφήσεις, πάρε έξοδο απο το FX SEND του ενισχυτή και ηχογράφησε όταν ο ενισχυτής παρουσιάζει το σφάλμα - τσέκαρε αν ο ήχος που έγραψες έχει την ίδια παραμόρφωση ή οχι. 'Ετσι θα ξέρουμε αν το θέμα όντως προκύπτει στον τελικό ή πρωτύτερα.
Η πολύ απλά μπορεί να δεί αν ο θορυβος/παραμόρφωση ακολουθεί το Volume.

Κύριοι,ο άνθρωπος πήρε έναν προβληματικό φτηνό ενισχυτή,ο οποίος ταλαιπώρησε και γνωστό μου για ένα διάστημα και ψάχνοντας τότε σε διάφορα forum βρήκαμε μαζικά προβλήματα,η ίδια η εταιρία είχε κάνει μιά αναφορά σε παρτίδα με ελατωματικούς διακόπτες,ο Dixie τον έχει πάει 2 φορές σε διαφορετικούς τεχνικούς,εχει αλλάξει πρίζες στο σπίτι λόγο αυτού και αποτελεί ηθικό μας χρέος,πρίν πάρει την απόφαση να μετακομήσει δίπλα σε φράγμα για να έχει σταθερή ηλεκτρική ενέργεια μπάς και παίξει αυτή η κουνελιάστρα,να του προτείνουμε εναν ωραίο,καθώς πρέπει,λαμπάτο ενισχυτή με όσο το δυνατότερο γίνεται λιγότερα προβλήματα.

Ξεκινάω πρώτος.
VOX ac10c1,τον έχω εγώ.
Μόλις είχε κυκλοφορήσει.
Μήν τον πάρεις,αν δέν θές να παίζεις με το κατσαβίδι στο στόμα.
Κακές κινέζικες λάμπες απο το εργοστάσιο,κλειστός πίσω,όλα κοντά στο μεγάφωνο,με λίγη ένταση μετατρέπεται σε κουδουνίστρα μικρού παιδιού,ενώ σε προγραμματισμένες εργασίες μπέρδεψα το κατσαβιδι με το κολλητήρι και έμοιαζα μια εβδομάδα με τον Mickey Rourke,με αλλαγή μεγαφώνου ήρθε εκεί που ήθελα κάτι που θα είχα γλυτώσει αν εξ αρχής είχα αγοράσει έναν παλιό,καλό μεταχειρισμένο AC15 που είναι και καλυτερος σε ήχο και δέν είναι όλα κοντά ωστε και ενα προβλημα να προκείψει να μπορεί να διορθωθεί εύκολα από εναν τεχνικό.
Ηχος κλασικός,πάει και με κοστούμι και με σκισμένα τζίν,αν δέν θές επικλήσεις αρχαίων πνευμάτων και πανώλη σε όλη την επικράτεια,θα σε καλύψει.
Φτηνοί σχετικά μεταχειρισμένοι,απο τους μεταγενέστερους ο AC15C1X είναι αξιοπρεπέστατος.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back