- Πόντοι
- 218
Laney VC15Ποιο λάμπατο έχεις ήδη;
Laney VC15Ποιο λάμπατο έχεις ήδη;
Ότι πρέπει είναι ο ενισχυτής σου για αυτά που θες, και fx loop έχει αν θες να παίρνεις τον ήχο σου από πεταλιερα, σε τι δεν σε καλύπτει; Ρωτάω για να σου προτείνουμε κάτι πιο ταιριαστό...Laney VC15
Συμφωνώ ότι ο ενισχυτής που έχω είναι αξιοπρεπέστατος με ωραίο reverb και αξιόλογο καθαρό κανάλι. «Κούμπωνα» και πετάλια overdrive, fuzz και απολάμβανα τον ήχο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και έχω απογοητευτεί. Παλαιότερα το είχα αναφέρει ξανά εδώ.Ότι πρέπει είναι ο ενισχυτής σου για αυτά που θες, και fx loop έχει αν θες να παίρνεις τον ήχο σου από πεταλιερα, σε τι δεν σε καλύπτει; Ρωτάω για να σου προτείνουμε κάτι πιο ταιριαστό...
Συμφωνώ ότι ο ενισχυτής που έχω είναι αξιοπρεπέστατος με ωραίο reverb και αξιόλογο καθαρό κανάλι. «Κούμπωνα» και πετάλια overdrive, fuzz και απολάμβανα τον ήχο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και έχω απογοητευτεί. Παλαιότερα το είχα αναφέρει ξανά εδώ.
Ξαφνικά λοιπόν ο ενισχυτής άρχισε να παρουσιάζει έναν βόμβο, ένα παραμορφωμένο ήχο, είτε στο ξεκίνημα, είτε στη διάρκεια του παιξίματος, τόσο στο καθαρό όσο και στο βρώμικο κανάλι. Σημειωτέον παίζω κυρίως με Gibson Les Paul με P90's, αλλά από τον περασμένο χειμώνα και με μία PRS με humbuckers που «σπλιτάρουν», χρησιμοποιώ καλά καλώδια κλπ.
Υπέθεσα ότι θα φταίνε οι λάμπες μετά από 10 χρόνια χρήσης. Κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη και έδωσα τον ενισχυτή για σέρβις σε γνωστό κατάστημα της πόλης που ασχολείται ειδικά με τις λάμπες σε ενισχυτές. Πήρα το μηχάνημα, αλλά πάλι τα ίδια. Είχα μιλήσει με τον τεχνικό που έκανε το σέρβις και με διαβεβαίωσε ότι στον δικό τους χώρο ο ενισχυτής ακουγόταν μια χαρά. Για να μη πολυλογώ βρήκα στην πόλη μου έναν τεχνικό, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο εξουσιοδοτημένος τεχνικός για σέρβις του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΑΚΑ. Του άφησα το μηχάνημα για κανα μήνα. Πήρα την κιθάρα μου, πήγα στο μαγαζί του, όλα καλά. Πάλι τα ίδια όμως όταν παίζω στο σπίτι μου. 9/10 εμφανίζεται ο βόμβος (ανέβασα και το ηχητικό αρχείο για να μου πείτε τη γνώμη σας). Άλλαξα πρίζες στο σπίτι. Ουδεμία βελτίωση! Το επισυναπτόμενο αρχείο είναι από αποψινή προσπάθεια. Τον συνέδεσα απευθείας στη πρίζα (όχι σε πολύπριζο). Δίπλα δεν είχε κάποια άλλη ενεργή ηλεκτρική συσκευή.
Είδα και αποείδα και αγόρασα πριν κανα χρόνο έναν φορητό bοss katana mini κι έτσι μπορώ και «χαίρομαι» τις κιθάρες μου, είτε τις συνδέω μέσω της κάρτας ήχου στο DAW και χρησιμοποιώ το Amplitube, είτε online μέσω BandLab. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω κάποιον solid state ενισχυτή, μήπως και βρω την «υγειά» μου με τον ήχο.
Η' μπαταρία στην κιθαρα με active μαγνητες!Αυτό που έχει ανεβάσει ο op σαν κλιπ δεν έχει συνεχές hum ή buzz. Ακούγεται σαν πετάλι που έχει τελειώσει η μπαταρία. Πιο πιθανό είναι να είναι θέμα τροφοδοσίας ή να κάτι άλλο μέσα στον ενισχυτή.
Κανε μια δοκιμή: χωρίς να συνδέσεις την κιθάρα, εχει κάποιο θέμα ο ενισχυτής; Κάνει θόρυβο;
Πόσο παλιός είναι ο ενισχυτής; Έχουν αλλαχθεί ποτέ οι μεγάλοι πυκνωτές;
Το καλυτερο ειναι να ξεκινησεις το ξοδεμα φερνοντας καναν ηλεκτρολογο τις προκοπης να τσεκαρει γειωσεις και τετοια, διοτι ειναι επικινδυνα πραγματα αυτα, η ασφαλεια πρεπει να εχει προτεραιοτητα παντα.
ναι μην με κοιτάς καθόλου
Πιστεύω όπως και εσύ,οτι 2 διαφορετικοί τεχνικοί το έχουν κάνει ήδη.Μπορείς να δοκιμάσεις όμως τα εξής:
'Οταν ο ενισχυτής κάνει τα κουλά του και βγάζει αυτό το απαράδεκτο distortion, κοίτα τις τελικές και δες αν μια εκ των δυο λάμπει κόκκινη πολύ πιο έντονα απο την άλλη. Αν φαίνονται και οι δυο οκ, πάρε ένα μολυβάκι και χτύπα τις ελαφρά και δες αν ο κρότος ακούγεται μέσα απο τον ενισχυτή και κατα πόσο (αν πχ ακούγεται έντονα απο τη μια και καθόλου απο την άλλη).
Μία αντίσταση σε αυτό το sector που αλλάζει τιμή δεν θεραπεύεται με ταρακούνημα,ποσο μάλλον να εχει αποδημήσει που το πρόβλημα θα ηταν μόνιμο.Πιθανότατα στον τελικό, μια απο τις δυο EL84. Κάτι πάει στραβά με το bias τους, μπορεί να έχεις κάποιο screen ή grid leak resistor που έχει αποδημήσει εις κυριον (ή ετοιμάζεται, και αλλάζει τιμή με το που ζεσταθεί) και τις κάνει να τρελάινονται
Ενα Socket/pin contact η μια ραγισμένη κόλληση σε αυτό διορθώνεται με κραδασμό προσωρινά,πιστεύω οτι θα το τσέκαραν οι τεχνικοί και με μέτριση/οπτικά,οι μεγαλυτερες πιθανότητες είναι εδώ,αλλά εχω μια αμφιβολία στο αν τσέκαρε κανείς την τροφοδοσία και το filtering.Mπορεί επίσης να φταίει το socket της λυχνίας, με τα χρόνια και τη ζέστη να έχει γίνει intermittent - μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Μιας και λες οτι με το ξαφνικο δυνατό παίξιμο (βλέπε: ταρακούνημα) επανήλθε, μου ακούγεται πιο πιθανό να υπάρχει intermittent επαφή στη βάση της λυχνίας
Η πολύ απλά μπορεί να δεί αν ο θορυβος/παραμόρφωση ακολουθεί το Volume.Μετά, αν έχεις κάποια κάρτα ήχου και μπορείς να ηχογραφήσεις, πάρε έξοδο απο το FX SEND του ενισχυτή και ηχογράφησε όταν ο ενισχυτής παρουσιάζει το σφάλμα - τσέκαρε αν ο ήχος που έγραψες έχει την ίδια παραμόρφωση ή οχι. 'Ετσι θα ξέρουμε αν το θέμα όντως προκύπτει στον τελικό ή πρωτύτερα.