- Πόντοι
- 963
Πολύ μεγάλη κοινωνιολογική ανάλυση και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες πάνω σε αυτές τις παραγράφους και μόνο.Απ' όσο θυμάμαι, το noiz φτιάχτηκε και άνθισε σε μία περίοδο οικονομικής ευφορίας, καθώς ένα ταλαιπωρημένο κοινό μουσικών (ταλαιπωρημένο από τις εμπορικές πρακτικές διαφόρων μουσικών οίκων στην Ελλάδα), συναντήθηκε έχοντας χρήματα στην τσέπη του και - επιτέλους - ένα διεθνές πολυκατάστημα μουσικών οργάνων που τον σεβόταν και καθιστούσε το όνειρο απόκτησης σοβαρού εξοπλισμού, ρεαλιστικό.
Πάνω στην κοινή βάση πεποιθήσεων ότι η τοπική αγορά μουσικών οργάνων και ηχητικού εξοπλισμού είχε πολύ σοβαρά θέματα, κτίστηκαν διαφωνίες, καυγάδες, αντιλογίες (ναι) αλλά κυρίως κτίστηκε η αντίληψη ότι μπορούσε κάποιος να δώσει χρήματα που να πιάσουν τόπο.
Οι καθαρά μουσικές συζητήσεις είχαν πάντα δεύτερο ρόλο, αντίθετα, οι συζητήσεις για κιθάρες, μικρόφωνα, προγράμματα κλπ είχαν πάντα τον πρώτο ρόλο. Και αυτές προϋποθέτουν χρήματα.
Αν θες τη δική μου ιστορική ανάλυση για τα πρώτα χρόνια, που δεν ξέρω αν τα πρόλαβες, η αρχική επιτυχία του noiz ήταν ότι επρόκειτο για ένα site απολύτως inclusive. Καθώς μεγάλωνε και αποκτούσε κάποιο κύρος κάποιοι την είχαν δει ήδη "παλιοί φαντάροι", υπήρχαν εσωτερικά χαζοαστειάκια στα threads που άνοιγαν πιο καινούργια μέλη. Στην πορεία αυτό εκτροχιάστηκε και το site σου επέτρεπε ακόμη και να φτιάξεις usernames και υπογραφές που τρολάρουν άλλα μέλη. Το site είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται πιο εχθρικό, λιγότερο inclusive.
Καθώς το club έκλεινε, η αίσθηση ιδιοκτησίας των παλιών μεγάλωνε και παραγνωριστήκαμε, ξεκίνησαν και οι προσβολές και τα ξεκατινιάσματα και το site ξεκίνησε να γίνεται και πιο απωθητικό για τον μέσο άνθρωπο που δε συμμετέχει σε fora για να βγάζει την κοινωνιοπάθειά του. Εστώ κι αν δεν αφορούσαν εμένα οι προσβολές, ένιωθα την κριτζιά καθώς χάζευα τα threads.
Επίσης υπήρχαν μέλη με πολύ ελεύθερο χρόνο που μονοπωλούσαν όλα τα threads κάνοντας τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια blanket statements χωρίς να ξέρουν πάντα για τί μιλάνε και σε ένα κλίμα χαβαλέ (ποιος ξέρει, ίσως υπολογίζοντας ότι ο άλλος έχει την κριτική ικανότητα να μην τους πάρει στα σοβαρά

Οι πολιτικές συζητήσεις ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Εκεί εγώ αποχώρησα για καμιά δεκαετία γιατί έμπαινα λίγο να αποτοξινωθώ σε κάνα μουσικό κι έβλεπα τα ίδια και χειρότερα (οκ εξαιρώ το twitter που απλά άγνωστοι βρίζουν αγνώστους). Εκεί βέβαια το noiz έγινε και εξαιρετικά αντιπαθητικό σε πααααααααααρα πολύ κόσμο, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι μουσικοί (φίλοι μου τουλάχιστον) ανήκουν κατά βάσει σε διαφορετικό στρατόπεδο από αυτό που κυριαρχούσε στα εδώ threads.
Αυτά δεν τα λέω τώρα ως μετά Χριστόν προφήτης. Το τί συνέβαινε και την κατάληξη που θα είχε τα είχα γράψει και τότε.
Εnd of part one ?