Tσεκαρε πρωτα αν ο μαγνητης μπορει να παιξει χωρις μπαταρια!!kafetzis είπε:Απ'ότι βλέπω εδω πέρα,από τον μαγνήτη,βγαίνει ένα μαύρο καλώδιο που γειώνεται στο treble του eq (οπότε αυτό το πετάω) και ένα παχύ κόκκινο καλώδιο το οποίο χωρίζεται σε:ένα μαύρο που γειώνεται στο volume, ένα κόκκινο που με τη σειρά του και αυτό χωρίζεται σε δύο κόκκινα που πάνε,το ένα στη τροφοδοσία της προενίσχυσης και το άλλο στη μπαταρία,
Το καλώδιο του μαγνήτη είναι το χοντρό κόκκινο που βγάζει σε 3:ένα μαύρο,ένα κόκκινο και ένα άσπρο.Και βγαίνει και ένα ακόμη μαύρο καλώδιο απο το cavity(κάτω απο τον μαγνήτη που είναι κολλημένο σε μία μεταλλική πλακέτα) που σίγουρα είναι η γείωση.Το πράσινο καλώδιο δεξιά-δεξιά λογικά είναι η γείωση από το bridge και τα 2 καλώδια ακριβώς δεξιά απο το πράσινο (το κόκκινο και το μαύρο δηλαδή) βγαίνουν από την μπαταρία.Το θέμα είναι τι κολλάω που....kwstas79 είπε:Ο μαγνήτης πόσα καλώδια έχει; Μπορείς να βρεις ένα πολύμετρο και να μετρήσεις την έξοδο του;
Ο μαγνήτης είναι παθητικός στάνταρ...Στάνταρ όμως!!!Δηλαδή,το ξέρω...Θα μας σκασεις βρε καφετζη... ;D
Οταν λεω ανεβασε φωτο,δεν εννοω μια (και θεοθωλη ;D) ουτε μονο...τα μισα!!
Αυτο που θελω να δω ειναι αν ο μαγνητης ειναι οντως passive (νομιζω οτι αυτο γραφτηκε σε καποιο προηγουμενο ποστ) ή και αυτος ειναι "εξαρτημενος" απο την μπαταρια...(αφου καλώδιο του πηγαινε στην μπαταρια..)
Παρε το βισμα που παει στον ενισχυτη σου,και βαλε πανω του (με το χερι) τη γειωση του μαγνητη στο πλην (-) του βισματος,και δοκιμασε στο tip του βισματος τα αλλα 2,
(ενα τη φορα) να δουμε αν ο μαγνητης δουλευει ως παθητικος!!
Μετα,βλεπουμε και τη συνεχεια...
Οκ,αφου ειναι στανταρ,..τοτε:kafetzis είπε:Ο μαγνήτης είναι παθητικός στάνταρ...Στάνταρ όμως!!!Δηλαδή,το ξέρω...
Αλλά πες μου ρε yann...Σχετικά με τις προηγούμενες μου ερωτήσεις με τα ποτενσιόμετρα...Σε παρακαλώ απάντησε μου γιατί είναι το μόνο που έχω απορία...(καλά είναι και μερικά ακόμα...)
Οπότε...Στάνταρ θα πάρω 500άρια ποτενσιόμετρα!Θα τα κάνω αυτά που μου είπες και πριν το δοκιμάσω θα βγάλω και μία φωτο να μου πεις και εσύ την γνώμη σου!Thanx για μια ακόμη φορά yann!!yann είπε:Οκ,αφου ειναι στανταρ,..τοτε:
Απο το κοκκινο χοντρο,κολλησε το μαυρο πανω σε ενα απο τα 2 καινουρια 500αρια,
και τα αλλα 2 (καλωδιακια του μαγνητη) δοκιμασε τα (αλλαζουν τα χρωματα απο κατ/στη σε κατ/στη).
Το ενα θα μπει στην εισοδο του vol. (οπως στο σχεδιο σου) και το αλλο στη γειωση μαζι με το μαυρο.Δες μονο ποιο ειναι το σωστο...
Πανω στο vol. και το χοντρο της γειωσης απο την πλακα,και για σιγουρια περνα και αλλο ενα κομματι χοντρο απ'το vol. στο tone και απο κει στο πλην του Jack...
(τωρα θα μου πεις,..o Jack εχει μονο συν and lives everywhere... ;D )
Εντιτ.
Αν ειναι στανταρ παθητικος ο μαγνητης...θα δουλεψει!
Thanx once again yann!yann είπε:Aκομα δεν τα πηρες? ??? >;D
Δηλαδη αμα σου παραγγειλω καφε,ποτε θα μου τον φερεις?? :;D
Vol και tone ειναι ιδια,η καλωδιωση κανει τη διαφορα,(το βλεπεις και στα σχεδια)!
Αστα τα 50 και 25 και ακτιβ,αυτα ειναι για...ηλεκτρονικους! ;D
marathon είπε:Καφετζή, επειδή παιδεύεσαι ήδη 10 σελίδες...αμάν πιά. Πήγαινε το μπάσο στον Yann...και πληρώνω εγώ την επισκευή.!!!! Θα πάθεις καμμιά ηλεκτροπληξία στο τέλος.
Μεχρι στιγμης το'χεις χαλασει μονο... ;D ;Dkafetzis είπε:![]()
Τι λες τώρα????Είσαι σοβαρός???Τώρα που έχω πωρωθεί που το φτιάχνω μόνος μου???
Τωρα καταλαβα γιατι το'καψε...Καφετζή, επειδή παιδεύεσαι ήδη 10 σελίδες...αμάν πιά. Πήγαινε το μπάσο στον Yann...και πληρώνω εγώ την επισκευή.!!!! Θα πάθεις καμμιά ηλεκτροπληξία στο τέλος.
Πωωωωω.....Σωστός????Δεν το είχα σκεφτεί....Ωραίος ρε φίλε thnx!!kwstas79 είπε:Αν δεν χρησιμοποιείς ποτέ το volume και το tone του μπάσου, μπορείς να κολλήσεις κατευθείαν τον μαγνήτη στο output jack και να είσαι κομπλέ. Το έχω κάνει σε μια κόπια presicion που έχω.
Mην ανοιξεις τις τρυπες!! Καλυτερα να βρεις ποτ που να χωραει!kafetzis είπε:Και επιστρέφω με ακόμα μία απορία...Τελικά βρήκα ποτενσιόμετρα τα οποία...ΔΕΝ χωράγανε στις τρύπες του μπάσου,οπότε η μόνη λύση είναι να το "σκάψω", που γενικότερα έχω ένα θέμα διότι το μπάσο είναι φτιαγμένο όχι απο ξύλο αλλά απο luthite (το οποίο δεν ξέρω καν τι είναι...)
Anyway,σκεφτόμουν τις προάλλες οτι και να βάλω τα ίδια ποτενσιόμετρα πανω δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα διότι:
-Τα ποτενσιόμετρα έχουν μέσα μία αντισταση σωστά??Όταν το knob είναι στο μηδέν η αντισταση είναι στο τέρμα.Όταν το knob είναι στο 10 η αντίσταση είναι στο μηδέν.Εφόσον το volume εγώ το έχω πάντα στο 10 πιστεύω οτι δεν θα υπάρχει καμία διαφορα!Το ιδιο και για το tone.
Πείτε μου αν κάνω λάθος πουθενά ή αν υπάρχει ρίσκο να κάψω τίποτα,αφού αντί για 500αρι ποτενσιόμετρο που χρειάζεται εχω θα βάλω το 50αρι που είχε!
Ναι το μαυρο ειναι η θωρακιση του μαγνητη και το ασπρο το (-) του πηνιου. Ασπρο και μαυρο θα τα κολλησεις μαζι στο ποτ που κολλησες και το καλωδιο της γεφυρας. Το κοκκινο στο jack και απο το (-) του jack ενα καλωδιο που θα παει στο καπακι του ποτ. Εισαι ετοιμος!EDIT:Λοιπόν,μόλις έκανα τις κολλήσεις!Από τον μαγνήτη,βγαίνουν 3 καλώδια...1 άσπρο,ένα κόκκινο και ένα μαύρο.Έχω καταλήξει οτι το μαύρο είναι η γείωση και το κόκκινο είναι το + αλλά δεν ξέρω τι είναι το άσπρο μιας και αυτό πήγαινε στην πρωην-προενίσχυση(ζωή σε μας!).Οπότε έχω βάλει το μαύρο κατευθείαν στο - του jack και το κόκκινο στο + του jack(ή τουλάχιστον έτσι νομίζω!!) αλλά το λευκό το έχω αφήσει στον αέρα!
Επίσης έχω γειώσει το καλώδιο που φεύγει απο την πλακέτα κάτω απο τον μαγνήτη,σε ένα από τα ποτενσιόμετρα...στο οποίο έχω επίσης γειώσει και το καλώδιο που φεύγει απο το bridge!
Έχω κάνει τίποτα λάθος???Το άσπρο καλώδιο τι να το κάνω???