Δε θέλω να σας την πω, αλλά θέλετε να την ακουσετε. Υπάρχουν και κιθάρες που ΔΕΝ ξεκουρδίζονται..
Προβολή συνημμένου 53285
Εντερινες βαζεις κ σε αυτες? Εχω ακουσει δεν ξεκουρδιζονται.Strat και ακουστική Γιαμαχα κουρδίζω όταν αλλάζω χορδές και καμιά φορά μπορεί να πειράξω κανένα κλειδί επειδή μου φάνηκε κάτι αλλά συνήθως είναι η ιδέα μου
Αυτο λες εσυ; Εδω η μαρτιν πουλαει κιθαρα σε τιμη φεραρι με ενα βαγονακι μονο.Εντωμεταξύ αυτές η κιθάρες που δεν ξεκουρδίζουν δεν ιντοναρουν κιόλας γιατί ο θεός LEO δεν σκέφτηκε από την αρχή να βάλει 6 βαγονάκια αλλά τρία... Και κάποιοι μύστες κολλήσανε με 3 βαγονάκια... ενώ ο άνθρωπος τη διόρθωσε την χαζομάρα του λίγα χρόνια αργότερα
Χρησιμοποιώ το boss app στο κινητό μου, μέχρι να πάρω strobe tuner.Χρησιμοποιώ το Τune app της Fender που αν και τίμιο δεν αναγράφει για +/- cents tuning accuracy (ακρίβεια κουρδίσματος).
(ίσως 1 μέχρι 3 cents σύμφωνα με το γκούγκλη). Σίγουρα δεν είναι πολύ λεπτομερές.
Έτσι σκέφτομαι για upgrade με το Strobe της Peterson που γράφει για +/- 0.1 cent. Φαίνεται υπεραρκετό τόσο για ρύθμιση intonation όσο και για τελικό κούρδισμα.
(όπου 1 cent = 1/100 του ημιτονίου)
Στην χειρότερη δυνατή περίπτωση με το Strobe ας πούμε πως κουρδίζω για κάθε διαδοχική ανοιχτή χορδή +0.4 cent (5 φορές το ίδιο λάθος) και intonation στην καντίνι Μι επίσης +0.4 cent στο 12ο τάστο.
Άρα 6 συνεχόμενες "διέσεις" για συνολικό λάθος +2.4 cents μεταξύ ανοιχτής μπάσας Μι και 3 οκτάβες ψηλότερα στην καντίνι στο 12ο τάστο.
(Αυτό ήταν σαν επίτηδες να θέλω να κουρδίσω λίγο φάλτσα. Με πιο προσεκτικό, υπομονετικό, κούρδισμα μπορεί η διαφορά να πέσει πιο χαμηλά φυσικά.)
Έρευνες δείχνουν πως 5-6 cents είναι ο μέσος όρος για το ανθρώπινο αυτί να εντοπίσει την ελάχιστη αντιληπτή διαφορά. Αλλά για τους μουσικούς και ειδικά σε γνώριμα τους όργανα μπορεί να πέσει μέχρι και 1-2 cents.
Οπότε ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση πιο πάνω σίγουρα δεν είναι καταστροφικό, αλλά ίσως γίνει αντιληπτό στα πιο ευαίσθητα αυτιά.
Εσείς με τι tuning accuracy κουρδίζετε? Το ίδιο για intonation και για το τελικό κούρδισμα? Είστε ευχαριστημένοι?
Δεν νομίζω ότι οι πρωτάρηδες κουρδίζουν με το αφτί... Τα κουρδιστήρια είναι χαρακτηριστικό των πρωτάρηδων... ειδικά αυτά που δεν είναι καν χρωματικά αλλά κουρδίζουν μόνο στις 6 νότες το στάνταρ κουρδίσματος και σου λένε κιόλας ''τη μι τη χοντρή!''Να κάνω αναλογία:
Ένας πρωτάρης που κουρδίζει με το αυτί -> ντυμένος για τα πανηγύρια.
Με ενα απλο κουρδιστηρι και στο τελος με το αυτι πανω στο κομματι που θα παιξω, και αναλογα τις θεσεις και αναστροφες που θα χρησιμοποιησω στην κιθαρα (στην ηχογραφηση).Εσείς με τι tuning accuracy κουρδίζετε? Το ίδιο για intonation και για το τελικό κούρδισμα? Είστε ευχαριστημένοι?