Εγώ όμως τώρα με το φτωχό μου το μυαλό θα ζητήσω την γνώμη του κ.
@Spyros Delta ο οποίος βιοπορίζεται απο την κιθάρα και είναι ένας σωστός/σοβαρός/τυπικός κιθαρίστας,να μας πει αυτός με τα δικά του δεδομένα (γούστο,budget,φιλοσοφία κτλ) κάθε πότε αλλάζει χορδές,έτσι για να δούμε τι κάνουν οι επαγγελματίες που πάνε studio,live,μαθήματα και να δούμε τελικά την πραγματική εικόνα της κατάστασης
Καταρχην σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια και για την εμπιστοσυνη στην κριση μου.
Το θεμα ειναι συνθετο.
Δεν θα πω τι κανουν οι αλλοι επαγγελματιες, αλλα μονο εγω.
Μεγαλη σημασια στο χρονο αλλαγης των χορδων παιζει, το κατα ποσο ο ιδρωτας των χεριων τους οξειδωνει τις χορδες.
Και φυσικα, εαν και εφοσον ιδρωνουν τα χερια τους.
Εμενα πχ δεν ιδρωνουν πλεον καθολου τα χερια μου, γιατι δεν "σφιγγομαι" (δυσκολευομαι) για να παιξω.
Θυμαμαι τα πρωτα 2-3 χρονια που επαιζα, ιδρωνα και οι χορδες σε 8 ωρες ηταν για πεταμα (μια μερας μελετη δηλαδη)
Γι'αυτο το λογο δεν μπορω να δωσω συγκεκριμενους χρονους "ληξης" της ζωης των χορδων.
Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι οποιος κιθαριστας θελει να γουσταρει το παιξιμο και φυσικα μπορει (οικονομικα κυριως), τοτε να αλλαζει τις χορδες του οταν χανουν τη φρεσκαδα τους (φαινεται απο το χρωμα τους, την καθαροτητα του ηχου, το sustain, το κουρδισμα).
Ενα παραδειγμα. Πολυ παλια (80's) ειχα μια kramer usa με floyd rose, που λογω του οτι χρειαζομουν 1 ωρα για να αλλαξω χορδες, τις αλλαζα καθε 2-3 μηνες.
Οταν εφτανε το τελος του τριμηνου ηθελα να την πουλησω γιατι μου φαινοταν "καροτσι".
Μολις αλλαζα χορδες, σκεφτομουν τη βλακεια πηγα να κανω.
Και η πλακα ειναι οτι αυτο γινοταν συνεχεια. Δεν εβαζα μυαλο. (επηρεαζουν λοιπον και την ψυχολογια οι φρεσκιες χορδες, και για την αγαπη στο οργανο και για την ορεξη για παιξιμο και μελετη)
Επειδη λοιπον ειναι και αρκετες οι κιθαρες και λιγοστος ο χρονος για αλλαγη χορδων, αντι για καθε 1-2 εβδομαδες ή 20-30 ωρες παιξιματος (οτι ερθει πρωτο) οπως πρεπει για τη δικη μου περιπτωση οπως ανελυσα, κανω αλλαγη χορδων απο 1-3 μηνες και σε καποιες που δεν πολυπαιζω καθε 6 μηνες, ισως και παραπανω. (Τις φυλλασω ομως μεσα στις θηκες τους)
Οσο για το studio, εξαρταται απο το ποσο συμπεριφερονται σε καποιον ως ακρως επαγγελματια, για να φερεται και αυτος ως ακρως επαγγελματιας.
Πχ θυμαμαι οταν εγραφε ο al di meola στο στουντιο ακουστικες για τον νταλαρα, ειχε διπλα μια κουτα με χορδες και καθε μια ωρα εβαζε καινουριες. Τις ειχε και τσαμπα ομως απο τον σπονσορα.
Δεν μπορει ομως να φωναζουν καποιον να ηχογραφησει κιθαρες σε ενα κομματι (6χορδη, 12χορδη ακουστικη, ηλεκτρικες) και να τον πληρωνουν πχ με 50 ευρω μαυρα και να ζητανε να καλυψει με αυτα (εκτος της υπηρεσιας του) την ασφαλεια του, τα εξοδα μεταφορας, (βενζινες-διοδια-φθορες), και τη συντηρηση των οργανων του.
Μονο για καινουριες χορδες στην 6χορδη και 12χορδη, χρειαζονται 45 ευρω. Και αλλα 15 για 2 ηλεκτρικες, συνολο 60.
Και τα σεσιον δεν ειναι οπως παλια καθε μερα. Μπορει να μεσολαβησουν μερες ή και εβδομαδες για το επομενο.
Η πλακα εινα να ζητησουν να πας και ενισχυτη που εκτος του κινδυνου βλαβης απο τη μεταφορα, θελει και αλλαγη λαμπες απο τη χρηση. (παλια που υπηρχαν πιο αξιοπρεπεις πληρωμες, σου ειχαν και τον ενοικιασμενο ενισχυτη στο στουντιο ετοιμο αναμμενο και ζεστο).
Περικοπες λοιπον οι εργοδοτες?
Περικοπες και οι εργατες.
Ηχογραφηση στο σπιτι με προσομοιωσεις και παλιες χορδες και πολυ τους ειναι.
Για το λαιβ? Ποιο λαιβ?
ΟΚ μεχρι περσι, τα ιδια με το στουντιο ισχυαν και στο λαιβ.
Παντα ομως, παιζει ρολο και κατα ποσο εχει επιζησει μεσα στον επαγγελματια το μερακι του ερασιτεχνη.
Και εννοω να παιζει και για την παρτη του και την αυτοεκτιμηση του. Να το ευχαριστιεται και να μη κοιταζει μονο εσοδα εξοδα.
Αυτο ισχυει και για ολο τον εξοπλισμο του.
Εχω δει "επαγγελματιες" να εχουν οργανο του "κατοσταρικου" κι αντιθετα ερασιτεχνες να εχουν συλλογη απο πανακριβες κιθαρες. Οποτε μη το πατε επαγγελματιες ερασιτεχνες. Δεν παιζει ρολο.
.