Κυκλοφορείτε νέα δουλειά.
Οι κάτω των 40 κατα 80% ακουει streaming είπαμε.
Με τους ακροατές ανω των 40 σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει το εξής.
- δεν επισκέπτονται και άρα δεν ακουν πλατφόρμες streaming.
- αν έκοβες CD δεν θα τα αγόραζαν απο Bandcamp κ.α. για τον ίδιο λόγο και δεν υπάρχουν δισκομάγαζα για ν' αγοράσουν. Ασε που έχει τελειώσει αυτή η εβδομαδιαία συνήθεια.
Αρα παραμένουν με την παλια δισκοθήκη και το ράδιο. Οπότε είναι σαν να διαγράφεις αυτό το κοινό ως "πελάτη" νέας μουσικής. Κάνω λάθος;
Κανένα λάθος,καλά κάνει ένας δημιουργός όταν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που μπορεί να βρεί διαθέσιμο,για να προωθήσει την δουλειά του.
Εγώ δέν χρησιμοποιώ πλατφόρμες,μην με παίρνετε σαν παράδειγμα,γιατί πολύ απλά έχω πρόσβαση σε συλλογές από φίλους και πρώην συνεργάτες,που θα χρειαστώ αρκετές ζωές για να εξαντλήσω.
Για να απαντήσω,το 80% που ακούν σε streaming κάτω των 40,δέν θα στηρίξουν έναν καλλιτέχνη δισκογραφικά.Υπάρχει και ένα 20% που ψάχνεται και αλλού άν έχει το μικρόβιο και μπορεί να καταλήξει σε ένα 10% που θα προβεί σε αγορά,είτε καθαρά digital,η CD η κασέτα,η βινύλιο.
Η επιλογή μέσου παίζει μεγάλη σημασία,μιλάω για όλες τις ηλικίες,γιατί αρκετές φορές το μέσο,το artwork κ.α,πουλάει περισσότερο απο την μουσική που έχει μέσα.
Για τους άνω των 40,τίποτα δέν είναι απόλυτο,αφού όλοι σχεδόν εδω μέσα είναι εκεί περίπου και όλοι πλην εμένα έχουν συνδρομές σε τέτοιες πλατφόρμες,το οποίο σημαίνει οτί μπορεί να ψάχνονται και αλλού,με την διαφορά ότι εγώ και αρκετοί(πάνω απο 10 που έχω συχνή επικοινωνία)και ξοδεύουν αρκετά περισσότερα από εμένα,συνήθως το κάνουν όπως εμένα.
Bandcamp,discogs,site καλλιτέχνη/εταιρίας,μαγαζιά εδώ και στο εξωτερικό περισσότερο,από sites μαγαζιών,η ψηφιακά καταστήματα Juno,Beatport,Traxsource κ.α
Να αναφέρω ότι αρκετοί είναι και επαγγελματίες Djs,οι απλά συλλέκτες που και πάλι δουλεύουν η δούλευαν με την μουσική.
Ολοι ξέρουμε ότι οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί σε σχέσει με άλλα χρόνια,αλλά όπως θα δέιτε και στο bandcamp που δίνει πληροφορίες περι αυτού,κάποια αξιοσέβαστα ποσά πάνε σε καλλιτέχνες,το οποίο σημαίνει οτί κάποιοι αγοράζουν.
Τώρα αν το streaming βοηθάει?Γιατί όχι?