review PRS SE Custom 24 - Full Review

Έψαχνα καιρό να μάθω τι παίζει με αυτή την κιθάρα,βέβαια θέλω να την πιάσω στα χέρια μου πρώτα.Γιατι εμφανισιακά πρώτα και ηχητικά,βάσει όσων ακούω εδώ με καλύπτει.Επειδει εγώ με τα χοντρά μανίκια,τύπου les paul,δεν τα πάω καλά,έψαχνα να δω κάποιον να γράφει με εμπεριστατωμένη εμπειρία πάνω στο οργανο.Ευτυχως που μπήκα εδώ?? ευχαριστω πολύ με την παρουσίαση σου,με βοήθησες πολύ,στο να φύγουν πολλές απορίες.Τωρα μένει να πιάσω μια γιατί κατά 90% θα την αγοράσω σε zebrawood?❤️

Πάει καιρός από το τελευταίο feedback. Σούπερ η κιθάρα, αλλά αντιμετώπιζα δύο βασικά προβλήματα, που με εμπόδιζαν να την χαρώ στο 100%. Πρώτον, τα τάστα ήταν αρκετά χαμηλά, εξ αρχής, και με τον καιρό (και το παίξιμο) ήταν ανύπαρκτα. Δεν μπορούσα να κάνω bend. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν με τον ήχο. Η κιθάρα είναι πάρα πολύ πριμάτη και με έντονη ατάκα. Δοκίμασα 2-3 σετ μαγνητών (απο alnico 5, μεχρι overwound alnico 2) και ο ήχος ήταν χωρίς όγκο και ξύριζε. Οι ίδιοι μαγνήτες σε les paul ακούγονταν φυσιολογικά. Ίσως φταίνε και τα ηλεκτρικά.

Για να λύσω τα προβλήματα, έστειλα την κιθάρα για αλλαγή τάστων (stainless steel), και αλλαγή μαγνητών με ένα σετ που είχα στο συρτάρι και δεν μου άρεσε καθόλου στην EC-1000, καθώς ήταν με πάρα πολύ όγκο, και χωρίς ιδιαίτερη ευκρίνεια. Ε, στην prs ήρθαν κουτί. Εξισορρόπησαν τα ηχητικά χαρακτηριστικά ξύλων και κυκλώματος, και βγάζουν ακριβώς! τον ήχο που θέλω. Μου έκανε εξαιρετική δουλειά ο Λουκάκης στα τάστα, και παίζει βούτυρο.

Ένα κλιπ με χαλαρό μπλουζ

Και ένα κλιπ με μοντέρνο lead ηχο

IMG_0621.jpg

IMG_0623.jpg

IMG_0622.jpg

Πολύ ωραία! Μπράβο, λογικά αισθάνεσαι σα να παίρνεις καινούργια κιθάρα χωρίς να παίρνεις καινούργια κιθάρα!

Ακριβώς αυτό. Σαν να έχω νέα κιθάρα, κυρίως ηχητικά.

Μου έκανε εξαιρετική δουλειά ο Λουκάκης στα τάστα, και παίζει βούτυρο.
Αααα... γιατί χτες ήμουν έτοιμος να σε ρωτήσω ποια "κιουρία" πήγες για ταστοδουλειά. Καλή κίνηση αφού ήρθε όπως την ήθελες.

Αααα... γιατί χτες ήμουν έτοιμος να σε ρωτήσω ποια "κιουρία" πήγες για ταστοδουλειά. Καλή κίνηση αφού ήρθε όπως την ήθελες.

Δεν τη χορταίνω. Έχει φοβερό dna αυτή η κιθάρα. Το δάγκωμά της, με ο,τι μαγνήτες και ενισχυτή κι αν βάλεις, και το σούπερ μανίκι της.

Ξέχασα να αναφέρω ότι οι μαγνήτες είναι οι κλασικοί ροκάδικοι SD Jazz & custom 5.

Έφυγαν οι seymour duncan, καθώς είχαν απαράδεκτο feel. Υπερκομπρεσαρισμένοι χωρίς καμία αίσθηση στην πενα. Σαν να εχω στακαρισμένους δυο κομπρεσσορες μαζί...

Έβαλα στη συνέχεια ένα σετ GAS (gastation/pafoid) το οποίο ήταν πάρα πολύ καλό, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα. Δεν μπορούσε να δώσει τα μπάσα που ήθελα στην κιθάρα. Δεν άπλωνε ο ήχος, και δεν είχε το creamy feel που ψαχνω. Η κιθάρα αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη διότι, λόγω της κατασκευής της, είναι πολύ πριμάτη με πολύ έντονη ατάκα. Σαν τελεκάστερ ένα πραμα.

Εδώ και βδομάδες ψάχνω PRS set σε αγγελίες (νοιζ, reverb) ώστε να βρω κάτι που ταιριάζει, σε νορμάλ χρήματα. Πριν λίγες μέρες ανέβηκε μια αγγελία με τους Dragon 2 σε πολύ καλή τιμή. Δεν έχασα ευκαιρία.... και είδα το φως το αληθινό. Αμέσως ανέπνευσε η κιθάρα. Πρώτη φορά άκουσα να εχει μπάσα και "σώμα", και ωραία μεσαία. Και το presence μπολικο, αλλά πιο γλυκά τα πρίμα γενικότερα. Ο ήχος της εχει φτάσει σε εξαιρετικό σημεία για τα αυτιά μου, και μπορώ να πω ότι αξίζουν καθε ευρώ αυτοί οι μαγνήτες, παρά το ότι ένα μέρος χρηστών δεν τους πολυγουστάρει διότι είναι alnico 4 και δεν εχουν τα πιο σφικτά μπασα στην θεση neck. Η αλήθεια είναι οτι ΛεσΠολίζει αρκετά στη θεση αυτή, κάτι που το έψαχνα διακαώς. Στην θεση bridge απλά, θερίζει. Μπορεί να βγάλει μοντέρνους ήχους με την ίδια ευκολία που βγάζει πιο κλασικούς. Εδώ δυο μικρά δείγματα.

Αναζήτηση, για την κιθάρα αυτή, τέλος. Έχει γίνει και επίσημα η Νο 1, νομίζω. Με τα ατσάλινα narrow tall ταστα, και με τα νέα μαγνητακια, εχει πλέον όλο το πακέτο.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα κλιπάκια.

Έχει γίνει και επίσημα η Νο 1, νομίζω. Με τα ατσάλινα narrow tall ταστα, και με τα νέα μαγνητακια, εχει πλέον όλο το πακέτο.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα κλιπάκια.
Αφού έχεις και αμερικανικη...

Αφού έχεις και αμερικανικη...

Δεν παίζει πολύ σημασία αυτό. Η Mira φέρνει προς SG ηχητικά. Λιγότερο μοντέρνα και κοφτερή, καθώς έτσι είναι τα specs της. «Τραγουδάνε» τα χαμηλομεσαια της, δεν παίζει τα πάντα όπως η custom.

Βρήκες Dragon II και το συζητάμε ότι βελτιώθηκε δραματικά η PRS?? Καλορίζικοι Γιώργο 🤟

Edit: τώρα είδα ότι είχες πειραματιστεί και με άλλους μαγνήτες, για κάποιο λόγο διάβασα το ποστ από την τρίτη παράγραφο, άψογα, χαίρομαι που βρήκες αυτό που σου αρέσει

Η κιθάρα Γιώργο ακούγεται ΠΑΡΑ πολύ ωραία, εξαιρετικά ισορροπημένος ήχος. Αρκούντως μοντέρνος και αρκουντως vintage ταυτόχρονα και δεν είναι πολλά set μαγνητών που μπορούν να το κάνουν αυτό. Άσε που έχεις και τα stainless steel frets για να την χαίρεσαι μια ζωή. Επίσης ζήλεψα και το άνετο high fret access σε σχέση με μια Les Paul, αν και έχω την SG για αυτό.

Ρε, μήπως έχει καμιά PRS το (μακρινό) μέλλον μου…?

Αρκούντως μοντέρνος και αρκουντως vintage ταυτόχρονα και δεν είναι πολλά set μαγνητών που μπορούν να το κάνουν αυτό.

To έθεσες πολύ ωραία. Οι dragon II κάνουν ακριβώς αυτό. Σε μικρότερο βαθμο το έκαναν και οι προηγούμενοι μαγνήτες. Νομίζω είναι χαρακτηριστικό μιας τυπικής PRS, γι' αυτό και έχουν τέτοια τεράστικα εμπορική επιτυχία. Έχουν βρει τη συνταγή, και έχουν πολύ έντονη ταυτότητα στον ήχο. Όταν παίζεις ένα όργανο με τόση διαύγεια στον ήχο, είναι δύσκολο να μην το έχεις στην πρώτη γραμμή.

ζήλεψα και το άνετο high fret access σε σχέση με μια Les Paul, αν και έχω την SG για αυτό.

Μπορεί να έχουν το ίδιο scale και εξίσου άνετο μανίκι, αλλά είναι δύο εντελώς διαφορετικά όργανα. Η mahogany SG δεν έχει αυτόν το hi fi ήχο που έχει μια τυπική prs. Είναι πιο μουντή, με έντονα χαμηλομεσαία, και στρογγυλεμένα πρίμα. Μηχανή για μπλουζ και ροκ. Η prs, τα κανει αυτα και άλλα τόσα με έναν πιο μοντέρνο και "φωτεινό" τρόπο.

Ρε, μήπως έχει καμιά PRS το (μακρινό) μέλλον μου…?

Μην παρεις prs διότι δεν θα ξαναπιάσεις την sg... :LOL:

Στις αγγελίες παίζουν πάντως και Κορέα και Ινδονησία. Ξέρουμε τις διαφορές;

Οι κορεάτικες είναι μέχρι το 19 περίπου. Από εκεί και ύστερα οι SE κατασκευάζονταν στην Ινδονησία. Όταν πρωτοβγήκαν οι τελευταίες, οι Κορεάτικη είχαν φήμη για καλύτερα όργανα. Σήμερα δεν ακούγεται πλέον κάτι τέτοιο, μιας και πρόκειται για δοκιμασμένα, καταπληκτικά όργανα. Και από τα δυο εχω, και έχω την καλύτερη άποψη γι' αυτά.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η Κορέα είναι δίπλα στην Κίνα ενώ η Ινδονησία κάτω 😅

Εικάζω ότι η αλλαγή στην χώρα κατασκευής έγινε λόγω αύξησης του κόστους ζωής και των μισθών στην Κορεα.

Σήμερα το 75% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής κιθάρας γίνεται στην Ινδονησία, με ποιότητες που μπορεί μεν να ποικίλουν, όμως είναι σταθερά σε επίπεδα άνω του μετρίου.

Συγκεκριμένα οι PRS κατασκευάζονται σε δικό τους εργοστάσιο, μέσα στον ευρύτερο χώρο εργοστασίων της Cortex στην Ινδονησία, με επίβλεψη από Αμερικανούς της PRS.

Εικάζω ότι η αλλαγή στην χώρα κατασκευής έγινε λόγω αύξησης του κόστους ζωής και των μισθών στην Κορεα.
Ναι, για αυτό και η Cortek έκλεισε το παλιό εργοστάσιο στην Κορέα το 2008 και άνοιξε την Cortek PT στην Ινδονησία. Και μάλιστα στην Κορέα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην Cortek, είχε αυτοπυρποληθεί ένας εργαζόμενος σε διαμαρτυρία, είχαν γίνει γενικά διάφορες ομορφάδες που συνέβαλαν στο να το κλείσουν το μαγαζί και να πάνε Ινδονησία. Και προφανώς μαζί με την Cortek πάνε και οι άλλοι.

@gkourmoul1 σε σχέση με την Swamp Ash που προτιμάς την Custom?

Ναι, για αυτό και η Cortek έκλεισε το παλιό εργοστάσιο στην Κορέα το 2008 και άνοιξε την Cortek PT στην Ινδονησία. Και μάλιστα στην Κορέα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην Cortek, είχε αυτοπυρποληθεί ένας εργαζόμενος σε διαμαρτυρία, είχαν γίνει γενικά διάφορες ομορφάδες που συνέβαλαν στο να το κλείσουν το μαγαζί και να πάνε Ινδονησία. Και προφανώς μαζί με την Cortek πάνε και οι άλλοι.

@gkourmoul1 σε σχέση με την Swamp Ash που προτιμάς την Custom?

Είναι αρκετά διαφορετικά όργανα. H swamp ash εχει πιο παχύ μανίκι, και πιο strat feeling σε σχέση με τη custom (κυρίως λόγω μανικικού). H τελευταία εχει πιο μοντέρνα, και πιθανόν πιο premium αίσθηση λόγω κολλητού μανικιού και gloss finish.

Ηχητικά, έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Με τους στοκ μαγνήτες (85/15s), που μοιράζονται και τα δυο μοντέλα, η μεν custom 24 εχει έναν πολύ focused και σχετικά scooped ήχο, χωρίς ίχνος μπασου, πολύ twangy, δυνατό και καθαρό. Σαν les paul με χαρακτηριστικά tele ένα πραμα. Με τους dragon κατάφερα και την έφερα πιο κοντά σε αυτά που δίδει απλόχερα η swamp ash. Ο ήχος της τελευταίας έχει πολύ παραπάνω body σε σχέση με την custom (με τους dragon επάνω), έντονα mids, έντονο presence. Κόβει καταπληκτικά στο μιξ. Είναι κοντά, πλέον, στον ήχο, αλλά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Η custom είναι πολύ focused στις συχνότητες. Τόσο, όσο. Δεν ακούς τίποτα "περιττό". Η special είναι στην άλλη άκρη. Πλούσια σε αρμονικές σε όλο το φασμα. Ασυγκράτητη θα έλεγα. Ενώ και αυτή φορά 85/15s, είναι πολύ πιο hot. Πιθανόν να χρειάζεται μαγνήτες, όχι να ανοίξουν τον ήχο (όπως με την custom), αλλά να τον βάλουν σε ενα καλούπι. Το ότι εβαλα 10άρες, από 9άρες που είχε, ήταν μεγάλο βήμα προς αυτή την κατευθυνση. Είναι πιο fat sounding σε σχέση με την custom. Πιο huge. Με τον neck παίζω stoner με ενα απλό distortion, κάτι που δεν μπορώ να κάνω με την custom. Πιο διασκεδαστική. Θα ψάξω να βρώ και σε κείνη ενα σετ μαγνήτες να της φέρω εκεί που πρέπει, πιθανώς. Μπορεί να δοκιμάσω τους GAS.

Με λίγα λογια, η custom (με τους dragon) εχει ανοικτό ήχο, πολύ focused και ισορροπημενο σε ολο το φασμα. Ιδανική για ηχογραφηση.
Η special είναι πλούσια σε όλο το φασμα. Έχει πιο έντονα χαμηλομεσαία, και ταυτόχρονα κοβει σα νυστέρι. Δεν είναι πολύ tight, γενικά, και διατηρεί εναν vintage χαρακτήρα. Ακούγεται σαν PRS και δεν ξερω αλλη κιθάρα που μπορεί να ακουστεί ετσι.

Υπόψιν, ότι από custom σε custom υπάρχουν διαφορές, και από μαγνήτη σε μαγνήτη (ίδιο μοντέλο), έχουν παρατηρηθεί διαφορές εξίσου. Οπότε, τα ευρήματα μου ίσως να μην μπορούν να γενικευτούν.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back