Γεια χαρά παιδιά... είναι το πρώτο μου post. Είπα να δώσω την γνώμη μου για την πεταλιερίτσα της Zoom, μιας και την έχω περίπου 2 χρόνια.
Κατ'αρχήν, τα προτερήματα: έχει πολύ υψηλή δειγματοληψία στα 96khz/24 bit/εσωτερική επεξεργασία 32 bit (ανώτερη από τα αντίστοιχα μηχανήματα των αντίπαλων εταιριών), κάτι που βοηθάει τον ήχο να ακούγεται πιο φυσικός - στα χαρτιά, τουλάχιστον, όπως θα δούμε παρακάτω.
Η κατασκευή του είναι άψογη, αντέχει την κακομεταχείριση χωρίς πρόβλημα και το layout των χειριστηρίων είναι φυσικό και απλό, μιας και δεν χρησιμοποιεί κουμπάκια για τις κύριες λειτουργίες του αλλά αναλογικού στυλ knobs. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να συνδέσει κάποιος την κιθάρα του με τον υπολογιστή, μιας και λειτουργεί σαν interface με USB 2.0. Η ηχογράφηση γίνεται πολύ εύκολα (με μια απλή αλλά καλή έκδοση του Cubase που συμπεριλαμβάνεται) και με μηδενικό latency, και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν drum machine για να παίξει κάποιος μόνος του στο σπίτι ή να προσθέσει ένα απλό drum section στο κομμάτι που ηχογραφεί ταυτόχρονα με την κιθάρα. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ με το τελευταίο Amplitube, το οποίο έχει πολύ καλύτερους ήχους (αν και ψηφιακό...)
Για όλα τα παραπάνω, επίσης, έχει και πολύ καλή τιμή! Δεν είμαι στην Ελλάδα τώρα αλλά μια βόλτα στα μαγαζιά θα σας δώσει μια ιδέα.
Τα μειονεκτήματά του: σε κάποιον που δεν έχει πείρα στον φυσικό λαμπάτο ήχο ακούγεται πολύ καλό. Στην πραγματικότητα, όλα σχεδόν τα overdrives και distortions που έχει πάσχουν από την αναπόφευκτη
"ψηφιακούρα", ενώ τα modulations, equalisers και gates ακούγονται καλούτσικα. Οι καθαροί του ήχοι είναι καλοί, τα wah ανεκτά, τα high gain distortions με λίγο πείραγμα θα πείσουν έναν μη απαιτητικό ακροατή ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν πιάνουν τη βάση... εκτός από ένα καταπληκτικό "digital fuzz" που έχει - ό,τι πρέπει για απροκάλυπτη βρωμιά τύπου stoner (μοιάζει κάπως με τον ήχο των Unida).
Τα presets που έχει είναι κάπως εξωφρενικά αλλά δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσεις 40 δικά σου. Στην διεύθυνση
http://zoom.haax.se/index.php υπάρχουν αρκετά, αλλά τα καλύτερα θα τα βρεις ο ίδιος μετά από μια καλή και χρονοβόρα εξοικείωση (μπορώ να σε βοηθήσω κι εγώ).
Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ καμιά φορά τελευταίο στην αλυσίδα των πεταλιών πριν τον 100% λαμπάτο Epiphone Blues Custom 30 που έχω (ή στο effects loop άλλων ενισχυτών - αυτός δεν έχει)
μόνο για delays, chorus και τα συναφή, έχοντας το στάδιο των drives πάντοτε απενεργοποιημένο. Επίσης, αν έχεις πετάλια με ιδιόρρυθμα germanium transistors όπως κάτι fuzz που έχω εγώ, θα διαπιστώσεις ότι δεν το συμπαθούν καθόλου (κυρίως πριν από αυτά) ενώ ακόμη και τελευταίο στην αλυσίδα, όταν το βάζω στο bypass επιδρά άσχημα στον ήχο, κάνοντάς τον πιο μουντό και κομπρεσσαρισμένο.
Για να συνοψίσω:
αν είναι η πρώτη σου αγορά πεταλιέρας, είναι ιδανική. Θα σε βοηθήσει να μάθεις και να εξοικειωθείς με τα εφφέ κάθε είδους, κάτι στοιχειώδες για έναν κιθαρίστα. Επίσης θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σαν interface για να τζαμάρεις μαζί με mp3 στον υπολογιστή και να ηχογραφείς στο σπίτι, ανεξαρτήτως ώρας και γειτόνων μιας και παίρνει ακουστικά.
Επίσης, αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα με τα ψηφιακά εφφέ (όπως με τη σνομπαρία που μας διακατέχει μόλις καταλάβουμε τι εστί λαμπάτος ήχος) είναι μια πολύ οικονομική λύση
για κάθε είδους delay - chorus - reverb - compressor - gate - ring modulator - phaser - flanger - octaver και whammy που μπορείς να φανταστείς (συνειδητά αφήνω σχεδόν όλα τα drives απ΄έξω).
Οι ήχοι του είναι καλοί αν δεν έχεις ιδιαίτερα απαιτητικό αυτί... αν και πολλοί υποθέτω θα πρότειναν να πάρεις το μικρό Tonelab της Vox, το οποίο χρησιμοποιεί μια μικρή preamp λάμπα για να ζεστάνει τους ήχους του. Αν είχα πιο πολλά χρήματα να διαθέσω πριν από 2 χρόνια ίσως το έπαιρνα, αλλά η εποχή της πεταλιέρας και των ψηφιακών εφφέ εν γένει (πλην PC) για μένα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ελπίζω να σε βοήθησα!!