Γιατί μόνο μουσική τεχνολογία;

Status
Not open for further replies.
Εγω συμφωνω με τον trolley και τον bloody sunday.

Το προβλημα δεν ειναι να εισαι σε μια ομαδα, να πιστευεις καποια πραγματα και να μη θες να ασχοληθεις με καποια αλλα. Εχω προβλημα οταν αντιμετωπιζονται εναλλακτικες αποψεις με υπεροψια και ευθεια απορριψη και πιστευω οτι και με τον panos αυτο εγινε. Ευθυνεται κι αυτος βεβαια για τον τροπο με τον οποιο τα ειπε, αλλα εγω ειδα καποια πραγματα που για μενα στεκουν και μπορω να τα συζητησω.

theoctapus είπε:
Θες να μου πείς ότι πιθανώς να υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα λόγια αυτά να αποκτούν νόημα που εν δυνάμει να δικαιολογεί την έκφρασή τους και μπορεί ακόμα και να οδηγεί στην απόδειξη της ορθότητάς τους. Δικαιολογίες.

ενα φορουμ που να αναφερεται σε μουσικες ιδεες,φρασεις στη μουσικη ως συμπαντικη γλωσσα κτλ.
Υπαρχουν δυο θεωριες για την επιδραση της μουσικης στην ψυχη: οτι σου φερνει αναμνησεις ή οτι εχει εγγενεις ψυχοτροπικες ιδιοτητες. Εγω πιστευω οτι ισχυουν και τα δυο. Η μουσικη ειναι μαθηματικα. Τα μαθηματικα διατρεχουν ολοκληρο το γνωστο συμπαν. Ειναι τυχαιο αραγε που η ματζορε κλιμακα που βασιζεται στις αρμονικες σειρες του Πυθαγορα, ενα μοντελο φυσικης και μαθηματικων, μας ακουγεται χαρουμενη, αρμονικη και θετικη; (Χωρις να μπλεκουν οι αξιακες αντιληψεις για τη χρησιμοτητα του αρμονικου.)

 http://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_series_%28music%29

Εξ'αλλου, επιστημονικα αποδεδειγμενο ειναι οτι αρκετα ζωα αντιδρουν στην μουσικη με κινηση.

http://ase.tufts.edu/PSYCHOLOGY/documents/pubsPatelExperimentalEvidence.pdf

Αρα εχει βαση να πιστευεις οτι η μουσικη ειναι συμπαντικη γλωσσα.

...μουσικο σπιριτουαλισμο;
Το παραπανω που εγραψα, οταν θεωρεις οτι η επαφη της συνειδησης με τον τροπο που λειτουργει το συμπαν, ειναι ενα ιερο πνευματικο γεγονος, ενα δεος για την υπαρξη με προεκτασεις θρησκευτικου τυπου. Δε μου φαινεται καθολου παραλογο,, πραγματι η φυση ειναι κατι θαυμαστο κι αποτελουμε σιγουρα κομματι της αφου αυτη μας γεννησε και το να την κατανοησουμε ειναι τουλαχιστον γοητευτικο.

Η μουσικη τεχνολογια σε κανει να εχεις στο πισω μερος του κεφαλιου σου το budget

και τα $$$$$   .Δεν μου αρεσει αυτη η ματεριαλιστικη πλευρα της μουσικης που αντανακλαται

ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ σχεδον σε ολους τους δασκαλους της μουσικης. Παντα μου εκανε εντυπωση αυτο το κολλημα τους με τα χρηματα . Cheers και φιλικα,απλα θελω να κανω την αντιθεση σε αυτο που εβλεπα τοσα πολλα χρονια.
Οπως γινεται συνηθως με τα πραγματα που αγαπαμε, πολλοι δασκαλοι και επαγγελματιες μουσικοι ξεχνουν γιατι ξεκινησαν να παιζουν. Οκ, μπορει να ηταν και για τις γκομενες, ομως κανεις δε μπορει να αρνηθει οτι η ομορφοτερη πλευρα της μουσικης ειναι η πνευματικη: η μεταδοση συναισθηματος στον αλλο. Για μενα ειναι και το εσωτερικο ψαξιμο, γιατι το τι παιζεις αντικατοπτριζει χωρις λογοκρισια το τι νιωθεις. Το να διδασκεις μουσικη μονο σα βιοπορισμο ξεχνωντας τα παραπανω, πολυ ευκολα γινεται στειρο εως ανουσιο. Πως θα με εμπνευσει ο δασκαλος που δεν εχει **** για τη μουσικη;

Το gas (gear addicted syndrome) επισης σε απομακρυνει ευκολα απ'το να γουσταρεις παιζοντας στο χομπι του να μαζευεις πεταλια. Παρα πολλοι (και γω) γνωριζουμε για τι μιλαω κι ας μην το παραδεχομαστε οτι ειναι ξεπεσμος.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
trolley είπε:
Όπως ακριβώς τα εσωτερικά-του-φόρουμ αστεία φαντάζουν ως κρυάδες μαντραχαλάδων σε οποιονδήποτε δεν έχει εξοικειωθεί με την παρέα. Ακόμη και εντός της ίδιας διαλέκτου (της ελληνικής π.χ.) υπάρχει αδυναμία κατανόησης εννοιών από τόπο-σε-τόπο. Δεν είναι "δικαιολογίες" λοιπόν, αλλά ένα πασίγνωστο γεγονός.
Γεγονός που δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

(Μία απορία: για ποιο λόγο θεώρησες ότι υπάρχει λόγος να απαντήσεις στο σχόλιό μου; Δεν σε εγκάλεσα επί προσωπικού, ούτε δήλωσα καλύτερος από τον καθένα. Ένα γενικό - και μάλλον αυτονόητο - σχόλιο έκανα, και απαντάς λες και θίχτηκαν τα ιερά και τα όσια της φυλής.)
Ναι ρε 'συ, λες να μην το κατάλαβα. Επιθυμώ να σου απαντήσω, δεν νιώθω ούτε θιγμένος ούτε υποχρεωμένος, προς θεού.

Υ.Γ : Το ή έχει νόημα διότι ναι μεν είναι αδύνατο να υπάρχει επιστήμη δίχως λογική, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ότι κάθε λογικός στοχασμός οδηγεί (ή στοχεύει) σε επιστήμη.
Σωστό αλλά αν δεν αποσαφηνιστεί αφήνει κενά. Έτσι το ορθό είναι "όχι επιστημονική βάση και ούτε λογική ή λογική και όχι επιστημονική". Κοινώς το ή είναι περιττό. Ο μαζοχισμός στην ακριβολογία.

@bloody_sunday

Έχω βαριά αλλεργία στον παραλογισμό και μηδέν ανοχή στην δήθεν επιστήμη στην θέση της επιστήμης, συγχωρέστε με.

 
theoctapus είπε:
Ο μαζοχισμός στην ακριβολογία.
Μωρέ.. όσο είναι "μαζοχισμός" δεν πειράζει, αλλά σήμερα το έβγαλες λίγο σε "σαδισμό". Οι λέξεις "επιστήμη", "λογική" (που χρησιμοποίησα εγώ) ή οι λέξεις "αιθέρας","ηλεκτρισμός" που χρησιμοποίησε ο νεοφερμένος, δε σημαίνουν απαραιτήτως αυτό που νομίζεις (βαβέλ το λένε αυτό).

Οι "ακριβολόγοι" συνήθως απλά απαιτούν τη συμμόρφωση των συνομιλητών με τις έννοιες που έχουν αυτοί στο νου τους και γι' αυτό υποφέρουν όταν πέσουν σε κάποια πραγματικά αλλότρια θεωρία ζωής (δηλαδή, προερχόμενη από άλλο έθνος, άλλες λαογραφικές συνιστώσες, άλλη θρησκεία κλπ).

Π.χ. ο "αιθέρας" είναι λέξη με συγκεκριμένο νόημα σε πολλές φιλοσοφικές παραδόσεις (μη πάει ο νους σας σε υπερ-ιπτάμενους γκουρού), όλες επιζώσες έως σήμερα. Η λέξη "επιστήμη" σημαίνει επίσης "γνώση"* σε άλλες παραδόσεις (οπότε το ή είναι απαραίτητο).

Αυτό που προσπάθησα να πω, είναι ότι έπρεπε να δοθεί μία ευκαιρία στο νεοφερμένο μέλος να μας πει "πως την έχει δει"... σε τελευταία ανάλυση μπορεί να μάθουμε και κάτι, έστω και αν το μάθουμε για να το συχαθούμε. Δεν ήταν προσβλητικός ο άνθρωπος.. για τη "φάση του" μας μίλησε, όπως άλλωστε κάνει και ο καθένας μας εδώ μέσα.

* http://en.wikipedia.org/wiki/Episteme, αλλά και στα liner notes του δίσκου (Anthony Davis - Episteme) όπου και είχα πρωτοδεί το σχετικό κείμενο, σε πολύ νεότερη ηλικία.

 
''Έχω βαριά αλλεργία στον παραλογισμό και μηδέν ανοχή στην δήθεν επιστήμη στην θέση της επιστήμης, συγχωρέστε με.''

Το πιο δυσκολο  πραγμα ειναι να δεις αυτο που συμβαινει μπορστα στα ματια σου.

Ευχαριστω τα παιδια που ανεπτυξαν το σκεπτικο τους με αφορμη το συγκεκριμενο νημα .

Και πραγματικα εμαθα πολλα απο αυτους.

Αν εχω να πω κατι? Τα παντα ειναι θεμα κινησης,συχνοτητων και ταλαντωσης.

Μολις καθαρισα τα δηλητηρια απο τη διατροφη μου και το περιβαλλον(κοινωνικο επισης)

αρχισα να αισθανομαι μια περιεργη ταλαντωση(σαν να ημουν ερωτευμενος αλλα οχι ακριβως),μια αγαπη για τα παντα.

Λοιπον εκεινες τις μερες εβλεπα πραγματικη αναγεννηση και αναζωογονηση που αντανακλουσε στον αυτοσχεδιασμο μου.

Δεν εχω κατι αλλο να πω.Απλα χρησιμοποιηστε τη δυναμη που εχετε μεσα σας και φτιαξτε ενα περιβαλλον γυρω σας ωστε να ευνοει την αναγεννηση.

PS. ειμαι ενα απλο ατομο,στα 22 μου και λεω την εμπειρια μου,δεν ειναι κατι μεταφυσικο.

Αλλα διαπιστωσα οτι υπαρχουν πολλα ερεθισματα που θα κατευνασουν αυτο το υπεροχο συναισθημα(επιθετικοι ανθρωποι,εννοιοκρατικοι και εγωκεντρικοι δασκαλοι,,δηλητηρια στη διατροφη και στο περιβαλλον).

 
theoctapus είπε:
@bloody_sunday

Έχω βαριά αλλεργία στον παραλογισμό και μηδέν ανοχή στην δήθεν επιστήμη στην θέση της επιστήμης, συγχωρέστε με.
Συγγνωμη που πεταγομαι σαν την π**δή, σε μενα ουτε καν απαντησες, αλλα αυτα που εγραψα δε σε καλυψαν καθολου; Μου κανει εντυπωση.

 
theStratWithin είπε:
Η μουσικη ειναι μαθηματικα.
Η μουσική ΔΕΝ είναι μαθηματικά, όπως οι πλανήτες δεν χρειάζεται να ξέρουν τους νόμους του Κέπλερ για να κινηθούν στις τροχιές τους ή όπως η πέτρα δεν γνωρίζει τα μαθηματικά του χωροχρόνου Minkowski για να πέσει στο έδαφος. Τα μαθηματικά είναι ένα εργαλείο για την ανάλυση της μουσικής nothing more nothing less.

Τα μαθηματικα διατρεχουν ολοκληρο το γνωστο συμπαν.
Αν και υπάρχει φιλοσοφική σχολή που πιστεύει ότι τα μαθηματικά τα ανακαλύπτουμε και δεν τα εφευρίσκουμε, εγώ δεν συμμερίζομαι την σχολή αυτή. Αλλά ακόμη κι αν τα μαθηματικά είναι υπαρκτό κομμάτι της φύσης η μουσική παραμένει ανθρώπινο δημιούργημα που όσο και να προσπαθούμε δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι παράγεται από τους φυσικούς νόμους. Αν το ανθρώπινο γένος φτάσει στο σημείο να μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο (ή την άρνησή του) τότε θα είμαστε απίστευτα μπροστά. Προς το παρόν είναι φιλοσοφήματα μηδενικής αξίας.

Ειναι τυχαιο αραγε που η ματζορε κλιμακα που βασιζεται στις αρμονικες σειρες του Πυθαγορα, ενα μοντελο φυσικης και μαθηματικων, μας ακουγεται χαρουμενη, αρμονικη και θετικη;
Και; Είπαμε, τα μαθηματικά είναι εργαλεία ανάλυσης, αν δεν είχαμε τέτοιες συσχετίσεις τότε θα ήταν άχρηστα εργαλεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των οντοτήτων που ο άνθρωπος έχει βιώσει και γνωρίσει μπορούν εν δυνάμει να περιγραφούν με μαθηματικό τρόπο. Ακριβώς αυτό προσπαθούν να κάνουν οι θετικές επιστήμες στο σύνολό τους. Αυτό είναι το θαύμα των μαθηματικών και της ανθρώπινης νόησης, δεν είναι χαρακτηριστικό της φύσης. Το πυθαγόρειο θεώρημα περιγράφει τα ορθογώνια τρίγωνα ΔΕΝ είναι τα ορθογώνια τρίγωνα.

Εξ'αλλου, επιστημονικα αποδεδειγμενο ειναι οτι αρκετα ζωα αντιδρουν στην μουσικη με κινηση.
Και;

Αρα εχει βαση να πιστευεις οτι η μουσικη ειναι συμπαντικη γλωσσα.
Τι στον π0yτs0 σημαίνει συμπαντικη γλωσσα; Αντιλαμβάνεστε έστω και στο ελάχιστο τι σημαίνει η λέξη σύμπαν; Νομίζετε ότι είναι ο μικρόκοσμός μας, μήπως το ζωικό βασίλειο;

Δεν συνεχίζω γιατί είναι πέρα απο εμφανές ότι με λογικά άλματα δυσθεωρητου μεγέθους δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

Συγγνωμη που πεταγομαι σαν την π**δή, σε μενα ουτε καν απαντησες, αλλα αυτα που εγραψα δε σε καλυψαν καθολου; Μου κανει εντυπωση.
Βιάζεσαι μεγάλε, βιάζεσαι  :)

Το πιο δυσκολο  πραγμα ειναι να δεις αυτο που συμβαινει μπορστα στα ματια σου.
Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να παραδεχτείς ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό που καταλαβαίνεις. Ψέματα, πιο δύσκολο είναι να παραδεχτείς ότι δεν βλέπεις τίποτα, ότι απλά κοροιδεύεις τον εαυτό σου.

Μωρέ.. όσο είναι "μαζοχισμός" δεν πειράζει, αλλά σήμερα το έβγαλες λίγο σε "σαδισμό".
Γιατί έχω κουραστεί να "παλεύω" για τα αυτονόητα.

 
Χαλάρωσε μαν, νοιώσε τις συμπαντικές δονήσεις.

 
@ Οctopus

Αυτο εννοω ,οταν μιλαω για ερεθισματα που δημιουργουν

ενα υπερ-περιοριστικο περιβαλλον.

Εκεινο που δεν σε αφηνει να δεις διαφορετικα ειναι η σκεψη σου.

Γιατι με τον εγκεφαλο βλεπεις.

 
Συμφωνώ εντελώς με τον trolley.

Ρε συ panoslydios (σκέτος ο Λύδιος δεν μου αρέσει και πολύ, αν όμως βάλεις b13, b9 και #9 κάτι κάνουμε), θα ήθελα να γράψεις ακριβώς τι θέλεις και τι ψάχνεις (χωρίς τις ψυχο-φιλοσοφικές προεκτάσεις του), για να ξέρω πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω.

Γίνε συγκεκριμένος για να πάρεις συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλιώς θα τρέχουμε από την επιστήμη στην θρησκοληψία, και από την επιστημολογία στους γκουρού και αν υπάρχει απόδειξη για την εξωσωματική εμπειρία.

Κρίμα δεν είναι?

Ανέβασε ένα κομμάτι ή μέρος κομματιού (δικό σου ή κάποιου άλλου) κάνε κάποια μουσική αναφορά, μοιράσου έναν μουσικό προβληματισμό σου, και μην ασχολείσαι για την ώρα με τον αν η παγκοσμιότητα της μουσικής γλώσσας είναι θέσφατο, ή με το αν είναι σωστό κάποιος (που εξαργυρώνει ένα προσωπικό προφίλ στον μουσικό χώρο) να πληρώνεται για να κάνει σεμινάρια (αλλιώς θα ζούσε από οικοδομή).

Έτσι δυστυχώς είναι ο κόσμος που ζούμε όλοι μας!

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Και πόσες φορές θα το πω, είναι theoctapus, the, the, the

[move]theeeeeeeeee[/move]

Α ναί, και με a όχι o. Έλεος δηλαδή.....

;D ;D

 
Got it...

Οκ,theeeeeeeeeeoctanotopusLordhavemercy.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
theoctapus είπε:
Βιάζεσαι μεγάλε, βιάζεσαι  :)
σωστος  ;D ,τωρα αργησα εγω και πολυ μαλιστα  ;D σορρυ!

Η μουσική ΔΕΝ είναι μαθηματικά, όπως οι πλανήτες δεν χρειάζεται να ξέρουν τους νόμους του Κέπλερ
Το ντο της μιας οκταβας εχει διπλασια συχνοτητα απο το ντο της επομενης. Πως το καταλαβαινουμε αυτο αν η μουσικη δεν εχει σχεση με τα μαθηματικα; Δεν την περιγραφουν, ΕΙΝΑΙ μαθηματικα η μουσικη, τουλαχιστον ως προς το πως την ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ και ανταποκρινεται το μυαλο σε αυτην. Βασικα η γλωσσα, τα μαθηματικα και η μουσικη ειναι ολα παραγωγα παρομοιων νοητικων λειτουργιων, και υπαρχουν παρα πολλα αρθρα που το υποστηριζουν αυτο -Googlαρε το. Καθολου τυχαιο που η μουσικη εκπαιδευση σε μικρη ηλικια αυξανει τη νοημοσυνη.

Αν δεν ορισουμε τη μουσικη σε σχεση με το πως την αντιλαμβανομαστε, τοτε ειναι απλως κυματα σε ηχητικο μεσο.

η μουσική παραμένει ανθρώπινο δημιούργημα που δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι παράγεται από τους φυσικούς νόμους  
Μα ο φυσικος νομος δεν παραγει κατι, ειναι μια προταση που περιγραφει ενα φυσικο φαινομενο. Παραγεται η μουσικη ομως απο φυσικα φαινομενα (τα οποια μπορουν να αναλυθουν με τα μαθηματικα) και μεσα στο μυαλο μας ειναι ενας συμβολισμος αυτων των φαινομενων. Η ταχυτητα, ο ρυθμος, η ενταση, η τονικοτητα υπαρχουν στη φυση -οπως την αντιλαμβανεται το μυαλο μας μεσα απο τις αισθησεις και την επεξεργασια των πληροφοριων.

Τι στον π0yτs0 σημαίνει συμπαντικη γλωσσα;
Κατ'αρχας η μουσικη ειναι πανανθρωπινη "γλωσσα". Οι πολεμικοι χοροι παντου εχουν παρομοιους ρυθμους. Ο Ισπανος θ'ακουσει ρεμπετικα και θα νιωσει πονο. Η κωδικοποιηση των συναισθηματων ειναι ιδια κι αναγνωρισιμη πανω-κατω σε ολους τους πολιτισμους. Αρα υπαρχει κατι εγγενες στη λειτουργια του ανθρωπινου μυαλου που το κανει ν'ανταποκρινεται στη μουσικη και τα εκφραστικα της μεσα (ρυθμος, ενταση, τονικοτητα, ταχυτητα και αλλα) με τον ιδιο τροπο.

Τωρα, η λεξη "συμπαντικη" ειναι λιγο υπερβολικη, δε χρειαζεται να την παρεις κυριολεκτικα. Η μουσικη μπορει να αναπαραστησει φαινομενα και μεγεθη του κοσμου (κινηση, ρυθμος) χωρις να τα χρωματισει σε σχεση με το ποσο ωφελιμα ειναι για μας. Ειναι αυτα που ειναι, και τα "τραγουδαω" γιατι με γοητευει το γεγονος οτι υπαρχουν. Ειναι τελειως συναισθηματικος ορος. Δεν τον βρισκω ανοητο, αν εχεις ξαπλωσει εστω και μια φορα στην εξοχη να κοιτας τ'αστερια -ε γι'αυτο το συναισθημα μιλαω.

 
(ξαναδιακοπτω τη διπλωματικη μου!)

Βασικα ειναι προφανες οτι μιλαμε σε αλλο επιπεδο, ετσι; Εσυ μιλας για το τι ειναι η μουσικη απο τη στιγμη που παραγεται μεχρι τη στιγμη που φτανει στο αυτι σου, εγω μιλαω για το τι γινεται απο τη στιγμη που μπαινει μεσα στο κεφαλι σου και γιατι.

theoctapus είπε:
Η μουσική ΔΕΝ είναι μαθηματικά, όπως οι πλανήτες δεν χρειάζεται να ξέρουν τους νόμους του Κέπλερ
Οπως το λες εσυ, η μουσικη ειναι μια αλληλουχια απο διαδοχικα "πακετα" συχνοτητων (γιατι καθε νοτα ειναι πολλες συχνοτητες μαζι), που εχουν ψυχοτροπικη επιδραση στον ανθρωπο οταν γινουν αντιληπτα μεσω της ακοης.

Αν η μουσικη ειναι μια διαδοχη απο ξεκουρδιστους ηχους, εχουν αλλη επιδραση απο το αν ακουσεις νοτες με μαθηματικη σχεση. Οι νοτες που ακουμε "σωστες" και αρμονικες οριζονται απο συγκεκριμενη μαθηματικη σχεση, τη σχεση των ταλαντωσεων που συμβαινουν σε μια παλλομενη χορδη. Το ψυχικο "χρωμα" των διαστηματων εξαρταται απο μαθηματικες σχεσεις και την αποκλιση τους απο τις φυσικες αρμονικες της παλλομενης χορδης. Ετσι κατασκευαστηκε η μουσικη γιατι αυτο μας ακουγοταν καλυτερα στ'αυτια. Αρα η μουσικη ειναι μαθηματικα. Αυτα γινονται αντιληπτα απ'τον εγκεφαλο.

Οπως ειπα και πανω, ειναι επισης πανανθρωπινη, εχει κοινους κωδικες σε ολους τους πολιτισμους. Αντιπροσωπευει κινηση, ειναι συμβολισμος της. Η κινηση και η ενεργεια δεν ειναι μονο ανθρωπινα προνομια, αλλα ολων των υλικων σωματων, εμβιων και ανοργανων. Με αυτη την εννοια μπορει να αποκτησει "συμπαντικη", υπαρξιακη χροια.

Δεν ξερω τι αλλο να γραψω, ειναι και αργα! Αυτα. Αν καποιος νομιζει οτι ειναι βλακειες θα χαρω να ακουσω το γιατι.

 
Εβιμπράρισα την ανθισμένη μυγδαλιά  8)

 
Συντελεσμένος μέλλοντας:

Πας ο ανοιχτός πόρος βεβιμπράρεται.

 
Οτι δίκιο είχε ο op το 'χασε διότι το κείμενο του ήταν ελαφρώς αφελές,ρομαντικό και με μια δόση χιπισμού.Επιπροσθέτως δεν ήταν ξεκάθαρο το τι απάντηση ζητούσε ενώ κατέκρινε το φόρουμ χωρίς να έχει περάσει λίγο καιρό σε αυτό.

Τέλος,το ''γιατί'' και το ''άρα'' απουσίαζαν από κάθε πρόταση του.Ακόμα και αυτά να υπήρχαν,δεν είναι ικανά να προσδώσουν απολύτη εγκυρότητα στα επιχείρηματα κάποιου η οποία να μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το γεμάτο σιγουριά ύφος.  :-\

Απο την άλλη,το ότι το καλαμπούρι παράγινε είναι γεγονός.

ΥΓ:Μόλις διάβασα την εξέλιξη όλου του θέματος.Υπεράσπιση από trolley δεν περίμενα.Συνήθως (σωστά) κόβει τον αέρα του εκάστοτε op σε τέτοιου είδος θέματα.

 
Ο Ισπανος θ'ακουσει ρεμπετικα και θα νιωσει πονο
και ο Αγγλος μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ βαρεμαρα.... ;D..ενω ο μεσος Αμερικανος θα σου πει οτι αυτην την .....αραβικη μουσικη δεν μπορει να την καταλαβει....

το ιδιο και ο....μεσος Αραβας αν του βαλεις SEX PISTOLS..... ;D...δεν θα το εκτιμησει και ιδιαιτερα  ;D

οποτε μην εισαι και τοσο σιγουρος για τον..πανανθρωπινο χαρακτηρα  της μουσικης....

 
Superfunk είπε:
και ο Αγγλος μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ βαρεμαρα.... ;D
Μπα. Αν του βγεί το british blues από μέσα του, ρίξει στο "πλάι the head", ρίξει ένα sssssssss και χτυπήσει το πόδι με δύναμη, κάτι γίνεται .......

 
Αν ο Αφγανός ακούσει π.χ. Rihanna τι θα νιώσει; Ή αν άκουγε ένας αρχαίος Ρωμαίος ένα κομμάτι industrial metal;

Η μουσική ΔΕΝ δημιουργεί τα ίδια αισθήματα σε όλους. Η μουσική είναι κομμάτι της κοινωνίας και επηρεάζεται από αλλά και επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι. Εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πόσο μάλλον συμπαντικά (αναγούλα με πιάνει κάθε φορά που αναφέρεται αυτή η λέξη).

@theStratWithin

Ένα απ' τα πρώτα προγράμματα που είχα φτιάξει ως φοιτητής ήταν μια γεννήτρια ήχων από διάφορες μαθηματικές εξισώσεις. Ήθελα να ακούσω τα μαθηματικά. Σε πληροφορώ ότι οι εξισώσεις που δημιουργούσαν ήχους που δεν ήταν το λιγότερο ενοχλητικοί ήταν απελπιστικά λίγες. Άσε που για να έχεις ήχο θα έπρεπε να ήταν περιοδικές και με συγκεκριμένο εύρος πλάτους (συχνότητα). Κοινώς η συντριπτική πλειοψηφία των μαθηματικών (όπως καταλαβαίνεις δεν έκανα εξαντλητική αναζήτηση) δεν παράγει καμία απολύτως μουσική.

Το σύνολο της μουσικής όμως παράγεται από μαθηματικά; Μα φυσικά, για ήχους πρόκειται άρα για φυσικά φαινόμενα και οι κανόνες της μουσικής έχουν ορισθεί πάνω σ' αυτά τα φυσικά φαινόμενα άρα εξ ορισμού η μουσική περιγράφεται μαθηματικώς. Κι αυτό τι μας λέει; Τίποτα. Όπου και να ρίξεις το βλέμα σου θα βρείς κάτι που έχει μια μαθηματική περιγραφή και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα. Αφού το τραπεζάκι του καφέ δεν φέρει κάποιο βαθύτερο νόημα λόγω της σχέσης του με τα μαθηματικά γιατί να φέρει η μουσική;

Η ίδια η μουσική όμως έχει νόημα γιατί μας επηρεάζει. Το νόημα αυτό δεν βρίσκεται όμως στις μαθηματικές αναλογίες, το νόημα δεν βρίσκεται στην περιγραφη, στο μέσο. Το νόημα και η ουσία βρίσκονται στο περιεχόμενο.

Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος έτσι ωστε να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως ακριβώς το έντερο αντιδρά στην λακτόζη αν έχεις πρόβλημα ή όπως η τηλεόραση αντιδρά στο πάτημα του Χ κουμπιού στο τηλεκοντρόλ. Δεν υπάρχει κάτι το πνευματικό (ότι και να σημαίνει αυτό), δεν είναι η μουσική που ως μια υπερφυσική οντότητα παίζει με το μυαλό μας, είναι το ίδιο το μυαλό μας που από κατασκευής του αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένους ήχους μέσα απ' την τεράστια ποικιλία ήχων στην οποία μπορούμε να εκτεθούμε.

Όπως ακριβώς η ηλεκτρομαγνητική δύναμη μεταξύ των σωμάτων δημιουργεί την ψευδαίσθηση της επαφής έτσι και το μυαλό μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του νοήματος στις αντιδράσεις απ' τα εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν είναι παρά ένα σωρό απαντήσεις σε ένα σωρό λάθος γιατί.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top