theoctapus είπε:
Μα αυτό δεν λέμε τόσα πόστς τώρα, αν τα μαθηματικά έχουν φυσική υπόσταση
Με συγχωρεις, οι δικες μου αποψεις πολυ μικρη σχεση εχουν με αυτο το εκτρωμα
http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_universe_hypothesis.
Εγω γενικα δε μπορω να εκφρασω τοσο απολυτες αποψεις. Ισως να μην εχω τα @@ αλλα νομιζω οτι δεν το δικαιουμαι. Μπορω να μιλησω με μεγαλυτερη αυτοπεποιθηση ομως για πιο γηινα και ανθρωπινα πραγματα, στα οποια η "καθαρη" επιστημη πολυ συχνα (δυστυχως)
δε βοηθαει.
Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν την ύπαρξη των λεγόμενων πλατωνικών κόσμων..
..Εγώ πάντως είμαι με τον Gödel.
Αν και υπάρχει φιλοσοφική σχολή που πιστεύει ότι τα μαθηματικά τα ανακαλύπτουμε και δεν τα εφευρίσκουμε, εγώ δεν συμμερίζομαι την σχολή αυτή.
Συγνωμη που θα σε στεναχωρησω, αλλα συμφωνα με τη Wikipedia τουλαχιστον, o Gödel θα
διαφωνουσε μαζι σου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_mathematics#Contemporary_schools_of_thought
Mathematical
realism, like realism in general, holds that mathematical entities
exist independently of the human mind. Thus humans
do not invent mathematics, but rather
discover it, and any other intelligent beings in the universe would presumably do the same.
Many working mathematicians have been mathematical
realists; they see themselves as discoverers of naturally occurring objects. Examples include Paul Erdős and
Kurt Gödel.
και αν διαβαζε τα ποστ μας μαλλον θα
συμφωνουσε μαζι μου.
...Gödel believed in an objective mathematical reality that could be perceived in a manner
analogous to sense perception.
Στη συνεχεια
...but the continuum hypothesis conjecture might prove undecidable just on the basis of such principles. Gödel suggested that quasi-empirical methodology could be used to provide sufficient evidence to be able to reasonably assume such a conjecture.
Δηλαδη ο μεγας Gödel υποστηριζε οτι κατα περιπτωσεις μπορουμε να βασιστουμε για αποδειξεις στε ενα ειδος
εμπειρισμου! ;D
Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν την ύπαρξη των λεγόμενων πλατωνικών κόσμων..
Παντως, σα
μαθηματικο πλατωνισμο περιγραφει εδω τη
δικη σου αποψη (τουλαχιστον το πρωτο μισο του ορισμου, για να ειμαι και δικαιος)
Mathematical Platonism is the form of realism that suggests that
mathematical entities are
abstract, have no spatiotemporal or causal properties, and are eternal and unchanging. This is often claimed to be the view most people have of numbers.
Μπερδευτηκες ε; Και γω...
Παντως το κυριο ερωτημα μαλλον ειναι: τι εννοουμε αν υπαρχουν τα μαθηματικα; Με ποια μορφη μπορουν να υπαρχουν; Γιατι εγω αυτο που λεει ο Tegmark δε μπορω να το καταλαβω...Πως γινεται να
υπαρχει στη φυση ενας αριθμος; Κατα τη δικη μου κριση (και οσων εχω αναφερει) αγου τα μαθηματικα "βγαινουν" και προβλεπουν φαινομενα, πρεπει να υπαρχει η μαθηματικη λογικη στο
σκελετο των νομων που διαπνεουν το συμπαν.
Το θεμα ειναι μαλλον καθαρα φιλοσοφικο, και μπορει οι διαφωνιες μας να ειναι τελικα βερμπαλιστικες. Ισως και να ειναι απλα το ποσο ψηλα στην καθημερινοτητα μας βαζουμε την επιστημη. Θα ηθελα ομως να μου βαλεις πηγες που να υποστηριζουν τη δικη σου αποψη, μπας και καταλαβω και γω λιγο καλυτερα.