Φίλε Janick.Οι απόψεις μου μπορεί να σου φανούν λίγο αιρετικές όμως κατασκευάζω (ΔΗΛ.ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΩ) εδώ και πολλά χρόνια μόνος μου τίς κιθάρες μου (από κομμάτια Warmoth,WD & All Parts) και πιστεύω ότι η εμπειρία μου μπορει να σε βοηθήσει.
Exω φτιάξει περίπου 20
stratocaster & 30 telecaster (για εμένα & για φίλους) και μετά από πολλούς και διάφορους συνδιασμούς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ΕΙΔΟΣ του ξύλου στο σώμα παίζει ΕΛΑΧΙΣΤΟ ρόλο στο ηχητικό αποτέλλεσμα στίς SOLID BODY ηλεκτρικές κιθάρες.ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ρόλο παίζει το ΒΑΡΟΣ του σώματος παρά τα υλικό (alder,basswood ,swamp ash ΚΤΛ).
μια κιθάρα με ΒΑΡΥ σώμα θα έχει περισσότερα και σκληρότερα πρίμα & υψηλομεσαία και περισσότερο sustain ενώ μιά ελαφριά κιθάρα θα έχει πιο μαλακά πρίμα και περισσότερα χαμηλομεσαία.
Ενοείται ότι στις solid body ούτε το φινιρισμα (νίτρο,πολυεστέρας) παίζει ρόλο (αλλο πράγμα οι ακουστικές)
ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το ΠΑΧΟΣ/ΜΑΖΑ του μπράτσου,οσο πιό παχύ τόσο πιό καλός ο ήχος & το sustain (η ταστιέρα & το υλικό ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ).Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα τάστα (όσο μεγαλύτερα τόσο πιό πολλά πρίμα & sustain)
Σημαντικό ρόλο παίζει και η μάζα της ΓΕΦΥΡΑΣ όσο πιό βαριά τόσο πιό πολλά πρίμα & sustain.
ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ,ΑΥΤΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΤΑ 80%!
Μαγνήτες με χαμηλη έξοδο (τους προτιμώ) θα σου δώουν ΠΟΛΥ καλύτερα καθαρά και με το κατάληλο πετάλι/ενισχυτή μια χαρά γκάζια.
Βεβαια μια και οι παραπάνω εταιρείες προσφέρουν ΠΟΛΥ καλύτερα ξύλα από τη Fender όταν φτιάχνω κιθάρες συνήθως χρησιμοποιώ alder η ΕΛΑΦΡΥ swamp ash ,η και hollow bodies.Πάντα χρησιμοποιώ το μεγαλύτερο δυνατό μπράτσο.
To basswood/poplar είναι μια χαρά ξύλα έχω μερικές γιαπωνέζικες Fender φτιαγμένες από αυτό και σκίζουν!
Παντως μην ξεχνάς ότι μια κιθάρα είναι ενα ΣΥΝΟΛΟ από parts και ο τρόπος που αντιδρούν μεταξύ τους είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί 100%.Γι'αυτό και άλλωστε υπάρχουν Squier που σκοτώνουν & Fender Custom shop μπουρούχες...
γενικά μιλώντας για ωραία καθαρά σε Tele/strat:
light ash(or alder/hollow) body,vintage hardware,low output vintage pickups (LINDY FRALIN,RIOGRANDE VINTAGE TALLBOYS,FENDER VINTAGE,SD ALNICO 2),FAT neck και θα είσαι μάγκας!
ΕΠΙΣΗΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ HEADROOM ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ!(Χρειάζονται τουλάχιστον 50 βατ σε τάξη α/β για να έχεις καλά καθαρά αν θέλεις να παίζεις δυνατά).
Επίσης οι EMG που χρησιμοποιείς παρόλο που έχουν την φιλοσοφία του vintage μαγνήτη,έχουν σημαντικά υψηλότερη έξοδο οπότε χρειάζεσαι βατ.
να και μερικές από τις κιθάρες που έχω φτιάξει:
WARMOTH one piece swamp ash body,boat neck one piece maple,RIO GRANDE pickups,vintage bridge
WARMOTH one piece swamp ash,boat neck w/ brazilian rw,lindy fralin pickups,vintage bridge
WD thinline ash & alder/quilt top,modern bridge BILL LAWERENCE noiseless pickups,WARMOTH fatback necks w/ maple and rw boards,modern bridges.
Η μεσαία είναι μιά γιαπωνέζικήFender που την έχω από το 87!