Ξεμούδιασμα με Alice in Chains

Βασίλης Τριανταφυλλίδης

BillTrantos

Δυνατό μέλος
Staff member
Πόντοι
1,058
Βαράτε αλύπητα κι ας έχω να παίξω κιθάρα 2-2.5 χρόνια.

Γύρω στις 10-11 κιθάρες, ρυθμικά, breakdown, motif, bends, solo. Επειδή είμαι τελείως καμένος μετά τη δουλειά τα έγραψα όλα χωρίς μετρονόμο, οπότε κλωτσάνε λίγο κάτι σημεία. Όλα είναι με την Tele transposed μισό τόνο κάτω γιατί η Pacifica δεν είναι έτοιμη ακόμα.

Ένα riser που έβαλα ως παραγωγική επιλογή (🖐️) είναι free από 3 λεπτά Google.

Ρυθμικές κιθάρες: Neural DSP Nolly X
Lead κιθάρες: Neural DSP Rabea X

Ελάχιστο και τεμπέλικο master με EzMix 3. Όλο το project ήταν διάλειμμα από ένα jingle που προσπαθώ να γράψω για το podcast μιας φίλης (και φαίνεται).

Να 'στε καλά όσοι μπείτε στον κόπο να ακούσετε.

Eίναι πάρα πολύ ωραίο αν και δεν το ξέρω το συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι μετά από Staley?

Γενικά και mix / master είναι πολύ καλά, για τις κιθάρες δεν το συζητώ, εξαιρετικές.

Δυο παρατηρήσεις προσωπικού γούστου:
1. Το ταμπούρο είναι λίγο overproduced και πολύ μπροστά.
2. Οι κιθάρες για να γίνουν ακόμη πιο κοντά σε real ενισχυτή, μπορείς να παίξεις μιξάροντας το IR στο 90-95% αντί για 100% ή βάζοντας στο τέλος κάποιο άγριο saturation, πχ το Decapitator της SoundToys. Αυτές οι προσεγγίσεις δίνουν στα δικά μου αυτιά έναν λιγότερο compressed ήχο στα plugins, που στέκεται καλύτερα δίπλα σε πραγματικούς high gain ενισχυτές.

Eίναι πάρα πολύ ωραίο αν και δεν το ξέρω το συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι μετά από Staley?

Γενικά και mix / master είναι πολύ καλά, για τις κιθάρες δεν το συζητώ, εξαιρετικές.

Δυο παρατηρήσεις προσωπικού γούστου:
1. Το ταμπούρο είναι λίγο overproduced και πολύ μπροστά.
2. Οι κιθάρες για να γίνουν ακόμη πιο κοντά σε real ενισχυτή, μπορείς να παίξεις μιξάροντας το IR στο 90-95% αντί για 100% ή βάζοντας στο τέλος κάποιο άγριο saturation, πχ το Decapitator της SoundToys. Αυτές οι προσεγγίσεις δίνουν στα δικά μου αυτιά έναν λιγότερο compressed ήχο στα plugins, που στέκεται καλύτερα δίπλα σε πραγματικούς high gain ενισχυτές.
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, το τραγούδι είναι το Stone, βγήκε το 2013.

1. Η αλήθεια είναι πως δεν έσπασα το kit για επιμέρους processing, είμαι άσχετος από drum mixing. Αν η μέρα είχε 48 ώρες και δε δούλευα, ίσως καθόμουν να μπω και σε αυτή τη μαύρη τρύπα.
2. Την πρώτη σου πρόταση με το IR δεν την έχω ξανακούσει, θα το δοκιμάσω στο επόμενο project. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί η μείωση του IR mix θα φέρει τέτοιο αποτέλεσμα; Με saturation έχω προσπαθήσει παλιότερα αλλά πάντα κατέληγα να το παρακάνω. Το κρατάω όμως γιατί δε νομίζω να γράψω real thing ποτέ μες το σπίτι.

Ευχαριστώ και πάλι για την ακρόαση και τα σχόλια.

Last edited:
Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί η μείωση του IR mix θα φέρει τέτοιο αποτέλεσμα;
Αφήνει λίγη "αγριάδα" από το amp sim χωρίς καμπίνα, που είναι παρεμφερής με το saturation αλλά πλέον χρησιμοποιείς το saturation του ίδιου του ενισχυτή. Αυτή η αγριάδα έχει και το πλεονέκτημα ότι αντισταθμίζει λίγο (στα δικά μου αυτιά) τα στατικά resonant peaks που έχουν τα IRs.

Δεν ταιριάζει παντού και πάντα. Προφανώς είναι πιο χρήσιμο στα πολλά γκάζια όταν ο ήχος αρχίζει και γίνεται squashed. To χρησιμοποίησα πρώτη φορά πριν κάποια χρόνια, όταν προσπαθούσα να "κάτσω" τις κιθάρες που είχα γράψει με το Neural DSP Gojira μαζί με αυτές που ήταν γραμμένες από τον Mesa direct μέσω attenuator και IR.

Πήραν έτσι λίγη ζωή οι Neural γιατί ενώ από μόνες τους μου είχαν φανεί πολύ καλές, δίπλα στον Mesa ακουγόταν μια compressed λάσπη.

αξίζουν τον κόπο και μετά τη συνέχιση της μπάντας με τον DuVall

@BillTrantos μου άρεσε πολύ

αξίζουν τον κόπο και μετά τη συνέχιση της μπάντας με τον DuVall

@BillTrantos μου άρεσε πολύ
Κι εμένα μου αρέσουν εξίσου και οι δύο περίοδοι!

Φοβερές οι κιθάρες!
Τα υπόλοιπα είναι backing track?
Thanks! Πάντα ακούω πράγματα που δε μου αρέσουν, ειδικά μετά από δεκάδες ακροάσεις, αλλά δεν έχω την υπομονή και τη γνώση να κάτσω να τα φτιάξω.

Τα υπόλοιπα backing track, υποτίθεται σχετικά απείραχτο, εννοώντας minimal production.

Αφήνει λίγη "αγριάδα" από το amp sim χωρίς καμπίνα, που είναι παρεμφερής με το saturation αλλά πλέον χρησιμοποιείς το saturation του ίδιου του ενισχυτή. Αυτή η αγριάδα έχει και το πλεονέκτημα ότι αντισταθμίζει λίγο (στα δικά μου αυτιά) τα στατικά resonant peaks που έχουν τα IRs.

Δεν ταιριάζει παντού και πάντα. Προφανώς είναι πιο χρήσιμο στα πολλά γκάζια όταν ο ήχος αρχίζει και γίνεται squashed. To χρησιμοποίησα πρώτη φορά πριν κάποια χρόνια, όταν προσπαθούσα να "κάτσω" τις κιθάρες που είχα γράψει με το Neural DSP Gojira μαζί με αυτές που ήταν γραμμένες από τον Mesa direct μέσω attenuator και IR.

Πήραν έτσι λίγη ζωή οι Neural γιατί ενώ από μόνες τους μου είχαν φανεί πολύ καλές, δίπλα στον Mesa ακουγόταν μια compressed λάσπη.
Δυστυχώς τα plugins της Neural δεν έχουν επιλογή για cab/IR mix level, οπότε θα πρέπει να το κάνω σε ξεχωριστό VST.

Μια χαρά είναι πλέον τα digital μόνα τους και ειδικά σε full μίξη, μόνο αυτό που λες δίπλα στο real thing είναι θέμα. Κι αυτό βέβαια με πολύ πείραγμα το φέρνεις, αλλά μια ζωή την έχουμε.

Το Gojira το είχε ο δάσκαλος μου, ήταν και το πρώτο με transpose δυνατότητες, πολύ ωραίο. Εγώ κόλλησα με το Nolly και το Rabea γιατί η αισθητική μου είναι πολύ κοντά με τη δική τους και έκτοτε ευτυχώς έσβησε το GAS με αυτά.

Δυστυχώς τα plugins της Neural δεν έχουν επιλογή για cab/IR mix level, οπότε θα πρέπει να το κάνω σε ξεχωριστό VST.

Μια χαρά είναι πλέον τα digital μόνα τους και ειδικά σε full μίξη, μόνο αυτό που λες δίπλα στο real thing είναι θέμα. Κι αυτό βέβαια με πολύ πείραγμα το φέρνεις, αλλά μια ζωή την έχουμε.

Το Gojira το είχε ο δάσκαλος μου, ήταν και το πρώτο με transpose δυνατότητες, πολύ ωραίο. Εγώ κόλλησα με το Nolly και το Rabea γιατί η αισθητική μου είναι πολύ κοντά με τη δική τους και έκτοτε ευτυχώς έσβησε το GAS με αυτά.

Φαντάζομαι όλα πλέον τα daw έχουν κάποιο IR loader, και IRs και free ακόμη υπάρχουν πλέον άπειρα.

Από κει και πέρα στην περίπτωση μου, αν είχα γράψει τον mesa με κάποιο SM57, μπορεί να ήταν πιο κοντά με το sim, αλλά direct ήταν αδιανόητη αγριάδα και πασιφανής διαφορά.

Φαντάζομαι όλα πλέον τα daw έχουν κάποιο IR loader, και IRs και free ακόμη υπάρχουν πλέον άπειρα.
Υπάρχει χρόνια το NadIR που είναι free loader, αλλά και πολλά amp sims έχουν τέτοια δυνατότητα. Θα το κοιτάξω σίγουρα, αν και έχω χρόνια στο συρτάρι τα GGD Studio Cabs: Goldstack (συλλογή από Greenback καμπίνες, captured από τον Nolly) και GGD Studio Cabs: Contenders (συλλογή από κλασικές metal καμπίνες, Marshall, Boogie, EVH, Uberschall, Friedman, ENGL) που συνδυάζουν ως λογική αυτό ακριβώς που ψάχνω:

Mix ready μικρόφωνα, καμπίνες, μεγάφωνα, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλος χώρος για παραμετροποίηση.

Το θέμα μου ως τώρα είναι ότι τα πήρα σε ένα Black Friday χωρίς να είμαι σίγουρος αν το PC αντέχει και τελικά αποδείχτηκαν βαριά plugins και στο παρόν setup μπορώ μόνο να τα χρησιμοποιήσω στο post, το οποίο στερεί το 90% της χαράς που είναι το παίξιμο.

Γενικώς cab sims και IRs είναι ίσως το κομμάτι του chain που έχω ψάξει (και ξοδέψει) περισσότερο. Όχι γιατί περιμένω αποτέλεσμα καμπίνας, αλλά γιατί θέλω 5-6 επιλογές για παίξιμο και in the mix, χωρίς να χρειάζεται audio engineering πτυχίο στο post.

Από κει και πέρα στην περίπτωση μου, αν είχα γράψει τον mesa με κάποιο SM57, μπορεί να ήταν πιο κοντά με το sim, αλλά direct ήταν αδιανόητη αγριάδα και πασιφανής διαφορά.
Με τον τελευταίο δάσκαλο που είχα στην Ελλάδα βάζαμε συνέχεια τα Neural, τότε δεν υπήρχε Quad Cortex, εναντίον του Victory Kraken που είχα και του δικού του Friedman X. Με loadbox στα ίδια cab sims ή IRs και πάλι η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη χωρίς εκτενές σκάλισμα.

Με τον τελευταίο δάσκαλο που είχα στην Ελλάδα βάζαμε συνέχεια τα Neural, τότε δεν υπήρχε Quad Cortex, εναντίον του Victory Kraken που είχα και του δικού του Friedman X. Με loadbox στα ίδια cab sims ή IRs και πάλι η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη χωρίς εκτενές σκάλισμα.
Γι αυτό γενικά νομίζω ότι ένα ωραίο λαμπάτο pre-amp είναι η βέλτιστη λύση για το 90% των καταστάσεων. Πιο μικρό, πιο φθηνό, δε χρειάζεσαι attenuator, το καρφώνεις σε ένα IR και είσαι even better than the real thing σε πολλές καταστάσεις.

Yπάρχουν ακόμη κάποια κόλπα με τα IRs, πχ μπορείς να σκάνάρεις τις συχνότητες για resonant peaks και να τα κόψεις λίγο με ένα δυναμικό eq ώστε να μην κουράζουν. Υπάρχει και αυτό το εργαλείο https://bogrendigital.com/products/irdx-core που προσθέτει ρεαλιστική "κίνηση" στα στατικά IRs.

Εγώ εχώ έναν Mesa Studio Pre+ με έναν Mesa 2:90 αλλά τις περισσότερες φορές για high gain γράφω καρφί τον pre. Mάλιστα για να περιορίσω το latency και να μπορώ να γράφω realtime σε full mix παίρνω τη μία έξοδο σε ένα mooer radar που έχει φορτωμένη καμπίνα για να ακούω και την άλλη έξοδο τη γράφω καρφί στην κάρτα muted ώστε να την επεξεργαστώ μετά. Μπορεί να ακούγεται μπελάς, αλλά είναι πιο γρήγορο να το κάνω απ' το να το γράφω.

Εγώ γράφω με ένα static IR του Celestion Βlue από την ίδια τη Celestion το 90%. Όταν δε δουλεύει αυτό ξεκινάω και ψάχνω. Είμαι πολύ μεγάλος fan των IR της York. Eπίσης αυτό, που είναι και free, είναι ένα ακόμη ωραίο στανταράκι: https://www.celestionplus.com/free-download/

ΥΓ: Νομίζω ότι ο ήχος του Cantrel στο studio για τα πρώτα albums ήταν ένας Bogner Fish Preamp.

Last edited:
Μου έχουν γεννηθεί κάτι παλαβές ιδέες να ξαναβγώ έξω να παίξω (πού, στο Άμστερνταμ που το benchmark είναι στο θεό) και έτσι κοιτούσα πρόσφατα διάφορα λαμπάτα και μη preamp.

Το Friedman IR-X και το Victory Kraken είναι πιο κοντά στο digital setup μου, αλλά προς το παρόν η εσωστρέφεια με κρατάει σπίτι να παίζω για τις γάτες και τη δύσμοιρη σύντροφο.

Όντας αδαής στην ηχογράφηση και μιξάρισμα τόσο distorted κιθαρών, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου ακούστηκαν άψογες και οι ρυθμικές και η σόλο όσον αφορά το παίξιμο αλλά και τον ήχο.

Όντας αδαής στην ηχογράφηση και μιξάρισμα τόσο distorted κιθαρών, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου ακούστηκαν άψογες και οι ρυθμικές και η σόλο όσον αφορά το παίξιμο αλλά και τον ήχο.
Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο! Κι εγώ αδαής είμαι, στις μέρες μας τα μπιμπλίκια σε κάνουν μάγκα. Το solo δε μου άρεσε γιατί δεν πήγα ακριβώς νότα-νότα, αλλά για δε θα γκρινιάξω για ξεμούδιασμα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back