Τι λες ρε qotsa,είσαι με τα καλά σου? :
Τι καλό βράδυ και τσακωμούς μου λες?
Ποιος τσακώθηκε μαζί σου?
Αν δεν κατάλαβες τί σου είπα,σε ρωτάω ευθέως:Πως ισχυρίζεσαι οτι το τραγούδι θέλει πνευμόνια?Σε τι βοηθάνε τα πνευμόνια στο να βάζεις γρέζι στην φωνή σου?Μήπως βοηθάνε στην τοποθέτηση?
Πες μας κι εμάς να καταλάβουμε...
Ενα άλλο μέλος ανέφερε πολύ σωστά οτι η χρήση του διαφράγματος είναι απαραίτητη και όχι μόνο (να συμπληρώσω) για αυτό το είδος αλλά για κάθε είδος.Επίσης,πρέπει να ξέρεις πως κάθε φωνή ακριβώς επειδή είναι ξεχωριστή,έχει και τα δικά της όρια.Που σημαίνει πως το να χρησιμοποιείς γρέζι κάποιους τους κουράζει πιο πολύ και πιο γρήγορα από ότι άλλους.Πολλοί τραγουδιστές έχουν χάσει την φωνή τους και έχουν χρειαστεί να κάνουν επεμβάσεις (βλ, claus meine,chris cornell) ακόμα και ο όχι και τόσο τραγουδιστής james hetfield.. ;D
Με αυτό,θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όσα παιδιά ασχολούνται με την ροκ και τα πιο ακραία φωνητικά πως κάθε αίσθηση πόνου,σημαίνει απαραίτητα διακοπή.Δεν μαθαίνει η φωνή να αντέχει στην κακοποίηση,αλλά το κακό σιγά σιγά χειροτερεύει.
Το zen of screaming έχει κάποιες χρήσιμες ασκήσεις και είναι αυτές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να βγάλει αυτά τα brutal φωνητικά.Ωστόσο αν δεν υπάρχει η παρουσία κάποιου που γνωρίζει τί σημαίνει σωστή τοποθέτηση και πότε μπαίνει λαιμός και όχι το σωστό ηχείο,είναι πολύ ευκολο να κάνεις λάθος και να κουράζεις την φωνή σου.Κάποιο άλλο μέλος είπε πως οι ασκήσεις είναι...κάπως.. ;D.Έτσι είναι οι ασκήσεις φίλε μου!
Χρειάζονται τα φαλσέτα,χρειάζονται οι "μαιμουδίστικες" ασκήσεις για να "ξυπνήσεις" το διάφραγμα..Δες το σαν να κάνεις χρωματικές ασκήσεις ή να παίζεις πάνω-κάτω πεντατονικές..Δεν θα παίξεις ποτέ κομμάτι με 10μέτρα χρωματικές,ούτε θα βάλεις όλες τις θέσεις της πεντατονικής σε ένα σόλο.Παρόλα αυτά σε βοηθάνε έτσι δεν είναι?
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο τραγούδι.Κάνεις ασκήσεις που ζεσταίνουν την φωνή,ενεργοποιούν το διάφραγμα,χρησιμοποιείς όλα σου τα ηχεία και σιγά σιγά αρχίζεις να βάζεις γρέζι χωρίς ξαναλέω να νιώθεις πόνο.Είναι άλλο η κούραση και άλλο ο πόνος.Εχω δει μικρά παιδιά 15-16 χρονών να φτύνουν αίμα μετά από πρόβα,προσπαθώντας να βγάλουν μια 2ωρη πρόβα.Προσοχή λοιπόν,έρχεται σταδιακά το γρέζι,το οποίο είναι ένα εφέ της φωνής
. Δεν κάνεις κάτι διαφορετικό από ότι στα καθαρά φωνητικά από πλευράς τοποθέτησης απλά κλείνεις σταδιακά βάζοντας τόσο "λαιμό" όσο σου είναι ανεκτό.Χρειάζονται μαθήματα και υπομονή για όλα αυτά,δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να το κάνεις από την μία μέρα στην άλλη.
Ελπίζω να βοήθησα..και για να λυθεί η παρεξήγηση,δεν θέλησα ούτε να σε υποτιμήσω ούτε να σε προσβάλω, πόσο μάλλον να τσακωθώ.Αυτό που σου τόνισα ήταν οτι πρέπει να στηρίζεις αυτό που λες γιατί δίνεις λανθασμένες εντυπώσεις σε κάποιον που δεν ξέρει και διαβάζει για να μάθει.Δεν τσακώνoμαι qotsa,μια συμβουλή σου έδωσα..