To score του ΑΙΩΝΑ!

Ωραια ιστορια, συμφωνω με SF, φαινεται να ειναι αληθινη 50ς...(γραφοντας 9 λεξεις, εχω κανει ηδη 3 λαθη ? )..

Εχει γινει εξαιρετικα σπανιο στις μερες μας να συμβει κατι τετοιο, γι αυτο νομιζω προκυπτει καχυποψια και γινεται ντορος.

Πριν καποια χρονια (10-15), τετοιου τυπου ιστοριες ησαν πιο συχνες, οσο παλαιοτερα πηγαινει καποιος, τοσο περισσοτερες ακουει-η βιωνει.

Προσωπικα, πριν καποια χρονια (οχι ιδιαιτερα πολλα, ισως 12 η καπου εκει), συναντησα το εξης..

Χαζευα στο ιμπεη γιατι εκεινες τις εποχες ακομα οι ιστοριες με τελωνεια κλπ. πρακτικα δεν υπηρχαν, οποτε αγοραζα για να δοκιμαζω πολλες κιθαρες απο αμερικα (τις οποιες βεβαιως "ανακυκλωνα" κατα κανονα), κι εκει που χαζευα λοιπον πεφτω πανω σε καταχωριση που λεει "μπλα μπλα, κιθαρα του παππου, χαλια κατασταση, σκονισμενη και απεριποιητη για χρονια, πεθανε ο παππους κι εγω εχω να πληρωνω κολλεγια, δεν ξερω τιποτα απο τεχνες, νομιζω μια τετοια τιμη ειναι δικαια", εγραφε το παλληκαρι...ζητουσε καπου 400 δολλαρια (or best offer!!!)...ειχε και 4-5 φωτογραφιες, κοιταζω, κουναω λιγο το κεφαλι μου, ξανακοιταζω, τι να δω; Επροκειτο για μια αυθεντικη -και απειραχτη σε ολα της- Gibson L5 (αν και ισως να ηταν και Super 400, δεν ειμαι πολυ σιγουρος), απο κεινες τις breathtaking κιθαρες που συνηθως μονο σε ονειρα συνανταμε, ενα δειγμα σε αριστη -πλην της σκονης- κατασταση, με τη θηκη της, τα λογκο της, τα παντα ολα...ηταν μοντελο μεσα με τελη 10ετιας '50...

Για καμποση ωρα, την κοιτουσα εκθαμβος, προφανως θα μπορουσα να πατησω το ΒΙΝ -ανεξαρτητα με το ποια θα ηταν η εξελιξη, ομως δεν τοκανα ποτε...θελετε επειδη ειμαι καλο παιδι :classic_smile: και επειδη ενοιωθα πως ειναι ανηθικο, θελετε πως ειμαι αφελης, δεν το πατησα...περιμενα και με αγωνια να δω την εξελιξη, ειχα τεραστια περιεργεια.

Κατα πως φαινεται ομως, ακομα και στο αμερικα εχει καλα παιδια...αργοτερα, διαβαζω στα μηνυματα (τα οποια με αυτοματη διαδικασια δημοσιοποιουνταν) τουλαχιστον δυο που συνιστουσαν στον πωλητη να αποσυρει την αγγελια, να παρει την κιθαρα του παππου και μαζι με εναν δικηγορο να επισκεφθουν καποιους ειδικους σε κιθαροστεκια, καθως -οπως τονιζαν- το οργανο ειχε αξια μερικες δεκαδες χιλιαδες δολλαρια...μετα απο λιγες ωρες, η αγγελια οντως εξαφανιστηκε.

Δεν ξερω αν τελικα πλουτισε το παλληκαρι με την κιθαρα του παππου, ελπιζω ομως να εμαθε καποια πραγματα για τη ζωη, την τεχνη, την ιστορια του παππου του και να προκοψε.

Ωπ, που είναι οι "ακριβά την έχεις μάστορα ο τόμαν την έχει τόσο" και οι "κόψε κάτι"?

Είναι όντως απίθανες τέτοιες ιστορίες, από αυτές που εύχεσαι να σου έχουν τύχει. Από προσωπική εμπειρία, επειδή το εργαστήρι μου είναι δίπλα στο μοναστηράκι της Θεσσαλονίκης (Τοσίτσα-Μπιτ Παζάρ) όντως τυχαίνουν πολλές φορές καλές περιπτώσεις. Σπάνια βέβαια και πρέπει να είσαι καθημερινά-να προλάβεις, καθώς φεύγουν γρήγορα. Στα 9 χρονια που πηγαινοέρχομαι σε καθημερινή βάση, έχω πετύχει κάποιες καλές περιπτώσεις (early romantic κιθάρες των αρχών του 20ού αιώνα, hohner chromonica με 10Ε, Shure SM58 USA 10E, Ampeg SVT τέλη 70s κεφαλή 300Ε και δεκάδες άλλα κυρίως αναλώσιμα από διαλύσεις επιχειρήσεων ή σπιτιών)

Ομοίως, πολλές φορές πετυχαίνω σε αγγελίες όργανα να πωλούνται πολύ κάτω της εκτιμώμενης αξίας τους, λόγω άγνοιας/ανάγκης. Πρόσφατα πέτυχα στο Fb μια japan Squier αρχές 80s που πωλούνταν προς 80 η 100Ε. Ε, όταν είδα από κάτω καμιά 20αριά "έχεις μνμ" και "έχεις inbox", από αυτούς που σου κάνουν παρατήρηση οτι πουλάς ακριβά, παραθέτοντας τιμές τόμαν, ένιωσα σαν να βλέπω όρνια που ορμούν σε κουφάρι. Φυσικά ενημέρωσα τον πωλητή περί τίνος πρόκειται. Το ίδιο  και μια ηλικιωμένη κυρία που μου είχε φέρει δύο μαντολίνα, "για να τα σουλουπώσω να τα δώσει στα εγγόνια της". Το ένα εκ των δύο ήταν ένα απίστευτα καλοδιατηρημένο mint++ με οriginal θήκη, Martin Style 20 του 1929. Από αυτά που πωλούνται 2μιση χιλιάρικα σε μέτρια κατάσταση.

Για την Tele του θέματος, η πρώτη μου σκέψη ήταν μήπως ήταν κάποιο "one off" εκθεσιακό κομμάτι της fender βαμμένο έτσι. (Αλλιώς γιατί κάποιος να βάψει το μανίκι- sunburst?)

Ωραία ψαριά πάντως. Άντε και στα δικά μας

Αν κοιτάξεις ένα πιλοτήριο αεροσκάφους εσύ και ένας πιλότος έστω και από φωτογραφία,
θα καταλάβετε τα ίδια;

Θα σε αφήσω να καταλάβεις μόνος σου την υπερβολή της σύγκρισης μιας tele και ενός πιλοτηρίου...

SF κατέβα από τ' άλογο.

Δεν έχω κανένα άλογο αγαπητέ.

Απλά ΕΙΜΑΙ ειδικός.

Από παιδάκι ασχολούμαι με το αντικείμενο και κάποια περίοδο σχεδόν επαγγελματικά.

(Αμάν με αυτήν την ελληνική μικροψυχια και παντογνωσία)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θα σε αφήσω να καταλάβεις μόνος σου την υπερβολή της σύγκρισης μιας tele και ενός πιλοτηρίου...

Ωραία,πες μου λοιπόν τις διαφορές στα saddles,notch,neck pocket ,pin router marks, pickguard,neck overhang,tuners ,dots, fretboard & neck shape,pickups μεταξύ μιας early 50s,late 50s,early 60d,mid 60s, late 60s,early 70s,mid 70s & late 70s Fender Tele .

Α ξέχασα, έχεις πει παραπάνω ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ... παρόλα αυτά αμφισβητείς τουλάχιστον 4 σούπερ ειδικούς που έχουν απαντήσει στο thread στο tdpri ,καμμιά 20αρια βαθείς γνωστές και τον DE...

Δεν έχω κανένα άλογο αγαπητέ.

Απλά ΕΙΜΑΙ ειδικός.

Από παιδάκι ασχολούμαι με το αντικείμενο και κάποια περίοδο σχεδόν επαγγελματικά.

(Αμάν με αυτήν την ελληνική μικροψυχια και παντογνωσία)

Αγαπητέ SF, 

μπορείς να μου αποδώσεις μικροψυχία, αν θες. Παντογνωσία σίγουρα όχι. 

Σε κάθε περίπτωση - in my book - ειδικός είναι κάποιος που έχει την εξειδικευμένη γνώση του ως επάγγελμα, για τουλάχιστον μια σειρά ετών.

Για να μη σου πω ότι ένας πραγματικά ειδικός, είναι referenced από κάποιες τουλάχιστον σχετικές πηγές. 

Δυστυχώς το "σχεδόν επαγγελματικά" μπορεί να σε κάνει ειδικότερο από κάποιον άλλο π.χ. εμένα ή τον ΕΒΓΑτζή της γειτονιάς σου - το ποσοστό μπορεί να διαφέρει - αλλά δεν σε κάνει σε καμία περίπτωση "ειδικό".

Και θεωρώ ότι, δεδομένου του χαρακτήρα σου που σιχαίνεται την "ελληνική παντογνωσία" και το "είσαι ό΄,τι δηλώσεις", θα συμφωνούσες στα παραπάνω, αν δεν αφορούσαν εσένα προσωπικά.

Ωραία,πες μου λοιπόν τις διαφορές στα saddles,notch,neck pocket ,pin router marks, pickguard,neck overhang,tuners ,dots, fretboard & neck shape,pickups μεταξύ μιας early 50s,late 50s,early 60d,mid 60s, late 60s,early 70s,mid 70s & late 70s Fender Tele .

Α ξέχασα, έχεις πει παραπάνω ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ... παρόλα αυτά αμφισβητείς τουλάχιστον 4 σούπερ ειδικούς που έχουν απαντήσει στο thread στο tdpri ,καμμιά 20αρια βαθείς γνωστές και τον DE...

Εγώ σε ξαναρωτάω αγαπητέ Ray.

Και φυσικά επιμένω ότι , ειδικά στις vintage tele, ΕΙΜΑΙ ειδικός.

Επίσης ενημέρωσε μας ΠΟΣΕΣ vintage tele είχες στην κατοχή σου ή έστω πόσες έχεις δει από κοντά αυτές που εχω δει είναι πάνω από 500 και αυτές που είχα πάνω απο 30.

Δεν υπάχρει λόγος να το πάμε επι προσωπικού το θέμα κύριοι.

Ας συνεχισουμε στη ροη του νήματος.

Ξαναδιάβασε την απάντηση μου στο συνφορουμίτη που παρομοίαζε τη vintage τέλε με πιλοτήριο αεροπλάνου. 

Την οποία παρομοίωση φαίνεται ότι υιοθετείς. +ΕΛΕΟC+

Εγώ σε ξαναρωτάω αγαπητέ Ray.

Και φυσικά επιμένω ότι , ειδικά στις vintage tele, ΕΙΜΑΙ ειδικός.

Οκ. Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Είσαι ειδικός.

@LK σόρρυ τώρα είδα το μνμ. Τέλος από μένα όπως φαίνεται παραπάνω.

Δεν υπάχρει λόγος να το πάμε επι προσωπικού το θέμα κύριοι.

Ας συνεχισουμε στη ροη του νήματος.

Η ΡΟΗ θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν στο θέμα ακολουθηθεί η κοινή λογική (δηλαδή το δεν ξέρω=δεν μιλάω)  :classic_smile:

Η ΡΟΗ θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν στο θέμα ακολουθηθεί η κοινή λογική (δηλαδή το δεν ξέρω=δεν μιλάω)  :classic_smile:
Μια χαρα εξυπηρετείτο η ροη.

Ο καθένας καταθέτει την άποψή του , και  οι λοιποί διαβάζουμε και κρατάμε ό,τι θέλουμε.

Στο θέμα, όχι άλλα επι προσωπικου, σας παρακαλώ,

Από εμένα πάσο. Άλλωστε έχω να πάω το αυτοκίνητο μου σε έναν ειδικό για έναν θόρυβο που κάνει.

Από παιδάκι ασχολείται με το αντικείμενο και κάποια περίοδο σχεδόν επαγγελματικά.

Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Από εμένα πάσο. Άλλωστε έχω να πάω το αυτοκίνητο μου σε έναν ειδικό για έναν θόρυβο που κάνει.

Από παιδάκι ασχολείται με το αντικείμενο και κάποια περίοδο σχεδόν επαγγελματικά.

Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Περίεργο νόμιζα ότι οδηγουσες μόνο τζάμπο τζετ.

Ξαναδιάβασε την απάντηση μου στο συνφορουμίτη που παρομοίαζε τη vintage τέλε με πιλοτήριο αεροπλάνου. 

Την οποία παρομοίωση φαίνεται ότι υιοθετείς. +ΕΛΕΟC+
Αν μπορούσα να βαθμολογήσω το κατά πόσο έπιασες το νόημα απ αυτό που είπα με άριστα το δέκα είναι μείον πέντε με επιείκεια.
Δηλαδή αυτό που κατάλαβες είναι ότι συγκρίνω μια tele με cockpit, και όχι τις γνώσης του πιλότου με τις δικές σου, κατ επέκταση τις γνώσεις σου, με του Dan Erlewine, πάνω σε vintage tele.
Σέβομαι την άποψη σου, 
από κει και πέρα δε θέλω να κάνω το δικηγόρο. Αν λέει ψέματα ο τύπος με την κιθάρα πιο πολύ τον εαυτό του κοροϊδεύει, παρά εμας. Μέχρι, και αν αποδειχθεί ομως,
μπαίνω στην όμορφη ιστορία και χαίρομαι να διαβάζω το συγκεκριμένο θέμα.

Φίλε μου ίσως αντί να κρίνεις τους άλλους για το πόσο καταλαβαίνουν εκείνοι, θα έπρεπε πρώτα να δεις πόσο εσύ καταλαβαίνεις τους άλλους (ή εναλλακτικά αυτά που γράφεις).

Εγώ γράφω:

Ο Erlewine δεν έχει δει την κιθάρα. Βλέπει τις ίδιες φωτό που βλέπουμε εμείς.

Κι εσύ μου γράφεις ότι:

Αν κοιτάξεις ένα πιλοτήριο αεροσκάφους εσύ και ένας πιλότος έστω και από φωτογραφία,
θα καταλάβετε τα ίδια;

Ας πάρουμε λοιπόν το σημείο εκκίνησης (εμένα).

Θέτεις σε ίδια απόσταση από εμένα

α) αυτά που ξέρει ο Erlewine για τις τέλε (ντάξει αυτός θα είχε λιγότερες από 30 vintage tele στην κατοχή του αλλά ας πούμε ότι κι αυτός ο καημένος ειδικός ήταν) και

β) αυτά που ξέρει ένας πιλότος για το πιλοτήριο του (ποιος πιλότος, τι πιλοτήριο, who cares...).

Δλδ βάζεις σε σχέση με τη μηδενική γνώση του Χ ατόμου (εμού  στη συγκεκριμένη περίπτωση), τις γνώσεις που χρειάζεται αυτό το άτομο για να καταλάβει τους συνδυασμούς και τις εναλλακτικές ενός απλού κυκλώματος και ορισμένων ξύλων με "στρατηγικά" τοποθετημένα μεταλλικά εξαρτήματα, με τις γνώσεις που κάποιος χρειάζεται για να πετάξει αυτό (με καμιά διακοσαριά ψυχές στην πλάτη του):

w4ykpfG.jpg

Θες να το κάνω πιο νιανιά για να καταλάβεις ότι η σύγκριση αυτή είναι το λιγότερο αστεία;

Δεν θα το κάνω. Καλή συνέχεια.

Επιστροφή στο θέμα.

Ο τύπος ανέβασε full body and neck shot.

It all checks out. 

Η κιθάρα θέλει απλά pickguard & dome knobs για να είναι 100% original spec wise (πλην του refinish φυσικά)

A4939579-3387-42C8-AF90-066EF200E0E6.jpeg

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back