• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Τι θα αγοράζατε σήμερα με 3000 ευρώ?

Η κατασκευαστική ποιοτητα των οποίων ουδόλως επηρεάζει τον ήχο που βγαίνει από τον ενισχυτή. Μετά βέβαια σου πετάνε το επιχείρημα της «αξιοπιστίας» , το οποίο είναι τεράστιας σημασίας για αυτούς που βγαίνουν σε tour. Τώρα αν παίζεις σπιτάκι σου (καλή ώρα όπως εγώ), ε, αδυνατίζει σαν επιχείρημα όσο να’ναι. 

Συγνώμη αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Η ποιότητα των υλικών παίζει ρόλο, και πολύ μεγάλο μάλιστα, στον ήχο ενός ενισχυτή. Πάρε έναν οποιοδήποτε ενισχυτή της σειράς ο οποίος θα έχει και αντίστοιχα ηλεκτρολυτικούς της πλάκας στην τροφοδοσία και στα φίλτρα του, άλλαξε τους με οποιοδήποτε σοβαρό brand και πες μου αν δεν ακούς διαφορά στην ατάκα και στο σφίξιμο του ήχου. 'Οχι κάνουν διαφορά, μέρα με τη νύχτα μπορεί να είναι το ίδιο ακριβώς κύκλωμα με διαφορετικά υλικά. 

Συγνώμη αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Η ποιότητα των υλικών παίζει ρόλο, και πολύ μεγάλο μάλιστα, στον ήχο ενός ενισχυτή. Πάρε έναν οποιοδήποτε ενισχυτή της σειράς ο οποίος θα έχει και αντίστοιχα ηλεκτρολυτικούς της πλάκας στην τροφοδοσία και στα φίλτρα του, άλλαξε τους με οποιοδήποτε σοβαρό brand και πες μου αν δεν ακούς διαφορά στην ατάκα και στο σφίξιμο του ήχου. 'Οχι κάνουν διαφορά, μέρα με τη νύχτα μπορεί να είναι το ίδιο ακριβώς κύκλωμα με διαφορετικά υλικά. 

Στην θεωρία, αυτό ή έχουμε κάποιο τεστ / video που να το αποδεικνύει; Σοβαρά ρωτάω, δεν έχω πρόβλημα να αποδειχθώ λάθος. 

Στην θεωρία, αυτό ή έχουμε κάποιο τεστ / video που να το αποδεικνύει; Σοβαρά ρωτάω, δεν έχω πρόβλημα να αποδειχθώ λάθος. 

Δεν ακούω κάτι συγκλονιστικά ανώτερο στον hardwired...

Φυσικά, μπορείς να βρείς πολλά βίντεο που να κάνουν δοκιμές με διάφορους πυκνωτές. Με όλα τα caveat φυσικά κάποιου youtubeικου τεστ, αλλά και πάλι. Ή μπορείς να ρωτήσεις οποιονδήποτε ηλεκτρονικό της αρεσκείας σου ή οποιονδήποτε παίζει με ενισχυτή που έγινε για τους x/y λόγους recapped (δε μιλάμε βέβαια για περίπτωση που οι πυκνωτές ήταν τελείως διαλυμμένοι πριν την αλλαγή, προφανώς εκεί παίζει ρόλο). 

Αλλά δεν είναι μόνο οι πυκνωτές, τα πάντα παίζουν ρόλο. Μετασχηματιστές εξόδου πχ. Υπάρχουν μετασχηματιστές με τα ίδια specs σε ratio/winding κλπ που κάνουν 15 ευρώ και 150 ευρώ, έχουν διαφορά. 

Λυχνίες το ίδιο. 12ΑX7 υπάρχουν πολλές, απο κινέζικες του 5ευρου και του 10ευρου, branded στα 30-50 ευρώ και μετά "εξωτικές" NOS κλπ όσο πάει η τσέπη σου. Είναι και το πιο απλό πράγμα να δοκιμάσεις, δε χρειάζεται καν να πάρεις φουλ σετ. Πάρε την πιο φτηνή που θα βρείς και πάρε και μια JJ, όχι τίποτα ακριβό, και δοκιμάσε τες και τις δυο στην V1 του ενισχυτή σου. 

1 ώρα πριν, Nekkon είπε

Άρα δεν ακούς και  ένα ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ διαφορετικό ΜΕΓΑΦΩΝΟ (ο pcb φοράει  Jensen ceramic,o handwired Jensen alnico), άρα να καταργηθούν τα alnico speakers γιατί ακούγονται το ιδΓιο με τα ceramic και κάνουν τα τριπλά λεφτά...

Σε αΦτιατρο έχεις πάει τώρα τελεΦτεα ; ?

Έξω από την πλάκα ΔΕΝ ακούμε τους ενισχυτές από το γιουΤιουμπι...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Άρα δεν ακούς και  ένα ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ διαφορετικό ΜΕΓΑΦΩΝΟ (ο pcb φοράει 100αρη Jensen ceramic,o handwired 25αρι alnico.

Σε αΦτιατρο έχεις πάει τώρα τελεΦτεα ; ?

Έξω από την πλάκα ΔΕΝ ακούμε τους ενισχυτές από το γιουΤιουμπι...
Αν δεις μετά το 11:55 τους συγκρίνουν και με το ίδιο ηχείο και καμπίνα, εκεί οι διαφορές είναι μικρότερες 

Αν δεις μετά το 11:55 τους συγκρίνουν και με το ίδιο ηχείο και καμπίνα, εκεί οι διαφορές είναι μικρότερες 
Ε μην πάρεις  handwired ενισχυτές τότε.

Εγώ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ να πάρω γιατί δεν θέλω να πληρώνω χρυσές μεξικάνικες φτηνατζουρες με paper thin pcb ; ?

Btw οι hardwired Fender ενισχυτές δεν έχουν και τα καλύτερα components οπότε δεν θα τους έπαιρνα ποτέ έτσι κι αλλιώς.

Βάλε όμως αυτόν τον ενισχυτή δίπλα σε οποιαδήποτε pcb Fender DR και θα ακούσεις τη διαφορά, trust me

7 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Ε μην πάρεις  handwired ενισχυτές τότε.

Εγώ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ να πάρω γιατί δεν θέλω να πληρώνω χρυσές μεξικάνικες φτηνατζουρες με paper thin pcb ; ?

Btw οι hardwired Fender ενισχυτές δεν έχουν και τα καλύτερα components οπότε δεν θα τους έπαιρνα ποτέ έτσι κι αλλιώς.

Βάλε όμως αυτόν τον ενισχυτή δίπλα σε οποιαδήποτε pcb Fender DR και θα ακούσεις τη διαφορά, trust me

No offence, συζήτηση κάνουμε, εννοείται ο καθένας παίρνει ότι τον βολεύει και σηκώνει η τσέπη του. Δεν λέω ότι κάτι άλλο είναι "καλύτερο" από το handwired, απλά μου αρέσει και το ένα και το άλλο. Νομίζω στις μέρες η δυσκολία να διαλέξει κανείς έγκειται στο ότι πλέον όλα ακούγονται ωραία.

Απλά σε ρωτάω εσένα γιατί είσαι από τους λίγους εδώ μέσα που παίζουν μόνο καθαρά, και πιστεύω ότι τον ποιοτικό καθαρό ήχο μπορείς να τον πετύχεις με πολλούς τρόπους. Ακόμα και με solid state ενισχυτή, ο Jazz Chorus πχ έχει ωραίο ήχο. Ίσως όχι σαν τους λαμπάτους, αλλά ωραίος μου ακούστηκε όσες φορές τον άκουσα.

Τον συγκεκριμένο καθαρό ήχο που έδειξες παραπάνω τον πετυχαίνεις με έναν τρόπο, σύμφωνοι. Και μου αρέσει πολύ. Αλλά αλλάζουν και οι καιροί for better or for worse. Το τελευταίο άλμπουμ του πχ ο John Mayer το ηχογράφησε σε ένα ποσοστό με AxeFx. Και έχει Dumble, Two Rock ενισχυτές και δε συμμαζεύεται. Αν η μουσική δεν είναι guitar-based, το μέσον αποκτά μικρότερη σημασία, το βασικό είναι ο παίκτης. Νομίζω 

46 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Btw τον πουλάει ένας συμφορουμίτης από Κεφαλονιά στις αγγελίες και λέει τα εξής:

SWART Atomic space tone USA 1800ε Θα ειμαι Αθηνα για λιγες μερες!!

Δε νομίζω να χωράει κ άλλος ενισχυτής στο στούντιο...;;;

Btw τον πουλάει ένας συμφορουμίτης από Κεφαλονιά στις αγγελίες και λέει τα εξής:

SWART Atomic space tone USA 1800ε

αΦτο ακριβως εννοω....γιατι να παρεις με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λεφτα κατι πολυ ΚΑΤΩΤΕΡΟ

https://www.thomann.de/gr/fender_65_deluxe_reverb.htm?glp=1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw1Yy5BhD-ARIsAI0RbXbb_j00113fnjR5gZpVZwsBSiek3A2kwim-JxfUDGUMX9cFQoFSlbsaAi9_EALw_wcB

τοσο εμφανισιακα, οσο και κατασκευαστικα αλλα και ηχητικα (για να μη βαλουμε και το "επενδυτικο" στη μεση.....δες ποσο πουλιουνται οι Matchless των 90s που..."καλα ρε τον ιδΓιο ηχο με τους...VOX των 90s ειχαν"....)

https://www.thomann.de/gr/fender_65_deluxe_reverb.htm?glp=1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw1Yy5BhD-ARIsAI0RbXbb_j00113fnjR5gZpVZwsBSiek3A2kwim-JxfUDGUMX9cFQoFSlbsaAi9_EALw_wcB

τοσο εμφανισιακα, οσο και κατασκευαστικα αλλα και ηχητικα (για να μη βαλουμε και το "επενδυτικο" στη μεση.....δες ποσο πουλιουνται οι Matchless των 90s που..."καλα ρε τον ιδΓιο ηχο με τους...VOX των 90s ειχαν"....)
Valid point, συμφωνώ 100%. Εννοείται σαν το μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση δεν έχει. Δες τι δίνει εδώ ο τετραπαλήκαρος 450€ 

https://smart.noiz.gr/details.php?id=585677

και ο Νάκας το δίνει 911€. Απλα το μεταχειρισμένο θέλει υπομονή και να καιροφυλακτείς

Λοιπον θα αγοραζα τα εξης:

Fender jimi hendrix strat - 1190€ + αλλαγη του bridge σε DiMarzio DP110 FS-1 - 80€

Marshall Studio Vintage SV20C Combo - 949€

Boss DM2w - 195€

Boss CE5 - 104€

MXR Malmsteen overdrive - 150€

Dunlop Jimi hendrix fuzz face - 199€

Dunlop wah GCB95 - 111€

Μου εμειναν και 30 ευρω για πενες και καλωδια.

Λοιπον ο στοχος με το παραπανω setup ειναι να παιζουμε απο blues (Buddy Guy, SRV, Philip Sayce) μεχρι 80's hard rock (Europe, Dokken, Malmsteen, Def Leppard κλπ)

Χωρις να ειμαι φαν του Hendrix, παρολα αυτα η κιθαρα ειναι εξαιρετικη για blues και το fuzz της dunlop το χρησιμοποιώ με rolled off volume ισα που να ακουγεται γρεζι.Αυτος ειναι ο ηχος μου οταν παιζω blues. Στη θεση bridge θα εβαζα τον μαγνητη που χρησιμοποιουσε ο John Norum (Europe) και ο Malmsteen στην περιοδο των Alcatrazz για καλύτερο κρατημα του gain.

Ο Marshall μπορει να κανει ολα τα παραπανω ηχοχρώματα.

Το delay στέκεται πολυ ωραια "πισω" δινοντας vintage ηχο

Το chorus εννοείται για τα 80's ballads και το Malmsteen overdrive για να γουστάρουμε ναουμ.

Ας μην ηταν να εχουν παιξει καποιοι διασημοι με Matchless και θα σου ελεγα ποσο πιο φτηνα θα τους αγοραζες. Επενδυση ειναι τα κλασικα μοντελα που αγαπαει ο κοσμος. Η μεταπωλητικη αξια των Fender ειναι μεγαλυτερη απο πολλους boutique κατασκευαστες κατα αναλογια. Ο ηχος τους ειναι ακομη μεγαλυτερος απο πολλων. Οι περισσοτεροι κατασκευαστες, ουτως ή αλλως, ειτε σε Fender θα βασιστουν ειτε σε Marshall ενισχυτη και θα το πλασαρουν , πχ. ως το σουπερ πιστο αντιγραφο του Super Reverb που εκλαιγε επανω του ο SRV, ειτε ως "εχουμε φτιαξει ακριβως τη φθορα του tolex οπως οταν αγγιξε ο Hendrix τον Marshall του στο Maui". Καλο το boutique ως υλικα, αλλα αν θελεις τον ηχο της Fender, τοτε να αγορασεις Fender. You can't beat the classic. Τωρα αν ψαχνεις για κατι από αλλα με λιγο περισσότερο αλατι και πιπέρι, πηγαινεις ,boutique.

Ας μην ηταν να εχουν παιξει καποιοι διασημοι με Matchless/ Fender/Vox/Marshall και θα σου ελεγα ποσο πιο φτηνα θα τους αγοραζες
κορεκτεντ ?

οπως παιξαν πολλοι διάσημοι με τα ΚοΚΙνιΖμενα ετσι επαιξαν και με Matchless ,δεν αλλαζει κατι.

και εννοειται οτι ο Matchless DC 30 ειναΙ κλασσικο μοντελο και φυσικα ΕΠΕΝΔΥΣΗ

https://angelcityguitars.com/products/matchless-dc-30-1993?srsltid=AfmBOorQ5j-s_nkUC8jRJ_ZtUG8dzqLAdm-D3MCqCO6XY3CRcEMPyX4M

Οτι ΣΑΦΩΣ οι καλυτεροι ηχοι των ενισχυτων ΕΙΝΑΙ αυτοι οι 3 (Fender/Vox/Marshall) που δεν ειναι 3  αλλα 5 γιατι οι Fender ήχοι ειναι  τουλαχιστον 3 (tweed/brownface/bf) συμφωνω

Καλο το boutique ως υλικα, αλλα αν θελεις τον ηχο της Fender, τοτε να αγορασεις Fender ή ενα ΑΚΡΙΒΕΣ αντιγραφο boutique με καλυτερα υλικα και ηχο ΑΚΡΙΒΩΣ οπως οι original Fender . You can't beat the classic. 
korektent (part 2 ) ?

Προσωπικα ετσι κι αλλιως οι ενισχυτες που λατρευω (δηλ.Fender tweed & brownface) μονο σε handwired  εκδοσεις βγαινουν οποτε το Handwiring ειναι μονοδρομος δυστυχως οι υλοποιησεις τις Fender ακομα και σε αυτους ειναι κατωτερες (λογω πολλων κινεζικων components) απο αυτες αλλων κατασκευαστων (Victoria, Vintage Sound, ο εξαιρετικος δικος μας Colorsound κλπ.) οποτε σε αυτους θα πηγαινα..

Αντιθετως η ΜARSHALL είναι πολυ πιο τιμια και βαζει εξαιρετικα υλικα εκΣου και εχω τον κουκλο μου....οι αλλοι δυο ομως ειναι boutique κοπιες και πολυ πιο ...Fender απο Fender (εχοντας περασει πολλοι vintage Fender ενισχυτες απο τα χερια μου αυτος ειναι ο ηχος που θυμαμαι..ειδικα ο ελληνικος Colοrsound ακουγεται ακριβως οπως drip edge 68 DR που ειχα, κανενας DR RI της Fender δεν ακουγονταν ετσι  )  

20230326_112133.jpg

Εν τω μεταξύ υπάρχει έντονη φημολογία στα ξένα φόρα για reissue του Mesa Boogie Mark iic+ σύντομα... Να δούμε βέβαια και σε ποια τιμή θα τον λανσάρουν...

Μίλησα online με τον τύπο που φτιάχνει τους TWS (η ακριβότερη εταιρεία αυτή τη στιγμή στο Thomann). Αν και οι δικοί του ενισχυτές είναι handwired μου είπε ότι δεν παίζει κανέναν να απολύτως ρόλο στην ποιότητα του ενισχυτή. Αυτό που παίζει ρόλο είναι τα υλικά και το χέρι που έκανε τον ενισχυτή, είτε μιλάμε για pcb είτε για handwired. Έτσι λέει αυτός τουλάχιστον

Μα δε νομίζω να βρεθεί νοήμων άνθρωπος να διαφωνίσει με αυτο. Τρόπος κατασκευής είναι το hand wiring, δεν είναι μαγικά. Αν έχεις ένα κύκλωμα πάνω σε ένα σωστά σχεδιασμένο και καλής ποιότητας PCB και το "αναπαράγεις" με ακριβώς τα ίδια υλικά ως hand wired υλοιποίηση το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα θα έχεις (απο πλευρά ηχητικής απόδοσης του κυκλώματος).

Το θέμα είναι οτι καλής ποιότητας PCB με σωστή σχεδιάση χωρις cost-cutting measures (ειδικά σε οικονομικής κατηγορίας ενισχυτές) δε θα βρείς ούτε με αίτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι πιο ακριβοί handwired ενισχυτές συχνά είναι φτιαγμένοι και με καλύτερα υλικά, είναι που κάνει τους handwired να αποδίδουν καλύτερα.

3 πράγματα είναι οι ενισχυτές κιθάρας - το κύκλωμα σχεδιασμένο στο χαρτί, τα υλικά με τα οποιά το υλοποιεις (μαζί με τα παρελκόμενα φυσικά) και η ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια κατα την υλοποίηση.

Παρεπιπτόντως, μπορείς κάλλιστα να έχεις έναν handwired ενισχυτή με top-shelf υλικά και να ακούγεται ΚΩΛΟΣ, λόγω κακής υλοποίησης - συχνό φαινόμενο σε χομπυστικά build, με καλώδια σπαγκέτι να κανουν λουπίτσες και κολλήσεις για κλάματα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back